Vyhledávání
Hlavně chytit, zabít a sežrat
7.7.2010 | PrasatkoBile | 10.980 zobrazení | 95 odpovědí
Poslední dobou mi tak trochu připadá, že buďto upadá morálka rybářské obce nebo mám smůlu na pitomce. Jsem na chalupě u Kralup nad Vltavou takže jsem se vrtnul asi 2km pod Dolanský jez na Vltavu. Nad ránem na druhou stranu přišel rybář tak okolo 35let. Vybalil tripod, na háček narval koule a započal lov. Nic neobvyklého. Já mezitím vytáhl dva menší Kapříky, jednoho Cejna a Podouství miminko. Rybář naproti zapřáhl skutečně pěkného kapra. Když ho dostal na břeh tipoval jsem dobrých 75–80cm. Co mě ovšem rozsekalo. Položil ho na podložku, říkám si „á kolega si vyfotí trofejní úlovek a kapříka pustí“. Opak byl pravdou. Horní míra 70cm byla asi pro lovce neznámou. Kapra uhodil lahví od piva, zabalil v mžiku pruty a od vody zmizel. Je to žalost!!! Pak se není čemu divit, že trofejní úlovky na svazových vodách mizí když kdejaký debil jen za vidinou masa, které je v této velikosti ryby beztak nepoživatelné, zabije vše co vyndá z vody. Znám desítky rybářů lovících na svazových revírech kteří nemají rekord kapra větší než 60cm a proč asi?! Kapr takových rozměrů zaslouží svobodu už jen proto že je vesměs starší než děti samotných rybářů a mnohdy i rybáři sami. Nebýt mezi námi vodní koryto natáhl bych ho tou lahví taky aby věděl jaké to v jeho věku je když ho někdo jen tak z rozmaru natře flaškou od piva :-(
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 9. července 2010 ve 21:34 ® PrasatkoBile
-
Takže z tématu týkajícího se původně horní míry kapra a porušení rybářského řádu se zde rozpoutala neplodná dohadující se debata o tom, která ryba je lepší?! To je jako v zahrádkářské kolonii kde se hádá 5 zahrádkářů která odrůda brambor je lepší a ve finále všechny chutnaju stejně. Tak fajn změníme téma. Která ryba je podle Vás nejušlechtilejší v Českých vodách a má největší rybářskou hodnotu? /RYBÁŘSKOU! nikoli tržní ani kulinářskou Docela by mě zajímalo která to vyhraje.
reagovat - Pátek 9. července 2010 ve 21:30 ® PrasatkoBile reakce na …
-
Jak.novi> Nad čím ty se chceš ve svých 15ti letech pousmát? Jak dlouho rybařiš?!
reagovat - Pátek 9. července 2010 ve 20:35 ® Jak.novi reakce na …
-
b.gun> Ale ano, řadím ho až za druhy původní.
reagovat - Pátek 9. července 2010 ve 20:27 ® Jak.novi reakce na …
-
b.gun> Promiň, ale nevysazuje se v takovém množství jako kapr. U kapra jsem to zmínil také proto, že na to, že je to druh nepůvodní, se vysazuje poměrně dost.
reagovat - Pátek 9. července 2010 ve 20:13 ® b.gun reakce na …
-
Jak.novi> Jen si lehce dloubnu – candát je také na drtivé většině území ČR rybou nepůvodní, zastáváš v jeho případě stejný postoj, jako u kapra?
reagovat - Pátek 9. července 2010 v 19:58 @ fishmaster1
-
Dobrý den.Ryby,které ulovím dělím na chci a nechci.Pokud mám na rybu chuť,tak si ji vezmu.Poku ne tak ne.Neřeším nějaké předsudky trofejní netrofejní.Třeba štika 90?Co s ní?Sežrat nesežrat?Vše je podle momentální potřeby a chuti.Kapra nad 80 rád pustím,ale třeba amura kolikrát ne.Má lepší maso.Ortodoxní Chyť a Pusť je hovadina.Pokud jsou zde zastánci tohoto rybolovu,doufám prominou.Není nic lepšího,než ulovenou rybu hned zkonzumovat.Je čerstvá.Ne jako ryby z Tesca.Myslím si,že zásadou každého slušného rybáře není pustit každou rybu,ale zásobovat rybami kamarády a známé,nebo chytat cejny a plotice pro slepice je špatně.Držme se pointy SEŽRAT nebo NESEŽRAT.Já říkám sežrat,ale všeho s mírou.PS:Co na to odpovědí rybáři chytající kapra Chyť a Pusť,kteří při lovu dravců kolikrát použijí nástražní rybičku?Jde jen o to zabít-nezabít?
reagovat - Pátek 9. července 2010 v 17:47 ® Jak.novi reakce na …
-
PrasatkoBile> Můžu se pousmát nad tvým příspěvek? Viz. má odpověď k inspovi. Kapr se chová a vysazuje pouze pro konzumní účely! A ještě k tomu je to naše nepůvodní ryba (lidé si často mylně domnívaj, že kapr u nás žije už od Prvohor
reagovat), tak tím pádem se nedá srovnávat s naší původní parmou, která se zvlášť ke konzumaci opravdu nehodí (maximálně do rybích karnanátků, kde jí dobře nahradí cejni). Pokud v našich vodách má kapr pobývat, pouze pro konzumační potřeby a pro nic jiného.
- Pátek 9. července 2010 v 17:41 ® Jak.novi reakce na …
-
inspo> Kapr se do vod vysazuje pro konzumní potřeby a pro nic jiného. Možná bych i kapra měl rád, kdyby někteří jedinci, zvaný ortodoxní kapraři mi ho tak neznechutili. Ono se blbě dívá, že tento člověk se k chycenému kaprovi chová pomalu lépe, než k vlastnímu dítěti a například ulovenou parmu zabije bez koukej. Tak co si o tom mám myslet?
reagovat - Pátek 9. července 2010 v 16:20 ® zlomiljsemprut
-
PrasatkoBile> Nevím, ale můj názor je ten, že velcí kapři, o kterých tady mluvíš, už nejsou tak výrazně zabíjeni pro konzumaci, jako tomu bylo dříve. Doba se jaksi žene stále dopředu a právě v oblasti kaprařiny mi příjde, že se s rybami zachází lépe a hlavně je jim většinou vrácena svoboda. Tím ale nechci na kapraře pět ódy, jelikož mají i temné stránky, které sice neubližují kaprům, ale na okolí již nehledí. Velkou zásluhu na chování „mladých kaprařů“ mají kaprařské časopisy a internet a taková ta „západní“ výchova. Však si všimni, kolik se toho vyskytuje a věř, že to na lidi nějaký vliv má. Jasně, je pravda, že jsou i takoví, kteří zabijí či prodají kapitalní kusy, ale větší „vykřičníky“ bych viděl u jiných ryb.
Už to zmiňoval hraji. Vedle se objevily zabité parmy ve větším množství. Kdy naposledy jsi viděl 8 kapitálních kaprů zabitých a poskládaných po zemi jako po honu? (Mluvím o KAPRECH). Já osobně dlouho ne. Naopak častěji to jde vidět třeba u velkých okounů, kteří jsou stále bráni jako „plevel“. Pohled, kdy bezvládná okouní těla leží v řadě, je stále dost častý. A i okoun neroste zrovna dvakrát rychle, takže jde o ryby, které již něco zažily. Při tom je to velmi krásná a atraktivní ryba. A rybích druhů, které jsou takhle „postiženy“ bychom našli asi více.
Takže si myslím, že zrovna kapr na tom není až tak strašně zle, spíše naopak.
Toť vše!
reagovat - Pátek 9. července 2010 ve 14:26 ® tomashr reakce na …
-
PrasatkoBile> Problém je, že zákon nic jako lov trofejních ryb v režimu ChaP nezná, do důsledku vzato by dokonce mohl být tento režim být pokládán za nelegální z hlediska souvisejících předpisů (ochrana proti týrání atd.).
reagovat
Celé K70 proto stojí hodně na vodě a je to dost typický příklad ustanovení, které bude asi fungovat jen tak dlouho, než se v tom někdo začne důkladně rýpat, co bude potom může být hodně „zajímavé“
Já teď záměrně nepíšu, co si o tom osobně myslím (navíc moje pocity jsou v tomto popravdě hodně smíšené), je ale každopádně dobré si uvědomit, že to s CHaP a trofejními rybami není zdaleka tak jednoduché jak by se zdálo na první pohled - Pátek 9. července 2010 ve 14:06 ® PrasatkoBile reakce na …
-
hraji> Žel bůh s tebou nesouhlasím. Řákáš jak dlouho tvá než doroste parma do velikosti 50cm.. a jak dlouho trvá než doroste do velikosti 80cm kapr? To že trofejní rybu zaplácnou 30cm kapříkem kterého si někdo nechá když doroste do 40cm? Kde vezmeš náhradu za ten kapitální kus? Neznám místo kam by ČRS vysazoval trofejní kusy. Ano, kapr je nejvysazovanější protože z tržního hlediska je to nejsnáze chovaná ryba a také má nejlepší obchodní užitií, ale já nemluvím o kaprech, ale KAPRECH! Stejně tak když budeme likvidovat kapitální Parmy, Sumce, Štiky, Candáty, Úhoře apod. zbyde nám jen lov potěru na plavačku. Chápu, že názor rybářů kteří se specializují na lov jiných druhů bude laxní, ale připodobněte si tu situaci na rybu, kterou lovíte vy sami a pak se vyjádřete.
reagovat - Pátek 9. července 2010 ve 14:02 ® inspo reakce na …
-
hraji> Proti tomu nelze absolutně nic namítnou. Stoprocentně souhlasím.
reagovat - Pátek 9. července 2010 ve 14:01 ® inspo reakce na …
-
Jak.novi> Souhlasím. Já to taky nemyslel zcela vážně, proto taky ti smajlíci. Ale celkem se bavím, když se někdo rozčiluje nad tím, že si od vody někdo odnese kapra, když se do vody vysazuje téměř výhradně právě toto šupinaté prase. Kdyby místo deseti kaprů vysazovali jednu štiku, parmu, ostrou nebo potočáka bylo by mi hned lépe na duši.
reagovat - Pátek 9. července 2010 v 9:49 ® Libor reakce na …
-
hraji> dobře jsi to napsal
reagovat - Pátek 9. července 2010 v 8:51 ® hraji
-
PrasatkoBile> zrovna zabitý kapr, byť měl přes 70 cm, mně nijak nedojímá ani nerozčiluje. To že došlo k porušení předpisů je jiná věc. Kapr je jedna z nejsnáze odchovatelných ryb, doplnění jeho stavu je snadné a relativně rychlé a lehké. Nějaké omezování na K70 je projevem nepochopení přírody a vytvořením „tělocvičného sportovního nářadí“ pro sportovce typu kaprař. Celé je to k hovnu. Daleko víc mi vadí, když rybář uloví a zabije 8 parem ve velikosti 50–55 cm, protože to jsou bez výjimky jikrnačky v produktivním věku, které ovšem do této velikosti rostly mnoho let, minimálně 10. Nahrazení kapra 70 cm je otázka zakoupení jiného, nahrazení takových parem je nemožné, protože za žádné peníze nekoupíš parmu 55 cm. Takže tak. Pohledy na stejnou věc se mohou lišit v závislosti na tom, v jakém místě rybařiny se dotyčný nachází.
reagovat - Čtvrtek 8. července 2010 ve 23:32 ® LuboO reakce na …
-
tomashr> howgh
reagovat - Čtvrtek 8. července 2010 ve 22:45 ® tomashr reakce na …
-
PrasatkoBile> Problém u kapra je v tom, že je to asi jediná ryba, kde se tak vyhroceně kombinuje stav, že je pro velkou skupinu lidí téměř kultem a pro jinou velkou skupinu je to jen a pouze čistě konzumní ryba. U žádné jiné ryby takhle výrazná polarizace týkající se tolika lidí podle mě není…
reagovat
No a odsud se odvíjí většina problémů i vyhrocených diskusí - Čtvrtek 8. července 2010 ve 22:39 ® PrasatkoBile
-
Plácáte páté přes deváté. To, že má každý rybář svoji oblíbenou rybu, místo a způsob lovu přece neznamená, že by jste vybíjeli některý druh jen proto, že zrovna Vám se nezamlouvá. Já osobně řád vláčím, lovím tlouště na hroznové víno, ale specializuji se na kapříky. Ne pro jídlo nebo trofeje, ale zkrátka mi tento způsob lovu vyhovuje, kapr je krásná ryba a zdatný soupeř i když třeba velké parmě nebo podoustvi se bojovností nevyrovná, je mnohem větší šance jej ulovit. A až přijde doba kdy si všichni začnou vody a života v ní vážit, budeme všichni mít co lovit a z čeho se těšit. HOWG
reagovat - Čtvrtek 8. července 2010 ve 22:20 ® Jak.novi
-
inspo> Todle když slyším, nevadí mi to. Horší je, když takto někdo mluví o parmách.
reagovat - Čtvrtek 8. července 2010 ve 21:37 ® inspo reakce na …
-
Nguruwe> Já vím, pravdu málo kdo unese.
reagovat - Čtvrtek 8. července 2010 ve 21:35 ® Nguruwe reakce na …
-
inspo> To jsem raději neslyšel
reagovat - Čtvrtek 8. července 2010 ve 21:19 ® inspo
-
Já bych kapry valil hlava nehlava. Chamraď jedna. Akorát to zabírá místo ostatním rybám.
reagovat - Čtvrtek 8. července 2010 ve 20:57 ® jersey reakce na …
-
PČR stejně jako MP má POVINNOST při nahlášení porušení zákona, zasáhnout.Já osobně bych alarmoval Městskou Policii, protože ti jsou tu právě pro tyto případy.Místo toho,aby měřili někde za rohem rychlost…
reagovat - Čtvrtek 8. července 2010 v 15:09 ® Poky
-
Ještě jenom dodám že timhle nehanim členy RS,voni fakt skoro nic nezmůžou,vetšinou jde totiž o primitivy co všechno řešej pěstma,nebo o naše romské spoluobčany,už několikrát se stalo že RS dostala do huby,v lepšim případě si zaplavala v tůni nebo ve Vltavě.Vůbec jim nezávidim jejich práci,mě spíš pořádně se.. přístup policie že se vymlouvaj a dělaj ho…!!!!!!!!!!
reagovat - Čtvrtek 8. července 2010 ve 14:42 ® Poky reakce na …
-
HaD> jo a několikrát,RS tvrdí že bez policie takový případy nezvládá a policie na to hází pěkně velkej bobek,že prej nemaj čas na blbosti jako sou náký ryby a popřípadně pytláci,že maj moc práce!!!s takovim přístupem to bude brzo asi ještě horší!!!
reagovat - Čtvrtek 8. července 2010 ve 14:08 ® PrasatkoBile reakce na …
-
R.P1987> Tak zaplať pánbůh o tom nevím nebo bych tam uvázal někam ke kůlu policajta ať to hlídá. Koupili jsme domek v Holubicích u Turska jenže mám povolenku jen pro revíry Prahy takže musím vždy když si chci zachytat v okolí, běžet pod Dolanský jez. Opravdu má ten rybář štěstí že je to tak daleko přes vodu. Jsem na pytláky absolutně alergiský. Nechápu že když můžou pravidla dodržovat ostatní proč vždycky se musí najít hovado, které z řady vybočí tím nejhnusnějším možným způsobem.
reagovat - Čtvrtek 8. července 2010 ve 13:14 ® HaD reakce na …
-
R.P1987> a volá někdo v takovém případě policii, RS apod?
reagovat - Čtvrtek 8. července 2010 ve 13:13 ® HaD
-
Jak.novi> nebo si to jen neuvědomují…
reagovat - Čtvrtek 8. července 2010 ve 12:37 ® Poky
-
Čau všem příznivcům Petrova cechu,jsem přímo z Kralup nad Vltavou a to co píše PrasatkoBile tady v okolí neni nic novýho.Máme tu jednu tůň která byla před povodní tou nejhezčí a nejzarybněnější v širokym okolí,ale povodeň jí strhla celou hráz a povodí Vltavy ji zasypalo jenom šutrama,tak,aby podle Evropských norem byla průtočná.Je to 6 let zpět co do zbytku tý tůně začaly najíždět kapří do tření,vždy okolo května.Rok co rok je to tam v tu dobu jak o závody.Tahá se tam hodně ryb přes 70 i 80 čísel,problém je ale v tom,že skoro žádná se nevrací zpátky do vody,ikdyž je zavedená K70.Ty prasata co ty kapry chytaj je tam mlátěj hlava nehlava a najdou se i takový co jim nedělá problém si vzít i 3 kapry přes 70 za den,je to hrůza a děs,ale nikdo stim nic neděla a asi je to všem úplně jedno.Nejsmutnější na tom je,že letos se tam ty kapři vůbec neukázaly,ikdyž pro ně je to možná dobře a užívaj si svoje rozmnožovací hrátky jinde a nebo už tam žádný nejsou,to nikdo neví a ani asi v nejbližší době nezjistí!!!
reagovat - Středa 7. července 2010 ve 23:52 ® tomin
-
Toto je pytláctví. Horní míra jako nejnižší. Je to jak na silnici někdo dodržuje předpisi a někdo ne
reagovat