Chytej.cz

smackovani necteno

20.6.2010 | kingkubik | 4.137 zobrazení | 28 odpovědí

prosim o radu pri smackovani.obevil jsem tuhle metodu az letos a je to opravdu super.ale chtel by jsem poradit jak se vyhnout popripade poradit si se sticimi zuby?dneka jsem prisel o stiku cca 80cm mel jsem ji na prutu tak 5sekund nez prekousla 16nactku vlasec?pouzivate nekdo treba lanka nebo podobne?dekuji za odpoved

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 4. července 2010 ve 23:07 ® kingkubik

jn vlastne mas pravdu me to spise jen zajimalo jelikoz jsem smackar zacatecnik a docela jsem ul privlaci podlehnul tak se radeji poptam a rad povymneuji nazory je jasny ze 85%informaci ziskam az u vody.jinak musim rici ze jsem az cumel z jakych mist se da na smacka vydazdit pstruh to si hodlam tvrdit ze s jinou navnadou je zcela nemozne.

reagovat
Pátek 2. července 2010 v 16:27 ® osprey reakce na …
osprey

kingkubik> To si nevybereš. Ostatně není to hlavní, že chytáš a něco se děje? Máš potok se pstruhy, prut se smáčky, ryby berou, ale není to úplná dávačka a musíš tomu něco dát – vlastně jsi šťastný člověk.

reagovat
Středa 30. června 2010 ve 22:38 ® kingkubik

ty prave ze tady ti pstruzi moc ochytani nejou.tak jsem to zkousel s tou zatezi mimo hacek.smacek chodi skvele daleko lepe nez s klasickou zatezi pstruzi na to reaguji lepe i kdyz je bly ze jsem chytal ted v tech vedrech takze to nebylo ono.jenze nastupuje jiny problem brocek jsem umistil cca 15cm pred smacka a nadhazocani bylo v trapu na tak male vode docela obrostle je to problem kdyz potrebuji nahodit mezi vetve a podobne takze ma to sve plus i minus mno..

reagovat
Neděle 27. června 2010 ve 23:09 ® osprey reakce na …
osprey

kingkubik> Oni to neřeší. Smáček jako druh ryby se myslím řekne smelt, ta nástraha se označuje jako „minnow“, což je střevle, ale v širším významu malá rybka. Smášky nějak extra nevydělují.

Jednou jsem se setkal s výrazem „no action shad“ – něco jako nástraha bez vlastní pohybové akce.

Jestli jsou ti pstruzi „ochytaní“, budou ti to dělat pořád. Pak máš šanci za nižší úrovně osvětlení nebo v mírně přikalené vodě.

reagovat
Neděle 27. června 2010 v 15:26 ® kingkubik

jo jiny navnady jo twisry trpitky v pohode.ted jsem se vratil z ryb zmensil jsem navnadu a bylo to lepsi(ale berou to uz i mensi pstruzi toho jsem se chctel vyvarovat) ale porad to neni ono zatez tam mam 1 az 1,5g v tom by nemel byt problem.tu luparbu jsem zatim nezkusil ale asi to risknu i kdyz po pravde moc se mi do toho nechce ze stejnyho duvodu jako tobe nemam rad kdyz nejsem v primem kontaktu s navnadou…pres tyden to ale vyzkousim pak napisu.jo prosim muzes mi rici jak se rekne anglicky smacek ci smackovani?chtel jsem se kouknout treba na youtube na nejaky videa atd ale nic jsem nenasel:(jediny co o smackovani vim je z dvd chytame privlaci kde se smackum venuji asi 10 min(myslim vedeni nastrahy)dekuji

reagovat
Sobota 26. června 2010 v 15:03 ® osprey reakce na …
osprey

kingkubik> A jiné nástrahy berou líp? Oni se takhle často chovají naprosto obecně – jsou nerozhodní, tahají hástrahy za ocásek a tak. Co váha zátěže?

A zkusil jsi už tu lumpárnu se zátěží mimo (brok na vlasci)? Já to nemám rád, ale funguje to.

reagovat
Sobota 26. června 2010 ve 13:03 ® kingkubik

no chytam pstruhy vyhradne potocaky(duhace tu nemame je to malickej ale krasnej revir)velikost ryb ktere berou na smacka je od 20–40 cm o kdyz mi ted utekl jeden vetsi velikosti ale nemuzu rici s jistotou jestli slo o pstruha bylo to tak do 50 cm a po tech zaplavach to mohla byt i nejaka sticka vyplavena z okolnich rybniku.zjistil jsem ze pokud je taham proti proudu je mensi sance ze se mi zasekne po proudu mi to berou lepe ale stale to neni ono.mozna je fakt problem v tom ze to vidim ale i tak mi to porad berou za ocasek treba 3 zabery po sobe od jednoho pstruha a dycky kusne jen do ocasku zasek a smacka malem stahnu z hacku.kolikrat vidim jak udelam pstruh na miste tri otocky a stejne smacka netrefi a kdyz jo tak ne tam kde je hacek

reagovat
Pátek 25. června 2010 ve 22:49 ® osprey reakce na …
osprey

malej.uzasnak> Je to jedno, jde to tak i tak. Jsou lidé, kteří dávají přednost jednomu z těch dvou způsobů a všichni si nakonec zachytají. Důležité je jak to taháš.

A jenom když tak koukám na šíři tvých dotazů – co vlastně chytáš za ryby?

reagovat
Pátek 25. června 2010 v 18:23 ® malej.uzasnak

Je lepsi smacek na pstruhy s jigobvkou nebo hacek a oluvko ?

reagovat
Pátek 25. června 2010 v 18:23 ® Dredaty reakce na …
Dredaty

kingkubik> Tak ja pise Koudy, mozna je opravdu problem v tom, ze to vidis. Myslim to tak, ze seknes kdyz vidis utok, ale pritom to rybe vytahnes z huby. Zkus chytat klasicky na cit, az ucitis rybu na prutu, tak prisekni.

reagovat
Pátek 25. června 2010 ve 13:59 ® zazatec reakce na …
zazatec

kingkubik> Možná je špatně načasovaný zásek. Mě se stávalo, že pstuh vzal smáčka jen za ocásek párkrát s ním škubnul a potom vzal smáčka naplno. Mě taky pstruzi padali, ale stačilo se zásekem chvíli počkat a viseli spolehlivě za kraj tlamy.

reagovat
Pátek 25. června 2010 ve 13:17 ® tomashr reakce na …

osprey> Ona je ovšem otázka, jak velká je šance na odháčkování štiky zaseklé tak hluboko, že se bez lanka ukousne :-(( U smáčka to ještě jde, ale rotačka s trojhákem je často problém. Ale jinak s tebou obecně souhlasím, fakt je, že na lanku ji aspoň vytáhnu a pokud holt nepůjde rozumně odháčkovat, tak je asi lepší ji rychle kuchnout a sníst, než aby někde dlouze chcípala se sešitou hubou zcela zbytečně :-((

reagovat
Pátek 25. června 2010 v 10:16 ® Koudy reakce na …
Koudy

kingkubik> možná by i pomohlo ty záběry nevidět…:-)

reagovat
Čtvrtek 24. června 2010 ve 23:39 ® osprey reakce na …
osprey

kingkubik> Jak velké ryby?

reagovat
Čtvrtek 24. června 2010 ve 22:29 ® Robur
Robur

tak to netuším, možná dát menšího smáka nebo optimálněji nastavit velikost háčku. prostě můj závěr je, že ocásek je moc dlouhý, ale to je jen takové teoretizování

reagovat
Čtvrtek 24. června 2010 ve 22:01 ® kingkubik

chlapi poradte mi pls.smackovani na prehrade zvladam dobre okoun stika bolen neni problem vydrazdit ale pstruh je ma nocni mura.z 40%pstruh netrefi navnadu a to i 4× za sebou kdyz jo tak ho z vetsinou podseknu:(kdyz uz ji vsak trefi tak dycky ocasek smacku:(smacky mam berkley myslim ze 5,5cm hacek primo na smacky o delce cca 2,5cm tak kde je chyba zkousel jsem pritiproudu poproudu polamu rychle a vysledek stejny chatm na malem potoce vidim vseechny zabery prisel jsem dnes o spustu krasnych ryb :-(( diky vsem.....jinak jsem zacatecnik at mame mezi sebou jasno

reagovat
Čtvrtek 24. června 2010 ve 22:00 ® kingkubik

chlapi poradte mi pls.smackovani na prehrade zvladam dobre okoun stika bolen neni problem vydrazdit ale pstruh je ma nocni mura.z 40%pstruh netrefi navnadu a to i 4× za sebou kdyz jo tak ho z vetsinou podseknu:(kdyz uz ji vsak trefi tak dycky ocasek smacku:(smacky mam berkley myslim ze 5,5cm hacek primo na smacky o delce cca 2,5cm tak kde je chyba zkousel jsem pritiproudu poproudu polamu rychle a vysledek stejny chatm na malem potoce vidim vseechny zabery prisel jsem dnes o spustu krasnych ryb :-(( diky vsem.....jinak jsem zacatecnik at mame mezi sebou jasno

reagovat
Pondělí 21. června 2010 ve 23:37 ® osprey reakce na …
osprey

kamos007> Záleží jak to kde ty ryby berou. Viděl jsem borce, co dal pět úkusů z osmi záběrů.

A jinak můžu říct, že jsou okamžiky, kdy štiky berou tak jemně a opatrně, že je sekáš na třícentimetrovou gumku za pysk.

A pak jsou dny, kdy do sebe hodí voba i s patnácticen­timetrovým lankem.

Takže pokud jde o tvoje bezlankové chytání, jednou budeš vyléčen. Otázka je, co bude s těmi rybami – léčitelkami.

reagovat
Pondělí 21. června 2010 ve 23:12 ® kingkubik

kamos:tak to nevim kde chytas ale asi jsi nadclovek:Dja dneska 5 sticek nej 50cm pouzil jsem wolfram lanko chod navnady(smacka)usel kupodivu.vsech 5 stik zazranych brali to opravdu poctive takze pocitam ze bez lanka by jsem vytahnul tak dve…jinak myslim ze mezi rotackou a smackem je podstatny rozdil

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 15:55 ® skwor reakce na …
skwor

osprey> Já bych tam dal jiné slovo než optimisté.....

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 15:55 ® kamos007
kamos007

jinač na smáčka se mi ještě štika nepovedla candát okoun pstruh jo ale štika ne.

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 15:22 ® kamos007 reakce na …
kamos007

osprey> tak to jsem potom optimista.já jsem chytal výhradně na pstruhové třpytky (č1) bez lanka a v poho za kariéru 1 ucvalká.nej štika necelých 60 cm.

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 15:14 ® zazatec
zazatec

Chodit na štiky bez lanka je podle mě blbost. Já používám lanko pořád, ale jen wolframové, protože není ve vodě tolik vidět jako třeba ocelové lanko.

reagovat
Neděle 20. června 2010 ve 23:30 ® osprey reakce na …
osprey

kingkubik> Podívej. Buď zamáčkni protihrot a chytej bez lanka anebo tam nějaké slabé dej. V tom prvním případě musíš počítat s tím, že ti to sem tam nějaká zubatá ukousne. Ale ten bezprotihrotý háček většinou rychle vyklepe.

Tam, kde je hodně kudel, samozřejmě používám lanko skoro pořád.

reagovat
Neděle 20. června 2010 ve 23:22 ® kingkubik

no ja asi zkusim zitra vyrazit k vode s wolfram.lankem a nasadit na to smacka jako je mi jasny ze uz to nebude ono ale prijit o tak peknou stiku fakt zamrzi a nejde jen o me ale i o tu stiku ta to odnese hur nez ja…ale na ferovku se mi hnusi pouzivat na prut 1.9m s gramazi 1–8g a 16nackou vlascem nejaky lanko:(jako nebojim se s touhle sestavou troufnout si na bolena do 70cm ale ty stici zuby mi nadaji spat.tak pouzivate nekdo lano +smacek myslim ze na prehradach to bude nutnost ne?

reagovat
Neděle 20. června 2010 ve 23:22 ® kingkubik

no ja asi zkusim zitra vyrazit k vode s wolfram.lankem a nasadit na to smacka jako je mi jasny ze uz to nebude ono ale prijit o tak peknou stiku fakt zamrzi a nejde jen o me ale i o tu stiku ta to odnese hur nez ja…ale na ferovku se mi hnusi pouzivat na prut 1.9m s gramazi 1–8g a 16nackou vlascem nejaky lanko:(jako nebojim se s touhle sestavou troufnout si na bolena do 70cm ale ty stici zuby mi nadaji spat.tak pouzivate nekdo lano +smacek myslim ze na prehradach to bude nutnost ne?

reagovat
Neděle 20. června 2010 ve 23:08 ® osprey
osprey

Štiky chytají bez lanka jen optimisti. Ale že jich je!

reagovat
Neděle 20. června 2010 ve 22:55 ® ART
ART

asi by chtělo používat lanko když jdes cíleně na štiku. JInak moc jsem nesmáčkoval, ale kdyžz jsem smáčkoval, tak sjem lanko jako ty nepoužíval

reagovat