Chytej.cz

Co vy na K70+? necteno

31.1.2005 | dudu | 22.161 zobrazení | 255 odpovědí

Tak se všude začínají objevovat petice za uzákonění max. míry kapra. Jak to vidí Chytejáci ?

1. ano jsem pro, kapr si to zaslouží
  2. ne je to zbytečný u všech ryb
  3. ano, ale ať mají všechny ryby horní míru
  4. začnem kaprem a potom budou mít horní míru i ostatní ryby

Já dávám 3, buď vše,nebo nic.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 1. února 2005 v 19:51 ® xycht

hosoj: přesně tak. máš uplnou pravdu. mě letos kontrolovali taky asi 2× a to jsem byl u vody přes léto pořád. ale asi je málo lidí

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 19:49 ® mirmen

muf: s tím třením kapra to tak slavné nebude !!!!!!! Kolik jsi nachytal malých kapříků, nevysazovaných do revíru???? Ve velikostech 10–15 centimetrů?? Pokud se kapři vytírají na revírech pravidelně, pak se tito špuntíci zcela logicky musejí !!!!!! dostávat často na prut, zejmena při chytání na feeder nebo na plavačku. Jenže, pokud takové rybky ve svém okolí pravidelně nechytáš, tak to znamená, že se na revíru ani nevytírají. Ať se k tomu vyjádří i nějaký hospodář nebo někod z organizací, někdo, kdo má informace i o výsledcích kontrolního odlovu.

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 19:48 ® fikus
fikus

mirmen–} hezky napsáno, souhlasím do každého detailu, něco podobného jsem tu už dneska psal. Nejde o skupinu lidí kteří si hájí SVÉ zájmy, ale o ochranu přírody jako takové.

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 19:37 ® muf

souhlasím s mirmenem mám stejný názor, teda kromě pasáže o výtěru kapra, protože se u nás tře celkem bezproblémů a pravidelně. Jinak musím pochválit kapraře za jejich snahu, snad jim to vyjde.

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 19:07 ® mirmen

Myslím si, ba dokonce jsem o tom pevně přesvědčen. že vždy má být na prvním místě příroda. To v praxi znamená, že každá voda, od nejmenší louže po mnohakilometrový úsek řeky nebo přehradu či písník nad 100 hektarů, to vše jou biotopy . Každý biotop je ve vývoji. Poskytuje životní prostředí pro hmyz, rostliny,ryby i členove atakdále. Stanovovat striktně, nařízením zhora, zásahy do biotopu je nesmysl. Vždy – VŽDY !!! – je nutné přihlížet k místním poměrům, na základě znalosti místních podmínek. Proto i rozhodnutí o druzích ryb, jejich četnosti, hájení či lovu, míry nevyjímaje, musí být prováděna s ohledem na přírodu. Nemá smysl hájit mníka tam, kde je přemnožen, nemá smysl stanovovat horní míru druhu ryby, který slouží jen km potěšení z lovu, aniž se přihlédne k tomu, co několik set nadměrečných,dlou­hověkých ryb dokáže na malé vodě provést s ostaními rostlinnými i živočišnými obyvately daného biotopu. Sice je hezké, pro skupinu rybářů, chtít lovit velké ryby , pokud možno vždy a všude, ale tak to prostě nelze , protože je to proti přírodě. Je nutné brát ohledy i na rostlinstva, trdliště ryb ( které se na rozdíl od kapra nebo amura u nás snadno vytírají, a která jsou cílem nájezdu ostatních ryb, milovníků „kaviáru“) atakdále. Proto jsem proti horní míře kapra „šmahem“, zeshora. Spíš by mělo být v návrhu, že obhospodařovatel může, na základě znalostí místních podmínek ( a například se souhlasem biologa) dočasně, na několik let, místní omezení ( tedy i horní míru) například na několik let vyhlásit. Ale s tím, že bude vyhodnocovat kontrolními odlovy vliv na biotop jako takový. Naše rybářská přání jsou jenom přáním malé skupiny zájemců a rozhodně si nesmíme uzurpovat práva, že v náš prospěch budou prováděny zásahy škodící přírodě jako celku.

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 18:19 ® hosoj

xycht: Asi mas pravdu, to s tema soukromejma revirama me ani nenapadlo. Myslis, ze to nekdo opravdu dela ve velkym? Dost velky problem je i RS,za posledni tri roky me kontrolovali 1× na Berounce.

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 18:11 ® MichalB

hrouzek: no prave.. nikdo je nikdy nevidel Jsem prekvapenej, kolik kolegu se podepsalo pod tak uzasny napad

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 17:23 ® Hrouzek
Hrouzek

Ono kdyby do RŘ se napsalo,že když se poruší tohle,tak odebrání papírů na 10let,nebo pokuta 10litrů,tak by si to hodně lidí rozmyslelo,jestli ho „ukradnou“,když patří vodě. Myslim,že RS může už prošacovat celé auto. Ale je jeden problém,na nákých usecích RS nikdo nikdy neviděl…

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 17:13 ® jiris
jiris

Podepíši a budu doufat, že to časem projde u všech ryb.

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 16:39 ® Hrouzek
Hrouzek

Řeknu to jednoduše,jsem pro,ale raději bych byl kdyby to měli i ostatní ryby!Doufám,že když se tohle prosadí..,že nebudou hmyzáci kecat a pomlouvat a taky se budou snažit o něco-prosadit tu svou rybu,aby měla horní míru-pstruh,lipan. Ale pochybuji. Budou kecat podobný blbosti jako pupák,že jsou kapraři pobláznění…(A ty ostatní budou tiše mlčet…) Když Vám vadí,že bude náká ryba jaksi „nadřazená“,tak se snažte prosadit i svou. Jediný kapraři se o něco aspon snažej!!!!Nebo chcete,aby to udělali za Vás-prosadili horní míry o pstruha atd..?? I když Vám to bude jedno,jenom pomlouváte,uražíte a sami nic neděláte. Tak aspon držte ......!!!!!!!

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 16:31 ® Carlos

Taky davam 3. At maj horni hranici vsechny rybi druhy a ne jen kapr! Ale kdyz se podivam na pomery tady v nasi republice,tak to nevidim zrovna moc ruzove! Spousta rybaru bere ryby pod miru a je jim to jedno. Porybnyho stejne potkam jednou za uherskej rok,např. loni se mi taky stalo,ze jsem ho nepotkal ani jednou. Ten kdo jde k vode pro maso,si ho tak jako tak odnese(pokud neco chyti). Chyti malou rybu(pod miru),klepne ji a sup do auta,to samy udela s velkou,takze nejake minimalni a maximalni miry nebere v potaz. to same plati i u poctu ulovenych ryb.

Holt musime pockat az se nase mentalita trosku zmeni. Hlavne se mladi zacinajici rybari musi naucit mit k rybe uctu. postupem casu se generace masaru zuží ci dokonce vymizi a bude to OK

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 15:54 ® hraji
hraji

Chápu to jako první krok k vyšší ochraně rybí obsádky. Bohužel lovci ostatních druhů ryb se asi nedají tak dohromady jako kapraři. V budoucnu bych byl rozhodně pro ochranu všech trofejních ryb, a nemusí to být jen kapr, štika, sumec, candát. Taková ostroretka 50 cm si taky nezaslouží zabít. Já to podepsal.

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 15:12 ® fikus
fikus

no právě, stačí, že se vyskytují tyto problémy u podměrečných ryb. U větších je k tomu zaplísnění větší šance a taky s tím spojené větší nebezpečí.

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 15:00 ® SALAM

3

reagovat
Úterý 1. února 2005 ve 14:58 ® HaD
HaD

jsme na stejné notě, jen s tím zaplísněním to nebyl moc dobrej příklad, protože stejně bys mohl argumentovat i u podměrečnýho

reagovat
Úterý 1. února 2005 ve 14:49 ® fikus
fikus

dávám 2 plně souhlasím s tím co napsal Milky. Je mnoho jiných problémů které jsou důležitější než se zabývat takovými lobbystickými nápady pro určitou skupinu rybářů. Jeden příklad z mnoha: kapr bude hájen nad 70cm, chytím ho, bude mít nad míru, ale bude silně zaplísněný (není divu po tolika vytáhnutích z vody – a to nemluvě ani o tom, že někteří neumí vytáhnout rybu z vody bez toho aby ji tahali po břehu Co s takovým kaprem? Podle RŘ šup s ním do vody – nechci přece přijít o papíry!!! Ale co bude s kaprem ve vodě? Nakazí plísní ostatní ryby? Samozřejmě, že nakazí, ale to nebude můj problém, protože já o papíry nepříjdu. Pomohu tím rybám, přírodě? Budu se cítit líp? Jako vítěz? To těžko! Proto se starejme abychom hájili zájmy ryb a přírody. K vodě chodíme abychom si odpočinuli, tak si ji važme a respektujme PŘÍRODNÍ zákony.

reagovat
Úterý 1. února 2005 ve 12:49 ® HaD
HaD

xycht: 70tka sumec má maso jak mandličky!. jsem pro míru sumce 70cm a horní 90cm! Budeme žrát jen exelentní masíčko a na sport taky něco zbude!

reagovat
Úterý 1. února 2005 ve 12:32 ® Holajz2

Jsem pro míru 65cm. Kapr nad tuto míru je možná k jídlu, ale pro mě je moc velkej.

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 10:44 ® xycht

hosoj: Myslím si,že se mýlíš, dneska už je docela hodně rybářů co dokáží bez větších problémů ulovit kapra > 70cm. Problém bych viděl spíš v tom co se s tou rybou děje dál. Dost ryb totiž putuje do soukromých revírů a ne zadarmo a to mi přijde dost nefér budovat soukromý revíry (nic proti nim nemám, sám na dva jezdim) na úkor svazových. Ale zavést horní míru jen u kapra by znamenalo, že kapr má nějaký privilegia oproti ostatním rybám a to se mi taky nelíbí.

Co se týče sumíka 70cm, tak to bych věděl co s nim )) Je to sice malá potvora a já bych to nevzal, ale věř že bude dobrej (teda aspon si to myslim)

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 9:20 ® HaD
HaD

Silur: to není o žárlivosti na kapra, kterýho nechytám, ale o spravdedlnos­ti, víš?

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 8:05 ® PJ

Jsem pro pouštění trofejních ryb obecně, ale to kapr 70cm ještě spíš není.

reagovat
Úterý 1. února 2005 v 0:53 ® Klon
Klon

HaD: Já si myslým že by samozřejmě měli mít horní hranici všechny ryby,třeba ty jsi minule říkal sumec 140+ a zpět do vody – proč né. Vím že to je složité a muselo by se vzít v úvahu spousta aspektů atd,ale třeba tím kaprem když se zvedne horní hranice se spustí další a další jednaní o jiných druzích ryb. A proč zrovna kapr????není nahodou nejoblíbenější lovenou rybou. jinak můj názor je že jsem PRO,protože věřím že to je jen začátek.

reagovat
Pondělí 31. ledna 2005 ve 23:49 ® hosoj

No, ja nevim, prijde mi, ze tak velky kapry chytne malokdo a ten kdo je chyti, tak vetsinou chyta stylem chyt a pust, takze mi to prijde opravdu mizivy procento. spis se divim, ze se stale neresi otazka zvysovani dolni hranice miry u vetsiny ryb. Nechapu co nekdo muze delat se sumcem 70, nebo stikou 50 a jeste mi prijde, ze do tyhle miry nekdo natahne tu rybu i kdyz ma o pet cisel min. Myslim, ze horni hranici si kazdy urcujeme sam podle nejlepsiho svedomi.

reagovat
Pondělí 31. ledna 2005 ve 23:18 ® pif
pif

já to vidím obráceně,kapry do 70 cm pouštět a nad 70 brat!!!to by sme si zachytali,asi založím petici

reagovat
Pondělí 31. ledna 2005 ve 23:17 ® CeP
CeP

ne! Ne! NE! a jeste jednou ne!

2 2 2 2

nedopustme aby si uzka skupina vylobovala takovy nebezpecny precedens ! mame cejnove pasmo, parmove pasmo atd, tak proc kapr. ryba v nasich vodach nepuvodni by si zaslouzila bod 1) ? udelime snad max. miru i strevlicce vychodni v duchu bodu 3), potazmo 4) ? myslim ze tohle si musime srovnat predevsim sami v nasich hlavach. ja mam stanovenou svoji sakovaci miru v rozpeti 45 – 60. z mensiho neni nic a na co 60+? prece ho nebudu zrat celej tejden. ryby totiz zeru a rad. a nemam se za co stydet, ale taky si hodne casto rikam co sezeru dneska, to uz zitra, ani pozitri ani jindy pozdeji nechytim. a je taky na nas abychom takhle vychovali mladez. dedky bohuzel uz nic neprevychova. a je na legislativcich (debilni slovo) aby udelali smysluplnej poradek v zakonech.

reagovat
Pondělí 31. ledna 2005 ve 22:17 ® Vyhulmektrava

tak kdybych vytáhl takovýho kapra (to se asi nestane jelikož takové šťestí zatím nemám) taky bych ho stejně pustil,p protože hje to nádherná ryba a má právo na to žít

reagovat
Pondělí 31. ledna 2005 ve 22:04 ® Tomash
Tomash

4all : Já bych byl HLAVNĚ pro hájení vod po zarybnění novými kapry… Je to humus, co se u vody rok co rok děje. Párkrát jsem se na to byl podívat… Rybáři navezou kapry do rybníka, nasypou je tam a důchodci a masajové to prostě musí vychytat, protože ti druzí přece taky!!! Proč se takový revír cca 14 dní nehájí??? Kapříci by si zvykli, že už nejsou na sádkách…

reagovat
Pondělí 31. ledna 2005 ve 21:49 ® xycht

Myslim si to samý co Milky, kterej to podle mě napsal velmi přesně. tam je podle mě největší problém. Jinak souhlasim i s HaDem..

reagovat
Pondělí 31. ledna 2005 ve 21:44 ® Prichy
Prichy

dávám 2

Na co horní míru kapra?

Proč neřvou s nějakým požadavkem i vláčkáři, plavačkáři, feedraři či dokonce muškaři? (celoroční vláčení by bylo )

Pak by se přišlo s chytáním na tři pruty, zavážením na kdejaké louži, stanování, ohně.......?

Každej správnej kaprař přece ví, jak jsou větší ryby vzácné a pustí i bez zákonu. nebo ne? Co myslite? Proč to linkovat........

PS: ten kdo by si ho chtěl vzít veme ho stejně

reagovat
Pondělí 31. ledna 2005 ve 21:22 ® DEATH

Já dávám 3,ale jak byste to chtěli stanovit u štiky??Já sem osobně sežral 80cm. sice sem si pak říkal:„Vole,to si měl pustit,to už se pouští“…,ale to mě napadlo až když sem jí měl s brusinkama v omáčce. No přště už ty velk pustím a udělam si osboní míry,který budu brát. ten prostředek a menší ani větší ne..

reagovat