Chytej.cz

Krátkodobá kaprařina - Podlesí necteno

5.6.2010 | MB | 15.328 zobrazení | 65 odpovědí

Takže… Stejně jako už několik sezón se snažím proniknout do lovu kaprů. Marně. Několik kusů co se za tu dobu spletlo se dá stěží považovat za ukázku rybářského umění:-D. Zkouším lovit na rybníku v Podlesí v blízkosti Valašského Meziříčí (rady krajanů vítány:-D). Kapra jsem tam však chytil jen jednou loni. Chytám na těžko, krmítko, gumový korálek, obratlík, dakronový návazec s rovnátkem a na konci menší háček. Zkoušel jsem lovit na medovky, rohlík, červy, chléb, foukanou pšenici a vše úplně bez úspěchu, pokud je hodně dobrý den, chytnu nějakého toho cejna nebo plotici:-D. Už opravdu nevím, chyba je asi v krmení, nicméně každý radí něco jiného a mně nefunguje nic, už mi zbývá jen vyzkoušet krmné granule… Poradíte?;-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Středa 20. června 2012 ve 12:08 ® MB

Tak se po delší době opět hlásím od Podlesí :-D Zpátky na tento revír jsem včera zavítal asi po roce, s velkým elánem a s poměrně důkladnou přípravou. Dorazil jsem asi v 5 odpoledne, zakrmím cca kilem Carp Fanatic – Atomic Carp a nahodím 2 pruty s rohlíkovým boilies, jahoda a scopex. Ryby na místě za chvíli ryly, ale bylo jen pár trhavých záběrů, z nichž jsem sekl 2 – oba cejnci, kapr žádný. Zkusil jsem při dokrmování do směsi přidat ještě cca kilo vařené řepky (i když ve směsi už je kukuřice i pelety), ale bez úspěchu, kapr ani jeden. Večer jsem pak zkoušel lovit na rohlík z hladiny a mimo jednoho neseknutého záběru taky ani ťuk. Při hovoru s místními jsem se dozvěděl, že zakalená voda je způsobená množstvím sinic a prý proto ryby nežerou, tak nevím :-D

Jinak mnou použitá sestava byla prakticky stejná jako tohle http://www.lovkapra.com/…em-na-kapry/ , jen s tím rozdílem, že jsem na jednom prutu zkoušel dlouhý návazec (až 30cm) na radu jednoho rybáře, ale neosvědčil se o nic víc než kratší, jen se více zamotával :-D

Jinak myslím, že problém je (mimo třeba špatně zvolené příchutě návnady/nástrahy) v přesnosti náhozů a vnadění – jak to řešíte vy? Já se snažím zakrmovat prakem a pak ten nához nějak „trefit“, ale postupně se to vždycky rozjíždí, hlavně večer, kdy už je šero, nepamatuju si, jak přesně jsem stál a nahazoval předtím atd…

Jinak moc díky za rady a ať se daří ;-)

reagovat
Sobota 7. srpna 2010 ve 12:59 ® PETR-rybar

já chodím většinou jen na kapry. Požínán 15g olovo bez krmitka a ne jeden háček. Udělám si vždycky trochu zákrmu ( řepka, kukuřice ve sladken nebo sladkoslaném nálevu, trochu šrotu, pšenučných klíčků a zaliju vodou, prohnětu a u vody z toho dělám pár větších koulí a zakrmím přesně na místo kde chci chytat)na háček dám buť rousnice, hnojáčky s červama nebo kukuřici. A když fakt neberou tak uvařím brambory nakráju a krmím tak týden na jedno místo. pak dám na háček taky větší kousek brambory a je jen otázka času kdy se tam kapřík pověsí:-) . ale musíte krmit pravidelně a pořídně, aby se na ten brambor naučili. Tak petrův zdar!!!:-)

reagovat
Čtvrtek 29. července 2010 ve 20:02 ® MB

Já osobně mám podobný „problém“, za letošek kapři 2, amurů asi 10. Jinak, na položenou na kapry je většinou problém v nedostatku partiklu, takže kukuřici, řepku a ideálně vynechat jakoukoli další směs – já jsem to 2× zkusil, jednou zmíněný kapřík a druhý záběr nezaseknutý, podruhé jsem byl vyhnán od vody deštěm:-D – není pravda, že při nízkém tlaku berou víc:-D

reagovat
Úterý 27. července 2010 v 17:19 ® zdenda.k

tak jsem byl na rybach, chytal jsem na dva pruty oba na polozenou bez krmitka jeden bez navazce s zizalou, na ten sem dostal 4 okouny sebevrahy a druhej s navazcem a na kukurici tzv. na vlas a stridal jsem to s rohlikovym boiliesem a chytil jsem nez cejna a jednoho amura, pritom ryb se tam valelo az beda. co delam spatne ze ani jeden zaber od kapra nebo vice zaberu amura kdyz tam sedim celej den ?

reagovat
Sobota 24. července 2010 v 15:04 ® MB

Tak včera bez krmítka kapřík 35cm a jeden záběr, který jsem nezasekl. Potom ještě dva amuři (40 a 43) klasicky na lehko:-D . Ryby by určitě braly víc, ale 200m od rybníka byl rockový koncert, tak jsem byl nadšený i z tohohle:-D

reagovat
Středa 21. července 2010 v 17:26 ® zdenda.k

osobne taky lovim na krmitko, ale jelikoz sem zacal chodit na mensi a melci vodu do takovy sikovny zatoky tak zkusim jen olovo a zakrmit kukurici nebo nakym partiklem nebo ptacim zobem…

reagovat
Úterý 20. července 2010 ve 21:51 ® MB

Pod dlouhé době jsem se setkal s bratrancem – zapáleným kaprařem, který mi radil, ať upustím od krmítka a zkuřivě drahých směsí, že na malé kapry stačí navnadit kilem vařené kukuřice a postupně dokrmovat, sestava pak klasická na těžko, samozasekávací (s polopevným spojem samozřejmě) a s jedním či dvěma zrnky kuku na háčku.

Je to lepší než „klasika“ nebo ne? A hlavně, kolik času zabere kaprům z cca 3 ha rybníčku aby návnadu našli?

reagovat
Čtvrtek 15. července 2010 v 18:35 ® MB reakce na …

Jinak včera cejn a 2 amuři 38 a 47, nějakého velkého jsem urval:-((

reagovat
Čtvrtek 15. července 2010 v 16:04 ® MB

Něco mi to říká, ale nikdy jsem to nezkoušel… :-D jo taaak, já myslel, že jsi taky odsud z okolí… za cca 40kč/kg, teď budu asi měnit vodu na kapry, zkusím ty Hustopeče, tady kaprů fakt moc není, na ten rybářský tlak co tu je tu vidím za den chytnout tak jednoho, někdy i nic, takže si tenhle revír asi nechám na amury a cejny:-D

Jinak díky za nabídku, pokud nebudou ryby brát nicmoc ani jinde, dohodnem se;-)

reagovat
Středa 14. července 2010 v 11:01 ® zdenda.k reakce na …

heled to krmeni mam z firmy esli ti neco rika: Blatenska ryba… jinak myslim ze se asi nepotkame pac sem z jinyho kouta republiky a to z Písku…za kolik penez muzes mit to krmeni ? dystak se muzem domluvit a neco bych ti zaslal za vice nez pratelskou cenu kdyz budes chtit ;-)

reagovat
Úterý 13. července 2010 ve 22:37 ® MB

Moc díky, to musím zkusit ;-) … Jinak mám takový nenápadný dotaz… Od koho krmení získáváš? Já dnes odkoupil granule od jednoho místního chovatele, účinné asi budou, ale nechce se mi k němu chodit pokaždé, přece jen není žádná samoobsluha :-D . Jinak mi říkal, že má to krmení z Žermanic, tak se leda zeptat tam, ale s poštovným to vyjde moc draho, tak už jsem se ptal i v Havlíčkově Brodě, krmení levné, ale jejich dopravou je z toho extrémně luxusní zboží :-D … Jinak, kdy chodíš lovit? Že bychom se někdy potkali:-D

reagovat
Úterý 13. července 2010 ve 22:34 ® zdenda.k reakce na …

:-) zkusim, ohledne toho krmeni, jsem jeste dostal tip od jednoho zkusenejsiho rybare… den predem nez jde na ryby (staci i vecer popr. dve hodky pred tim nez vyrazi)nasype krmeni do kyble (pouziva to same jak ja)da varit vodou a krmeni zalije varici vodou tak aby voda prosvitala mezi granulkama na vrchu, pry to udela bajecnou hmotu, ktera dobre drzi a osobne ma odzkousene ze na to jdou mnohem lepe jak na krmeni kere si rozdelas u vody ve studenej popr. v teplej vode z kohoutku ;-)

reagovat
Úterý 13. července 2010 ve 20:51 ® MB

Tak to vnadíš stejnou věcí jakou já chci zkusit:-D . Jo, jako alternativu rohlíkového boilies používám pařený rohlík:-D

Jinak pokud používáš krmítko s PVC hadičkou, tak prostě na konec té hadičky natáhneš kousek bužírky a zbytek sestavy je stejný – obratlík drží a pokud se ryba urve, tak se to uvolní při zachycení;-)

reagovat
Úterý 13. července 2010 v 0:06 ® zdenda.k reakce na …

pockej pockej jak to myslis ze na konec krmitka das buzirku a do nej obratlik, to mi hlava nak nebere… jinak vnadim krmenim co pouzivaj profesni rybari na krmeni na svych rybnikach a to krmenim prvni jakosti, nazev nevim to bych kecal, shanim u znameho… a zabral na domaci rohlikovy boilies s pernikovym korenim, docela ucine musim rict, ale tahaj za to taky cejni apod. prestoze bylo vcelku velky…

reagovat
Pondělí 12. července 2010 ve 22:15 ® MB

Čím jsi vnadil a na co jsi lovil?

Srkačka nešetrná není, pokud uděláš polopevný spoj (bužírka na konec krmítka a vtáhneš do ní obratlík) tak není problém;-)

reagovat
Pondělí 12. července 2010 v 19:57 ® zdenda.k

tak jsem byl na rybach pouzil jsem prubeznou montaz, chytil jsem amura cca 65cm ale hodne lidi co sem se ptal mi doporucuji montaz tzv. na srkacku, mi to prijde trosku nesetrny kdyz pak ryba kdyz uz to urve jezdi s krmitkem u huby, co si myslite ? je to takova „prasecina“ jak si myslim a nebo to tomu kaprovi za chvili vyhnije a je to ok ?

reagovat
Pondělí 12. července 2010 ve 12:28 ® MB

Další 2 lovy a opět nic mimo jednoho malého cejnka… Tak nevím, jestli to předtím bylo jen štěstí nebo jestli to je smůla teď :-D .

Jinak tomu dost přispělo i to, že jsem rozbalil objednané krmení JetFish a 2 balení z 5 byly plesnivé a tedy nepoužitelné (trvanlivost do 31.12.2012:-D ). Takže jsem musel vnadit jen chlebem a kapři vůbec nešli, ovšem proč nejdou amuři je mi záhadou…

reagovat
Pátek 9. července 2010 v 11:24 ® MB

To Fischi87 : Díky, i když zrovna Podlesí tam nevidím, asi budu muset jet na Hustopeče:-D

Jinak na rybách jsem byl i včera, k večeru se hrozně zchladilo, takže nic, jakmile se zchladí, bere jenom bílá ryba a kachny (soused jednu chytil, to vyháčkovávání je fakt nepříjemné:-D ) Takže další lov asi až o víkendu, jakmile bude opravdu teplo… Co vy ostatní?:-D

reagovat
Středa 7. července 2010 v 16:52 ® Fischi87 reakce na …
Fischi87

MB> kouni se na http://www.rybarske-stranky.websnadno.cz/ tam zjistíš víc poř stranku organizace

reagovat
Středa 7. července 2010 v 10:36 ® MB

Já preferuji krmítko – slouží zároveň jako zátěž pro nahazování. Jinak vypadají sestavy trochu odlišně, pro správnou práci olůvek bez pvc trubičky se používájí speciální závěsy atd, na takovéhle chytání je to zbytečně složité;-) .

Jinak jsem byl předevčírem na rybách, zapomněl jsem doma ve spěchu kukuřici a řepku ⇒ 7 cejnů a 1 amur, jak je chladno, amuři neberou:-D .

reagovat
Úterý 6. července 2010 v 19:13 ® zdenda.k

super diky za radu, o vikendu mam volno tak se vydam k vode a snad se zadari ;-) jen se jeste optam myslis ze je lepsi pouzivat krmitko, nebo mohu pouzit ty rozpustny PVA pytliky o kterejch bych dal nakou tu krmnou smes… ?

reagovat
Pondělí 5. července 2010 v 19:21 ® MB

Neptáš se jako trouba, ale jako člověk, kterého to zajímá, navíc na věci, které jsou opravdu podstatné;-)

Helikoptéra se určitě koupit dá (dneska už koupíš cokoliv), ale nedoporučuju, je to drahé a už hotové ⇒ nepřizpůsobíš to podmínkám tak, jak chceš ty. Na výrobu této montáže doporučuji tenhle článek http://www.lovkapra.com/…ov-kapru-35/

Jinak, na které vodě chce „helikoptéru“ používat? Nikdy jsem na ni osobně nechytal, chytám více u břehu (daleko nahozené udice se špatně stahují, ryby se špatně zdolávají – často je třeba loďka atd.).

Jinak, prostuduj si celý ten web, jsou tam dobré věci, hlavně články o montážích a koncové udici (návazec s háčkem – nepodcenit !!!, pokud je špatný konec, kapr nezabere!!!).

no a k průběžné sestavě s krmítkem: Za krmítko musíš (!!!) dát gumový korálek, jinak se nárazy krmítka na uzel vlasec odře a přetrhne! Návazec by měl být dlouhý 10 – 15 cm, já osobně preferuji kratší variantu (kapr saje u krmítka a zrovna sežere i nástrahu). Na vlas nastražuj, je to opravdu lepší;-) P.s.: Při nastražení na vlas používám přírodní materiál jako zarážku (kousek stébla trávy vložím do očka a vtáhnu dovnitř nástrahy). P.p.s.: Tak ať se daří, pokud něco nepůjde, zapiš si (přesně!!!) co to dělá a tady to projdeme a najdeme chybu;-)

reagovat
Pondělí 5. července 2010 v 16:21 ® zdenda.k reakce na …

da se nekde koupit ta montaz „helikoptera“ uz hotova ? jo a takze pokud jsem to dobre pochopil tak muzu dat na kmenovy vlasec krmitko, pak obratlik, karabinku a pak dam navazec (jaka delka navazce by asi mela byt? ) s tim ze nastrazim kukurici tzv. na vlas ? ptam se jako trouba, ale zacal sem s rybarinou letos a celkem me to chytlo :-)

reagovat
Neděle 4. července 2010 ve 22:02 ® MB

Tak předevčírem kapr a 3 amuři, dalších 9 záběrů amura jsem nesekl, zapomněl jsem koupit velké háčky:-D .

to Zdenda.k: Tu průběžnou montáž na kapra můžeš použít kdykoliv, je to základní montáž se kterou vystačíš na většině revírů. Zbytek se řeší tak, že pokud vidíš, že s ní nedokážeš nahodit, změníš montáž na „helikoptéru“, pokud máš jen nesekatelné záběry (jen „oťukávání“ nebo jeden silný potah a konec), změníš ji na samozasekávací montáž (cca 70g krmítko a spojíš to bužírkou s obratlíkem) a to je pro nás „krmítkáře“ všechno:-D . Pro lovce na boilies se krmítka vymění za olůvka různých typů a upevněných na speciálních závěsech atd, ale to se nás zatím netýká:-D .

Btw já mám taky dotaz – jaká je v Podlesí obsádka dravých ryb? Jeden rybář mi předevčírem tvrdil, prý jsou tam přemnožení sumci a štiky tam prý taky jsou. Tak nevím, štiku jsem tam viděl jen kdysi jednu, jinak nic…

reagovat
Neděle 4. července 2010 ve 14:11 ® zdenda.k reakce na …

sem taky jeden ze zacinajicih a mohu tuto montaz pouzit i kdyby dno bylo piscite ? popr. je to vhodna montaz kdyz vyrazim na neznamou pudu ? nebo sou vhodnejsi jine montaze ? parkrat uz sem tam byl a potykam se se stejnym problemem jako MB… :-D

reagovat
Pátek 2. července 2010 ve 14:19 ® MB

Plavat umím, nicméně koupání je tam zakázané pokud vím, takže schůdnější bude asi používat nějakou olovnici s ovázaným hadrem, podle toho snad něco uvidím…

reagovat
Pátek 2. července 2010 v 9:49 ® JSOB reakce na …

Pokud umis plavat tak neni problem. Teda pokud to neni nejak hluboke.

reagovat
Pátek 2. července 2010 v 9:42 ® MB

Nad tím už sem taky uvažoval, dnes zkusím;-) .

Jinak není nějaký způsob jak zjistit strukturu dna? Tady tak fakt nevím, kdybych se od toho týpka nedozvěděl jaké dno tam je, tak jsem v koncích jako předtím:-D

reagovat
Pátek 2. července 2010 v 9:26 ® JSOB reakce na …

Podle me teda si myslim ze byl nejvetsi problem s bahnem. Pokud ti to zapadlo do nej jen tezko muzes cekat zaber. Zkus chytat na 3–4 zrnka kuku na vlas s tim ze predposledni zrnko pred zarazkou vymenis za maly kousek polystyrenu. Jak velky kousek si vyzkousej u brehu. Kukurice musi od hacku stat nade dnem. Nezapadne to do bahna a ryba to v poho najde. :-)

reagovat
Čtvrtek 1. července 2010 ve 22:57 ® MB

Za gratulace moc díky, na kapra jsem přidal do směsi (Lorpio extra carp) vařené řepkové semínko a přišel jsem na to, že to na tomhle revíru bere na medovou příchuť…

A u amura jsem vylepšil tuhle sestavu http://www.lovkapra.com/…hladinam.jpg (po zuřivé instruktáži vedlesedícího kolegy výměnou za půjčování metru:-D ) tak, že jsem olovo dal na návazec a ne hned na kmenový vlasec (v revíru je dost bahna → záběry nebyly vidět), vypustil jsem dakronový konec (moc jemné, s monofilem se lépe zasekává), háček jsem prošil rohlíkem a hrot zabodl dovnítř (dobže to drží a při záběru bez problému rybu zasekne) a hlavně jsem se naučil tuto montáž správně napnout (dřív jsem rohlík nechal buď navolno nebo jsem ho potopil pod hladinu, teď to umím napnout jen tak, potmě podle citu jemným potahem za vlasec).

A to je asi tak všechno:-D . Jinak tu budu zapisovat i další pokroky, pokud se zadaří, takže zůstávejte věrní tomuhle tématu:-D .

P.s.: Byl bych poměrně dost rád, kdyby se z tohohle stalo diskuzní téma pro více začátečníků, kteří se chtějí nejdříve naučit lovit „normální“ kapry – dnes jsou všichni zahlceni informacemi o boilies, krmných kampaních atd a člověka to šíleně plete, sám to vidím:-D

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1