Vyhledávání
Co vy na K70+?
31.1.2005 | dudu | 22.123 zobrazení | 255 odpovědí
Tak se všude začínají objevovat petice za uzákonění max. míry kapra. Jak to vidí Chytejáci ?
- ano jsem pro, kapr si to zaslouží
- ne je to zbytečný u všech ryb
- ano, ale ať mají všechny ryby horní míru
- začnem kaprem a potom budou mít horní míru i ostatní ryby
Já dávám 3, buď vše,nebo nic.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 5. dubna 2010 ve 2:01 ® regulus
-
Alov> jistě, kapr je jakási vyjímka v nepůvodních druzích, chová se tu staletí a proto jsem tam taky napsal, že je domestikovaná nebo-li zdomácnělá, což bych o duhákovi, sivenovi a těch ruskejch mrchách nikdy nenapsal. Vycházím z faktu a ten je, že k nám byl dovezen a uměle rozmnožen, jinak ho pochopitelně lze pokládat za tradiční domácí rybu, dokonce možná i nejžádanější, nejchytanější, nejvysazovanější …
Ještě, když jsi to tedy nakousl, ťuknu do těch „rusů“. Amur sem byl dovezen za účelem spásání zeleniska, dá se říct, že je nejspíš takovým zpestřením na mnoha rybnících. Já ryby nežeru, ale prý je dost podobnej kaprovi. Tolstolobik a tolstolobec sem byly doveženy za stejným účelem, tady se to jaksi vymklo z rukou, je to legálním způsobem lovu téměř nechytatelná ryba, dorůstá značných rozměrů a údajně tak trochu vytlačuje ostatní ryby, sice ne asi z potravního hlediska, ale spíš stanovištního, co je na tom pravdy nevím.
Ještě taky jsou původní druhy, který díky lidské činnosti se u nás už vůbec neukážou nebo jen velmi zřídka. Klasickým případem o kterým se mluví je losos dále se to dá říct o jeseterech malém a velkém i když jejich výskyt nebyl nijak hojný a ve svojí podstatě i vyza, která se na jižní Moravu mohla z Dunaje taky zatoulat, pochopitelně před postavením přehrady Železná vrata. No a pak spousta rybek, který jsem už neviděl dlouhé roky, což ovšem neznamená, že už nejsou, jen je jich prostě zatraceně míň než před lety.
reagovat - Pondělí 5. dubna 2010 v 0:21 ® Alov reakce na …
-
regulus> V podstatě souhlas. Jen malá připomínka. Spousta lidí zde stále častěji s oblibou nazývá kapra nepůvodním druhem. Podle toho, co jsem dohledal, tak kapr se u nás množí a chová více než 600 let. Tak by mě zajímalo, jak dlouho se zde bude muset ještě chovat a množit, aby byl v podstatě uznán za tradiční domácí rybku. Narozdíl od duhoňů, amurů, tolstolobiků atd. P.S: Nejsem kaprař
reagovatJen taková otázečka nejen pro tebe, ale i pro ostatní
- Neděle 4. dubna 2010 ve 23:37 ® regulus
-
Sice jsem se už zařekl, že se k tomu fóru vyjadřovat nebudu, ale když tak čtu některý příspěvky tak mi to nedá, protože tu zazněly příspěvky ke kterým se jaksi musím vyjádřit.
1. K tomu co dokáže EU a různé ochranářské spolky vymyslet snad ví každý své a myslím, že Tomashrovy obavy jsou na místě. Domnívám se, že spousty zhovadilostí ze strany úředníků, a je jedno jestli z Prahy nebo Bruselu, se ještě dočkáme, jen ta Praha je z našeho pohledu ovlivnitelnější, v Bruselu neovlivníme zhola nic.
2. „Transport“ trofejních ryb ze svazových revírů jako stěžejní argument.
To je kapitola sama pro sebe. V prvé řadě zmizlo to co bylo v dřívějším rybářském řádu a sice, že ulovené ryby se nesmí ani prodávat, ani směňovat, nevím jak je to dlouho, ale bylo to tam, v BP pstruhových v MRS stále je, vložením této klauzule do zákona by se udělala alespoň legislativní překážka této činnosti, protože za současného stavu se prodávající vlastně ničeho nedopouští. Další věcí je prodej takovéto ryby dokázat a to nezmění ani ona klauzule, ani K70, protože pokud toho chlapa co prodává nechytnete za ruku při činu, tak dokážete pendrek a v případě kupujícího už vůbec nic, jak, vypustíte mu rybník a spočítáte ryby??? Je naprostá pitomost se domnívat, že člověk co chytí trofejní rybu někde na Dyji, Moravě nebo Labi pokud bude chtít, tak to neudělá kvůli K70. Udělá a ještě mu kolegové dobře poradí kam s ní a to už vůbec nemluvím o tom, že takovýto věci dělají organizovaný skupiny. Takže z pohledu tohoto bodu je K70 v praxi naprosto nedostatečná, je to jen jeden malinkej problémek navíc pro ty co to provozují.3. Zaznělo tady a s K70 to snad až tak nesouvisí, že dříve, před X lety málokdo uvažoval o puštění svého úlovku a poukazuje se na současný stav. Nehodlám na tohle téma polemizovat, ale troufnu si tvrdit, že se „nic tak zvláštního nestalo“. Znal jsem i v dobách dávno minulých spoustu lidí, co rybu dokázalo bez problémů pustit a pochopitelně i ty co by nepustili ani šupinu a zrovna tak je to i dnes, ba naopak, připadne mi, že lidí co tu rybu s klidem pustí je ještě míň. Nemyslím tím pochopitelně tu internetovou menšinu a ortodoxní C&R.
4. Několikrát tu zaznělo, že si kapraři něco prosadili a ostatní (vláčkaři, muškaři, …) jen kritizují, plkají na netu, v hospodě a nic pro tu svoji oblíbenou rybu nedělají. Ono je totiž třeba si uvědomit, že pro 90% rybářů je kapr prioritní cílová ryba, takže nebývá až takovej problém většinu věcí v souvislosti s kaprem prosadit na jakékoliv členské schůzi a patrně i na svazech. V okamžiku, kdy se ale jedná o prosazení něčeho, co tuto majoritu byť jen trošinku omezí, neprosadíte zhola nic, zůstanete sám voják v poli. Pokud se pokusíte prosadit něco pro tu vaši oblínenou rybu (kapra pochopitelně nemyslím), tak to nikoho nezajímá a když to prosadíte do jednání na schůzi a hlasování, tak vám to už jen z principu odstřelí.
Jak jsem už jinde a vlastně i tady psal K70 je mi úplně lhostejná, dle mého názoru ničemu neublíží a v některých případech snad i něco ovlivní, takže tuto iniciativu nijak neodsuzuji, ale ani jí netleskám. Pokud bych o této aktivitě měl někde hlasovat, tak klidně zvednu ruku pro.
reagovat
Co mi ale dost vadí, je to co z některých horlivých zastánců této iniciativy čiší, jejich zcela zjevná arogance, jen jejich argumenty jsou ty správné a hájení egoistických zájmů za každou cenu. No a v neposlední řadě i z toho, že se jedná o jistá „privilegia“ pouze pro jeden a ještě k tomu nepůvodní domestikovanej druh, nijak moc nadšenej nejsem.
Myslím, že v dnešní době je K70 už úplně jinde, něž v době kdy bylo založeno tohle fórum, ale jak se zdá, podle příspěvků je tohle téma stále živý a jak to tak vypadá i mírně výbušný … - Neděle 4. dubna 2010 ve 22:26 ® tony.bobo
-
Mě samotnému K 70 nevadí jen si myslím že si to zaslouží i jiné druhy rybí obsádky.Nemáme ve vodách jen kapra.
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 ve 22:22 ® kakr reakce na …
-
Jaký rozdíl je v převezení kapra do kaprodromu a pověšením do udírny? Máš snad něco proti soukromému podnikání?
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 ve 21:12 ® chosebaits reakce na …
-
tomashr> za jistýh okolností toto chápu,ale že by K 70 prosazovala chyť a pusť je trochu vedle.Dej recept,jak zabránit převozu kapra do soukromíh vod a budu proti k 70.
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 ve 21:01 ® tomashr reakce na …
-
chosebaits> Chápeš to špatně – to co se děje hlavně v Německu je opravdu zákaz pouštění z důvodu týrání (týká se přirozeně mírových ryb, podměrečné jdou zpátky). Neřeš že ti to přijde jako kravina, mě popravdě do jisté míry taky, je to ale realita…
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 ve 20:47 ® chosebaits reakce na …
-
tomashr> Zákaz pouštění některýh druhu ryb chápu tak jako třeba dravci u nás na pstruhovýh vodáh.Z jiného duvodu to asi bude blbost.K 70 nejde o pouštění nebo nepouštění,ale jde jí o to,aby se kapři neprodávaly do soukromáku!!!!! Pokud najdeš recept na to,aby se toto nedělo ,budiš K 70 ať je zrušeno!!!!!!!
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 ve 20:32 ® tomashr reakce na …
-
HaD> No jde o to, že taky může nastat striktní zákaz ryby pouštět – už je to v EU realita, byť zatím naštěstí jen poměrně výjimečná. Je to dáno aplikací zákonů proti týrání zvířat – lov „na maso“ podle určitých pravidel obecně legální je, ovšem chyť a pusť poněkud problém je.
reagovat
Asi není až tak velký problém s CHaP na dobrovolné bázi, ovšem snahy ho tak či onak „vynutit“ jsou podle mě poněkud hrou s ohněm. - Neděle 4. dubna 2010 ve 20:27 ® chosebaits reakce na …
-
tomashr> Nehledej problém který tu není a pokud možno řešme problém který tu je.Mohu vědět jaký tam mají problém????
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 ve 20:16 ® HaD reakce na …
-
tomashr> no naivní možná sem, a možná je to i dobře. Před pěti lety většina lidí tady v diskuzích nevěřila, že se něco takového povede (vč. mě) a podívejme se na současnou realitu. Před deseti lety málokdo uvažoval o puštění svého úlovku a podívejmě se jak to vypadá dnes. Posunujeme se dál, k lepšímu…Věřím tomu.
Jak je to v Německu nebo ve Švýcarsku nevím, takže netuším, čeho se obávat. Ani jaké problémy mohou nastat.
Podle mého názoru více než samotný zákaz na vybraných revírech funguje obecně ta myšlenka. Doufám, že se nemýlím.
Toulovec: OK, ale pak prosím řešit soukromé věci mimo CHYTEJ. Nerad bych aby jsem jednou musel poslouchat řeči o cenzuře apod.
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 v 19:48 ® tomashr reakce na …
-
chosebaits> Problém pochopíš, až tu nastane to, co místy v Německu či Švýcarsku…
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 v 17:46 ® chosebaits reakce na …
-
tomashr> Jaké problémy myslíš??? Problém má jen ten co je udí a nebo prodává!!!!! Než přišli kuličky boilí plavalo velkýh kapru všude dost a problém nikdo neměl a tak nechápu kde by se najednou měl ukázat problém.S příchodem této metody lovu přišlo určitě pár negativ (lov nonstop,bivi ,převoz ryb a nárust soukromáku)ale taky přišlo zamyšlení nad samím lovem.Dřív všichni všechno hned dávali do vezírku a pomyšlení nad puštěním ryby bylo jen iluzí.Tato metoda lovu ukázala spoustu lidem jiný směr rybařiny než jsme tu byli naučení a dnes spousta lidí pouští ryby uplně běžně (ne jen z řad kaprařu).Díky několika lidem přišel nápad chránit velké kapry a to zvedá některé lidi ze židle a začínají přemýšled nad tím,jak by chránily tu svou srdcovou rybu.(štiky,parmy atd.) Věřím tomu,že kdyby nebyla K70 nikdy uvedená do provozu,tak nad ochranou jinýh ryb by tu nikdo ani necekl.Tady je jen rozdíl v tom,že pár lidí jen nezustalo u kecu v hospodě nebo u vody a začalo něco s tím dělat. Tímto děkuji těm co za touto myšlenkou šli až na samej konec.
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 v 15:27 ® tomashr reakce na …
-
HaD> Nezlob se na mě, ale ty tvoje poslední příspěvky přijdou poněkud naivní.
reagovat
On hlavní rozdíl kaprařů proti „zbytku světa“ je spíš v podstatně silnější lobbystické pozici díky obrovským komerčním zájmům (že místo šlo opravdu o peníze zatnělo i v této diskusi). Jistěže se najdou nadšenci, kteří to podporují opravdu „z čistého srdce“ (v tomto nehledejte ani stopu ironie!), jen si nejsem až tak jistý, jestli jim plně docházejí všechny souvislosti.
Já sám za sebe musím říct, že se mi koncept K70 zdá poměrně dost nešťastný a je to jedna z věcí, kolem které můžou postupem času nastat pořádně velké problémy - Neděle 4. dubna 2010 ve 14:23 ® sus1 reakce na …
-
chosebaits> Kéž by ta ústa měla pravdu( celoplošně ) a ten černej hajzl se mohl začít likvidovat.
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 ve 14:16 ® chosebaits reakce na …
-
cercer1> Děkuji za pochvalu,ale vyhráno ještě není.Nechranice jsou kraje a tudíš tam jde jen podmět a se štikou je to tak,že na MO to prošlo v uplné pohodě,ale záleží na kraji,ten to posvětí nebo ne.S těma černejma ptákama je to problém a patří uplně někam jinam .Slyšel jsem,že tato zima ukázala spousta lidem co ten hajzl dokáže a prý se na nadcházejcí zimu přitahují opratě a měl by být povolen odstřel.PS-nemám to na papíře ,jen jsem to slyšel z ust které otom něco vědí.
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 ve 12:12 ® toulovec reakce na …
-
HaD> ano, je důvod proč jsem to mazal. protože jsem s ivošovi připomněl diskusi která tu i na mrku probíhala a týkala se podvodů a lhaní zástupců K70 a mého vydírání a vyhrožování trestními oznámeními. Ivoš evidentně o celé věci neměl ani tušení a opět mě označil za lháře. Tak jsem ho s věcí seznámil a předložil mu důkazy jak žádal. Jelikož se to týkalo pravděpodobně pouze nás dvou, celé jsem to pak smazal protože jsem nechtěl K7O nijak poškozovat i když mám proč. následná diskuse by byla pouze nicneříkající obhajování a tvrzení proti tvrzení. S Ivošem jsem seděl u jednoho stolu na tvé vernisáži o Mongolsku a vážím si ho, proto jsem to celé mázl, abych mu v jeho snaze nedělal ostudu. A doufám že tobě nic vysvětlovat nemusím, ty si to celé pamatuješ. Tehdy před lety vůbec nešlo o K70, ale o podvody a lhaní jednoho idiota který K70 na internetu zastupoval.
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 v 11:54 ® HaD reakce na …
-
MP-E65mm> no svým způsobem máš pravdu. Důvodů, proč to tak je může být spousta. Ale je demokracie a pokud se neděje to, co by sis přál, máš možnost se smířit s tím, že to nebude a nebo vzít osud do svých rukou. Kluci to do svých rukou vzali a je tu už 138 takových revírů. Kdyby jen čekali a smutnili, že to „placení“ neudělali, třeba by se nedočkali nikdy.
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 v 8:33 ® spike
-
S K70 problémy nemám. Uvítal bych horní míru i u jiných ryb např. Parma, lín, okoun,…
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 v 8:03 ® MP-E65mm reakce na …
-
HaD> Ale já s tím problém taky nemám, naopak, vítám jakoukoliv změnu pro udržení ryb ve vodě. Ano máš pravdu moc do toho nevidím a ani vidět nechci, protože čím víc vím, tím víc jsem znechucen (to samé jako politika) myslíš, že lidi odpovědný za stav rybí osádky nevědí, že ten či onen druh je na „vymření“, či z logiky věci pro udržení trofejních ryb by aspoň za pokus stálo horní míru na daných revírech zavést? Proč já bych měl orodovat někde na schůzi za horní hranici okouna když lidi kteří to mají prakticky v náplni práce o to nestojí, koukám na to trošku z jiného úhlu. Odpověd je jednoduchá.............. každý si na ni dokáže odpovědět sám.
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 v 1:16 ® HaD reakce na …
-
vondras> pro lidi, kteří smýšlí jako ty, bych doporučil bojovat za zrušení všech zákazů a omezení ve všech lidských činnostech. Třeba bych zrušil trestnost pedofilie – vždyť i když je zakázaná, stejně jsou úchyláci, který to dělají. Tak proč to zakazovat.
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 v 0:44 ® timbab reakce na …
-
cercer1> Jo to jo ale většinou to není tolik k lepšímu.Horší je,že změny co chceme na revírech celosvaz.rybolovu tak nám kraj smete ze stolu.
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 v 0:43 ® HaD
-
MP-E65mm> Proč jen kapr? Já myslím, že tato otázka už byla položena mockrát a mnohokráte byla i zodpovězena. Prostě se kapraři rozhodli, že nebudou jen brečet v hospodě u piva, že nebudou jen naříkat na internetu apod. a vzali osud své oblíbené ryby do svých rukou. Tady bychom se měli spíše stydět my ostatní rybáři, kteří se nespojili a nic podobného neudělali. Jelikož pro mě není kapr životní vášní, nijak mě v současné době K70 nevykolejuje nadšením, ale ani mi nevadí a spíše jí podporuji. Nicméně si umím představit podobnou akci třeba na ochranu velkých štik, nebo třeba okounů. To bych asi škytal blahem. A v jedné věci má Ivoš velkou pravdu – hodně lidí, kteří to kritizují a veřejně křičí tomu často opravdu nerozumí. A že často bývali (nyní to nesleduji a aktuálně to nevím) ze zmiňované řady je fakt. Nicméně znám mraky lidí, kteří muškaří, a ty K70 nijak nezajímá, nehodnotí ji, nebojují proti ní. Není to o stylu rybolovu, je to o lidech.
Toulovec: Ivošku, je nějaký speciální důvod, proč dáváš odkazy na konkurenční server a mažeš slušné příspěvky (nevěřím, že by Ivoš byl neslušný)
reagovat - Neděle 4. dubna 2010 v 0:10 ® cercer
-
timbab> na vodách místního významu to už tak bývá..
reagovat - Sobota 3. dubna 2010 ve 23:10 ® cercer
-
chosebaits> jsi asi fakt dobrej vyjednavač -dva návrhy jednotlivce a dvě vítězství!!gratuluji-máš asi zvláštní charisma
reagovatmohl bych tě poprosit o pomoc? Mohl bys nechat zaznít svůj hlas ještě jednou a dát podnět ještě potřetí?? Prosil bych prosadit odstřel kormorána…děéékuji
- Sobota 3. dubna 2010 ve 21:23 ® IVO reakce na …
-
vondras> 100 lidí, 100 názorů. Čas ukáže.
reagovat - Sobota 3. dubna 2010 ve 21:15 ® vondras
-
1,žádný zákon neovlivní lovce,když bude chtít tak to stejně poruší,navíc se podívejte na fotky v ryb.časopisech kolik asi kaprů to focení přežilo bez ůhony a kolik jich je doživotně zraněno a poškozeno !!?? 2,jsme asi jediní v evropě co pořád něco chtějí předělávat k obrazu svému, páni kapraři a co takhle navrhnout omezení počtu vysazených kaprů oni také vytlačují na svůj ukor původní druhy ryb v daných revírech, 3,já tvrdím že je to vše v charakteru každého rybáře jak se k rybám chová a kolik si jich ke spestření SVÉHO jídelníčku odnese a tím pádem k70 by mi připadala zcela zbytečná jelikož v této velikosti si zádný gurmán na kapru těžko pochutná,4, matematicky je dokázáno že čím více omezení tím více přibývá i přestupků a aby to nedopadlo nakonec tak že bude někdo rozhodovat komu se vydá povolenka a komu ne !!!??
reagovat - Sobota 3. dubna 2010 ve 20:44 ® chosebaits reakce na …
-
IVO> Pravda musí jít na světlo.
reagovat - Sobota 3. dubna 2010 ve 20:35 ® IVO reakce na …
-
chosebaits> mluvíš mi z duše
reagovat - Sobota 3. dubna 2010 ve 20:10 ® chosebaits
-
cercer1> Píšeš,že kapraři koukají pouze na své kapry a na jiné ryby kašlou.To je nej. blbost.Kaprař samosebou bojuje za svého kapra,ale na jiné ryby nekašle,to je blbost.Tady jde o to ,že kaprařu je dost a dokázaly díky myšlence několika správnýh lidí dotáhnout tuto myšlenku do konce.Z jinýh uskupení rybářu (vlačkaři atd.) na schuzíh MO nepadají žádné návrhy pro nějaké změny a proto žádné nepříjdou!!!!!!!!Tak že,na nás kapraříh si polévku neohřívejte a začněte něco dělat!!! Samosebou né zde na netu,ale tam kde se tyto věci dají řešit.Dříve jsem hodně chytal kapry,dnes se věnuji nejvíce lovu sumcu a nebráním se podpořid smyslu plný návrh.Jinak letos jsem podal podmět pro lovnou míru štiky na 60 cm v MO Kadaň (ustecký kraj) a bylo odsouhlaseno pro a další podmět byl pro ochranu okouna na udolní nádrži Nechranice.Srdcem kaprař a dělám takové věci,to je co?
reagovat