Vyhledávání
Hlavně chytit, zabít a sežrat
7.7.2010 | PrasatkoBile | 10.982 zobrazení | 95 odpovědí
Poslední dobou mi tak trochu připadá, že buďto upadá morálka rybářské obce nebo mám smůlu na pitomce. Jsem na chalupě u Kralup nad Vltavou takže jsem se vrtnul asi 2km pod Dolanský jez na Vltavu. Nad ránem na druhou stranu přišel rybář tak okolo 35let. Vybalil tripod, na háček narval koule a započal lov. Nic neobvyklého. Já mezitím vytáhl dva menší Kapříky, jednoho Cejna a Podouství miminko. Rybář naproti zapřáhl skutečně pěkného kapra. Když ho dostal na břeh tipoval jsem dobrých 75–80cm. Co mě ovšem rozsekalo. Položil ho na podložku, říkám si „á kolega si vyfotí trofejní úlovek a kapříka pustí“. Opak byl pravdou. Horní míra 70cm byla asi pro lovce neznámou. Kapra uhodil lahví od piva, zabalil v mžiku pruty a od vody zmizel. Je to žalost!!! Pak se není čemu divit, že trofejní úlovky na svazových vodách mizí když kdejaký debil jen za vidinou masa, které je v této velikosti ryby beztak nepoživatelné, zabije vše co vyndá z vody. Znám desítky rybářů lovících na svazových revírech kteří nemají rekord kapra větší než 60cm a proč asi?! Kapr takových rozměrů zaslouží svobodu už jen proto že je vesměs starší než děti samotných rybářů a mnohdy i rybáři sami. Nebýt mezi námi vodní koryto natáhl bych ho tou lahví taky aby věděl jaké to v jeho věku je když ho někdo jen tak z rozmaru natře flaškou od piva :-(
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 12. července 2010 v 15:27 ® PrasatkoBile reakce na …
-
kerob> V jádru nejsem proti.Souhlasil bych s ochranou všech ryb od určité velikosti ovšem včetně Kapra.
reagovat - Pondělí 12. července 2010 ve 14:26 ® kerob reakce na …
-
ano, treba (az na strevlicku, ta puvodni moc neni) a nebo kterykoliv jiny puvodni a prirozene se mnozici druh. Kapr je podle me urcen jen k tomu, aby byl sezran a za tim ucelem se i vysazuje. Z meho pohledu je to jedna z nejobycejnejsich a nejcetnejsich ryb, ktera nema valneho vyznamu z hlediska jeho pritomnosti v reviru – ze to je pro mnoho rybaru modla, je vec jina, ja tento nazor nesdilim a dulezitejsi nez vsechny K70 a podobny veci je podle me chranit dravce (maji ve vodnim svete nezastupitelnou pozici) a puvodni prirozene druhy a ne jen kapry.
reagovat - Pondělí 12. července 2010 ve 14:15 ® PrasatkoBile reakce na …
-
kerob> Třeba Slunka, Hrouzek nebo Střevlička?
reagovat - Pondělí 12. července 2010 ve 12:56 ® kerob
-
Jeste ze to byl jenom kapr, bejt to nejaka normalni ryba, asi by me to dost nasralo.
reagovat - Pondělí 12. července 2010 ve 12:54 ® kerob reakce na …
-
tomashr> vzhledem k tomu, ze doposud je u nas zvire brano jako vec a diky tomu je velmi obtizne zabranit napriklad i tyrani psu, tak si myslim, ze paranoia ohledne chyt a pust je celkem premrstena. Pokud k necemu takovemu v budoucnu dojde, bude se muset asi zakazat spousta jinejch veci… treba vystavy psu a kocek… pac je to temer totez. A me nikdo nedonuti ryby zabijet.
reagovat - Neděle 11. července 2010 v 9:59 ® tomashr
-
Při čtení zahraničních fór jsem našel hezké logo
reagovat - Neděle 11. července 2010 v 1:00 ® CiCu
-
nezdá se mi to zas až tak divné,právo na to má,ale s těma trofejnima rybama mas ovsem pravdu
reagovat - Sobota 10. července 2010 ve 22:40 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Tak si to tak neber, je to jen diskuze.
reagovat
Souhlasím s Jerseyem dnes ve 21 : 01 - Sobota 10. července 2010 ve 22:23 ® džigit reakce na …
-
tomashr> máš pravdu,předsedo!
reagovat - Sobota 10. července 2010 ve 22:13 ® tomashr reakce na …
-
sus1> Jojo, k tomuto threadu to ale docela patří.
reagovat
Ještě to trochu upřesním – obecně jde o to, že všechny země EU by měly mí nějakou zákonu „animal rights“, tedy řekněme práv zvířat. Tohle je snad i mezi těmi „povinnými zákony EU“, které prostě musí přijmout všichni. Tady není co diskutovat, prostě to platí. V oblasti lovu je bráno za přijatelné zvíře zabít s minimálním utrpením – to zas platí běžně i u nás, třeba Libor by asi dokázal popsat, jakým brokem/kulí mohou myslivci co lovit, je to v mysliveckých řádech. Naopak ale nepřípustné jsou různé lovy pro zábavu – typickým příkladem byl zákaz tradiční „štvanice na lišku“ v UK.
Jenže zádrhel nastává v tom, že se to defakto týká rybařiny – ve spoustě zemí EU je třeba omezen lov na živou rybku (to je pořád ještě relativně pohoda), no a minimálně v Německu a Švýcarsku se v souvislosti s tímto zákonem došlo až k omezení či přímo zákazu lovu CHaP – no a tady je problémJaké je riziko, že se to bude více šířit si netroufám tipovat, ale označit to za nějaké nesmyslné řeči není na místě – ta legislativa prostě v rámci EU existuje a jsou tu i „precedenty“ toho, že může mít vliv i na rybáře.
- Sobota 10. července 2010 ve 22:01 ® jersey reakce na …
-
tomashr:ano, reálná fakta asi ano, ale mě se netýkají.Máme tu svých problémů dost,(myslím teď všeobecně) a proto tedy opravdu nesleduji problémy německých, či anglických rybářů.
reagovat - Sobota 10. července 2010 ve 22:01 ® PrasatkoBile
-
tomashr> Ad1: Nejsem ortodoxním zastáncem ničeho ani Chyť a Pusť. To že ryby pouštím je moje osobní volba a považuji to za správné. Zhruba 3 ryby si ale také ročně vezmu! Já se ovšem bavím o horní míře kapra a o tom, že takové ryby jsou v kuchyni nepoužitelné takže by se měly dodržovat předpisy a takové ryby pouštět. Dále se zde hovoří o původních druzích a o tom, kdo uznává jaký druh ryby – „nad ryby/nadryby“ takže se prosím neuraž, ale tvoje odpověď mi připadá malinko mimo mísu.
reagovat - Sobota 10. července 2010 ve 21:56 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Já si myslim,že už se tady o tom dříve diskutovalo,o německu apod.
reagovat - Sobota 10. července 2010 ve 21:16 ® PrasatkoBile reakce na …
-
Jak.novi> Budu rád až si ten čas najdeš. V jiných fórech máš n nesmysly dost takže budu rád, když se o své znalosti podělíš.
reagovat - Sobota 10. července 2010 ve 20:42 ® tomashr
-
jersey, sus1> Pánové, zkuste si opravdu něco z toho zahraničí přečíst… Ono totiž to striktní uplatnění zákonných norem kolem týrání a obecně rušení volně žijících zvířat v Německu i některých jiných zemích i na věci kolem sportovního rybářství není žádné plašení, to jsou naprosto tvrdá fakta
reagovat
A u nás podobné zákonné normy máme také, jen je zatím nikoho nenapadlo zkusit uplatnit kolem ryb.
Jo a mohu vás ubezpečit, že budu MOC RÁD, pokud jen plaším, já bych se totiž něčeho podobného dočkal jen velmi nerad - Sobota 10. července 2010 ve 20:34 ® sus1 reakce na …
-
jersey> A to mě nedavno napsal : ,,Hele nechtěl by ses občas zamyslet nad smysluplností svých příspěvků?"
reagovat
A tet tohle.
Inu,nediv se ,lidi jsou lidi a web je veřejný,takže píše kdo chce ,co chce.(zatim). - Sobota 10. července 2010 ve 20:13 ® jersey reakce na …
-
tomashr: tedy popravdě…vůbec nevím, o čem píšeš.Ale mám dva postřehy.Buď na mě působí Sluníčko, nebo(a to spíš) vypité pivko…Ale když to shrnu, zdá se mi, že plašíš.
reagovat - Sobota 10. července 2010 v 16:36 ® tomashr reakce na …
-
tomashr> Ještě dodám – občas si čtu anglická fóra na AnglersNet a podobných serverech. V debatách o CHaP tam poměrně často padají dva postřehy. Zaprvé rybáři v UK připouštějí, že jejich přístup téměř výhradně „catch and release“ je velmi netypický a mimo UK prakticky neznámý (myslím v podobném plošném rozsahu). S tím ale souvisí druhý postřeh – kupodivu i přes toto široké rozšíření místní rybáři připouštějí, že mají docela problém to „nerybářům“ vysvětlit, také jsou občas kritizováni kvůli zbytečnému týrání a dokonce se již setkali s některými zákonnými problémy. Docela téma k zamyšlení, ne?
reagovat - Sobota 10. července 2010 v 16:22 ® tomashr
-
Jedna naprosto obecná poznámka – já bych fakt hodně radil, aby si všichni ortodoxnější zastánci CHaP přečetli předpisy kolem rybaření v Německu (nejen tam)… Ono totiž jestli něco nad námi visí jako Damoklův meč, tak je to právě tamní stav – minimálně v některých německých zemích pěkně strikně povinnost rybu okamžitě zabít, mírová se NESMÍ PUSTIT atd.
reagovat
Pochopte – tady fakt končí jakákoli prdel, tahání ryb jen tak pro zábavu a pocit z lovu je poměrně bez diskuse týrání, řeči o ušlechtilém lovu jsou jen kecy, ryba se rozhodně nebaví…
Dokud se držíme současného stavu, že velká část (asi většina) lidí ryby bere minimálně občas i na maso, tak se v tom nikdo snad moc vrtat nebude. Stávající zákony se vůbec variantou pouštění nezabývají, což ale naštěstí taky znamená, že ho ani nezakazují, takže kdo chce, tak ať rybu pustí – v podstatě pohoda. Jenže snahy o stále větší probagaci CHaP, K70 a další věci si opravdu koledují o velký problém – až se do toho začnou vrtat různí zelení, tak se nebudeme stačit divit! Pokud si myslíte, že přeháním, tak jste moc velcí optimisté…
A sám za sebe musím říct, že pokud by podobný stav nastal i u nás, tak asi s rybařením skončím, ryby sice beru poměrně často, ale jako povinnost bych to fakt nechtěl - Sobota 10. července 2010 v 15:12 ® osprey
-
Jakkoli je tahle diskuze trchu ostřejší, je velmi pravdivá a ukazuje docela pěkně současnou složitou realitu. A doufám, že pro nikoho z diskutujích není otevřenost tohoto fóra důvodem k tomu, aby se cítil poškozen. Já to vnímám jako jednu z těch lepších diskuzí, které se nám tu rozběhly a navíc „o něčem“.
Sám jsem zastáncem původních druhů ryb, které se v našich vodách vyskytují odnepaměti, přirozeně se rozmnožují, pomalu rostou, jsou daleko více vystaveny útokům predátorů a pro velkou část rybářů představují nezajímavé ryby nesahající kaprovi ani po kolena.
Ale chápu kapraře včetně všeho, co se kolem jejich vidění rybařiny točí a v obecném pohledu je K70 poměrně pozitivní krok. Ovšem zdaleka ne konečný a všespasitelný.
Co se týče přístupu velké části rybařící veřejnosti k rybám, můžu jen napsat, že je to tragické.
reagovat - Sobota 10. července 2010 v 10:32 ® CeP reakce na …
-
No tak v prvni rade jsem nerekl ze je spravne porusovat zavazne predpisy.
reagovat
Za druhe ty jsi porad nepochopil co se ti nekteri snazime vysvetlit. K70 je od zakladu paskvil vylobovany kaprari a uz jen to, ze se vubec dostalo do radu je prvotridni bordel. O tom se neni treba dohadovat. To je fakt. Na svazu se skrze to poplacavaji po ramenou misto toho, aby alespon premysleli jak zachovat v nasich vodach karase obecneho. Ubyva parma, lipan, pstruh taky zadna slava. O letitem problemu s kormoranem se radeji nemluvi. Tohle jsou temata ktera by se mely resit misto zaplacnuti huby rybarum pomoci K70 v zajmu zachovani si korytek na dalsich par let. - Sobota 10. července 2010 v 8:03 ® Jak.novi reakce na …
-
PrasatkoBile> Kdybych měl čas, některé ti sem určitě napíšu. Ale ten bohužel nemám. Ale jednu věc ti napíšu, též jsem proti K70 a jde mi docela dost proti srsti.
reagovat - Sobota 10. července 2010 v 7:04 ® PrasatkoBile reakce na …
-
Já nemám nic proti názoru ostatních. Každý máme nějaké stanovisko a jak jsem uvedl: NEJSEM chronický kaprař, ale K70 je, je zanesená v řádu a pokud si budeme vybírat co se nám líbí a nelíbí dodržovat bude to vypadat jako v naší vládě (bordel a chaos). Každý se tu ohání PŮVODNÍMI druhy což mi připadá dost směšné. Můžeš mi je prosím vyjmenovat?
reagovat - Sobota 10. července 2010 v 1:18 ® CeP
-
PrasatkoBile> prozatim jsem mlcel, nicmene ted si dovolim poznamenat ze samotna debata K70 je neplodna od samotneho zacatku, kdy ji vyprovokovala prave kapraska lobby pred nejakymi ctyrmi, peti lety? Tenkrat take uplne prvni diskuse skoncila veeelmi neslavne falsovanim vysledku ankety prave ve prospech kapra. vsak nekteri by mohli vypravet…
reagovat
Ja osobne jsem od sameho zacatku zcela jasne vyhraneny proti K70 na ukor puvodnich druhu a moda kapromanie je mi docela proti mysli. HOWGH - Pátek 9. července 2010 ve 23:06 ® Jak.novi reakce na …
-
inspo> To ne, třeba třikrát do roka ho lovím cíleně, ale jak říkáš, nedělat vědu. Ten přístup některých rybářů se mi hnusý, a pak se mi hnusý i ta ryba. Na mém pomyslném žebříčku nejoblíbenějších ryb bys kapra hledal až úplně u konce, ba bys ho možná ani nenašel. Skoro to samý co o kaprovi si myslím o duhákovi.
reagovat - Pátek 9. července 2010 ve 22:39 ® inspo
-
Jak.novi> Mi kapr jako ryba nijak nevadi. Taky jsem rád když mi zabere, ale nedělát vědu z toho, když si ho někdo vezme.
reagovat - Pátek 9. července 2010 ve 22:25 @ fishmaster1
-
Pro mne je nejlepší ryba,ta která zabere.Nezáleží na druhu.V zimě plotička v létě třeba sumec.Ale nejlepší je velká ryba na jemným cajku.
reagovat - Pátek 9. července 2010 ve 21:40 ® Jak.novi
-
PrasatkoBile> Ale já se nehádal, která ryba je nejlepší. Říkal jsem to, že kapry v našich vodách vidím trochu tak nerad. To už mám radši amury, i když i ty jsou u nás nepůvodní (kapra mi znechutilo hlavně i to, že ho každej vyzdvihuje jako nejlepší rybu atd.).
reagovat - Pátek 9. července 2010 ve 21:36 ® Jak.novi
-
PrasatkoBile> No, u mně vede bezpochyby parma.
reagovat - Pátek 9. července 2010 ve 21:35 ® Jak.novi
-
PrasatkoBile> Nad tvým příspěvkem. Prostě s tím co jsi napsal nesouhlasím. Prostě když už kapra do našich vod, tak jedině pro konzumační potřeby (neříkám, že všechny kapry zabiju). A jak dlouho rybařím dobře zjištíš v mé kartě. Stačí se jen podívat.
reagovat