Chytej.cz

Hlavně chytit, zabít a sežrat

7.7.2010 | PrasatkoBile | 11.141 zobrazení | 95 odpovědí

Poslední dobou mi tak trochu připadá, že buďto upadá morálka rybářské obce nebo mám smůlu na pitomce. Jsem na chalupě u Kralup nad Vltavou takže jsem se vrtnul asi 2km pod Dolanský jez na Vltavu. Nad ránem na druhou stranu přišel rybář tak okolo 35let. Vybalil tripod, na háček narval koule a započal lov. Nic neobvyklého. Já mezitím vytáhl dva menší Kapříky, jednoho Cejna a Podouství miminko. Rybář naproti zapřáhl skutečně pěkného kapra. Když ho dostal na břeh tipoval jsem dobrých 75–80cm. Co mě ovšem rozsekalo. Položil ho na podložku, říkám si „á kolega si vyfotí trofejní úlovek a kapříka pustí“. Opak byl pravdou. Horní míra 70cm byla asi pro lovce neznámou. Kapra uhodil lahví od piva, zabalil v mžiku pruty a od vody zmizel. Je to žalost!!! Pak se není čemu divit, že trofejní úlovky na svazových vodách mizí když kdejaký debil jen za vidinou masa, které je v této velikosti ryby beztak nepoživatelné, zabije vše co vyndá z vody. Znám desítky rybářů lovících na svazových revírech kteří nemají rekord kapra větší než 60cm a proč asi?! Kapr takových rozměrů zaslouží svobodu už jen proto že je vesměs starší než děti samotných rybářů a mnohdy i rybáři sami. Nebýt mezi námi vodní koryto natáhl bych ho tou lahví taky aby věděl jaké to v jeho věku je když ho někdo jen tak z rozmaru natře flaškou od piva :-(

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Středa 7. července 2010 ve 20:02 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

HaD> Bohužel takovým lidem moc o zážitky nejde. :-((

reagovat
Středa 7. července 2010 ve 20:01 ® HaD
HaD

Zeptej se příště takového rybáře, jestli jednou bude více vzpomínat na to jak ta ryba chutnala, nebo jak jí ulovil. Pokud pro něj byl více ten zážitek, třeba mu dojde, že pokud chce takových zážitků více, musí takové ryby pouštět…

reagovat
Středa 7. července 2010 v 19:42 ® jersey
jersey

Na to lze říct jen jedno: DEBIL

Bohužel jsou i tací mezi námi a nenaděláš nic.

reagovat
Středa 7. července 2010 v 15:55 ® PrasatkoBile
PrasatkoBile

Problém je ten, že lov i chov kaprů má u nás pradávnou tradici a rybníkářství v čechách chová kapry od pradávna. I přes velké zastoupení muškařů a vláčkařů + těch pár sumcařů je u nás lov kaprů nejrozšířenějším a těch pár větších chudáků co se snaží přežít ve svazových vodách si zabíjení nezaslouží. Od totho byla stanovena horní hranice/míra a pokud se o tom mluvit nebude nezmění se nikdy nic. Pro tebe to třeba novinkou není ale je spousta nováčků, kteří si musí uvědomit, že pokud nebudeme velké ryby chránit, pouštět a zacházet s nimi šetrně, budeme tahat sotva mírové čudlíky a nadávat, že naše vody stojí za hov** protože tam není nic pořádného. Neříkám, také si vezmu kapříka. Chuťově jsou nejlepší okolo 40–45cm a dva až tři ročně vezmu domů, ale na co vraždit dědečka, který má víc tuku než masa a je cítit bahnem? Tenhle problém samo sebou nevztahuji jen na kapry. Týká se všech kapitálních ryb (štiky, sumci..)

reagovat
Středa 7. července 2010 v 15:35 ® Sander
Sander

Co ti na to mám říct. To že jsou lidi hamižní a české rybaření levný zdroj rybího masa je známá věc. Nepopisuješ nic, o čem bychom nevěděli.
Možná lépe, když člověk takhle odnese jednu rybu a je spokojen, než že třeba vyrve rybku deseti podměrečným candátům z jícnu a příště nadává že je voda bez ryb.

Když budu upřímný, u kapra mě takové věci příliš nevyvádí z míry. Je tady spousta původních druhů, které jsou na tom mnohem hůř.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1