Vyhledávání
který z těchto ,,těžších" průtů - na vláčku
30.7.2010 | FISHERBOY | 33.724 zobrazení | 173 odpovědí
Zdravím, opět já, Fisherboy, sem cpu nějaký dotaz, protože bych rád slyšel váš názor.. chci si koupit nějakej proutek na těžší vláčku… . Mám proutek do 30 g tak abych si rozšířil možnosti. Mohli byste mi něco doporučit? Cílená ryba – štika, candát, aby to přežilo i sumce kdyby se splet. Ideálně cenově prut kolem tisícovky, když bych se hodně kroutil tak i 1500:D :D ale vejš už ne.. Zatim jsem koukal na rsp-fishing, tam bych volil z těchto prutů:
http://www.rsp-fishing.cz/…-40-80g-akce
http://www.rsp-fishing.cz/…-30-70g-akce
http://www.rsp-fishing.cz/…-30-80g-akce
http://www.rsp-fishing.cz/…-21-50g-akce
klidně navrhněte i jiné, budu jedině rád za každou dobrou radu. Díky chlapi:)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 1. srpna 2010 ve 21:06 ® troutkiller reakce na …
-
kubas>Metrového sumce mám na Speed Master 2–13g a 0.16 vlasec
reagovat - Neděle 1. srpna 2010 ve 20:36 ® PetrC reakce na …
-
troutkiller> no dyť jó, voba jsme dobrákama vod kosti a voba víme a woba voba vodíme vobouma rukama.
Jo a Tap má šneka, a to je to hlavní, a to nemá ani jedna Daiwa a pokud tě to uklidní, tak ani jedno šimáno. Ale Abu jo, heč!
Ten sraz také ještě nevím úplně přesně, ale dělám vše proto, abych jel. Takže se ještě nechám přemlouvat a pokud pojedeš i ty, tak snad asi určitě najisto zcela jasně na tuty pojedu také. Přeci si nenechám ujít prču všech prč.
Jo a Tap má cívku na šikmo, která se pomalu otáčí, a tím pádem se vlasec/šňůra ukládá do kříže!
Hmmm, ta šňůra asi ne, co? Chtělo by to Tap, co má otáčivou kladku. A pokud možno na teflónu, ten je dobrý.reagovat - Neděle 1. srpna 2010 v 19:51 ® kubas
-
osprey: Jinak řeším něco podobnýho, nějakej čistě sumcovláčkařskej prut do relativně extrémních podmínek. Tys jich měl určitě v ruce hodně, takže si v obraze… Mám Slammera, šňůru na nějakých 23kg, nástrahy hlavně woby… a cena tak do 3000Kč.
reagovat - Neděle 1. srpna 2010 v 19:44 ® kubas reakce na …
-
troutkiller> ono hodně závisí na podmínkách a na jaké vodě lovíš… Na jedné vodě můžeš s tím jedním vytáhnout dvoumetrovku a někde sumíka přes metr ani neotočíš…
reagovat - Neděle 1. srpna 2010 v 19:07 ® troutkiller reakce na …
-
PetrC> Je to tak jak píšeme oba
reagovatTAP má cívku na šikmo která se pomalu otáčí a tím se vlasec ukládá do kříže!Ten sraz nevim ale prej musíme jet! u Daiwy to chtěji
)
- Neděle 1. srpna 2010 v 18:58 ® PetrC reakce na …
-
troutkiller> o tom, že se pletu výjimečně, o tom vím. A vím to moc dobře, protože jsem jediný, kdo je neomylný…
Ano, Tap má skutečně skutečné navíjení do kříže, ale před Tapem byl ještě jeden naviják, tuším, že původem z Anglie a měl sice jiný systém křížového navíjení, ale navíjel také křížově.
Ale jak se jmenuje, tak to teď nevím. Kdo chce, vypátrá, že?Ano, Tap bych někde doma měl mít a otec jich na půdě má plný kufr. Od Tlustoše, po ty poslední (myslím, že 452 apod).
O majiteli patentu nevím, ale proč by to neměla být pravda, že?Jo a jedeš na ten sraz?
reagovat - Neděle 1. srpna 2010 v 18:43 ® troutkiller reakce na …
-
PetrC> Máš naprostou pravdu!Jedině TAP má opravdu křížové navíjení vše ostatní je plagiát!Pokud máš TAP doma dobře se podívej jak na něm to křížení probíhá,to namá žádnej jinej výrobce!Někde sem četl že majitejem patentu je syn konstruktéra TAPu a nechce ho prodat.
reagovat - Neděle 1. srpna 2010 v 18:38 ® troutkiller reakce na …
-
Prutos> Ok Moje slovo zu jak koukám nemá váhu
reagovatOptej se Míry byl u toho!Když ti ještě napíšu že sem ho vyndal na Daiwu Ryukon Do 60g tak tu asi budu za pohádkáře!Chápu že až začnu lovit Bobry tak se to zlepší
)
- Neděle 1. srpna 2010 v 18:25 ® PetrC reakce na …
-
Prutos> tak to pěkně kecám, všechno paskvil není!
:- :-
reagovat - Neděle 1. srpna 2010 v 18:24 ® PetrC reakce na …
-
Prutos> jo a teď jsem si uvědomil – co takový Tap? Nenavíjí do kříže jen Tap? A vše ostatní je paskvil…
reagovat - Neděle 1. srpna 2010 v 18:22 ® PetrC reakce na …
-
Prutos> aha, tak to jsem nevěděl a jako laik ti děkuji za vysvětlení (kecám, tušil jsem to a …).
Jo a teď jsem si uvědomil – co ostatní navijáky? Nenavíjí také do kříže? V podstatě všechny navijáky navíjí do kříže, dokonce i tvé MP navíjí do kříže.
Ale máš pravdu, není nic příjemného než když se zařízne vlasec/šňůra do předešlých vrstev.
Jo a teď jsem si uvědomil – co kdyby se cívka u SN pohybovala nahoru i dolů velmi pomalu. Tak pomalu, že by se jednotlivé závity ukládaly jeden vedle druhého?
To je ale blbost, že? Takovej naviják jen na jeden průměr vlasce/šňůry.
Ale hezky by to vypadalo, viď.reagovat - Neděle 1. srpna 2010 v 15:53 ® Prutos reakce na …
-
PetrC> Cívka rychleji osciluje nahoru a dolů a tím pádem se šňůra ukládá jakoby do kříže. Eliminuje to možnost, že se závity šňůry do sebe pod velkým tlakem zařežou. Tak nějak to vidím já z laického pohledu
reagovat - Neděle 1. srpna 2010 v 15:41 ® PetrC reakce na …
-
Prutos> co je to křížové navíjení?
reagovat - Neděle 1. srpna 2010 ve 14:01 ® Prutos reakce na …
-
troutkiller> Pravda je, že křížové navíjení bych u slammera ocenil, ale zároeň se mi nikdy nestalo, že by se mi šňůra zařízla. Dobrá tedy, uznávám , že zauber na sumcováčku ano.
Tu šňůru bych si ale nikomu s klidným svědomím doporučit netroufnul.
reagovat
Tu rybu jsi zdoával s poudem dolů nebo ji táhl proti němu? Ještě by šlo, pokud to dovoluje terén rybu předběhnout. Hlava mi totiž nebere, že by se taková ryba nechala vysmýkat 30m proti proudu silou prutu a šňůry. To je nemyslitelné i kdyby odevzdaně ležela jako kus hadru. Asi tu máme silnější proudy. - Neděle 1. srpna 2010 v 7:39 ® troutkiller reakce na …
-
Prutos> Záběr na 30–40 metrech v proudu,A neboj na tu 0.19 tam chytáme skoro celá parta.Nevim jakou máš zkušenost se Zauberem ale já se s nim na sumce jít nebojim ani trochu
reagovatKamarád je chytá na ten Penn a občas se mu stane že se mu šnura zařízne do návinu a druhá věc blbě to z něj lítá díky krátké cívce!Zauber je dříč na akce kam se mi nechce jít ničit Daiwu,slaná voda atd.ještě mně za ty roky nevyšplouch a Sumcu vyndal už nepočítaně.
- Neděle 1. srpna 2010 v 0:39 ® Prutos reakce na …
-
troutkiller> „nebyl problém“ je moc jednoduše řečeno. Zkus trochu přiblížit podmínky v jakých jsi ho zdolal.
Nedávno mi o kus menší ryba zatopila takovým stylem, že jsem i s power pro na 65lb a 60g sportexem měl zpočátku ukrutně velký problém. pp 0,19 by byla v raně strhaná – nebo, ryba kdesi v nedohlednu. Cívka slammeru byla dlouhém, rychlém úniku přes nakrev dotaženou brzdu výrazně teplá. Kolik takových akcí by zauber vydržel?
Výběr cajku je taky hodně o podmínkách v jakých budeš lovit.
reagovat - Sobota 31. července 2010 ve 20:08 ® spike
-
osprey> Raději si sáhnu víc do peněženky a pořídím pevný cajk než něco za pár peněz abych ztrácel a trhal ryby. Všechno bych už zhruba měl rozmyšlené, až na tu velikost toho navijáku. Ono 155g už je ale sakra rozdíl když člověk vláčí delší dobu.
reagovat - Sobota 31. července 2010 ve 20:00 ® troutkiller reakce na …
-
spike> Já mám na té Destině Zauber 4000 a šnuru FL 0.25,Neni problém házet Slider 12cm nebo podobnou nástrahu.Občas ho střídám s Daiwou Infinity-Q XP na které mám 0.19 Power Pro.S tou 0.19 Powerkou sem nedavno vyndal z vody Fouska 166cm a nebyl problém
reagovat - Sobota 31. července 2010 v 19:52 ® osprey reakce na …
-
spike> Pak si uvědom, že přesně tohle se děje při boji s velkým sumcem – utáhneš brzdu na tah několika kilo a do toho ta ryba mlátí. Naviják to odnáší nejvíc – pokud umíš ovládat prut. Háčky ti doporučili dobré o lepších ani nevím, kroužky od Semy neznám, kupuju Cormoran Blacksafe.
Poslední dobou chodí na sumce kdekdo s kdečím a když urve rybu, jen pokrčí rameny a chytá dál. Proto tě nutím zkompletovat pořádný cajk.
reagovat - Sobota 31. července 2010 v 19:20 ® spike
-
osprey> Ne netroufnu, bál bych se že bych ho nějak poničil.
Trojháčky mě byli doporučeny owner ST 36, nebo owner ST41.
reagovat
A kroužky sema 8mm. - Sobota 31. července 2010 v 19:19 ® PetrC reakce na …
-
spike> Míra má pravdu.
reagovat - Sobota 31. července 2010 v 19:17 ® osprey reakce na …
-
spike> Jistě, 460 tka je těžká. Dokonce legendárně těžká. Ale na třímetrovém prutu se to ještě snese.
Ono to celé není o tom vzít pletenku na 30 kg. Když ji chceš mít, musíš mít adekvátně dimenzovaný zbytek – od prutu přes naviják až po poslední kroužek na nástraze.
Prut můžeš v případě extrémního tahu sklonit, ale pak tu sílu přeneseš na překlápěč navijáku.
Troufneš si pověsit na řadič některého ze svých navijáků kýbl vody a pak ještě zacukat?
reagovat - Sobota 31. července 2010 v 18:53 ® spike reakce na …
-
osprey> Co jsem se díval tak velikost 360 i 460 mají stejnou cenu. Je mezi něma rozdíl kromě převodového poměru, kapacity cívky a návinu vlasce na otáčku kličky taky hlavně v hmotnosti. Mezi 360 a 460 je nějakých 155g.
reagovat - Sobota 31. července 2010 v 18:21 ® osprey
-
Velikost 360 u kratšího prutu nebo i 460 u takového bidla jako je Millenium hlavatka.
Těch 260 je málo.
reagovat - Sobota 31. července 2010 v 18:07 ® spike reakce na …
-
osprey> Myslíš tady tento? http://www.topfishing.eu/slammer.html
reagovat - Sobota 31. července 2010 v 18:03 ® osprey reakce na …
-
Pak těch 30 kg musí vydržet každý kousek sestavy. Takže co hodláš pořídit za naviják? Doporučuju Penn Slammer, teď se prodává za cca 2200 Kč a za ty peníze asi větší držák neseženeš.
Red Arca strhal Prutos na bobrovi i s Firelinou na 17 kg.
reagovat - Sobota 31. července 2010 v 17:51 ® spike
-
osprey> Asi raději sáhnu po té silnější.Člověk nikdy neví co na tu nástrahu zaútočí, jak jsi psal jsou tu i větší kusy.
reagovat - Sobota 31. července 2010 v 17:32 ® osprey
-
spike> Podle prutu, nástrah a toho jak hodláš chytat. Myslím, že pokud nepůjdeš po fakt velkých rybách, tak bude stačit i ta slabší.
A na menší ryby stačí i daleko slabší, ale skoro každý, kdo chytá sumce s relativně slabým cajkem nakonec narazí…
Jo – Gigafish je dobrá šňůra, ale je o něco silnější než uvádí výrobce – tím pádem ale nemá moc problémů přiblížit se k deklarované nosnosti.
reagovat - Sobota 31. července 2010 v 17:28 ® tucnak11
-
Sliver-Editon
reagovat - Sobota 31. července 2010 v 17:02 ® spike
-
osprey> Všechno teprve budu pořizovat.
Nějaké základní nástrahy jsem už omrkl, a počítám na každou nástrahu i kvalitní trojhák.
Co se týče pletenky díval jsem se na Gigafish a akorát se rozhoduju jestli koupit 0.23mm Pevnost: 26.70 KG nebo rovnou 0.28mm Pevnost: 33.90 KG.
reagovat