Chytej.cz

Uznáváte echoloty?? necteno

9.6.2010 | CiCu | 8.006 zobrazení | 68 odpovědí

Uznáváte echoloty a sonary na našich revírech? Řekl bych že to do sportovní rybařiny vůbec nepatří!Je to věc názoru jen mě zajímá kdo ho uznává a kdo ne !

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Úterý 22. června 2010 v 16:09 ® Stroft reakce na …
Stroft

HaD> Ja také, přijeď k nám do OVA na Stodolní, tam toho nachytáš „haba kuk“ :-))

reagovat
Úterý 22. června 2010 ve 13:10 ® HaD reakce na …
HaD

Stroft> znám i lepší chytačky, než s echolotem :-)

reagovat
Pondělí 21. června 2010 ve 23:49 ® Stroft
Stroft

kerob> Samozřejmě že z lodi.Ze břehu by mi byl echolot zbytečný.Navíc, když máš kvalitní echač a naučíš se ryby hledat,není lepší chytačky.Osobně v rozpoznávání ryb(echa) nejsem přeborník ale 50/50 se trefím.

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 16:17 ® HaD reakce na …
HaD

zadar> Pro mě byl zážitek koukání na echolot při lovu okounů na Orlíku. Jednou jsem to zkusil – dal jsem smáčka a mydlil s ním vertikálně ve sloupci. Ryby jsem neviděl žádné. Najednou kde se vzalo, tu se vzalo, pěkný echo. Chvíli stálo na místě a na nástrahu jen „čučelo“. Tak jsem zkusil změnit pohyb – více prchající rybku – a echo vystartovalo a do nástrahy se zakouslo. Byl jsem jak v tranzu a hned při prvním kontaktu zasekl. Rybu jsem ale netrefil. Kdybych nečučel na tu „televíízi“, nechal bych ho to dobrat lépe, měl jsem ho…možná. Takže mě spíše echolot rybu vzal :-) Ale zážitek pěknej – sledovat rybu, jak se chová. Někdy to zopakuju.

Jinak skutečně lze rybu „viděnou“ ulovit jen při sumcování. A to jen někdy. Možná by šlo třeba najít hejno okounů a ty pak lupat, ale mě se to ještě nepovedlo. Buď jsem to mydlil mezi cejnama, nebo nebrali…kdoví. Ale zkoušel jsem to jen párkrát. Ten lov není zase tak fajn, jak se zdá. Pořád čumíš na displej a z přírody a rybolovu máš prd. Zajímavý ale je, že u sumcařiny s vábničkou mi to nevadí :-)

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 16:10 ® kerob
kerob

Stroft> do jiste miry je mozne absenci echolotu vyvazit zkusenostma…a pokud chytas ze brehu, tak ti je stejne nanic…

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 15:05 ® Stroft
Stroft

Lov dravých ryb-okoun,candát,sumec na velké neznáme vodě, je bez echolotu, jen ztrátou času.

reagovat
Pondělí 21. června 2010 v 10:42 ® kerob reakce na …
kerob

cici13> mapovani dna znamena to, ze vidis profil a mas lepsi predstavu, kde ryby hledat, kde nakrmit… netusim, co s tim ma ten tvuj vyblitek o trhani spolecneho.

reagovat
Sobota 19. června 2010 ve 21:36 ® bubu reakce na …
bubu

cici13> včíl si to všem těm zastáncům echolotů nandal.

reagovat
Sobota 19. června 2010 v 19:04 ® cici13
cici13

Echolot neuznávám podle mě to není rybařina!Mapování dna?Ha ha ha když urvu tak urvu kvůli tomu ryby neopustím!!!

reagovat
Čtvrtek 17. června 2010 ve 23:26 ® rockDJ
rockDJ

Já bych to srovnal… s pistolí. To že jí mám neznamená že jsem vrah, ne? Echolot se dá perfektně využít a svým způsobem i „zneužít“ ale mám pocit že to není vina echolotu a toho kdo ho používá. Takže za mě PRO echoloty jednu čárku.

reagovat
Čtvrtek 17. června 2010 v 11:14 ® Bigpista
Bigpista

Já osobně vidím výhodu echolotu právě ve zmapování vody. Na menších vodách nebo na vodách „rodných“ (tzn. na těch, kde vás někdo už v 5.letech učil koupat žížalu, nebo kde chytáte už dlouhá léta) to fakt asi smysl nemá. Dřív jsem si myslel, že to je úplně zbytečná hračka. Ale to hlavně proto, že jsem jako kluk chytal hlavně na menší řece (Otava). Když jsem se dostal občas na Lipno, tak jsem tam byl se strejdou, kterej to tam znal jak svý boty a věděl pomalu o každé větvi na dně. Teď jsem ale začal po letech chytat na úplně jiném typu vody (Vltava v Praze) a najednou vůbec nevím co, kde, kdy a jak. A bez echolotu si to budu muset odchytat a odtrhat.

reagovat
Středa 16. června 2010 ve 23:35 ® jersey reakce na …
jersey

Piranha: jen bych tě malinko poopravil.Zní to sice divně,ale aby se ti kdejaká bublina netvářila na echolotu jako ryba, je potřeba vypnout funkci „identifikace ryb“.Potom už stačí jen maličkost.Naučit se číst v těch čmouhách a čárách, co máš na displeji a rybu poznáš zcela bezpečně. Ale jinak souhlas.Echolot je výbornej na zmapování členitosti a částečně struktury dna.

reagovat
Středa 16. června 2010 ve 21:23 ® 

Sonar je dobrej, používám ho ke zmapování dna, zjištění hloubky, to že ukazuje někdy nějaké ryby je celkem na nic a neumím si představit jak bych rybu, kterou to ukáže chytil. Snad jedině ti sumcaři, jak se níže psalo, ale tento lov neznám. Rozhodně bych v použití sonaru neviděl nějaký nástroj k devastaci vod.

reagovat
Středa 16. června 2010 ve 21:17 ® 

Možná bych to tedy trochu zmírnil, dovolil bych sice vlasec i použití nástrahy, ale zakázal háčky, přeci jenom způsobují rybě často ošklivá poranění a masaři je zneužívají k tomu, že rybu na ně napíchlou odnášejí často od našich vod.

reagovat
Středa 16. června 2010 ve 21:16 ® Piranha
Piranha

Muj osobni nazor je ten, ze na nejake velke vode bych to pouzil.Echolot je vec dobra podle mne pouze ke zmapovani dna.To ze to ukazuje ryby uz je malinko nadsazeny.Ukaze to jako rybu vse co plave pod paprskem.Pro mne by plnil ulohu jako sondovac dna a mista dopadu nastrahy a navnady.Jinak osobne ho nevlastnim a ani bych si ho nekoupil, radeji bych si ho na nejakej cas vypujcil.Pro mne je to zbytecna vec.

reagovat
Středa 16. června 2010 ve 21:13 ®  reakce na …

Robur> tak to mě nenapadlo :-))

reagovat
Středa 16. června 2010 ve 20:06 ® Robur reakce na …
Robur

zadar> to už máš ale harpunu, ta je u nás zakázaná

reagovat
Středa 16. června 2010 v 17:52 ® 

Velká většina ulovených a odnesených ryb je chycena za háček. Já bych byl pro zákaz používání háčků, také vlasce a šňůry dokáží napáchat pěknou paseku, povolil bych pouze chytání s prutem, ale bez háčku a vlasce.

reagovat
Sobota 12. června 2010 ve 12:54 ® Troopik

regulus> s těma masařema máš pravdu, na druhou stranu mě to nějak extrémně nerozčiluje ale spíš jsem nad tím zapolemizoval. plně se ztotožňuju s tím, že pokud neporušuje platný rybářský řád tak ať jí kapry 38 když mu nevadí kupa malejch kostí horší to je s těma co berou víc ryb což není vůbec nějak těžký udělat s intenzitou kontrol jaká dnes je… přesvědčovat slovně nikoho nemá cenu, ale při porušení řádu (nemyslím tím překročení dobu lovu o pět minut a tak podobně) onoho dotyčnýho pořádně finančně zatížit, aby si to pamatoval, ale to je zase potřeba zatlačit někde jinde, nejlíp u našich zákonodárců

jinak s tou Chrudimkou jsi se netrefils, nejsem členem MO v místě bydliště (nevím co všechno mám vyplněný v osobních údajích) ale ono je to vcelku jedno, neřekl bych, že je to problém pouze jedný řeky … a jak ty říkáš, že když se dovím, že ryby nasadili, tak budu vědět, že je i záhajili to už mi stěží nikdo dokáze pokud nebudu mít opřenej podběrák o ceduli a těžko bude stráž někomu dokazovat, že kolem tý cedule musel jít a ono vlastně dokud nemáš rybu na háčku nebo ve vezírku tak ani nic špatnýho neděláš …

tohle jsou problémy jak ty říkáš, který mi nevyřešíme, ale tím, že se o nich mluvit nebude (samozřejmě někde veřejně ne pouze tady jen na fóru), tak se ničemu taky nepomůže …

reagovat
Sobota 12. června 2010 ve 12:32 ® sus1 reakce na …

timbab> Proutky.:-)

reagovat
Sobota 12. června 2010 ve 12:09 ® timbab reakce na …
timbab

sus1> Máš pruty?:-D

reagovat
Sobota 12. června 2010 v 10:26 ® sus1

Nemam ani pípáky, natož echolot?!!!

reagovat
Sobota 12. června 2010 v 10:16 ® tony.bobo
tony.bobo

Nemám ho,nebudu ho mít a nepotřebuju ho ale nevadí mi.

reagovat
Sobota 12. června 2010 v 0:38 ® regulus
regulus

superweb> ano, jak psal Kazan, nejsem příznicem ryb, co se sem nasadili a jejich domovina je kdesi v …

Nemám objektivní důkazy o tom, že by tyto ryby nějak vyloženě škodily, nicméně stručně řečeno, nemám je moc rád. Lov tebou zmiňovaných amurů je zcela jistě tak jak jsi popsal a ten amur je tak nějak trochu specifikum, nesplnil asi to co se od jeho vysazení očekávalo, ale z druhé strany se jeho pobyt v našich vodách nijak moc negativně neprojevil, což se asi nedá tak úplně říct o tolstolobikovi, případně o tolstolobci pestrém, kteří díky svojí mohutnosti, nikoliv potravní konkurenci, dokázali mnohde původní druhy ryb dostat tak nějak do ústraní. Vliv pstruha duhového a sivena na obsádku našich pstruhových vod je taky ve stádiu spekulací, nemohu se o tom nějak moc vyjadřovat, protože vím prd, nicméně chycení potočáka nebo lipana v jakékoliv velikosti mne potěší daleko víc než těchto granuláčů. Kapr je kapitola sama o sobě, je to sice nepůvodní, ale domestikovaná ryba, která se tu chová a vysazuje už několik staletí, je asi nejčastější lovenou rybou a to, že jsem napsal, že je na téměř samotném dně mého pomyslného žebříčku, to ber jako čistě můj osobní názor, pro spoustu lidí je to ryba No.1 a dá se říct, že těchto lidí je většina.
Su možná ujetej, ale já se nehoním za rekordama, jsem velice rád, když na řece chytím rybu, co sem patří a je mi úplně jedno jak je velká. Jiní lidé se zase honí za kaprama, ale to je úplně fuk, proti gustu žádnej dišputát, hlavně že je to u tý vody baví, každej z nás byť praktikuje jiný způsob rybolovu si k tý vodě jde odpočinout, přijít na jiný myšlenky, pobavit se a priority každého jsou často různé, ať chce chytit rekordní rybu nebo co nejvíc ryb anebo jen ať prostě slušně berou. U vody je krásně. :-)

reagovat
Pátek 11. června 2010 ve 23:09 ® osprey reakce na …
osprey

superweb> Je to regulův žebříček, nechal bych být.:-)

Pro mě třeba jsou zajímavé všechny ryby a jsem rád, když můžu sledovat všechny přirozené projevy jejich života. A tak mám původní druhy o něco radši než ty dovezené. Ale ono je to nakonec jedno. Hlavně když v té vodě něco plave.

reagovat
Pátek 11. června 2010 ve 21:11 ® Kazan reakce na …

superweb> Mám dojem že regulus to myslel tak, že jsou to ryby dotažené ze zahraničí a v našich vodách nemají co dělat.

reagovat
Pátek 11. června 2010 ve 20:47 ® superweb
superweb

regulus> „kapr na samotnem dne zebricku, niz uz je jen amur“
Tohle moc nechapu – cileny lov amura je v CZ pomerne slozity, vyzaduje jemne nacini, trpelivost a vetsinou aktivni zpusob lovu. A vzhledem k jeho opatrnosti a jemnemu nacini a dost zrucnosti.
Na kapra staci s trochou nadszky nahodit trilibrak s hodne smradlavou kouli na konci a cekat.
Z toho duvodu je pro me amur na zebricku hodnot daleko vyse nez kapr.

reagovat
Pátek 11. června 2010 ve 20:24 ® džigit reakce na …

regulus> nechceš mi ty své stručné příspěvky nahrát? Někdy bych to poslech,až budu mapovat vodu :-D

reagovat
Pátek 11. června 2010 v 18:53 ® regulus
regulus

Troopik> s tím nasazováním, ano je třeba natlouct pár cedulí nebo v případě tý řeky to nenasypat na jedno místo, ale ty ryby roznést po delším úseku. Nevím, jak je to s těma výmluvama, ale pokud dotyční dokážou zjistit, že se bude nasazovat, tak jistě taky budou informovaní, že to je X dní hájený, takže pokud chytají, tak „z hrušky dolů“, ale to je věcí vaší RS. Dovedu si docela dobře představit, jak „jednoduchý“ je něco prosadit, nakonec zjistíš, že máš jen dvě možnosti, sehnat pár zpřízněných duší, protože sám uděláš prd, v každým případě je to běh na dlouhou trať, jestli mi rozumíš. Systém vysazování buď neřeš nebo se zapoj do práce vaší MO a přesvěč je, že by to tak jak to myslíš ty bylo lépe.
Předpokládám, že tou řekou myslíš Chrudimku, soudě podle velikosti bych tam vyhledával raděj jiný ryby než kapry, pokud tam tedy jsou. Je těžký soudit něco kde jsem na rybách nikdy nebyl, neznám místní podmínky, předpokládám, že to je podobný jak na jakékoliv jiné řece podobné velikosti.

masaři – ber to z druhé strany, rozčiluješ se, že jsou rybáři, co vezmou každou šupinu, taky se mi to nelíbí, ale jsou nastavený nějaký pravidla a pokud je neporušují, tak se nad tím můžeš pohoršovat jenom v etické rovině, pokud je porušují, tak je s tím třeba něco dělat, třeba je na to jen upozornit, zavolat RS, řešení je víc …
Polož sám sobě otázku, jestli ti stojí za to, se kvůli tomu rozčilovat. Ty lidi stejně nezměníš, často se ti vysmějou do ksichtu. Možná ti nějakej „Mirek Dušín“ z řad zdejších přispivatelů bude tvrdit, že je třeba lidi neustále, přesvědčovat, ano to sice třeba je, ale jen u těch co to má cenu. Já se na to už dávno vykašlal, řeším to jen ironickejma poznámkama. Dokonce se domnívám, že i mimo internetový servery je daleko víc rybářů, co ty ryby berou s rozumem, než těch co vezmou opravdu každou šupinu.

reagovat
Pátek 11. června 2010 v 10:15 ® Troopik

a ještě jedna věc k tý řece. s tím jak je prázdná se mé MO chtělo něco udělat a ty ryby nasadit. ovšem povolení z kraje(nebo odkud ho musíš mít aby jsi mohl nasadit) nebylo uděleno z důvodu dostatečné zarybněnosti. nebýt v tý řece pár klacků a vázek tak ani nemáš o co ten prut ohnout a „myslet“ si, že tam něco máš …

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1