Chytej.cz

Poraďte s určením druhu ryby necteno

20.6.2010 | Nguruwe | 4.592 zobrazení | 11 odpovědí

Petrův zdar všem. Patrně budu za blázna, ale stala se mi dnes ráno prapodivná věc. Se švagrem jsme vyrazili pěšky na Vltavu poblíž ostrova štvanice. Jelikož počasí bylo neurčité a vypadalo, že každou chvíli začně pršet každý jsme se chopili jednoho prutu na „plavačku“, podběráku, pár peripeferií jako metru, peanu, pár háčků, splávků atd. naházeli do vesty a vyrazili si zachytat než začne pršet. Toto se nám také stalo osudným jelikož ve výbavě mám běžně fotoaparát a ze strachu z promoknutí jsme nechali doma i mobily :-(. Na kraji ostrova Štvanice kde končí plavební kanál a ústí zpět do vltavy mi těsně u břehu zabrala na žížalu prapodivná ryba. Trošku přípomínající vranku nebo ježdíka, ale jsme si jisti, že ani jeden z nich to nebyl. Rozhodl jsem se rybku vzít domů ale nez jsme vysypali krabičku splávků a ty napěchovali do kapes tak nám úlovek ležící na drnu trávy zkrátka odskákal do vody za což bych si dal hned pár facek. Je možné že šlo o nějakou vypuštěnou akvarijní rybu nebo křížence vranky s něčím, ale jsem si jist, že naše ryba to není. Zkusíme ji trochu popsat podle toho když jsme si ji s Jiřím (švagr) prohlíželi. Rybka byla dlouhá něco okolo 9–11cm. Veliká až k rybě „nepasující“ hlava s nápadně lesklýma očima a velkou tlamou. Obrovké přední ploutve a na hřbetní ploutvi černý flek přičemž jinak měly nečervenalou barvu. Ocásek postrádá klasický rybí tvar ale byl kulatý podobně jako u Vranky. Jinak rybka měla střed těla trošku jako „tygrovaný“ nahoře tmavé tělíčko a dole spíše světlé. Zasmějte se, ale zkusil jsem to přibližně nakreslit. Lovil jsem chvíli na netu, ale nenašel nic co by to mohlo být. Pokud poznáte nebo se budete domnívat o co jde budeme rádi za info. Díky Obrázek je zde: http://nguruwe.cz/…dna_ryba.jpg

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 27. června 2010 v 17:23 ® Prutos reakce na …
Prutos

Nguruwe> Pokud by ses pokoušl ulovit ho cíleně, tak je třeba hledat ho v kamenech. Na holém dně se drží jen velmi neradi.

reagovat
Neděle 27. června 2010 v 17:15 ® PrasatkoBile
PrasatkoBile

Já jsem tím druhým pistolníkem na travnatém pahorku :-) Tedy tou druhou osobou u vylovení Hlaváče a skutečně potvrzuji že jsme ho ve Vltavě ulovili. Na totéž místo chodíme prakticky ob-den, ale ať jsme s Michaellem (Nguruwe) prolovili velkou oblast i v okolí místa úlovku = nic. Po tom co jsem si přečetl informace o našem úlovku na internetu jsem na jednu stranu rád že jich tam není víc. Prosím pokud by jste někdo měli podobnou informaci o výskytu Hlaváče ve Vltavě budeme vděčni za kontakt.

reagovat
Úterý 22. června 2010 v 11:53 ® Nguruwe reakce na …
Nguruwe

Myslím si, že šlo o jedince.. „doufám“ však, že jich tam bude víc. Včera jsme prochytávali asi 4 hodiny místo a okolí. Až na několik okounů, ouklejí, plotici a podoustev ani ťuk. Kdyby se podařilo dám fotografie samo sebou k dispozici. Držte nám tedy pěsti ať tu křivohubou kreatůru znovu najdeme.

reagovat
Úterý 22. června 2010 v 0:58 ® osprey reakce na …
osprey

Nguruwe> Těžko říct, jestli to byl náhodný úlovek nebo už je tahle rybka v Praze hojnější.

Každopádně fotky určitě pošli – pokud se to podaří a nebude ti to vadit, doplníme kartu v atlase.

reagovat
Pondělí 21. června 2010 ve 12:18 ® Nguruwe reakce na …
Nguruwe

To osprey: Zabral strašně hltavě a když jsem ho zvedl z vody, koukali jsme se švagrem jako hlupáci a hádali se co je to zač. Stašně mě mrzí, že mi utekl. Vědět že jde o invazní rybu tak dostal klacíkem přes hlavičku a nesnažil bych se mi vyprázdnit krabičku abych ho uchoval naživu. Jsem bývalý akvarista a tahle ryba mi částečně připomínala Lezce obojživelného (Periophthalmus barbarus). Dokonce i podobně „hopsal“ když se mu podařilo dostat do vody. Vůbec jsem netušil že taková havěť nám zase zabírá vodu. Dnes vyrážím vybaven řízkovnicí na stejné místo a budu doufat, že jich tam je víc a budu to moct zdokumentovat fotograficky.

reagovat
Pondělí 21. června 2010 ve 12:12 ® Nguruwe reakce na …
Nguruwe

Bohužel z této fotky rybu hůře rozeznávám, ale jak níže zaslal odkaz „Prutos“ tak tam ho poznávám velice přesně.

reagovat
Neděle 20. června 2010 ve 23:54 ® rgb23
rgb23

jestli to byla stejná ryba jako na fotce, pak to asi opravdu bude hlaváč.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14142.jpg
Neděle 20. června 2010 ve 23:21 ® osprey
osprey

V Praze byla v minulosti zazanamenána i vranka obecná, ale koukal jsem na kresbu a vidím v tom jasně toho hlaváče.

No, radost z toho nemám…

reagovat
Neděle 20. června 2010 ve 23:19 ® osprey reakce na …
osprey

Nguruwe> Hlaváč migruje v balastní vodě nákladních lodí a šíří se i sám. Rozlezl se prakticky po celé Evropě, dostal se do Ameriky,…

Ten černý flek na přední ploutvi je pro určení asi nejdůležitější z popsaných znaků.

Možná to byl první doklad tohoto druhu z Vltavského povodí, ale ono je to jedno. Velmi pravděpodobně bude tato ryba za pár let běžná.

reagovat
Neděle 20. června 2010 ve 12:37 ® Nguruwe reakce na …
Nguruwe

Ahoj. Díky za radu je to upravdu Hlaváč. Přečetl jsem si info v Atalsu jen mi trošku nesedí jak by se dostal do Vltavy? Pochybuji, že by sám domigroval nebo že by jej donesl nějaký pták..?

reagovat
Neděle 20. června 2010 ve 12:30 ® Prutos
Prutos

Ahoj
Viděl bych to tak na hlavačku mramorovanou nebo hlaváče černoústého.

Foto viz atlas ryb na chytej.

http://www.chytej.cz/…lavacka2.jpg

http://www.chytej.cz/…/hlavac1.jpg

Edit: Až teď koukám na tu kresbičku. Je to ten hlaváč.

reagovat