Chytej.cz

Uznáváte echoloty?? necteno

9.6.2010 | CiCu | 8.036 zobrazení | 68 odpovědí

Uznáváte echoloty a sonary na našich revírech? Řekl bych že to do sportovní rybařiny vůbec nepatří!Je to věc názoru jen mě zajímá kdo ho uznává a kdo ne !

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 11. června 2010 v 10:13 ® Troopik

regulus> ano šak já jsem to psal, že to nedělají jen důchodci ale pokud bude uplatňován stejný systém nasazování ryb tak, že ty důchodci budou tak viděni, protože je spousta „mladejch“, který si prostě kvůli nasazování dovolenou nevezmou páč buď jim to nepovolí zaměstnavatel, manželka či nějaké další okolnosti a pokud se někdo vrací celý týden z práce ve večerních hodinách tak asi těžko pojede ještě v 8 na ryby s tím, že musí druhý den do práce – proto tenhle systém jde na ruku těm co mají pořád čas = důchodci. jak ty říkáš taky mám zkušenosti z obou pólů a proto jsem psal, že to není jen případ důchodců.

k tomu nasazování – návrh na to, že by se měla ryba zahájit pokud se vysadí na řeku padl na schůzi mé MO, ale bylo vysvětleno, že to znamená jít kolem toho úseku natlouct tam X cedulí a stejnak může někdo říct já to nevěděl já přišel touhle cestou – z tohoto pohledu je více než zřejmé, že takovýhle hájení nemá moc význam. a věř že pokud ta řeka nepatří mezi naše větší toky, tak se nechá vydrancovat poměrně rychle a to nejen důchodcema … s tím vysazováním je to stejný i u menších rybníků – kdykoliv jedu okolo bezpečně podle počtu aut se nechá poznat, kdy byly nasazený ryby (tento tlak bývá většinou tak 3 týdny a o víkendech). pokud přijedu a je tam jedno dvě auta tak je jasný, že ty ryby už jsou vychytaný a dá se chytit jen pár malejch čudlů (mě osobně to nějak nevadí, já jsem spokojenej vždy když si chytím alespoň jednu rybu jedno jak velkou). na druhou stranu když ta ryba je tak malá, že ji přitáhneš ani nepoznáš pořádně na prutu, že tam je tak tě to taky omrzí → chytání bez souboje s nějakou větší menší rybkou taky není bůhví jakej požitek. ono vlastně kvůli tomu adrenalinu ze zdolování asi většinou ty ryby chytáme …

reagovat
Pátek 11. června 2010 v 1:32 ® regulus
regulus

Troopik> vy mlaďoši (neber si prosím ten výraz nějak osobně, jen mne nenapadl lepší termín pro rybáře do cca 25 let, není v tom ani stín něčeho zlýho v podtextu), si spoustu věcí zjednodušujete, především pohled na jiné lidi. To, že je důchodce u vody víc než my co pracujeme, chodíme do školy apod. nemusí být tak úplně pravda. On je u vody především když je hezky nebo dejme tomu přijatelně, když začne být hnusně, u vody ho většinou nepotkáš a vůbec nemusí bejt pravda, že je tam za účelem zmasení co největšího množství ryb. Tak jako v jakékoliv věkové kategorii, jsou tam jedinci co nepustí ani šupinu a také ti, kteří toho kapra bez problémů pustí. Jsou tam úspěšnější a také z různých důvodů neúspěšní nebo úspěšní jen sporadycky. Mnoho z nich chytá spoustu ryb, protože za roky co chytají mají zkušenosti, ví kde a na co a taky spousta co s upgradem svýho vercajku skončila na přelomu 70 a 80 let minulýho století, chytá na prehistorický pruty a silon 0,35 mm nebo ještě tlustější, tam je úspěšnost pochopitelně dost menší. Spousta z nich ale má něco společného, jdou si k vodě „odpočinout“, přijít na jiný myšlenky, vyhledávají klid u vody nebo poprndají s kolegou u vody, často i s kýmkoliv kdo jde okolo a ty ryby co vezmou jsou často jen úlitba babce, aby nemusel příště poslouchat, že jde zase na ryby a howno donese.
Kaprománie kolem nasazenejch ryb není jen doména důchodců, znám lidi, co si vezmou dovolenou, protože nasadili a je to jak jsem už psal v předchozím příspěvku napříč věkovým spektrem. Ti „dědci“ tam když je hezky sedí ať je nebo není nasazený. Věř mi, že naprostá většina z nich nemá plnej mražák kaprů, což se o mnohých podstatně mladších říct nedá. Další věcí je, že MO má právo hájit revír po vysazení, takže pokud se nasadí a jak píšeš nenechá se to rozplavat, tak to není vina rybářů, ale MO, protože ta na to má legislativní prostředek a nevyužila ho. Myslím, že kdyby jsi si vzal statistiky (pravda nemusí se to zakládat úplně na pravdě), tak zjistíš, že z nasazených ryb se nechytí (neodnese domů) v následujících 14 dnech po nasazení ani polovina. Dalším faktem je to, že kapr je ryba co se „vyrábí“ v obrovském množství, její odchov je jednoduchý, bezproblénový a úspěšný. Vysazuje se z celorepublikovýho hlediska v naprosto neuvěřitelným množství a v mnoha případech i na úkor ostatních, na rozdíl od něj, původních ryb. Tím pádem může být z určitého hlediska v pohledu některých rybářů vnímán i jako „škodná“. Tvrdá realita je taková, že kapr hýbe českým rybolovem, veškeré finanční aktivity kolem rybolovu jsou alespoň ve svojí valné většině směrovány ke kapru. Druhá strana této mince je to, že je kapr tak nějak všeobecně preferován a je vnímán skoro jako jakési pomyslné měřítko, pokud by se čistě náhodou vychytalo co se nasadilo, tak se to velmi jednoduše napraví, nasadí se další, což u spousty ostatních ryb často tak jednoduché není.

Jak už jsem psal v předchozím příspěvku, přestaňte paušalizovat, není to měřítko, akorát si naserete lidi a uděláte ze sebe hlupáky. Začněte používat mozek. Možná kdyby sis k nějakýmu tomu důchodcovi přisedl a hodils s ním řeč, tak by ses v některých případech mohl něco dozvědět a třeba si i dobře splknout, nakonec bys svůj názor možná změnil, samozřejmě není vyloučený, že můžeš narazit na vola.

Přiznám se, že kapr je na mém pomyslném žebříčku rybářských hodnot na samotném dně, níž jsou už jen amur s tolstolobikem a až za pár let, pokud se toho dožiju, nebudu moct šmatlat okolo vody s mušákem nebo vláčákem, tak budu možná rád, že se doplazím k tomu rybníku, sednu na stoličku a budu rád za každýho kapříka co zabere. Tebe to, pokud u rybařiny vydržíš, asi čeká taky, za 40–45 let (to uteče jako voda) budeš ten důchodce co má spoutu času a je imrvére na rybách a možná budeš rád, když si k tobě přisedne nějakej dvacetiletej juhan a hodí s tebou řeč.

reagovat
Čtvrtek 10. června 2010 ve 21:10 ® osprey reakce na …
osprey

CiCu> Echolot je jen další z mnoha pomůcek. Na velkých vodách při lovu z lodě pomůže velmi, jinde zas tolik ne. Nejdůležitější je pro mapování dna.

Na to, abys poznal, co je pod tebou za rybu (s výjimkou sumce) potřebuješ už dost zkušeností. Poznal bys třeba podle záznamu echosondy cejna od candáta? Používal jsem ho v životě jednou – tři dny v pobřežních vodách Baltu. Viděl jsem tisíce ryb a neulovil z nich ani jedinou.

Ale informace, co jsem získal, mi dovolily pochopit, co se pod vodou děje a v závěru pobytu jsem díky tomu chytil několik ryb ze břehu, už bez echolotu.

Sám echolot nemám – protože nemám loď.

reagovat
Čtvrtek 10. června 2010 ve 21:00 ® Troopik

jj asi jak napsal bubu – stejně jen jako zbohatlíci se sonarem jiní přijedou nasypou na nějaký místa x kil boilesu a bůhví jakýho super krmení a pak chytaj jednoho za druhým … někdo prostě do ryb investuje, pro někoho je to oddech a stačí mu chytat bez moderních vymožeností to neznamená, že bych mu je měl zakázat, chce-li někdo chytat z ponorky ať si chytá …

regulus: tato představa opravdu jen pramení z toho, že důchodci maj na to chytání celý dny a vědí, kde se kam nasadí tak to hned jdou vydrancovat ale to nechodí pouze důchodci dokud se nezavede nějaká celoplošná doba hájení kapra v době kdy je možný ho vysazovat, aby bylo možné revíry zarybnit a zároveň ty ryby měly šanci se rozjet a někde zabydlet a neskočit hned na první háček, kterej padne do vody bude podle mě pořád platit rovnice důchodce nemající celej den co na práci = masař …

reagovat
Čtvrtek 10. června 2010 ve 20:24 ® bubu reakce na …
bubu

regulus> dá se říci,že si mi to vzal z huby. Mě tyto keci smrdí závistí. Ještě tam chybí,že sonar vlastní„zboha­tlíci“.

reagovat
Čtvrtek 10. června 2010 ve 20:07 ® regulus
regulus

CiCu>

add echolot – meleš pořád to samý dokola jako malý umíněný děcko a žiješ ve velkým bludu, ale to je konec konců tvoje věc, tohle je diskuse, mnozí ti odpověděli a ty si to přeber jak uznáš za vhodný. Mimochodem echolot používám, ale přesně jen k tomu co psal BigMike, na sondování dna. Nahodím sondu a zmapuju si jak to tam dole vypadá, při sondování nechytám, ale to je úplně fuk.

add staříci – napsal jsi „… strašně moc lidí (hlavně starších),kteří si odnášejí kvanta ryb denně domů …“ tak mi prosím tě řekni na základě čeho jsi došel k takovýmu tvrzení, protože pokud něco takovýho napíšeš tak k tomu musíš mít důkazy, protože pokud je nemáš, tak je to jen další internetovej blábol. Druhou věcí je, cos myslel slovem starší, staší než kdo, co, než černý uhlí???
Dám ti jednu radu do života, nepaušalizuj, z mého pohledu (na rozdíl od tebe z mý karty vyčteš kolik mi je) mohu říct, že jsou někteří lidé kteří odnáší od vody kvanta ryb, ale jde to napříč věkovým spektrem, takže i ti starší i ti stejně staří i ti mladší a i ti mnohem mladší.

Už mě fakt sejří stupidní názory pubescentů, že důchodci vychytají všechny ryby, že sedí furt u vody (proč by neseděli když je venku hezky a mají čas). Každej by se měl nejdřív podívat sám na sebe a pak soudit ty druhý.

reagovat
Čtvrtek 10. června 2010 v 18:15 ® CiCu reakce na …
CiCu

HaD> Přeně tak v životě jsem s nim nepracoval!!!Mluvím tu pouze o echolotech a ne o krmení ani polarizačních brýlích!Mě nezbývá nic než zkusit ten echolot abych viděl co v tom všichni vidíte za krásu :-D :D

reagovat
Čtvrtek 10. června 2010 v 18:07 ® HaD
HaD

cicu: připojím se k nevyslovenému názoru B.gun: podle mého názoru jsi s echolotem nikdy nechytal, takže je to jako když panic hodnotí sex s různými ženami a poučuje zkušené harcovníky. Bez urážky.

Každopádně mnohem větší zbraní je zmíněné krmení. Když proti sobě budou chytat např. kapry dva rybáři – jeden s nejlepším echolotem na světě a druhý s krmením, určitě zvítězí ten co krmí. Zakážeme krmení?

Příklad 2: podle Tvé analogie je mnohem nebezpečnější používání polarizačních brýlí. Ty totiž k úlovku konkrétní ryby pomáhají mnohem více než echolot. Zakážeme polarizačky?

Technika jde dopředu. Vyvíjí se v neprospěch ryb. Ty jsou na tom pořád stejně a jejich šance klesají (volná citace Ospreye z článku pro Deník SPORT). Je na nás, abychom se vyvíjeli a snížení šancí pro ryby kompenzovali změnou přístupu k rybařině. Ryba už nemůže být primárně lovena pro maso a konzumaci. Primárně v rybolovu musíme umět hledat koníček, zábavu, relax a ryby ve většině případů pouštět. To je pro budoucnost zásadní. Nikoliv hodnotit „nebezpečnost“ jednotlivých pomůcek k lovu, nástrah apod.. Tudy podle mne vede cesta. Pojď po ní a ukazuj jí ostatním.

RaF: zaváhal jsem asi na tři pikosekundy. Pak mi došlo, že je to ironie. Docela rychle, ne? :-)

reagovat
Čtvrtek 10. června 2010 v 16:39 ® CiCu reakce na …
CiCu

Robur> To jo no…!:D

reagovat
Čtvrtek 10. června 2010 ve 12:45 ® Robur
Robur

no teoreticky myšlenka, která by zakazovala používat ho aktivně při lovu není nejhorší a by by to rozumný kompromis, ale představa, že rybář díky echolotu sleduje hejno ryby na našich vodách je asi stejně úsměvná. Rozhodně by bylo vtipne dle starých střeověkých praktik, kdy se humánně soupeřovým dětem usekával palec aby nenapjali luk, neudrželi meč, tak by se dobrému vláčkaři mohlo vypíchnout oko, aby se síly trochu srovnaly:-D . Co píše big mik o příposlechu, tak se podepisuji.

reagovat
Čtvrtek 10. června 2010 v 11:57 ® tankaboth reakce na …
tankaboth

Raf> Taky mne to v první chvilce zarazilo))))ale to byl moment.

reagovat
Čtvrtek 10. června 2010 v 0:37 ® timbab reakce na …
timbab

Raf> Jo když jsem to pak četl znova,tak mě napadlo že to bude ironie :1

reagovat
Čtvrtek 10. června 2010 v 0:35 ® Raf
Raf

timbab> Psal jsem to ironicky. Kdysi to býval velmi častý argument při debatách o lovu s echolotem. Překvapuje mě, že ještě dneska někdo může přijít s názorem, že echolot do sportovní rybařiny nepatří. Je to právě naopak – na některých vodách (a to i vodách českých) je při rybařině takřka neodmyslitelnou pomůckou. Samozřejmě ale plně respektuji ty, kteří raději chytají bez něj. Prosím ale zároveň o respektování nás, kteří se rádi dozvědí něco o dně než tam stráví vláčkařský večer nebo se tam na týden usadí a zasypou ho tunou boiliesu.

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 23:33 ® b.gun reakce na …

CiCu> Jen pro pořádek, abysme byli v obraze – kolik lovů jsi ty osobně prakticky absolvoval za použití echolotu a co bylo cílovou rybou?

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 23:05 ® timbab reakce na …
timbab

CiCu> A pořád to echo ryby nechytá,nevábí a ani je nenutí aby skákaly na háček.A hlavně podstatná většina těch lidi jak jsi říkal že odnosí spousty ryb,echo nemá nebo jsem si nějak nevšiml.

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 23:03 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

CiCu> Ba ne, timbab uvedl skvělý příklad!

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 23:02 ® CiCu reakce na …
CiCu

timbab> LOL to zas ne je to fakt věc názoru nemůžeš to tady takhle řešit!!

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 22:59 ® timbab reakce na …
timbab

CiCu> Ještě by se mohlo zakázat vnadit.Vábí to ryby a ty pak víš kde jsou:-))

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 22:52 ® CiCu
CiCu

Jak.novi> Asi tak bych to viděl no…!Echolot prostě na naše vody nepatří!!Ale to je tvoje věc jestli ho používáš nebo ne zatím je to povolené a řekl bych že to povolené zůstane!

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 22:49 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

CiCu> když dokážu číst vodu, jsem lump a hodně nesportovní? Jelikož v tom případě vím, kam nahozovat. Popravdě skoro celou sezónu odvláčím a echolot jde tak mimo mě.

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 22:47 ® CiCu
CiCu

Slišel jsem že vábničky zakázali je tomu tak ??

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 22:45 ® CiCu reakce na …
CiCu

tankaboth> Přesně na moře to je užitečná pomůcka ale na naše vody se to nehodí

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 22:44 ® tankaboth reakce na …
tankaboth

CiCu> Nevím echo mám a pokud nebudu brát v potaz lov sumců na vábničku tak ke vztahu k rybám mi je v podstatě k ničemu. Jediné co mi může ukázat je jestli se zdržují ryby okolo mého krmného místa.Jako představa toho ,že vidím rybu a tak jsem nějak ve výhodě či mám větší možnost jí chytit je absolutně scestná.Neřeknu na moři kde se vyhledávají velká hejna dravců,tam je to pak o něčem jiném.

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 22:43 ® CiCu reakce na …
CiCu

Jak.novi> Netrvrdím zde že ti rybu chytí ale že vidíš kde je to znaméná že víš kam spíš to máš házet a tím si zvyšuješ o hodně šanci na ůspěch.

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 22:41 ® Jak.novi
Jak.novi

CiCu> Proč by mělo být víc proti? Protože jsi proti ty? Věř mi, echolot ti rybu NECHYTÍ!!!!

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 22:41 ® osprey
osprey

Echolot je užitečná pomůcka na velkých vodách – zvlášť když je člověk dobře nezná.

Já jsem návštěvním malých tekoucích vod a tu krabičku nepotřebuju, ale na moři jsem jí velmi rychle přišel na chuť.

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 22:39 ® timbab reakce na …
timbab

BigMike> Na sumcích to rešej asi tak:přijede vytáhne loď,projede si dno.přirazí ke břehu,vytáhne pruty,vyveze(bez echa)a chytá.

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 22:38 ® CiCu reakce na …
CiCu

Přesně na zmapování dna je to ideální pomůcka jen mi připadá divné že se tam ukazují i ty ryby…Povolil bych jen ty kde to je nějakým způsobem omezené to ukazování pohybu ryby …jenže o tom zdaleka pochybuju!

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 22:35 ® tankaboth
tankaboth

Žádnej ani sebelepší echolot rybu nechytne.Na řekách se používá vyloženě k mapování dna. To,že sem tam ukáže rybu je podle mne úplně vedlejší.

reagovat
Středa 9. června 2010 ve 22:35 ® BigMike

A jestli je někde echo zakázené, tak myslím, že jen pro rybáře ne? To je jak z vábničkou, posadím nějakého nerybáře do loďky a ať si tam klepe, ať si echem hledá jak chce a každý mu může…:)))

Nebo se mýlím?

reagovat