Chytej.cz

Živé ryby v Tescu necteno

11.8.2010 | jersey | 9.930 zobrazení | 30 odpovědí

Vážení kolegové,dnes jsem byl zas po delší době v Tescu a ačkoli si to vždy zakazuju,opět jsem zavítal juknout na zubožené ryby v akváriu.Řeknu vám,je to hodně smutný pohled na štiky,pstruhy,ale i další druhy ryb,jak živoří v místních prosklených nádobách.Nejsem žádnej zuřivej zelenej aktivista,ale ten pohled na ty chudáky mě hodně zasahuje.Jsem si vědom,že mě jako rybáře spousta jiných lidí osočí,že rybám,které na háčku tahám z vody nedělám zrovna potěšení,ale i přesto si myslím,že ty ryby v Tescu,pomlá­cené,některé plísní zasažené,vybledlé a zubožené jsou na tom podstatně hůř.A protože nechci dělat,že to nevidím,napadlo mě,jestli se nemám nepokusit s tím něco udělat.Nechci po vás aktivitu v tomto směru,jen mě zajímá,jestli si myslíte,zda to má šanci na úspěch.Úspěch v tom smyslu,že by se prodej živých ryb zakázal.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 15. listopadu 2010 ve 12:54 ® Robur
Robur

ona je pak hlavně otázka, co má kdo vlastně zkoumat, páč označení hygiena je dost všeobecný pojem. Např. se mohou zaměřit jen na to, zda v rybě není olovo či paraziti. To že ryba má špinavou vodu nebo se dusí jim nepřísluší řešit.

reagovat
Pondělí 15. listopadu 2010 v 0:06 ® rgb23 reakce na …
rgb23

rybardusacek> nevím jak jsi na to přišel, ani kterou instituci máš na mysli, ale asi si vedle jak ta jedle:-) Pokud myslíš Krajské hygienické stanice, tak ty kontroly tržních ryb nedozorují ani na sádkách, ani v řetězcích či stánkovém prodej. Dozorují pouze místa, kde se ryby upravují ke stravování – hospody, bistra a pod. Pokud máš na mysli hygieniky na Veterinární správě, tak ti sice ony ryby kontrolují na sádkách i v řetězcích – stejně jako welfareisti a epizootologové, každopádně se ale musejí před zahájením kontroly ohlásit. V praxi to znamená, že přijdou na kontrolované místo, prokáží se služebním průkazem a oznámí zahájení kontroly.

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 23:10 ® rybardusacek reakce na …
rybardusacek

Hygiena je jediná instituce, která se ohlásit nemusí ;-)

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 21:27 ® Tomino reakce na …

Pan_Ryba> Pokud jste od zdroje, tak nechápu kde jste to viděl… Dokud bude po rybách v supermarketech poptávka, tak se tam budou prodávat vesele dál…

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 v 10:21 ® RADE4EK reakce na …

Jo ryby v Tescu,především kapři jsou určeni na pomalý úhyn,pak se vykuchají a prodají,jako zaručeně čerstvé ryby.Rybu v Tescu a vlastně kdekoliv jinde,kde jsou v takovém stavu,bych si nekoupil.Nemíním podporovat takové zmetky.Pokud chci rybu koupit jdu k rybářům co mají rybník na kšeft.Zdá se mi,že hygiena se před kontrolou musí ohlásit.Myslím že tevizní reportáž udělá víc než hygiena.

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 v 10:16 ® RADE4EK
reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 ve 20:06 @ Pan_Ryba reakce na …

Tomino: Já jsem u zdroje, nemusím si nic zjišťovat. Co by se mělo dělat, či jak to má fungovat, o tom žádná, ale co se dělá doopravdy, je pak jiná věc. Tak jako najdeš blbce v obchodem, kterým je všechno jedno, tak najdeš blbce i na sádkách, což je škoda, škodí pak rybářství celkově.

reagovat
Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 10:33 ® ras2ta
ras2ta

Zdravim.Muj nazor je takovy ze je to vsechno jen o lidech jak nekdo psal.I stou hygienou by to asi nepomohlo,protoze si myslim ze se práve zameruje natuto cast obchodu,ale nevim.Ja osobne znamim nedoporucuju v obchodech ryby kupovat.Ale je to jen o lidech.kdyz je tam nikdo kupovat nebude treba je prestanou prodavet

reagovat
Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 10:10 ® Robur
Robur

já si myslím, že se to dost zlepšilo. Pokud je ryba pomlácená, tak je to možná i ze sádek. Plesnivou rybu by si vystavil jen magor, takže tomu nevěřím. Že je ryba vybledlá je dáno okolím a změnou mimikrů. Okounek tak zesvětlá v bílém kbelíku a určitě ho to nebolí a udělá to běhm minuty. Myslíte si, že ryby, které jsou v laminátových neprůhledncýh vanách na tom lépe nebo vás jen drásá pohled přes sklo, kde vidíte rybu i z boku?

reagovat
Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 8:20 ® Rino

No já v Tescu, kde mají živé ryby nebyl, takže nemohu posuzovat. Ale vím, že Tesco, stejně jako jiné obchodní řetězce mají dost propracovaný marketingový systém a vím, že pokud chceš v Tescu jako výrobce něco prodávat musíš zaplatit regálné a to není malé. Myslím, že se jeden čas říkalo, že za zalistování jedné položky je 100000. Pokud se ta položka nebude prodávat, tak jak si Tesco představuje, klidně ti jí za měsíc vylistují a bez jakékoliv náhrady. Věřím tedy, že se ty živé ryby musí prodávat, jinak bych se divil, že by si Tesco zvyšovalo náklady a vůbec si přidělávalo práci s nějakým staráním se o živé ryby. Jako nějaký reklamní tahák, nebo atrakce pro děti mi to teda taky nepřijde, obzvlášť když píšete v jakém stavu ryby jsou. Jediné co by snad přicházelo do úvahy je nějaká dotace z ministerstva zemědělství na podporu prodeje sladkovodních ryb „Česká ryba“ a pak by mělo být na samotném dodavateli, aby si dohlédnul na to v jakých podmínkách se jeho produkty prodávají, zvláště pokud se jedná i o mediální televizní kampaň.

reagovat
Středa 3. listopadu 2010 ve 22:10 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
IV.TO.ŠIRDA

Tomino> souhlasím s tebou, asi o vánočních rybách nic moc neví,protože ryby distribuované ze sádek,které se na Vánoce neprodají, jsou čtyři a půl měsíce bez potravy a při vysazení zpět do rybníků přežívá s odřenýma ušima cca 1%, a proto se prodejci na jaře snaží je prodat do lovných revírů za velmi nízkou cenu. Takže ryba z minulých Vánoc je totální nesmysl. Co se týče pomlácených a odřených kaprů,tak tyto odřeniny obarví na bílo a zvýrazní pitná chlorová voda. Odřeniny u kaprů jsou z nakládky elektrickými kesery a nakladači.

reagovat
Středa 3. listopadu 2010 v 17:32 ® Tomino reakce na …

Pan Ryba> Ryby z loňských vánoc jo..??? Nejdřív si o tom něco zjistěte a nepište tady s prominutím hovadiny…

reagovat
Úterý 2. listopadu 2010 ve 21:09 @ Pan Ryba

Rybářství ti běžně přivezou už „načatou“ pomlácenou rybu a v akvarijních podmínkách se ryba nevyléčí, takže buď jí stihneš prodat, než začne totálně plesnivět nebo jí poskytneš první pomoc = zabiješ jí a uděláš z ní třeba filet na pult. Touhle dobou se třeba ještě vozí pomlácení kapři z minulých Vánoc, tak to podle toho vypadá. Prostě buď se prodejce o své svěřence pořádně stará (= poskytute jim pravidelnou první pomoc :-) ) nebo pak vidíš pomlácené ryby v akvárku. Jinak nájezdy hygieniků na řetězce s živou rybou jsou pravidelné a jejich řešení je vždy stejné = poskytněte jim první pomoc. Takže to je ve finále všechno jen o tom vraždění nevyhovujících ryb, ale bohužel v Tescu nejsou schopný zaměstanci, co by se o to starali, takže tím vzniká ten problém. Když se zakáže prodej živých ryb, tak si pak koupíš leda srágoru z mrazáku, která je ale udělaná z té stejné pomlácené ryby, kterou jen nevidíš.

reagovat
Pondělí 11. října 2010 ve 14:46 ® kamos007 reakce na …
kamos007

BOBIK1981> podle me je to tak. dovezou pstruhy, maji je tam cca 3 dny žive jestli kdo nebude chtit žive. pak je zabijou a prodavaji jako mražene. a dovezou zase nove.

reagovat
Pondělí 11. října 2010 v 11:55 ® tucnak11
tucnak11

Poslat nani hygienu a maji po ptakoh:-D

reagovat
Neděle 10. října 2010 ve 23:57 ® xifa

Voda v akvarii by musela být chlazena na 10C,vzduchování a čerpadlo s filtrem. Jestli-že chceš v tom něco dělat,pozvi na ně hygienika!!!!!!! ANI V AKVARISTICE SE NEMOHOU PRODÁVAT takové ryby.Těšim se jak s nima ZATOČÍŠ. Napiš nám to.

reagovat
Sobota 14. srpna 2010 ve 22:42 ® Robur
Robur

Vietnamci kupují živé a živé odnáší, v Brně nějaké problémy moc nevídám, je to o lidech

reagovat
Sobota 14. srpna 2010 v 15:20 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

plescarp> Tuším, že něco má i Makro. Ale nevím to jistě.

reagovat
Sobota 14. srpna 2010 ve 14:53 ® plescarp

myslim ze zakaz je prilis radikalni a pro burzoazni ''tupouny,, (tesco) nerealny jedine ze zalovat za tyrani zvirat nebo neco takovyho myslim ze to bude mit vetsi ucinost a sanci na uspech nez zakaz ktery bych sice osobne podporoval ale nemel by asi zadnou sanci P.S. nevite jestli krom vanoc prodavaji ryby i jine obchodni retezce nebo jenom tesco ??

reagovat
Pátek 13. srpna 2010 ve 22:48 ® MP-E65mm
MP-E65mm

naopak, když si půjdeš koupit rybu po který šáhneš? já rozhodně po té která ještě před vteřinou plavala a ne ty co jsou v mrazáku několik týdnu ne-li měsíců.......­.....nebo ty duháky ve šprckách.....­.......to je taky věc.....víš prd jak dlouho to tam leží.....doma to rozbalíš žábry to má jak sepraný trenky na tělocvik.........na oku poznaš kulový, protože je obalená ve slizu.........a když ji čistíš od šupin , tak vždy na te straně na které ležela to vezmeš i s kůží, takže víceméně skalpovaný duhák, diky to ne...........­...tohle bych zakázal :-)

reagovat
Pátek 13. srpna 2010 ve 21:24 ® BOBIK1981 reakce na …
BOBIK1981

A jak je mozne ze je treba za 3dny a tak jsou tam jine ryby nebo vubec jinej druh ci pocet?to je tam navezou a tamty zabijeji treba po nakych urcitych dnech nebo kdys us jsou polotuhy

reagovat
Čtvrtek 12. srpna 2010 ve 20:58 ® jersey
jersey

tomashr:Asi máš pravdu.I když jak říkám,nikdy krom vánoc jsem neviděl v Tescu kupovat živou rybu.Tak asi jediná má obrana bude,že nebudu chodit do Tesca a je to. :-((

reagovat
Čtvrtek 12. srpna 2010 v 17:25 ® tomashr reakce na …

jersey> Trochu ti nerozumím – pokud to chtějí kuchat čerstvé, tak je prostě musí mít v obchodě živé. Takže když zruší to „akvárium“, tak se v reálu jen posune podobná nádrž někam dozadu..

reagovat
Čtvrtek 12. srpna 2010 v 17:09 ® jersey reakce na …
jersey

tomashr: no to je právě ono.Proč ty ryby tedy trápit v těch „akváriích“?

reagovat
Čtvrtek 12. srpna 2010 ve 14:24 ® tomashr reakce na …

jersey> Jedna věc je, kolik lidí v tom Tescu kupuje opravdu živé a pak si to doma sama kuchá, těch asi tolik nebude. Ale kromě toho přímého prodeje to zpravidla přímo v tescu i zabíjejí a kuchají a pak to prodávají v tom samém místě položené v ledu jako řekněme „čerstvé kuchaná ryba“. A tuhle druhou variantu si lidi aspoň v Praze kupují poměrně často, ne že by tam byly fronty, ale ani to není zas až tak exotické.
Jinak jen tak naokraj – pokud někdo chce koupit čerstvou rybu mimo sádky, tak je z obchoďáků určitě nejlepší Makro, pokud má někdo kartu nebo známého, který ho tam vezme, tak bude s kvalitou obvykle spokojen.

reagovat
Čtvrtek 12. srpna 2010 ve 13:46 ® ferdoz

Nebude to len o kúpnej sile obyvateľstva ale aj o zvykoch a tradíciách. Ako príklad uvediem Maďarsko. Tam sú ľudia zvyknutí ryby konzumovať pravidelne, nie len cez vianoce ako v SR či ČR. Napríklad na väčších kúpaliskách sú vždy nejaké stánky s rybami a o nezáujme zákazníkov sa nedá hovoriť, skôr naopak. V jednom budapeštianskom tescu som si dosť dlho prezeral kade so živými kaprami a obdivoval som ich v akom sú výbornom stave, jeden riadkač ako druhý.

reagovat
Středa 11. srpna 2010 ve 23:08 ® jersey
jersey

To je právě ono.Já krom vánoc nikdy nikoho.Konkrétně tedy v tom Tescu.Jinak duháky jsem kupoval taky a několikrát.Myslím tedy živé a jen a pouze na sádkách v Liběchově.Taky jsem si pochutnal.Ale v Tescu bych živou rybu nekoupil,neb mi tam připadají opravdu velmi zubožené.Snad bych tedy ještě dodal, že ty ryby na sádkách vypadají asi o 800% líp.A asi z toho důvodu mi prodej živých ryb v takovýchto zařízeních nevadí.

reagovat
Středa 11. srpna 2010 ve 22:33 ® Sander
Sander

jersey > Tesco s prodejem živých ryb máme nejblíž asi v Budějkách (50km), moc často se tam neukážu, bo o kilák blíž je Globus kde maj všechno :-) , šance že tam uvidím někoho kupovat živou rybu je tedy malá – tím chci říct, že tam fronty zrovna nestojí – viz níže o naší nákupní síle.

Já sám tam loni koupil dva živé duháky. Zdravé a pochutnal jsem si. Nikoho jiného než sebe jsem tam tedy neviděl.:-)

reagovat
Středa 11. srpna 2010 ve 22:27 ® jersey reakce na …
jersey

Sander: dík za názor.Ještě se tě zeptám,kolikrát si viděl v supermarketu,(snad s vyjímkou Vánoc) kupovat živou rybu?

reagovat
Středa 11. srpna 2010 ve 22:20 ® Sander
Sander

Proč probůh rušit prodej živých ryb v marketech? Vždyť je to moc dobrá věc.
Musíš si uvědomit, že nápad prodávat ryby jako takový za jejich zdravotní stav nemůže, problém je opět v lidech, v zacházení s těmi rybami. Problém je i v malé kupní síle našeho národa, protože česká ryba není zrovna na našich pultech nejžádanější zboží a ryby tak v nádržích tráví dost času. A pokud už se do nádrží dají poškozené, jejich zdravotní stav se jen těžko lepší, díky tomu že je s nimi zacházeno jako s kusem masa, a ne jako s živým tvorem.

Rušit tedy určitě ne, možná zpřísnit předpisy pro jejich „ustájení“ v nádržích.

(Vybledlost ryb nemusí mít nic společného s jejich zdravotním stavem. Průhledné, světly bičované nádrže nutí ryby se přirozeně „sladit“ s tímto prostředím. Hoď rybku do bílého kýble a za okamžik zbledne.)

reagovat