Chytej.cz

Na co půjde kapr? necteno

21.6.2010 | nessi | 5.834 zobrazení | 18 odpovědí

Ahojte! Jakozto amater se obracim na vas-borce z oboru s nasledujicim dotazem. Chodim chytat na obecni rybnik. Zarybnenost je zde slusna, defacto kazdy vikend se odnasi kaprici 50 az 60. Ja pouzivam na chytani kapriku jen napareny rohlik a tak me napada, ze to asi neni pro ne uplne ono. Jeden prut mam „natezko“ a druhy jen se splavkem. Na oba pruty stejna navnada. Pritom si rikam, ze by jim rohlici mely chutnat, páč se s nima i zakrmuje, ale proste jsem se chtel zeptat co by mi mazaci doporucili za vyzkousene navnady. Predem diky a omlouvam se za dotaz.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 23. června 2010 v 15:19 ® nessi reakce na …

Dekuju vsem za reakce! Zkusim tu kukurici teda, ale na zacatek asi preci jen tu bonduelku. Snad tim nic nezkazim. Jinak to boilies zni taky docela zajimave tak se asi poohlednu i po nem. Jeste jednou diky.

reagovat
Středa 23. června 2010 v 11:33 ® Kubah

Zkusil bych tu kukuřici, nějaké peletky…

A možná i rohlíkový boilies – na tyhle jsem dřív chytal a malé ryby ani neotravovaly.

http://www.chytiljsem.cz/…cz/index.php?…

reagovat
Středa 23. června 2010 v 11:08 ® Kubah reakce na …

Jak.novi> jo. Ale jakmile dám 2 nebo 3 zrnka, tak tahám kapry nebo větší ryby – 1 zrnko si malé ryby daj, ale s větším počtem zrnek už je netahám.

Fakt nevím, proč se k lovu kaprů nehodí.

reagovat
Středa 23. června 2010 v 10:08 ® 

Ahoj… Kapr sežere vše od velikosti špendlíkové hlavičky po velikos „tenisáku“.Z mé zkušenosti uplně nejosvědčenější věcí je kukuřice (celoročně). Samozřejmě že pro zakrmení ji míchám převážně se spařenou řepkou. Na druhou stranu si ale člověk musí uvědomit, že malými, voňavými partikly natáhne do krmného místa také menší ryby a hlavně plevelnou a bílou rybu. Velcí kapři se neradi otírají o jinou rybu. Pokud zakrmím řekněme kbelíkem ovoněného šrotu s nějakými partikly, za hodinu je dnou kompletně „vyluxované“! A to díky menším rybám. Pro ulovení větších kaprů bych na začátek doporučil krmit: podklad-do měka uvařenou kukuřicí+ spařená řepka a na vrch: několik kuliček boilie+ pelety. V tuto dobu bych preferoval masové báze. Po prvních záběrech a lovení prvních větších kaprů, bych kukuřici kompletně vysadil a krmil pouze boiliem a peletami. Tím zabráním nájezdu menších ryb. A tyké bych po čase boilie obměňoval. Můžeš třeba vyzkoušet vyloupané burské oříšky. Je to sice finančně nákladnější, ale kapry tím dokážeš tak oblbnout, že jsou k jiné nástraze doslava ignorantní. To ale je vhodné v letních měsících, kdy je voda prohřátá. Protoše buráky jsou dosti olejnaté. Musíš zkoušet, na tom je úspěšná rybařina založená! To že dejme tomu teď jsou na Labi kapři totálně zblblí např. do boilie ryba-oliheň, nebo do kukuřice, to neznamená že ve stejnou chvíli na to a samé budou brát třeba na Orlíku. Každá voda je individuální! Ale rozhodně bych rohlík beze slova vyměnil za kukuřici. Rohlík není špatný v zimním období a z jara. Ať se Ti daří! Romeo

reagovat
Středa 23. června 2010 v 9:32 ® lubo OV reakce na …
lubo OV

Jak.novi> nech to plavat a zapomeň na to :-)

reagovat
Úterý 22. června 2010 ve 20:52 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

lubo OV> Já vím o čem hovoříme, jen jsem tím chtěl říct, že bonduelka je hodně dobrá nástraha na ostatní druhy ryb a není důvod se jí vyhýbat. Jen k tomu lovu kaprů a amurů se nehodí.

reagovat
Úterý 22. června 2010 v 19:47 ® lubo OV
lubo OV

Na plotice jistě, ale tady hovoříme o lovu kaprů.

reagovat
Úterý 22. června 2010 v 19:25 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

lubo OV> Správně, klasická kukuřice, kterou si nejlépe sám nazbíráš a uvaříš. Ale bonduelka je skvělá nástraha na plotice. :-)

reagovat
Úterý 22. června 2010 v 18:24 ® lubo OV
lubo OV

Vysvětlil jsem myslím dostatečně v tom přízpěvku. A taktéž následně i Jak.novi. U rohlíkového boilies je velká šance že bude otravovat drobná bílá ryba. Ale Nessi se ptal, jak na kapra. Takže je předpoklad, že když chce chytat kapry, nebude mít u toho zájem o bílou rybu. A jak známo, právě naopak, kukuřice není univerzální nástraha, ale nástrah jako stvořená pro kapry. Tím je myšleno kukuřice normální velikosti, ne ta menší v plechovce ze supermarketu, jak jsem psal minule.

reagovat
Úterý 22. června 2010 v 15:59 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

zazatec> Rohlíkové boilies vlastně není vůbec žádné boilies, jen spařený a ztvrdlý rohlík. A tím, že s rohlíkem provedeš takovou operaci rozhodně nezbavíš bílé ryby. Už mám na rohlíkové ,,boilies" tlouště, parmu, kapry, ouklej, hrouzka, plotici, perlína, lína,… Vidíš, že rohlíkové boilies není pouze nástraha určená k lovu kaprů?

reagovat
Úterý 22. června 2010 ve 14:56 ® zazatec reakce na …
zazatec

lubo OV> Nevidím žádný důvod proč nepoužívat rohlíkové boilies. Kukuřice je možná univerzálnější, ale rohlíkovému boiliesu bych se rozhodně nevyhýbal.

reagovat
Úterý 22. června 2010 v 9:49 ® lubo OV
lubo OV

Mé zkušenosti se rovněž přiklánějí ke kukuřici. Tím myslím běžnou kukuřici, ne tzv. bonduelku z plechovky. Když chci chytat kapry, vyhýbám se rohlíku, červům, chlebu, malé kukuřici, rohlíkovému boilies, o které se dříve popere drobotina, než si kapr vůbec všimne, že tam něco je. Ze své praxe mohu doporučit toto: koupit někde na sile, nebo v rybářských potřebách běžnou kukuřici. Uvařit cca 2 kg (ale nerozvařit) nastražit pod háček (na vlas jako boilies), nahodit a do stejného místá nastřílet prakem (nebo rukou-podle vzdálenosti lovu) cca 4–6 hrstí každou hodinu. Pokud zabere kapr tak přihodit kukuřici hned po zdolání. Pokud toto nebude fungovat, jedná se patrně o špatnou volbu místa, kterému se kapři z nějakého důvodu vyhýbají. Přeju hodně štěstí :-)

reagovat
Úterý 22. června 2010 v 9:27 ® zazatec
zazatec

Je taky dobrý chytat na rohlík přímo z hladiny. Na vlasec se naváže jenom větší háček a na ten se napíchne pořádný kus rohlíku, který se před nahozením krátce namočí aby ztěžknul.

reagovat
Úterý 22. června 2010 v 7:12 ® nessi reakce na …

Vsem samozrejme diky za tipy. Na to boilie se moc necitim, nevim, to prenecham asi zkusenejsim. Ale s tou kukurici to zkusim. Napada me jeste treba kurka chleba ale nevim presne jak nastrahu „upravit“ na hacek, jestli staci kousek odkrojit a dat jednoduse na hacek, protoze se bojim, ze pri nahozeni mi nastarha odlitne.

reagovat
Pondělí 21. června 2010 ve 23:16 ® kingkubik

ja by ti doporucil rohlikove boilie vlastni vyroby zvladne i 7 lety dite a kapri jej maji radi.naklady na vyrobu asi 10 kc na 50 kulicek:Da zbavis se bile ryby coz je hlani plus.neni to zadna pecka ale kapri okolo 60cm na to berou suprove aspon me

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 9:48 ® Libor
Libor

Edit: než jsem to dopsal, hraji byl rychlejší :-)

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 9:47 ® Libor
Libor

Ahoj, rohlík nebo chleba je na kapry velice dobrá nástraha. Taky zkus žížalu, nebo třeba kukuřici z plechovky. Popíchaní kapři koukají na rohlík podezřele, jesli máš silný vlasec nebo velký háček, tak zjemni sestavu.

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 9:40 ® hraji
hraji

Ahoj, než ti odpoví nějaký skutečný kaprař, zkusím tě navést já. Rohlík je určitě dobrá nástraha, ale je atraktivní pro všechny druhy ryb a bílá ryba je většinou aktivnější a tak ti rohlíček okouše a zabere dřív než kapr. Pro cílený lov kapra to chce použit nástrahu, která vyselektuje bílou rybu. Tedy nějakou větší a tvrdší nástrahu, která kaprovi nebude dělat problémy, ale bílá ryba ji nevezme. Běžně se používá kukuřice. Stačí ta z konzervy, když dáš na háček dvě až tři zrnka, zbavíš se většiny bílých ryb. Ještě lepší je nastražit několik zrnek na vlákno pod háček. Ideální je současně kukuřicí i vnadit. Stejně tak můžeš použít i nějaké pelety, které koupíš v rybářských potřebách.

reagovat