Chytej.cz

Úsvit českých vod přichází z východu necteno

27.6.2010 | PrasatkoBile | 32.806 zobrazení | 40 odpovědí

Vážení přátelé, kolegové a vyznavači Petrova cechu všeobecně. Dnes jsem se neskutečným způsobem rozčílil u vody jako již hodně dlouho ne. Vcelku by mě zajímalo zda to někdo dočte až do konce a jestli máte někdo podobné zkušenosti.. Zde na fóru často zaznívají podobné dotazy jako „kde se dá ulovit ta nebo ona ryba“, „jaké je zarybnění tam či onam“, „na co úspěšně lovit“ apod… Osobně si myslím, že z pohledu sportovního rybáře není ryb nikdy a nikde dost a kdyby se Vám podařilo za den ulovit a zdolat 50 ryb, nepřestane Vás to bavit. Takový je náš úděl. Ovšem pokud se zamyslíte nad tím, že kdyby byla úspěšnost na našich revírech taková, že by si každý třetí rybář odnesl za den povolené množství ryb, budeme za chvíli lovit tak akorát možná doma v akváriu nebo se na ryby chodit koukat do zahradního jezírka. S postupem času kdy se vylepšuje rybářské vybavení, technika, návnady a nástrahy se mi stejně zdá, že ryb v Českých revírech oproti letem minulým ubývá. Bohužel pro nás poctivé rybáře toto mají na svědomí, mimo jiné, pytláci. Ať se Vám může toto zdát sebe víc nadnesené je to holým faktem. Každý z nás určitě zná rekreační lovce v kempech v okolí přehrad a řek, kteří si koupili prut dva dny před dovolenou jen za účelem „fláknout“ rybu na gril. Chataře v pobřežních oblastech řek či opravdu odrzlé zmetky chodící si upytlačit kousek masa. Nechci aby to vyznělo, že jsem nějak zaujatý proti některému národu nebo etniku! Švagra mám černocha a já jsem napůl Arab, ale kolegové Pražáci zajisté budou znát areál bývalé Loděnice za Libeňským mostem a jejich slepá ramena. Pokud při příchodu a odchodu koukáte okolo vody a vnímáte okolí – zejména rybáře, zaslechnete velice často rusky hovořící lovce. To by samo o sobě nebylo tak divné ovšem při bližším pohledu na jejich výbavu už mnohdy znepokojí.. Igelitky s jedním až čtyřmi pruty, dřevěné vidličky, bez podběráku a dalších nezbytných doplňků. To samo od sebe již není zcela běžným jevem pro „pravého“ rybáře, který si své lovecké nářadí nikdy nepovaluje na zemi v ušmudlané tašce a minimálně má s sebou povinnou výbavu. Na vlastní oči jsem byl svědkem jak se rybářská stráž raději vyhnula skupince 8 rozjařených ruskojazyčných „rybářů“ s basou piva a několika lahvemi samohonky, která ulovené cejny házela živé do kufru Favorita aniž by se uráčili je aspoň usmrtit. Dnes však i u mě pomyslný pohár vína přetekl. Se švagrem (nick: Nguruwe) jsme utekli ráno od manželek a šli se uklidnit k Vltavě právě do bývalých Loděnic. Dorazili jsme asi v 5 ráno, vyložili pruty z brašen a uvelebili se do křesílek. Okolo 6hodiny dorazila kousek od nás skupinka 4 lidí z toho jeden Čech, jeden slovensky a dva rusko jazyčně hovořící muži. Odněkud si dotáhli odpadkový koš ze kterého zhotovili sedačku pro jednoho z nich, který už po ránu byl absolutně namol. Z batohů si vytáhli ansábl několika prutů (tipuji tak 9–11 celkem) a počali s lovem. Kupodivu jim celkem zabíraly a tahali cejna za cejnem. Každého co ulovili praštili klackem a šup do igelitky. Znechuceně jsme trpěli hloupé kecy o tom co za zkur**** malou pič** zase chytli. Když vytáhli na plavačku malou plotici a na zemi ji rozšlápl už jsem se neudržel a šel je slušně upozornit. Pozdravil jsem a ve vší slušnosti je požádal, aby se drželi rybářského řádu a slušných mravů. Pokud se jim ryba zdá malá, mají ji zpět pustit do vody a ne ji zašlapávat do země jako nevychovaní spratci. Odpovědí mi byla směsice několika desítek nadávek a varování že dostanu přes držku jestli nevypadnu. Vrátil jsem se tedy na stanoviště vzal mobilní telefon a zavolal na policii. Ta mě odkázala na Městskou policii a další hovor na linku 156 měl pouze za význam to, že mi strážnice na operátorské lince řekla, že se tím Městská policie nebude zabývat a je to otázkou rybářské stráže a ČRS. Ani přes mé naléhání policisté nepřijeli. Když za zhruba 20 minut jeden z našich slavných „sousedů“ vylovil kapříka sotva 20cm a hodil ho bez zabití do igelitky k cejnům ve mně bouchly saze. Vyndali jsme se švárou pruty, složili a vyrazili k bandě prasat vedle nás. Promiňte mi ten výraz, ale slušnější mě momentálně nenapadá. Vzal jsem kapři miminko z igelitky a pustil jej zpět do vody. Stále ještě slušně, ale již s velkou měrou vzteku jsem je upozornil, že nebudeme nečině koukat jak plundrují rybářský sport. To samozřejmě vyvolalo prudkou reakci a dostal jsem okamžitě pěstí. Nebudu lhát a řeknu na rovinu že jsem na to trošku čekal neboť nejsem typ co by na někoho jen tak vyrukoval, ale tuhle jsem s velkou chutí vrátil. Asi 25–30ti letý bijec se složil ihned na břeh. Čekal jsem že se na nás vrhnou všichni a trochu jsem se bál i o vybavení, ale kupodivu to přešli jen s haldou nadávek a urážek. S opravdu pocuchanými nervy jsme sbalili a opustili loviště. Namísto odpočinku jsem se poprvé v životě na rybách „popral“ a pouze si utvrdil, že lidi jsou schopni zabít a sežrat cokoliv a za jakoukoli cenu. Pokud bude policie a Rybářská stráž benevolentní k podobnému xindlu pytlačícímu na našich vodách budeme se za chvíli bát chodit na ryby, pokud tedy nějaké ve vodě ještě zbudou.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Pondělí 28. června 2010 v 10:10 ® Bulldog.o
Bulldog.o

Myslím, že kruh se uzavírá a začíná u kvalitní profesionální RS…

reagovat
Pondělí 28. června 2010 v 9:19 ® noba
noba

taky se mě jednou u vody ukrajinec,kupodivu anglicky, ptal kde se dá koupit povolenka, ale to byl tak jeden z tisíce řekl bych.

reagovat
Pondělí 28. června 2010 v 8:25 ® hering reakce na …
hering

regulus> Lépe bych to nenapsal.Uhodil jsi hřebíček na hlavičku. 8-(

reagovat
Pondělí 28. června 2010 ve 2:05 ® regulus
regulus

No, je mi jasný, jak jsi to s tím tématem myslel, nechci se nikoho zastávat (týká se toho východu), ale vono to možná ne vždy je tak, že to je tím odkud kdo je. Můj známej RS, nachytal (je to asi tak 3–4 roky) Ukrajince na rybách, pochopitelně bez papírů (nutno říct, že se chovali slušně). Nebouchly v něm saze, ale slušně jim řekl ať si to fofrem sbalí, jak to u nás chodí (nevím jestli to tam ještě je tak pořád, ale v Rusku, respektive Sovětským svazu, údajně mohl chytat ryby kdokoliv, bez jakýhokoliv omezení, aspoň na velkejch řekách). Za nějakejch 14 dní, tam ty Ukrajince načapal znovu, to už v něm ty saze kapku bouchly, ale oni mu každej ukázali povolenku, normální, legální pro cizince.

Proč jsem ale tohle napsal, ty UKčka u nás si po slušným osvětlení stavu věcí koupili povolenku, ty co jsi popisoval ty, by to nejspíš neudělali, důvod je jednoduchej, nic se jim nestane, Policie (myslím ta státní) to už nemá v kompetenci, anžto byla donucena předat část pravomocí tzv. policiím městským nebo obecním. To že je to banda sráčů, kteří jen plní rozkazy obecních zastupitelstev (vybrat peníze na pokutách za drobné prohřešky normálních slušných lidí, zatímco před grázlama zavírají oči nebo se bojí), že o zákonech toho moc neví, víme asi všichni, samozřejmě jsou tam světlý vyjímky, jako ve všem, ale je fakt jednodušší lapnout řidiče za blbý parkování než honit bandu pytláků s pravděpodobností, že u sebe nemají doklady a pokuta je od nich prakticky nevymožitelná.

Co k tomu dodat, na revíru ČRS se vesele pytlačí, policii to až tak moc nezajímá a pak už docela dobře nechápu za co ji my všichni (nejen rybáři) ze svých daní platíme. Nerybářská veřejnost si to neuvědomuje, ale pytláctví je to samý co krádež, když se někomu někdo vloupá do baráku, ukradne v podchodu peněženku,tak jsou všichni pohoršeni a odsuzují to, když někdo upytlačí rybu, tak se to prostě bere jen jako, že vlastně skoro nic neudělal a že si tohle mají rybáři ohlídat sami, chce se mi blít … :-((

reagovat
Neděle 27. června 2010 ve 23:36 ® Bulldog.o
Bulldog.o

Je to závažný problém který se přehlíží.. trochu mě mrzí, že jsem ještě neviděl video kdy příslušníci RS provedli zátah proti těmto skupinám.. Nebo opravdu musí „slušní“ lidé „brát zákon do rukou“… každopádně velká poklona PrasatkoBile…

reagovat
Neděle 27. června 2010 ve 23:17 ® 

Na Děčínskym fóru a Ústeckym sem psal něco podobného.Jen s tim rozdílem,že jsem to nejprve nezažil na vlastní oči.Bohužel tento víkend sem to viděl na živo.Vietnamec,nebo mongolec tahal jednoho kapra za druhym tahal je k sobě 3–4 metry po kamenitý zemi.Ten měl alespoň ten pud,že co se mi nelíbilo pustil kopnul zpátky do vody.Ale co si budem povídat většinu si vzal.K tomu všemu přišli vybouřit své hormony ruští sousedi,kteří se chovali podobně jako mongolec. Jen k tomu řeknu to,že druhý den už sem nechytal protož sem na to neměl chuť.A to že se nedá proti tomu nic dělat je ještě horší.

reagovat
Neděle 27. června 2010 ve 22:32 ® hering
hering

RS s tím moc neudělá pokud se jedná o lovící bez dokladů.Jednoznačně se na to policie jak státní či MP vysr..a a je to na stížnost.Ostatně co by jsme chtěli když trestným činem by to bylo až nad 5000!!!

reagovat
Neděle 27. června 2010 ve 22:20 ® endeross reakce na …
endeross

A není to jedno, jestli ti masaří vodu Rus, Čech, nebo Slovák?? Pytlák jako pytlák. Mě jen zaráží přístup policie. Opravte mě, ale minimálně by šlo o přestupek, takže odkaz na to, že je to záležitost rybářské stráže (která, pokud se nepletu, má možnost si zavolat k asistenci policii), je trochu zarážející. Nejspíš to není takový problém jako výběr pokut za parkování. Tak proč se namáhat.

PS.: Klobouk dolů, že jsi se zachoval, tak jak jsi se zachoval

reagovat
Neděle 27. června 2010 ve 22:00 ® kingkubik

jen doufam ze se tohle tyka pouze strednich cech…diky bohu u nas s timhle zkusenosti zatim nemame-jakone ze by u nas pytlaci nebyli ale nejsou tu aspon tihle cizojazicne hovada s prominutim

reagovat
Neděle 27. června 2010 ve 21:34 ® osprey
osprey

Mohu jen konstatovat, že toto je reálný stav.

Co s tím dělat, nevím.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1