Chytej.cz

Kruty neuspech na Prazskych revirech ... (Berounka, Vrane n Vlt) necteno

19.6.2010 | Majk | 37.535 zobrazení | 27 odpovědí | upravit

Zdravim mistni nadsence mokreho sportu,

reknu to narovinu – prisel jsem si tak trosku poplakat na rameno a vas tim snad alespon trochu pobavit :-)

Tedy k pribehu – tento ctvrtek jsem s kamaradem stravili cele odpoledne a vecer privlaci (vyzkousena hromada popu, nekolik propu i klasickych 1 i 2 dilnych woblerku, tez dosla rada na twistrika) na spodku Berounky (od Radotina po soutok) a musim rici, ze ackoliv ten den bylo nad Prahou pocasi relativne stabilni (coz se o vcerejsku rozhodne rici neda) a nebylo dusno, tak se nedostavil jediny zaber .. ani jedno ocividne vystartovani jakehokoli dravce :(

Vychazka to byla sice krasna – pocasi nahravalo hezke prochazce, po ceste se navic nachazi nejaka ta hospudka, kde se clovek osvezil studenym piveckem, ale s kamaradem z nas po pribyvajicich hodinach bez jedinehu zaberu zacalo (zprvu jako vzdy velke) nadseni pomalu ale jiste opadavat a prechazet v zoufalost …

Jako tresnicka na dortu se nam pak jevila situace, kdy jsme jiz se znacne zdecimovanym entuziasmem dorazili k piskovne (u soutoku s Vltavou) za poslednimi pokusy vyburcovat k utoku nejakou sticku, okouna, nebo bolinka (a to jak jeho udajne oblibenymi propy v cerno-stribrnem provedeni, tak i v agresivnejsich barvach – FT napr., to same u popu … )

Totiz, behem nasich dalsich zhruba 2-hodinovych pokusu na onom miste, jsme byli svedkem vytazeni asi 6 slusnych bolenu (40–50, nejaky i vice) na rohlik (na cucacku) rybarskym kolegou sedicim mezi nami …

V tu chvili jsem si pripadal opravdu jak na Marsu – boleni DRAVI – po rohliku, vesele ignorujici nase nastrahy :-)

V patek jsem si udelal tez cas a vydali jsme se na prehradu Vrane, tentokrat s vybavenim i na polozenou … Ackoliv jsem behem prvnich nekolika hodin (cirka mezi 5. a 8. vecerni) ozkousel vsemozne (medove pufy, zizalku, cervy, ..) a vnadeni krmitkem – opet byl vysledek k placi – ani drbnuti :-)

Na zaver jsem si tedy vzal privlacak a sel jeste ozkouset vodu (resp. jeji brehy) mojim oblibenym (avsak neuspesnym) popikem a nekolika dalsimi nastrahami primo z lodky … A nedopadlo to jinak, nez ze nasledovala dalsi bezsupinova hodinka :-)

Po techto dnech mam nekdy chut s tim seknout .. Clovek sice chodi k vode pro ten pocit byt v prirode, oddech, relax a mnoho jineho, ale aspon obcas chce videt uspech … A ne jen nezuroceni nacerpanych zkusenosti (kterych priznavam, neni zase tak mnoho, ale snazim se :-) …

Pocasi v patek kolem Prahy bylo sice dost kolisave, ale nerikejte mi, ze to hraje takovou roli ?

Nebo jsem takova lamka ?:-) Jak se darilo vam, byli-li jste v posledni dobe na rybach ?

Jinak, co se tyce vlasce, tak pouzivam myslim dostatecne jemne flourocarbony (0,12 – 21 mm) ci obdobne, udajne pro ryby hure patrne, monofily … Lanka pak kratsi, wolframova, tez myslim tenka …

Tudiz chybu v tomto bych vyloucil … A tahat jsem to zkousel opravdu, jak me jen napadlo … asi holt mam extra-leve ruce, nebo proste jen imaginarni, cerny oblacek nad hlavou ?:-)

Nebo jsem volil zcela blbe reviry v nevhodnou dobu, rad si necham poradit zkusenejsimi :-)

Mnoho hezkych chvil u vody preje (po cirka deseti letech opet vas oficialni) kolega Michal :-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 23. června 2010 ve 21:45 ® osprey reakce na …
osprey

Majk> Je to spousta faktorů. Když jsem přišel sem na jih, bylo míň povodní, žádné vydry, žádní kormoráni, hájení řeky od března do června, lidi chytali jinak a voda měla jinou barvu (tím pádem asi jiné pH). Všude rostla spousta lakušníků (zmizely).

Jsou to úplně jiné vody. Ale lidi zajímá jen kapr a toho se sype dost.

Jak se chovají ryby, to je správná otázka. Ale nechám tě na ní přijít sám. V tom je její cena. Jenom ti řeknu, že krátká a jednoznačná odpověď neexistuje. I teď chodím k vodě a dívám se, co dělají ryby. A zrovna teď mám pocit, že mi v tom letošním roce něco uniká.

reagovat
Středa 23. června 2010 v 15:31 @ Majk

osprey> tak to zcela chapu … cim je to zpusobeno ? nedostatecnou progresi rybarskeho svazu ? neverim, ze by nejak vehementne narostl pocet pytlaku … A stav zivotniho prostredi (a tedy i vody) se myslim po predeslych letech snad meni k lepsimu, ne ?

Jestli se muzu zeptat, jak se ryby chovaji (kde se tedy zdrzuji) pri vetsim stavu vody ?

vagusoid> ja Berounku temer neznam :-((

Jaky je to prosim usek dle ryb. radu ?

reagovat
Úterý 22. června 2010 v 1:50 ® jiris reakce na …
jiris

osprey> i to je velká výhoda. Máš SZ.

reagovat
Úterý 22. června 2010 v 1:27 ® osprey reakce na …
osprey

jiris> Ne, koupil jsem auto.

Mě osobně by to až tak nevadilo. Už se za rybami honit nepotřebuju. Nedělat redaktora rybářského serveru, chytal bych třeba tlouště.

Ale když chce člověk pár fotek k článku, tak by ho hanba musela fackovat, aby to postavil na obrázcích ryb do 60 cm.

Ty moje výlevy jsou frustrace nad tím, že před 20 lety jsem přišel k nádherné řece s rybami. Druhá říčka byla menší, ale ryby v ní byly taky. Tenkrát jsem ale moc chytat neuměl. Současný stav je s tou minulostí nesrovnatelný.

reagovat
Úterý 22. června 2010 v 1:00 ® jiris reakce na …
jiris

osprey> neuvažoval si o stěhování? ;-)

reagovat
Úterý 22. června 2010 v 0:23 ® osprey reakce na …
osprey

Majk> Problém je, že se nám klub kapku rozrůstá a při stávajících pravidlech tak nějak přestávají být ryby.

Za těch dvacet let rybaření vím o rybách dost a umím si je na své vodě najít. Vím, kde stojí za povodně, kde zimují,… Ale poslední dobou už v některých úsecích větší ryby prostě nenacházím.

Zbývají ty nepřehledné, obtížné úseky, kde vždycky nějaká slušná ryba zbyde. Ale dostat tam záběr té slušné (u štiky aspoň 70+) může trvat i měsíc…

reagovat
Pondělí 21. června 2010 ve 23:48 ® vagusoid

Naprosto souhlasim s Kerobem blbá voda8-( . Berounka je fajn ale vejš.A vzhledem k tomu že jste někde vyzunkli pivkopivo pivo tak tipuju i blbou dobu(jestli to nebylo hodně v podvečer).Já bych šel v pět ráno a na správným místě na Berounce si troufnu říct bych na devadesátdevět procent nebyl bez ryby!:-1

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 16:45 ® mig61

…byli jsme s kamarádem na pískovně, ale za dvě hodiny se nám zdálo, že tři záběry a z toho jeden mírovej candát (puštěn) jsou málo, tak jsme jeli na Labe a za 4 hodiny ani drb, ztráta 12ti nástrah a to jsme byli v místech kam letos ještě vláčkař nevkročil, protože jsme se museli přes metrový kopřivy dostat k vodě. ..aspoň nejsme sami:-)

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 16:21 ® kerob reakce na …
kerob

Majk> Pro me je Berounka zajimava az nahore nad Karstejnem a nad Berounem. Vltava v Praze je na vlacku bez lode docela nic moc, Troja taky nic moc – hodne lidi a kormoranu, ale nejakyho toho okounka vetsinou vydolujes. Ja jezdim dal od prahy – min lidi, vetsi klid, vic ryb…

reagovat
Pondělí 21. června 2010 ve 14:47 @ Majk reakce na …

*pardon – opravy
CIM je clovek vice …
sonarem …

Uff, uz nebudu pit :-)

reagovat
Pondělí 21. června 2010 ve 14:46 @ Majk reakce na …

to verim, to verim …

ale myslim si, ze jim je clovek vice informovany (cim spise chape biologii/chovani ryb; cim vice ma zmapovanou danou lokalitu, at uz treba sonorem, nebo letitym chytanim), tim spise je dokaze prelstit i kdyz nemaji naladu, ne ?:-)

Jasne ze (rozumny) clovek chodi k vode za pozitkem, oddechem a kontaktem s prirodou (tady nechapu lidi, kteri se nasackuji jeden vedle druheho hned u prvniho sjezdu za Prahou a chytaji pod rusnou dalnici) … ale obcas (predevsim u te privlaci) to chce nejake to zpestreni alespon ve forme zaberu (kort, kdyz clovek s sebou veme nejakeho kamarada, kteremu chce taky doprat nejake kouzelne zazitky a treba ho i nalakat do „klubu“ :-)

reagovat
Pondělí 21. června 2010 ve 14:28 ® kaktus reakce na …
kaktus

Majk> Labe tě může taky pěkně zklamat jako každej jinej revír a tlak je na něj dost velkej takže to chce prostě zkoušet.V sobotu pět hodin na Labi a ani drb,ale i tak mě to baví

reagovat
Pondělí 21. června 2010 ve 13:57 ® hraji
hraji

Víš kolego, chápu tvoje rozčarování a znechucení. Ale chtěl bych ti přidat trošku optimizmu. Co se týče bolenů, u nás jich na přehradě nachytám na rohlík na hladině určitě víc než vláčkaři, prostě to tak je, boleni kolem půl metru délky se nechají na rohlík chytit poměrně snadno. Dělávali jsme to tak, že na vlasec se navázal pouze háček, na něj se našila dost velká krychle z rohlíku, trošku se to namočilo, aby se rohlík zatížil a nahodilo se na hladinu. Prut se postavil kolmo k zemi a pak jen stačilo čekat na prudké ohnutí špičky, bolen se zasekl sám, pokud foukalo a hladina se čeřila, bylo to ještě úspěšnější. A k tomu, že jste neměli záběr. To se stává, ryby jsou živí tvorové a mají své zákonitosti. Takže nezoufej. Chytám víc než 30 let a občas to tak je, kdybych se rozkrájel, záběr není. Vem si že i na první lize se stává, že závodníci, trénovaní a zkušení, s vybavením za desítky tisíc nechytí rybu.

reagovat
Pondělí 21. června 2010 ve 13:55 @ Majk reakce na …

Libor> Labe ? a ktera priblizne jeji cast ?

kerob> no jo, ja jsem rad, ze se po tech 6 letech v Praze v ni jakztakz vyznam, ale vody kolem jsou pro mne velkou neznamou :-(( Co tedy povazujes za perspektivnejsi ? Treba vyssi tok Berounky ? Ci radeji Vltavu ?

Co jsem tak procital chytej i mrk, tak nekteri si chvali i Vltavu v „centru“ (resp. kolem Troji, tusim), coz by me samotneho asi nenapadlo :-)

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 11:51 ® Libor
Libor

Lidi neblázněte, ryba není stroj, co pořád žere. Taky není hloupá, protože potom by neměla šanci přežít. Podle ohlasu mých kamarádu je dobré Labe, je to velká voda, má v rybách velké rezervy (tak snadno se nevychytá), jestli máš auto zkus ho.

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 10:55 ® kerob
kerob

vybral sis spatny reviry. Vrane nebylo nikdy kdovico, i kdyz neco se tam chytit da a Berounka 1 je vyzrana od kormoranu a navic tam chodi takovejch lidi, ze to hezky neni. Jinak Berounka mi letos zatim prijde extremne nezajimava oproti predchozim rokum.

reagovat
Neděle 20. června 2010 v 15:35 @ Majk reakce na …

regulus>

no, to se ani nedivim … spise me zarazi, ze jsi nenahazel vybavu do vody / neprelamal ji / nesel se rovnou obesit :-)

reagovat
Neděle 20. června 2010 v 15:05 ® regulus reakce na …
regulus

Majk> kdyby jednoho sem tam někdy, ale jeden den kolem 4 ha rybníku , žádnej neměl pod 65 cm a všechny svorně na kuku a kolem oběda, bylo to myslím někdy v červenci, sem myslel že mě hrábne, od zahájené jsem tam chodil celkem často, tahal všecko co mě napadlo … :-(

reagovat
Neděle 20. června 2010 ve 14:57 @ Majk reakce na …

regulus>

candata na kukurici ? tak oproti tomu je rohlikozravy bolen patrne bezny jev … to bych si asi sel prehodit ocelove lanko pres nejblizsi pevnou vetev :-))

reagovat
Neděle 20. června 2010 ve 14:54 @ Majk reakce na …

tak to je presne ONO :-)

takze ponauceni ? vzit si s sebou priste vetsi svacu a nejake obyc jednohaky ! :-)

reagovat
Neděle 20. června 2010 ve 14:53 @ Majk

:-)) tak to jste mne potesili (ackoliv vlastne vlastnim nestestim, coz neni uplne fer :-) …

No, je pravda, zse vlastne tok reky se ted diky srazkam meni … Lze z toho v urcite chvili (napr. kdyz je nekolik dni vetsi prutok) neco ohledne chovani/vyskytu dravcu dedukovat ?

Napriklad, ze se spolu s mensimi rybkami posunou dal ve smeru toku, ci zustavaji v prehradach, apod. ?

Chtel bych tem rybickam videt do hlavy … Nekdy mi prijde, ze jejich chovani je min predikovatelne nez zenskych :-D

reagovat
Neděle 20. června 2010 ve 13:54 ® vrana

V mém případě zahájení dopadlo málem podobně. Po třech hodinách vláčení na Berounce jsem vytáhl druhý prut a nahodil aspoň rohlík, co jsem měl na svačinu. A na něj jsem vytáhl bolena 62 :-) Místo bolena dravého, to byl bolen rohlíkožravý.

reagovat
Neděle 20. června 2010 ve 12:45 ® kaktus reakce na …
kaktus

osprey> Máš pravdu já na řece taky spousta hodů a nula bodů:-)

reagovat
Sobota 19. června 2010 ve 22:46 ® osprey reakce na …
osprey

Majk> Podívej se, co teče (nevím jak u vás). Co chvíli prší, lítá to nahoru a dolů, ochlazuje se a otepluje.

Já dneska dojel k vodě, viděl, že je to po noční bouřce v pytli, ale samozřejmě jsem si nedal pokoj, utrhal toho během hodiny za pětikilo a nedostal ani drb.

Jestli tě to uklidní:-))

A ještě to řeknu takhle – kdyby dravci žrali umělé nástrahy kdykoli je mají na očích, dávnou už by nebylo co chytat.

reagovat
Sobota 19. června 2010 ve 21:18 ® regulus
regulus

Majk> můžu tě ujistit, že to není ani poprvé ani naposled. Mám raděj řeku, ale mám nejblíž takovou soustavu rybníků, není tam sice předravcováno, ale něco tam je a sem tam i slušnej kousek se od tam dá vydolovat. Není většího nasrání, když to několikrát prolezeš, půl dne se plížíš trním a rákosím, chytneš prd a když jdeš kolem toho posledního, nejvetšího, tak má pět nebo osm kaprařů candáta kolem 70 cm, normálně v poledne a na kukuřicu. Kdyby sis prst v pr..li zalomil, tak na vláčku nechytíš ani malýho a na rybičku to je skoro stejný jako ta vláčka. Takže nějakej bolen na rohlík, což jak psal míra je pomalu TOP, to mě vůbec nevyvede z rovnováhy.

Prostě neměls nejlepší den příště to bude lepší.

reagovat
Sobota 19. června 2010 ve 20:52 @ Majk reakce na …

:-)) diky za odpoved .. no, zacinam se smirovat s tim, ze jsem opravdu mizernym vlackarem :-))

bohuzel, nemel me to kdo naucit (narozdil od polozene) a tak jsem samo-student cerpajici ze zkusenosti na internetu (diskuze, clanky, apod.), casopisu, DVDcek a ted snad i knih (objednal jsem knihu o Privlac na MP od Vaclava Fikara, tak snad mi doda dalsi know-how pro uspesnejsi chvilky :-) .

Jeste jsi zminoval nestalou vodu, jak si to mam vysvetlit ?

reagovat
Sobota 19. června 2010 ve 20:36 ® osprey
osprey

Tohle nevyřešíš, jsou to jenom ryby. Mě se teď dvě vycházky taky nedařilo. Předtím trochu jo, ale já u nás u některých fleků můžu píchnout prstem do vody a ukázat, kde ta ryba stojí (pokud tam je).

Boleni mají rohlík moc rádi a sbárají ho z hladiny velmi ochotně. Na mnoha vodách bych nevsadil ani zlámanou grešli, že bys rohlíkáře vláčkou přechytal.

Chce to vydržet. Na vodách, co píšeš, ryby jsou. Ale je divný počas, nestálá voda a celkově to není žádný terno. Tak mizerný vláčkař je málokdo, aby s tím vaším cajkem za takovou dobu něco nechytil. Nemyslím, tím pádem, že je to vaše vina.

Já to beru tak, že tam aspoň zbyde víc ryb na léto.

reagovat