Vyhledávání
Jak na sumce ?
14.7.2010 | 17_Rosta | 19.561 zobrazení | 69 odpovědí
Zdravim potřebuji pár rad chystám se ted o sobotu na sumce ale nevím jak ho vylákat vabnička je tam zakázaná a nevím jak na něj poradí někdo ? a je lepší na bojku nebo na položenou na dno ? díky
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 6. dubna 2013 v 9:12 ® sidla reakce na …
-
džigit> s vláčkou se to nedá srovnávat že,…mám několik metrovek na 0,18 a šlo to
reagovat - Sobota 6. dubna 2013 v 9:11 ® sidla reakce na …
-
David Havlíček> je pravda že jsem chytal hodně ve stromech a tam nebyla možnost chytat bez vyšponovaného prutu, a na karase kolem 40cm byla 0,30 málo, a když ti tu 40 trhnul metrový sumík tak jsem měl srdce až v krku
reagovat - Pátek 5. dubna 2013 ve 12:56 ® reakce na …
-
achillex> Jeden znamej sumcar v cr. rikal ze před triceti lety urval z patnacti velkejch ctrnact na vlasec byla událost když dostali za rok jednoho velkyho . Pak koupil snuru a dvojky byly na brehu kazdou chvili. Nevyplaci se nic podcenit jednou sem jednoho peknyho urval moji blbosti a lituju toho do ted. Vlasce pouzivam jenom na trhacky
reagovat - Čtvrtek 4. dubna 2013 v 15:39 ® Fryw reakce na …
-
achillex> Máš pravdu, ale jistota vytáhnout hodně velkou rybu byla o něco nižší. Třeba na Vranovské přehradě byl i 65 cm kapr hodně slušná ryba. Co na takového kapra „kapraři“ dnes? A proč se omezovat, dělat kompromis, když je trh přesycen? Ano, začínali jsme s plným laminátem a roenem, ale proč to dělat dneska?
reagovat - Čtvrtek 4. dubna 2013 v 15:10 ® HaD reakce na …
-
achillex> Ono se myslím tolik velkých ryb (mám na mysli těch největších sumců okolo 100kg) nechytalo.
reagovat - Čtvrtek 4. dubna 2013 ve 14:55 @ achillex reakce na …
-
byly ryby, kurnik šopa
reagovat - Čtvrtek 4. dubna 2013 ve 14:54 @ achillex
-
Stejně zajímavé, jak na všechno používáme superšňůry a jinou super výbavu. Sakra, jak to dělali naši dědové a pradědové, že chytali velké ryby i oni? Že by tehdy byly jiné ryby? Slabší, méně bojovné, méně… Jsem si vzpomněl, jak se mne kdysi vážně zeptal zamyslený syn, když mu jako malému chlapci vyklouzl z rukou pstruh, kterému vypínal háček, že či byli ryby, když jsem byl já malý, ryby méně slizké. No když jsem mu vyprávěl, jak jsme jako kluci, s kamarády z říčky Hané, vytahovali pstruhy rukama z jamek pod břehem, asi musely být jiné…
reagovat - Čtvrtek 4. dubna 2013 ve 14:25 ® džigit reakce na …
-
sidla_napajedla> a jak teda vláčkaři vláčej fousy nad metr,hm?
reagovat - Čtvrtek 4. dubna 2013 ve 14:09 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
-
David Havlíček> sidla hovoří o su. nad 4 m.D.D.D. Širda
reagovat - Čtvrtek 4. dubna 2013 ve 13:22 ® HaD reakce na …
-
sidla_napajedla> no to zase hodně přeháníš. To by to muselo být celé vypnuté na krev.
reagovat - Čtvrtek 4. dubna 2013 ve 13:17 ® sidla reakce na …
-
rafanrek> trhací vlasec 0,40 ti urve metrový sumík stylem že si sedneš na prdel a budeš mít strach se prutu chytnout
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 ve 22:56 ® Fryw reakce na …
-
rafanrek> http://www.rybarskefilmy.cz/
Ještě dodám, že od bojky je celá sestava až po špičku prutu pořádně vypnutá, tak je prostě potřeba aby to drželo a nepovolilo…
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 ve 22:49 @ rafanrek reakce na …
-
jeste k tomu dvd, to bych sehnal kde?
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 ve 22:47 @ rafanrek reakce na …
-
tak takle sem o tom neuvazoval, je fakt ze s tim vsim je vlsec uz tak dost nasponovanej, tak kdyz pak pride prudky trhnuti pri zaseku tak se to prerve asi dost snadno. teorie zni dost realne tak je jedno ze jsi teoretik, hlavne ze to dava smisl.
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 ve 22:37 ® Fryw reakce na …
-
rafanrek> Já jsem jen teoretik, tak mi promiň tu opovážlivost, že si troufám radit. Teorie je tady na webu hodně + knížka + dvd chytáme sumce tady z edice chytej ti dá slušnej teoretickej základ. Ale k té otázce, jak to vidím, proč i tak silné vlasce. Zaprvé, je to celkem dost práce si všechno dobře narychtovat a chci mít jistotu, že bójka zůstane přesně tam kde chci, po celou dobu chytání. Po hladině občas plují větve a další smetí, to se může do bojky opřít. V zahraničí na velkých řekách se jako nástražka třeba použije i celkem solidní kapr, to dá spolu s těžkým olovem, proudem, bordýlkem z hladiny a kaprem spoji mezi pevnou bojkou a kačou občas solidně zabrat. No a taky je fajn když se sumík při útoku na nástražku přisekne…
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 ve 22:00 @ rafanrek reakce na …
-
lod mas teda fakt poradnou, mi mame jen plechovou pramici
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 ve 21:58 @ rafanrek reakce na …
-
no ja si to predstavit moc neumim. protoze do ted jsme chytali jen kapry, cejny, a nejaky ty dravce, to vse na dvacitku vlasec. na druhem prutu dvacet petku. Tahali jsme na to par oravdu velkejch kapriku a neutrhlo se to, proto mi neni jasny jakto ze na trhacku, kterou mam relativne lehce utrhnout pouziju dokonce tricitku. jak to ze se to urve?
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 ve 20:54 ® HaD reakce na …
-
rafanrek> Vlasec bych nevolil. Jednak s ním opravdu budeš obtížně zasekávat – pruží, a nemá dostatečnou pevnost a větší rybu bys mohl ztratit.
Trhačka se používá od 0,15 mm až po 0,40 mm, v extrémních případech klidně dám dvojitou 0,6mm. Vše záleží na okolnostech – síla proudu, vítr, vzdálenost, vlny, velikost nástražní ryby apod. Čím větší parametr zmíněných kritérií, či jejich kombinace, tím silnější trhačka.
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 v 19:27 ® FInnnp
-
Na sumce to chce hlavně pořádnou loď.
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 v 16:44 @ rafanrek reakce na …
-
diky za nazor, tak jsem si obednal tu knizku jak na sumce, tady to jeden kolega zminil. tam to snad bude vsechno vysvetleno.
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 v 16:08 ® casper reakce na …
-
rafanrek> sumcař sice nejsem, ale předpokládám, že se síla „trhačky“ mění podle aktuálního místa, kde lovící bude chytat…silnější proud, délka montáže od místa, kde se přiváže a další faktory budou mít na sílu vlasce nejspíš vliv…
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 v 15:58 @ rafanrek reakce na …
-
jeste se chci zeptat, v nekolika clancich jsem cetl ze na trhaci snuru pouzivaji 30tku vlasec, a vy jste psal o podstatne jemnejsim vlasci. tak jak to je? jay vlasec pouzit joko trhacku pro kotveni k bojce?
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 v 15:49 @ rafanrek reakce na …
-
no tak to vypada ze asi radsi kopim tu pletenku, i kdyz fakt nerad.ale jestli vlasec dela takovejdle brajgl, tak to asi fakt nema cenu kupovat. no jestli u ty sumcariny dcera nevidrzi tak se na to dam asi sam. vzdit uz v tom vybaveni skoncilo neco kolem patnacti litru, me by. to by me trefilo
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 v 15:23 ® Fryw
-
rafanrek> No, já k tomu přistupoval stejně, dal jsem 195 kč za http://www.mivardi.cz/…-line-300-m/, jen tak na blbnutí, sumce jsem na sumčák nevytáh, tak nevím jestli by na zdolání tento silon stačil(teda, někde jo, někde ne). Ale prostě je to nevhodná věc, moc to na větší vzdálenost pruží, mám problém s trhačkou a ten zásek do sumčí tlamy by měl být razantní. A ani nechci vědět jakou jsem schopnej vyvinou sílu na zásek, když je problém utrhnou tu 014 co mi spojuje pevnou bójku s kačou… takže to odmotám a budu vlastně 200 v mínusu za ptákovinu… Pokud budeš chytat kousek od břehu, někde kde nejsou vázky tak silon bude možná, snad stačit…no, já každopádně vyhodil cca 1/3 ceny pletenky za něco co není zcela funkční :-/
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 v 15:05 @ rafanrek
-
jj.taky jsem to uz slysel ,ze na ty fakt macky bez pletenky nemuzes. ale jde mi o to ze chyta dcera ,ja jsem jen doprovod. chyta druhym rokem, takze do ted jsme chodili na kapry, tam se ji dari ale ted se scvokla do sumcariny, sice si o tom nastudovala kde co, nevim zda ji to vidrzi. to vybaveni neni zrovna levne, a rozdil mezi vlascem a pletenkou je dost citelnej. uz jsem kopil pruty, navijaky, sehnal lod, a nesaky ty bojky splavky a hacky a blbustky co si naporoucela ale dat dalsi dva litry za pletenku se mi uz nechce. kort kdyz nevim jestli u toho vydrzi . tak jem myslel sestli by nesracilo aspon na ten prvni rok kopit nejakej vlasec.
reagovat - Úterý 2. dubna 2013 v 9:35 @ achillex
-
Kupte si dobrou knížku, najdete tam fšecko. David mi zase dá ňákej bonus určitě.
reagovat - Pondělí 1. dubna 2013 ve 20:56 ® kamos007 reakce na …
-
Fryw> na stojáku 87 ha
reagovat - Pondělí 1. dubna 2013 ve 20:51 ® kamos007 reakce na …
-
FInnnp> jj díky už jsem se i díval na článek od davida a hned je vyřešen i problém s ukotvením http://www.chytej.cz/…ku-ze-brehu/
reagovat - Pondělí 1. dubna 2013 ve 20:47 ® FInnnp
-
kamos007> Pomocí dvou prutů můžeš pohodlně nahodit klasickou sumcovou bojku.
reagovat - Pondělí 1. dubna 2013 ve 20:35 ® Fryw
-
kamos007> dodej na jaký vodě
reagovat