Chytej.cz

Suchá moucha-jak docílit aby plavala? necteno

18.8.2010 | Šnek | 5.700 zobrazení | 19 odpovědí

Prosím o pomoc,jsem začátečník s muškařením a pořád nevím jak docílit toho aby suchá moucha pěkně plavala.Prý jsou na to nějaké spreje,ale nevím o co jde,poradí někdo??? díky..

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 28. září 2010 v 1:11 ® osprey reakce na …
osprey

Šumichrást> Červená krabička vlevo. Pořád ještě ji mám:-))

reagovat
Úterý 28. září 2010 v 0:42 ® 

Historie ČSSR

reagovat
foto/forum/2010/th-img15018.jpg
Sobota 25. září 2010 v 19:43 ® 

osprey> Před pár lety jsem zakoupil muškařskou pozůstalost. V ní byl i klasický kožený pásek k hodinkám a na něm přidělaná malá plastová krabička s odklápěcím víčkem. K mému úžasu šlo o české oční šedé(nebo šedozelené) stíny a podle všeho byly použity na „maštění“ suchých mušek. Dodnes tento udělátor mám schovaný.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14994.jpg
Středa 25. srpna 2010 v 17:44 ® paia
paia

Používám Scientific Anglers Fly Floatant, jen lehce nanesu, trochu vysuším a pak směr ryba…

reagovat
foto/forum/2010/th-img14662.jpg
Pondělí 23. srpna 2010 ve 22:25 ® osprey reakce na …
osprey

Šumichrást> Ano. Stará silikonová vazelína v červené krabičce. Kdysi o ní psal v Rybářství Josef Jehlička a pod dojmem jeho vyprávění jsem si ji někdy v roce 1993 pořídil. Dodnes ji používám, protože úbytek je při mých třech až čtyřech vycházkách ročně prostě malý.

Není to žádný zázrak, ale dá se to. Těch pár ryb vždycky nějak chytím, mám radost, stačí mi to a nic mě zatím nemotivuje hledat dál. Lovím na mouchu pro ten pocit, potřebuju cíti šňůru ve vzduchu a vidět kolečko na hladině. Jak to mám, dál je mi všechno jedno. Vlastně mi i vyhovuje, že to nijak zvlášť neumím – úlovky mi přijdou tak nějak cennější.

Tím nemyslím, že bych byl příklad hodný následování, ale je to tak. Třeba časem půjdu do sebe, ale bojím se, že pomalu ale jistě u mě začíná platit věta o tom, že starýho psa novým kouskům nenaučíš.:-)

reagovat
Pondělí 23. srpna 2010 v 11:42 ® Piranha reakce na …
Piranha

Medvěd> tak tak tak, to je ono.Kdyz se umi rozumne s muskou prásknout tak nětreba mazať.

reagovat
Pondělí 23. srpna 2010 v 11:38 ® Medvěd
Medvěd

muušky mastím velmi málo,spíš vůbec.Nějak mi připadá,že rybka velme mušku spíš připotopenou,než vzorně plovoucí na hladině.U dabo­vaných tělíček u mne vede ondatra,bobr,či tuleň,křídlo cdc,popřípadě srst sněžnýho králéka( u cdc raději o pírko víc),většinou bez štětů a bez nožiček.Když nožičky,tak řídké ze cdc.Pokud nekdy mažu,tak kapku floatantu od Buka do základny křídla,tělo nikdy

reagovat
Pondělí 23. srpna 2010 v 10:27 ® kerob
kerob

ja pouzivam floatant CDC OIL od PETIT JEANa (ma Zeman za cca 250, na ebay za cca 120) a nic lepsiho jsem zatim nemel.

reagovat
Pondělí 23. srpna 2010 v 9:20 ® Piranha
Piranha

Hlavne pouzivej dobře plovoucí vazaci material jako treba CDC, dute srsti a tak a samozrejme floatanty.Od BUKA mam jeden a ten je spolehlivej.Taky neni na skodu musku umet vysouset hodama, tak jsem to delal ja, nez jsem si poridil floatant a taky to slo dobre. Doporucuji obednat sadu laku od BUKA, nemaj chybu.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14598.jpgfoto/forum/2010/th-img14599.jpg
Pondělí 23. srpna 2010 v 9:01 ® 

Na trhu je děsná spousta floatantů, jak psali předchozí. Já mám ještě v zásobě originál ČSSR silikonovou vaselinu i sprej.

reagovat
Pátek 20. srpna 2010 ve 22:32 ® Šnek reakce na …

osprey> pěkně řečeno :-)

reagovat
Pátek 20. srpna 2010 ve 21:33 ® osprey reakce na …
osprey

Šnek> Je to asi tak – cokoli mastného je lepší než nic. Ale profesionálové si dali tu práci a vybrali to, co se dlouhodobě jevilo jako nejlepší a z toho nechali udělat to, co se prodává.

Já taky používám náhražkový materiál a kolega Sander naopak kvalitní profi mastidlo. Plave mu to lépe a déle.

A proč jsem si to taky nepořídil? Protože jsem línej a muškařím málo.

reagovat
Pátek 20. srpna 2010 v 10:20 ® Cudla reakce na …
Cudla

kubas>dal by se špek použít,ale jen mít nepatrně mastný prsty,aby se moucha neslepila(peří) a trochu ji vyprášit planýma hodama,jako nouzovka to je možný.Já osobně používám lékařskou čistou vazelínu(petroleum nebo tak nějak)musíš ale opatrně nebo máš mastnej cucek.Ideál jsou original mastidla-viz hraji

reagovat
Čtvrtek 19. srpna 2010 v 18:55 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

kubas> :-))

reagovat
Čtvrtek 19. srpna 2010 v 18:38 ® kubas reakce na …
kubas

Šnek> když už tak bych si k vodě vzal špek, to má aspoň dvojí využití :-D

reagovat
Čtvrtek 19. srpna 2010 v 17:12 ® Šnek reakce na …

hraji> údajně prý stačí obyčejný olej,olivový je prý nejlepší?

reagovat
Čtvrtek 19. srpna 2010 v 17:11 ® Šnek reakce na …

hraji> díky,a to sádlo by stačilo?

reagovat
Čtvrtek 19. srpna 2010 v 8:25 ® hraji
hraji

Suchá muška by měla plavat i bez ošetření nějakým mazadlem, aspoň chvíli. Používá se celá řada prostředků pro zvýšení plovací schopnosti mušek. Od silikonových až po čistě přírodní. Stačí se podívat na nějaký muškařský e-shop. Asi bych doporučil přírodní výrobek založený na kachním tuku CDC http://www.ryby.glux.cz/…op_goods.php

reagovat
Čtvrtek 19. srpna 2010 ve 4:22 ® regulus
regulus

Namazat sádlem, psí je nejlepší …

reagovat