Vyhledávání
Jak na sumce ?
14.7.2010 | 17_Rosta | 19.559 zobrazení | 69 odpovědí
Zdravim potřebuji pár rad chystám se ted o sobotu na sumce ale nevím jak ho vylákat vabnička je tam zakázaná a nevím jak na něj poradí někdo ? a je lepší na bojku nebo na položenou na dno ? díky
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 1. dubna 2013 ve 20:31 ® kamos007
-
Napadlo mě dát nějaké olovo, které by leželo na dně, ale jak jsem to zkoušel při klasické káči tam mi to rybka hodně motala a nedělalo to dobrotu.
reagovat - Pondělí 1. dubna 2013 ve 20:26 ® kamos007
-
nevíte někdo jakou montáž na sumce na káču, aby mi necestovala bůh vím kam? protože u nás se nesmí vyvážet tak trhačka a pod nepřipadá v úvah a jak chodím na candoše na káču tak vím jak ta rybka s ní lítá zvlášť když se kolem octne nějaký dravec. Chtěl bych chytat sumíky tak ± metrové, chytal bych tak od 1,5 do 2,5 m hloubky, díky všem za rady.
reagovat - Pondělí 1. dubna 2013 v 19:17 ® Fryw reakce na …
-
rafanrek> ahoj. Aspoň čtyřicítku
reagovatJá žádnýho sumce nad 20 cm nezdolal a nechtěl jsem taky kupovat pletenku. Dám ruku do ohně za to, že na silonu lze zdolat rekordního sumce v příznivé lokalitě. Na sumčáku mám 0,60 silon a už vím, že i bez sumce půjde pryč. Ten silon pruží takovým způsobem, že nejsem schopnej utrhnout kaču přišpendlenou k bojce pomocí 0,14 vlace…a co to pak musí být za zásek na těch 50 metrech…takže ne pletenku na sumce, ale hlavně na sumcařinu.
- Pondělí 1. dubna 2013 v 18:09 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
-
rafanrek> bez šňůry na sumce nelez o každého nad 1,50m příjdeš pokud tam jsou vázky, soulasím z bulldogem.o a dodnes lituji velkých sumců o které jsem díky vlascům a kmenovým chujovinám přišel.Kup si šňůru nad 60 kg a nevymýšlej nebo toho budeš litovat stejně jako my dva,Širda
reagovat - Pondělí 1. dubna 2013 v 17:30 ® Bulldog.o reakce na …
-
rafanrek> Přesně tohle jsem kdysi řešil…, dodnes toho lituji.
reagovat - Pondělí 1. dubna 2013 v 16:46 @ rafanrek
-
zdravim,mohl by mi nekdo poradit jaky vlasec pouzit na sumce jako kmenovy? nechci kupovat pletenku. diky
reagovat - Pondělí 1. dubna 2013 v 16:46 @ rafanrek
-
zdravim,mohl by mi nekdo poradit jaky vlasec pouzit na sumce jako kmenovy? nechci kupovat pletenku. diky
reagovat - Neděle 19. září 2010 ve 13:51 ® kingkubik
-
ja ted dve vypravy jedna s peletami(12hodin lovu a ani tuk)druha s podvodnimi splavky na karase cca 15cm(vetsi jsem nechyt-10hodin a taky ani zaber)asi to zavani zmenou mista:D
reagovat - Pondělí 9. srpna 2010 ve 21:42 ® 17_Rosta
-
Chci se zeptat jestli už někdo zkoušel sumce na nechranicích ted tam jedu na týden tak bych rád vyzkoušel konečně ten prut :P a nebo jestli máte informace o hojnosti sumcu na nádrži
reagovatdíky
- Pondělí 9. srpna 2010 v 10:44 @ mike777 reakce na …
-
No jo, před týdnem se mi stalo, že na mrtvou plotici 10 cm na dně, jsem chytl sumíka 110. Ale o to větší překvapení bylo, že byl plný pelet, které jsem tam naházel na kapry…a to ho asi přilákalo.
reagovat - Pondělí 9. srpna 2010 v 0:24 @ kodas reakce na …
-
Ahoj není to náhodou jak jim narvou ruku do huby?a pak jsou celý skrvavený ztoho?
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 19:28 ® Márty
-
diky moc hned dneska večer to pudu zkusit
reagovatkdyž ne sumík tek aspoň štika nebo candát máme tam toho hodně
- Neděle 8. srpna 2010 v 18:16 ® osprey reakce na …
-
Márty> Vzít ji může – hlavně když v kalné vodě šmejdí a hledá, co nese voda. Pokud v létě sumci aktivně loví, reagují víc na pohyb.
Každopádně mrtvou rybku ti vzít může a kdykoli.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 16:19 ® Márty
-
je možné aby mi sumec vzal mrtvou rybku na dně nebo se loví na živou??? (ta rybka je 15cm okoun) možná blbá otázka ale lepší se zeptat a být připravený
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 v 19:42 ® 17_Rosta reakce na …
-
u tý šnůry nevím průměr je to odhad ale říkal mi že je na 36kg
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 v 15:47 ® Daffne reakce na …
-
17_Rosta> Tak ta šnůra má nosnost nějakých 29 až 30kg. Ale to je uplně jedno. pokud tam není nějaká trávaa nebo moc stromů tak stačí i ta 0.28. Jen se do ni nemůžeš opřít tak jako třeba do 80kg. prut i naviják je ok. V tomto počasí jaké panuje ted je možnost ulovit sumce po celej den. Dneska ráno jsem byl jen tak zavláčet s mrtvou rybkou a skočil mně po tom malej fousek, Něco kolem 90cm. Myslel jsem že jsem ho vyloženě trefil. Ale když jsem nahodil do těch míst po hodině znovu tak jsem lapl dalšího kolem 70cm. Já dávám návazec ze šnůry 110kg. A hlavní šnůru na multíku mám kolem 85kg. Dřív jsem to nijak nehrotil. Dal jsem 60 vlasec a jen návazec jsem měl s pletenky. Zdá se mnně že byla jen na 50kg. A sumci byli na břehu také. Zkoušej to kolem nějakých míst kde rbáři kvůli vázkám nechytají. většinu sumců jsem chytil tam kde kpraři nechodili protože tam byli keře pod vodou a oni tam stále trhali. Z takových míst můžeš za jeden den mít klidně i 5 záběrů. Záleží jak moc je voda zerybněná. Na jednom !! 1.5ha !! rybníku jsem s kámošem během 2 měsíců vytáhl 9 sumců. Nejmenší měl 75cm a nej byl 125 a 137cm. Nechápal jsem to protože když jsem tam chytal ne feder tak jsem za půl hodiny chytil snad 40 malejch cejnů a 20 plotic.
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 ve 14:05 ® 17_Rosta reakce na …
-
Díky moc jinak mám prit cat fish odhoz 300g cca mám pocit je to 3m kombinace carbon a laminát . Naviják viz foto chtěl jsem původně miltiplikátor ale abych mohl i z břehu nahazovat volil jsem smekací se silnější osyčkou šnůra 150m cca je to spider mám pocit 0.28 na 36kg a návazcová ta bude tak na 70kg určitě spíš víš je to jak knot od svíčky
reagovatkačenka 330g
- Sobota 7. srpna 2010 v 11:33 ® Daffne reakce na …
-
mckvak8> Borci co chytali vedle mně vytáhli na 52cm kapra 165cm sumce a ještě měl v hubě jednoho kapra odhadem 30cm.
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 v 11:31 ® Daffne reakce na …
-
17_Rosta> Není zač. Ohledně rybky. Já bych zvolil spíš karase. je odolný a hlavně perfektně pracuje. Já používám rybky do 25cm. Mám alespon jistotu že to nezamotají a i instalace trhačky nebo nahazování je jednoduché. V poslední době mně sumci berou spíš meněí rybky než větší. Zhruba tak do 18cm. Ohledně zdolávání sumce je jedno pravidlo. Sumec nesmí zdolávat tebe ale ty jeho. 2 až 3 rychlé záseky za sebou a podle vybavení tvé sestavy ho rvát z vody ven. Alespon ze začátku ho nenechat v žádném případě rozjet. Snažit se ho co nejvíce drtit ke břehu. Je jasné že pokud půjde o větší rybu tak mu musíš povolit, ale jen na velmi krátkou dobu. Furt ho dobřdovat a snažit se ho co nejrychleji zastavit a otočit. Samozřejmně že toto vše musí podléhat tvé výbavě. Šnůra, háčky, prut. Nemusíš být žádný kulturista. Chodí se mnou kámoš který má 15let a vypadá jako by nedostal celej život najíst. A taky zdolává sumce do 180cm sám. Dokonce nedávno valil 140cm i s 20kg trávy do které se mu zamotal. Když nebudeš moct tak mu povol . Odpočin si a zase ho val . A tak furt dokola dokud neskončí na břehu. Přeji ti abys letos nějakého pěkného fousa vytáhl. Až něco lapneš tak sem pošli foto. Měj se.
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 v 10:09 ® ART reakce na …
-
17_Rosta> Viděl jsem borca co chytil na 20cm plotici 150 sumce.
reagovat - Pátek 6. srpna 2010 v 16:31 ® 17_Rosta reakce na …
-
Dik za radu Daffne
reagovatchystám se ted na nechranickou přehradu tak to tam zkusím jestli se něco povede akorát nevim jako nástrahu použít kapra nad 40cm se mi nechce snad bude stačit třeba vetší cejn nebo něco obdobného
a trošku mám obavy z tahu sumce nejsem žádná vazba
tak aby mě nevzal sebou do vody
- Pátek 30. července 2010 ve 14:34 ® Daffne
-
Asi takto. Máš zhruba 3 možnosti jak zvýšit realnou šanci na ulovení sumce. První je ta že víš kde sumec loví a nebo jsi ho viděl někde podél břehu. Tato varianta je nejlepší protože máš přímo místo kde sumec možná je a můžeš nastražit jednu rybku metr nade dno a jednu metr pod hladinu. Druhá varianta je ta že budeš třeba zkouššet velké plandavky a nebo velké woblery. Pokud se ti za nějakou nástrahou otočí nějaká velká ryba tak máš volbu bud vláčet dál a nebo zde nastražit rybky. Jo a někde stačí k vylákání velké ryby i nahazování velkých nástrah. I ty dokáží sumce jako vábnička vyburcovat. Třetí varianta je ta že si najdeš flek kde je třeba strom pod vodou a nebo nějaké vázky či zlomy a hrany s nějakým nepořádkem u dna. Většinou zde sumec pobývá. Je to prostě tak že musíš tomu místu věřit a čekat na rybu.
reagovat - Pátek 23. července 2010 ve 22:46 ® osprey reakce na …
-
17_Rosta> Projdi tu články. David tam některé způsoby nastražení řešil. (podívej se na články podle druhů ryb a vyber si ty o sumcích)
reagovat - Pátek 23. července 2010 ve 21:02 ® kubas reakce na …
-
17_Rosta> 2 trojháky dej na woblera a máš to
reagovat - Pátek 23. července 2010 v 17:56 ® 17_Rosta reakce na …
-
Zdravim poradíte mi někdo jak nejlíp nastražit rybu na sumce ? nevím jakou montáž mám klasik na trhací bojku s 2trojháky ale nemůžu to nějak pořádně vymyslet . díky
reagovat - Úterý 20. července 2010 v 19:22 ® 17_Rosta reakce na …
-
díky všem za rady zrovna mám doma lína 34cm tak snad nebude moc velkej
reagovatv sobotu nalíčím a pak dám vědět jak dopadlo do pátku by měl přijít nový sumcařský prut s navijákem a 300m šnůry tak už by měl vydržet
- Úterý 20. července 2010 ve 13:02 ® cormoran
-
17_Rosta> Tos nechal odvíjet vlasec 150 metrů, než jsi to zaseknul?
Se na mě nezlob, ale i mírovej sumec by za tu dobu stihnul polknout rybu až někam do pr..konečníku..
A k tomu úhořovi – jestli se špatně shání nevím, ale hlavně je na něj lov zakázanej.
Jinak na přehradě velký sumci jsou, je to zbytek z těch pár původních domorodců, co tam zbylo. Bude jich tam fakt poskrovnu. Těch co máš na fotce je tam celkem dost, už se tam ale dá chytit i metrovka, tak třeba jednou, kdo ví
reagovat - Úterý 20. července 2010 v 10:06 ® DJ
-
17_Rosta> Sumec je natolik dominantní a neohrožená ryba, že když ho najdeš v díže u dna, dá se opravdu chytit do ruky. Mám pocit, že na řece mississipi se konaji i závody v lovu sumce do ruky. Není to ale totožný druh s tím naším. Tamní sumci jsou do 1,5 m a 30kg, ale lovci se potápí na nádech.
reagovat - Úterý 20. července 2010 v 10:01 ® DJ reakce na …
-
zazatec> Třeba Jakub V. chytal v indii na lidský maso
reagovat - Úterý 20. července 2010 v 9:55 ® zazatec
-
Nelepší je nástraha, která se v revíru běžně vyskytuje.
reagovat