Vyhledávání
Hlavně chytit, zabít a sežrat
7.7.2010 | PrasatkoBile | 10.979 zobrazení | 95 odpovědí
Poslední dobou mi tak trochu připadá, že buďto upadá morálka rybářské obce nebo mám smůlu na pitomce. Jsem na chalupě u Kralup nad Vltavou takže jsem se vrtnul asi 2km pod Dolanský jez na Vltavu. Nad ránem na druhou stranu přišel rybář tak okolo 35let. Vybalil tripod, na háček narval koule a započal lov. Nic neobvyklého. Já mezitím vytáhl dva menší Kapříky, jednoho Cejna a Podouství miminko. Rybář naproti zapřáhl skutečně pěkného kapra. Když ho dostal na břeh tipoval jsem dobrých 75–80cm. Co mě ovšem rozsekalo. Položil ho na podložku, říkám si „á kolega si vyfotí trofejní úlovek a kapříka pustí“. Opak byl pravdou. Horní míra 70cm byla asi pro lovce neznámou. Kapra uhodil lahví od piva, zabalil v mžiku pruty a od vody zmizel. Je to žalost!!! Pak se není čemu divit, že trofejní úlovky na svazových vodách mizí když kdejaký debil jen za vidinou masa, které je v této velikosti ryby beztak nepoživatelné, zabije vše co vyndá z vody. Znám desítky rybářů lovících na svazových revírech kteří nemají rekord kapra větší než 60cm a proč asi?! Kapr takových rozměrů zaslouží svobodu už jen proto že je vesměs starší než děti samotných rybářů a mnohdy i rybáři sami. Nebýt mezi námi vodní koryto natáhl bych ho tou lahví taky aby věděl jaké to v jeho věku je když ho někdo jen tak z rozmaru natře flaškou od piva :-(
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 31. srpna 2010 v 18:41 ® ART reakce na …
-
Ralf> nejseš náhodou Horácio a čočka v jedné osobě?
reagovat - Úterý 31. srpna 2010 v 16:06 @ Ralf
-
Zachvilku budem muset vracet i velký houby z lesa kvůli takovejm sprotovnim rybářům ,kurna jestli chytnu trofejni rybu tak je snad moje věc co sni udělám ne.pokud se to někomu nelíbí tak ad si chodi sportovně zachytat na placené rybníčky za 500kc na den tam totiz mizej ty trofejni kapři a kdo je tam dává pravé ty prdli sportovní rybáři .jeden příklad za všechny na laby 6–7 chytne k 70–80 cm a sup sním k braunstainovi do chlumce za penízky normální rybář by ho pustil pač se to neda jist .to je asi tak můj názor
reagovat - Čtvrtek 29. července 2010 ve 22:07 ® Cudla reakce na …
-
tucnak11> omyl krysa je pomalu vzácnost ale potkan,ten vydrží vše!
reagovat - Čtvrtek 29. července 2010 ve 20:41 ® tucnak11 reakce na …
-
tomashr> Kamarade kašlem na mamuty jak hubimy sebe stejně přeřyje jen krysa.
reagovat - Středa 28. července 2010 v 7:10 ® tomashr reakce na …
-
tucnak11> Že na vyhynutí mamutů měl významný podíl člověk nezpochybnil ještě nikdo. Jen v době největšího nadšení teorií kolem globálního oteplení byla logicky snaha víc zdůraznit ty klimatické změny, ale ani tehdy se obvykle vliv člověka nepopíral úplně.
reagovat
Jinak to s mamuty jako obvykle vypadá na kombinaci více faktorů, ale to není nic neobvyklého. - Úterý 27. července 2010 v 18:01 ® inspo reakce na …
-
tucnak11> Ani se nedivím. Takový grilovaný mamut musela být lahoda. Hned bych si dal taky.
reagovat - Úterý 27. července 2010 v 17:42 ® tucnak11 reakce na …
-
kamos007>Dival jisem se na Dicowešry a uš vědcy měni nazor,klima měla v tom ruce jen člověk největši.
reagovat - Úterý 27. července 2010 v 17:15 ® inspo reakce na …
-
kerob> Přesně tak. Ryba je žrádlo a ne kamarád.
reagovat - Úterý 27. července 2010 v 16:02 ® kerob reakce na …
-
slyset to bude, jen se obavam, ze to nikdo nebude poslouchat. Maso je maso…
reagovat - Úterý 27. července 2010 ve 14:25 ® DJ reakce na …
-
Filip00> Tak za předpokladu, že tu rybu někdo usmrtí je nakonec jedno zda ji sežere, nebo vycpe. Znám i preparátora, co preparuje čerstvý mrtvoly. Jde ale o jinou myšlenku. S ohledem na stáří trofejní ryby a s ohledem na druhé rybáře, kterým může taková ryba udělat radost, nicméně ten první bod je přednější, by měla být každá taková potvora kteréhokoli druhu vrácena vodě. Já se tím řídím a víc než občas seřvat někoho kdo to porušuje nemůžu. Když nás ale bude řvát víc, už to bude slyšet.
reagovat - Úterý 27. července 2010 ve 12:11 ® Filip00 reakce na …
-
DJ> A co je lepší, tu rybu zabít a sníst a nebo ji vypreparovat, na to tu nikdo nenadává, když ji někdo vycpe a pověsí na stěnu.
reagovat - Pondělí 19. července 2010 ve 22:12 ® ART reakce na …
-
kubas> Vím jak se to dělá naopak, že z malé ryby na fotce vykouzlíš velkou rybu, tzv. předpaženka a náhle je z kapříka kapr metrový
reagovat - Pondělí 19. července 2010 ve 21:16 ® Robur reakce na …
-
kubas> to mne nenapadlo
reagovat - Pondělí 19. července 2010 ve 20:38 ® jersey reakce na …
-
Jsi si jistej?
reagovat - Pondělí 19. července 2010 ve 20:06 ® kamos007
-
tucnak11> Mamuty nevyhubil člověk, ale klimatické změny na naší planetě.
reagovat - Pondělí 19. července 2010 ve 14:11 ® DJ
-
Ryb stráž nemůže být všude a to, jak to vypadá u vody záleží taky dost na nás rybářích. Už jsem jednomu strejdovi pustil kapra kolem 90cm. Tvrdil mi, že kapr má 68cm, že zadní ploutev se nepočítá a tak se naň K70 nevztahuje. Dokud bude polovina z nás jen nadávat, nic se nestane. Nebojte se hříšníkovi vyčinit a když nebude jiné, dát mu třeba i po tlamě. Dítěti se taky musí občas naplácat než se naučí jak se má chovat a pokud se to nenaučí, je třeba ho řezat i v dospělosti. V době, kdy netrpíme hladomorem a nákupní domy jsou narvaný jídlem k prasknutí a čerstvé ryby se prodávají už očištěný a naporcovaný, nemá smysl zabíjet trofejní ryby. Pochopim, že si rybář občas odnese konzumní rybu, ale usmrcení trofeje pro pár kg masa je nechutnost hodna lámání kostí a to platí nejen v rybařině. Dokud člověka nezačne důsledek jeho chování bolet, nebere svoje skutky vážně.
reagovat - Pondělí 19. července 2010 ve 13:52 ® tucnak11
-
Člověk je největšim predatorem na zemi,jak vyhubil Mamuty tak hubi zbytek aš zahubi sam sebe.
reagovat - Sobota 17. července 2010 v 18:43 ® kubas reakce na …
-
Robur> njn to je taky umění nafotit kapra kterej má 90cm, tak že bys mu 70cm ani nehádal
reagovat.
- Úterý 13. července 2010 ve 12:54 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
-
Robur> máš velmi dobrý postřeh, ten kařík měřil 90,5 cm, ale je to asi špatný úhel fotky,posílám ještě druhou s tou samou rybou, kterou drží manžel,chytla jsem ho na pískovně v Zaječí,jeseteři letos nebrali.
reagovat - Úterý 13. července 2010 v 9:16 ® inspo reakce na …
-
Robur> Sebral jsi mi to z úst. Taky bych tomu kapříkovi 90 cm netipl a vzhledek k pozadí a celkovému dojdu z fotky bych i polemizoval nad tim popiskem fotky „vrácen vodě“. Ale to je jen má spekulace
reagovat.
- Úterý 13. července 2010 v 8:19 ® Robur reakce na …
-
IV.TO.ŠIRDA> tak tomu kaprovi bych 90cm nehádal, což považuj jako komentář k optické vlastnosti fotky, ne že zpochybňuji skutečnou velikost ryby
reagovat - Úterý 13. července 2010 v 7:39 ® PrasatkoBile reakce na …
-
Nezlobím se za ničí názor
reagovata k tomu 90cm Kapřímu dědku gratuluji
- Pondělí 12. července 2010 ve 22:54 ® IV.TO.ŠIRDA
-
PrasatkoBile> přečetla jsem si tvé téma,plně s tebou souhlasím,minulý týden jsem chytla kapra 90 cm a dala jsem mu svobodu,byli tam i kolegové z MRKU Michal 1 a Michal 2. Michal 1 si udělal osobák kapra 80 cm a taky ho vrátil zpět vodě,ale nesmíš se na mě zlobit,když jsem se podívala na tvůj profil,tak mi tam připadáš jako alžírský terorista a tento profil se prostě nehodí k tvému tématu o zabíjení.Posílám nějaké fotky a nezlob se na můj názor.
reagovat - Pondělí 12. července 2010 ve 22:53 ® stump
-
Se zájmem pročítám vaše diskuzní příspěvky. Souhlasím s těmi, kteří považují K70 za kravinu. Bydlím kousek od vyhlášeného revíru Štít patřícího rybářství Chlumec n. Cidl. Občas sem zajdu jako divák. Kapři se tu chytají velcí, ale většina jich má tak poškozené tlamy, že se divím jak mohou ještě přijímat potravu. Úvahy o původních druzích ryb jdou pochopit na tocích, které mají ještě zachovaná rybí pásma nepřerušené přehradami. Třeba u takové Vltavy je to všechno jinak.Tam kde byla původně pstruhová, či parmová pásma jsou dnes ideální podmínky pro cejny a kousek nad Prahou se daří rybám lososovitým. Takhle by se dalo diskutovat do nekonečna. Kdo chce, aby nám náš koníček co nejdéle vydržel, musí přistupovat k rybařině s rozumem.
reagovat - Pondělí 12. července 2010 ve 21:57 ® Alov reakce na …
-
PrasatkoBile> Hele, já mám na to totálně odlišný pohled. Zavádět různá omezení je sice fajn, ale tohle není zásadní problém. Podle mého by se měl začít úplně někde jinde.
Ad1. Zrušit celé ČRS resp ÚS svazy nebo alespon převést většinu zodpovědnosti a práva rozhodovat nad zásadnima věcma na veškeré MO. Když si např. naše MO Krnov odsouhlasí k70, tak se sice kapraři můžou radovat, ale pokud se to nezalíbí mocipánům z ÚS Ostrava, tak to smetou ze stolu a hotovo. A tak bych mohl pokračovat.
Ad2. Různé zákazy, omezení, hájení atd by si měly zavádět samotné MO podle individuální potřeby daného revíru. Né něco švihnout plošně a pak se drbat za ušima. Stejně tak by měli rozhodovat o tom, kolik si mohou dovolit financí pustit na zarybnění tím či oným druhem ryb.Např naše MO má zhruba 1 700 členů a vod má tuším 62ha, které obhospodařujem. Věršinu plochy tvoří různé pidi strouhy a říčky, kde se nazaženeš třpitkou natož mouchou. A ÚS resp. ČRS odvádíme dost velký balík a na zarybnění dostanem úplně směšnou částku. Atd atd…
Ad3. Byl jsem jedním z iniciátorů k70 na revírech obhospodařovaných MO Krnov. U nás už platí k70 třetím rokem. Dnes mohu říct, že bych ji s radostí vyměnil za celoroční hájení parmy, pstruha potočního a lína obecného. Tyto ryby z našich říček téměř zmizeli. Bohužel… Ale takové omezení se ÚS nelíbí, takže si můžem nechat zdát…Na závěr bych chtěl jen říct, že pokud by se ubralo pravomicí ČRS a ÚS a přenesli se na bedra MO a jejich členů, tak si myslím, že by se věci rázně hnuli kupředu. Samozřejmě by museli být např. členské schůze MO častější, aby celá členská základna nebo alespon ta její lepší část nabyla dojmu, že se podílí na tvorbě lepších podmínek pro svůj koníček…
reagovat
Ale pokud budem jen tupě platit a jednou ročně si zajdem poslechnout statistiky úlovků na schůzi, tak budem v prdeli furt… GL all - Pondělí 12. července 2010 v 18:52 ® PrasatkoBile
-
Alov> Samo sebou jsem čekal na to, že někdo s něčím podobným přijde, ale pokud se zamyslíš nad tím co píšeš dojde ti, že se tu bavíme o velkých svazových revírech a tocích. Až budu chtít chytit 2m sumce nepůjdu ho chytat na 2 hektarový rybníček! !!!K70 také není uplatněna na všech revírech!!!
reagovat - Pondělí 12. července 2010 v 18:03 ® Alov reakce na …
-
PrasatkoBile> Docela zajimavé názory. Ale řekni mi, jak bys například řešil otázku max. lovné míry u dravců na cca 2ha rybníčku? Máš ponětí, co by tam nadělalo třeba 5 štik kolem metru? Nebo nedej bože 2m sumec?
reagovat - Pondělí 12. července 2010 v 16:20 ® kerob reakce na …
-
PrasatkoBile> tak tak
reagovat - Pondělí 12. července 2010 v 15:52 ® PrasatkoBile reakce na …
-
kerob> S tím bohužel musím souhlasit. Myslím si že velké Parmy, Štiky, Candáti i Líni by zasloužili totéž (mimo ji né ryby samozřejmě)
reagovat - Pondělí 12. července 2010 v 15:45 ® kerob
-
Ja taky, nicmene tuto „ochranu“ ma zatim pouze kapr a to i pres to, ze podle me by mel byt v seznamu od urcite velikosti chranenych ryb az temer na poslednim miste. Bohuzel kaprarska lobby je velice silna…
reagovat