Chytej.cz

Sumčí puknutí necteno

14.5.2010 | kingkubik | 6.934 zobrazení | 16 odpovědí

Dobry den.rad by jsem se zeptal vas zkusenejsich rybaru jak rozeznam tzv.sumci puknuti?ten zvuk vydava sumec pri lovu u hladiny?k cemu se da ten zvuk pls prirovnat?a da se podle tohoto pukani nejak urcit misto k lovu sumcu i bez pouziti lodky a echelotu?na sumiky je jeste cas beru to jako informaci do budoucna.Dekuji

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 2. srpna 2010 ve 13:38 ® Daffne reakce na …
Daffne

čím ju krmíš? Hrachem?

reagovat
Pátek 30. července 2010 v 19:20 ® Tutan
Tutan

Máme doma závojnatku… a taky puká ;-) Je to spíš podobné mlasknutí, ale na šest cm velikosti je to teda rachot :-o

reagovat
Pátek 30. července 2010 ve 14:27 ® Daffne
Daffne

To je velice jednoduché. Pust si nějaký DVD kde lovící rybář používá vábničku při lovu z lodky. Ten zvuk který zkušený vábničkář vydá je zcela podobný tomu když zaloví( zapuká- nasaje rybku v těsné blízkosti hladiny)sumec.

reagovat
Pondělí 17. května 2010 ve 23:46 ® IV.TO.ŠIRDA
IV.TO.ŠIRDA

Již několik let jezdíváme na řeku Jihlávku a tak jako píše HaD -to puknutí je vlastně náhlé otevření tlamy a nasátí ouklejí nebo jiných rybiček při hladině. Mě osobně to připadá jako když otevřeš víko z kyblíku ve kterém se prodává krmení.Na Jihlávce při lovu sumců je slyšet tento zvuk již 50 m od nástrahy a pomalu se přibližuje a já už jsem ve střehu,protože vím že se mi brzy ozve rolnička.Podle síly zvuku tzv.puknutí já s mým TIMem určuji i velikost sumce. Můj osobák je 165 cm,ale věřím,že díky letošním povodním tento osobák překonám. Petrův zdar.

reagovat
Pondělí 17. května 2010 v 19:09 ® pazout005 reakce na …

HaD>

reagovat
Pátek 14. května 2010 ve 23:10 ® tony.bobo reakce na …
tony.bobo

kingkubik> zvuk sumčího puknutí přirovnám ke klasickému zvonu na čištění odpadu který ponoříš pod vodu a rychleji ho zvedneš.Vznikne podtlak který při zvednutí zvonu v něm přidrží vzduchovou bublinu která při určité výšce zvonu praskne a zároveň vydá pukavý zvuk.Jde to i s plastovým hrnkem.Podle pukání určíš taky místo lovu ale je to nepravidelný spíše bych to nazval tak že dle pukanců víceméně určíš trasu nebo cestu lovu na který se sumec živí než místo k lovu.Echo taky nepotřebuješ pokud dovedeš naslouchat a dívat se.Echo je víceméně pomocník k najití sumce nebo jakékoliv ryby a k poznání hloubky a reliéfu dna.Jinak jak ti psal HaD.

reagovat
Pátek 14. května 2010 ve 21:56 ® HaD reakce na …
HaD

kingkubik> Mohl to být sumec, ale taky to mohl být větší okoun. Ten je schopen taky pěkně srknout rybičky u hladiny. Sumčí puknutí poznáš bezpečně, až ho uslyšíš.Tam, kde jich je dostatek, jsou některé dny slyšet. A tam kde pukají, tam žerou. Ale pohybují se rychle na větší ploše, když hledají nejčastěji oukleje.

reagovat
Pátek 14. května 2010 ve 21:45 ® osprey reakce na …
osprey

LuboO> To víš, svět není, jaký se zdá. Akorát nevím, jak přišel na to, že jsem v akváriu chytal, když jsem jen napsal, že ta ryba tam pukala.

Mimochodem, na takového prcka (20 cm) to byly docela rány.

reagovat
Pátek 14. května 2010 ve 21:37 ® LuboO reakce na …
LuboO

osprey> chcel som napisat nieco v podobnom style, ale povedal som si, ze ty si uz dospely a odpises sam…:D

reagovat
Pátek 14. května 2010 ve 21:04 ® osprey reakce na …
osprey

kingkubik> Já ho v akváriu nechytal. Nikdy bych v akváriu nechytal. Jen jsem ho tam prostě tři měsíce měl a pak jsem ho pustil.

A uvědom si, že jinak o mě víš celkem málo. Ten člověk, kterému říkáš Osprey, to je jen iluze. Jo, nejsem jako většina ostatních a ani nechci. Ale zdaleka nejde jen o ryby.

Ta část mého života, kde mám ženu, dvě děti, postavil jsem dům a podobně, ta se tohohle serveru netýká.

reagovat
Pátek 14. května 2010 v 17:21 ® kingkubik

osprey:a na co jsi ho v tom akvariu chytal:Dvidim ze tobe z tech ryb taky trozku strila v bedne:D(nic vezlym tak mi o rika pritelkyne:)

reagovat
Pátek 14. května 2010 v 15:02 ® LuboO reakce na …
LuboO

osprey> možno je to tým, že ich skúsenosť je, keby pukali, tak je tam hneď úderka a potom by pukali už len na pekáči…:)

reagovat
Pátek 14. května 2010 ve 14:18 ® osprey reakce na …
osprey

kingkubik> No pod hladinou puknout nemůže. Leda vzteky:-))

Mě pukal sumec i v akváriu. Na volné vodě se s tím ale setkávám velmi vzácně. U nás je sumců málo a skoro nepukají.

reagovat
Pátek 14. května 2010 ve 13:28 ® kingkubik

a to puknuti to znamena ze lovi u hladiny?no ne ze by to pukalo porad na jednom miste ale treba by jsem takhle nejaky sumiky do budoucna vyhledat mohl

reagovat
Pátek 14. května 2010 ve 13:08 ® osprey reakce na …
osprey

kingkubik> Jo, to by měl být sumík. Samozřejmě, kde hodně loví, tam se dají i chytat.

reagovat
Pátek 14. května 2010 ve 12:51 ® kingkubik

vcera vecer jsem sedel na prehrade a siroko daleko ani zivacka nejspise to bylo dano opravdu neprijemnym pocasim.sem tam se mrskla nejaka ryba ale spise by me zajimal zvuk spise takovy puknuti jakoby naraz vetsiho olova na vodni hladinu padajiciho z vysky?nevim jak jinak ten zvuk specifikovat:Dtak me napadlo jestli to nemuze nejaky sumik?

reagovat