Chytej.cz

Trofejní cejni a plotice z Orlíku necteno

1.5.2010 | osprey | 3.590 zobrazení | 15 odpovědí

Mám dotaz na všechny, kdo už léta loví na Orlíku. Běžně se tam loví cejni do 50 cm a vzácněji i kousek přes.

Sem tam ale slýchám o ojedinělých úlovcích daleko větších ryb.

Podobné je to s ploticí. Do 35 cm naprosto není problém. Měly by tam ale být i o dost větší.

Víte někdo o úlovcích cejna 60+ a plotic 40+ na Orlíku?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 7. května 2010 v 19:26 ® petr.esox

V Jistci (taky nahoře na Otavě)jsem našel leklého cejna 66 cm. Největšího tam mám 53 cm a i při tření cejnů nejsou Ti velcí vidět. Ale jsem přesvědčen, že tam někde jsou......

reagovat
Úterý 4. května 2010 v 19:01 ® Char reakce na …
Char

osprey> někdy jsou velcí cejni opravdu náladoví, nejlepší zkušenosti mám s červi, trhaným rohlíkem a kukuřicí, cejn k 50 vezme tři zrnka kuku mimo háček jde pres cívku jako kapr

reagovat
Úterý 4. května 2010 ve 12:09 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> Žízala večer – co jsem slyšel u nás, tahle prostá technika má na kontě hodně velkých cejnů. Ale není selektivní a mě osobně to nějak nebaví.

reagovat
Úterý 4. května 2010 v 11:22 ® tomashr reakce na …

osprey> S cejny je docela problém na řadě revírů, nejen na Orlíku. Já byl třeba na úseku Sázavy, kde chytám skoro pořád, už skoro přesvědčen, že tam cejni velcí vůbec nejsou. Cejnků malých poměrně dost, někteří i velmi slušné velikosti, ale cejna jsem prostě nepotkal vůbec. A pak během jediného dne jsem dostal hned tři dost nad 50cm. Od té doby ale zas nic.

Co vím od zkušenějších, tak jsou cejni poměrně hákliví na krmení a nástrahu, je to ryba, kde by měl být přínos vnadění patentkou proti „červové klasice“ asi největší. Zatím jsem se ale neodhodlal toto nějak důkladně ověřit, je to přeci jen dost drahá „legrace“ a pro chytání „jen tak“ mimo závody se mi do toho nechce.

reagovat
Úterý 4. května 2010 v 11:02 ® Fugas

Každopádně cejn 60+ je výzva! Ale asi to odložím na důchod až budu mít čas, to si ho vysedím:-) . Teď nezbývá nic, než honit čudly..:-|

reagovat
Pondělí 3. května 2010 ve 22:35 ® osprey reakce na …
osprey

Char> Právě o těch sedmdesátkách občas slyším. A ploťky tak do 45 cm.

Ale chytají se málo.

reagovat
Pondělí 3. května 2010 ve 20:56 ® Char reakce na …
Char

osprey> cejni okolo 50 cm se daji chytnout i dole, největší kusy se spletou večer a v noci, mnoho jsem jich ulovil při lovu kaprů na kukuřici, v loni se pár kousků atakující 50 cm snažilo ohnout feedrovího „profíka“ , při tření jsem viděl cejny kterým do 70 cm moc nescházelo, ale neslyšel jsem že by je někdo chytil, s ploticema okolo 30 se potkávám často ale většinou najaře, kusy 40 cm se ulový vzácně

reagovat
Neděle 2. května 2010 ve 21:50 ® osprey reakce na …
osprey

Fugas> Já chytám nahoře (jen daleko míň) a podobné. Ale o těch větších rybám jsem párkrát slyšel.

Dokonce tomu věřím – plotice kolem 35 cm tu nejsou nijak staré. Měly by tu být hodně přes 40 cm, ale jak jsem zjistil, nevytahují do přítoku, kam to mám nejblíž.

reagovat
Neděle 2. května 2010 ve 21:42 ® Fugas

Chytám na Orlíku dost dlouho, ale nej cejna mám tuším jen 51 a plotici asi 38. Běžná velikost cejnů „tady u nás dole“ je ale spíš mezi 30–45cm. Chytám hlavně plavajdu s klouzavým anglánem a jak to tak vypadá umím prdlačku:-) . Podle mě jsou velcí cejni jinde..

reagovat
Neděle 2. května 2010 v 15:15 ® osprey reakce na …
osprey

kingkubik> Bojím se, že si nás trochu idealizuješ.

Navíc nejsme tak velké médium, abychom mohli investovat týden času do projektu, jehož výsledkem bude jeden článek.

reagovat
Neděle 2. května 2010 ve 14:55 ® kingkubik

na nechteli by jste vy kluci z cech potesit nas slezany zmapovanim jedne vody?vis ono je na pytel ze tady se o nas kraj fakt kazdej malo zajima ani nevis jak velkou radost by jsi nam udelal.a nevadilo by to ze by se to proflaklo stejne se tam nesmi chytat jde spise o to ze mistni rybari o te vode stale vedou diskuze,pohadky o 20 kilovych kapricich 2 metrovych sumcich a bla bla bla.aspon by nas to uvedlo na pravou miru.vam jakozto sportovnim rybarum by urcite bylo umozneno tam chytat a to vim jiste protoze uz jsem tam rybare videl byli to pro nejaky casopis ale o5 jsem se clanku nedockal ze:D

reagovat
Neděle 2. května 2010 ve 14:30 ® osprey
osprey

kingkubik> Ne, pokud jde o ryby, příkazy nemám. Mám svobodu a zároveň odpovědnost. Příkazy dostávám spíš ohledně běhu chytej jako takového.

Největší zodpovědnost ale cítím k rybám a vodě. Daly by se nafotit, napsat i natočit úžasné věci – ale byl by to konec těch míst.

reagovat
Neděle 2. května 2010 ve 14:17 ® kingkubik

kdyz si tu tak pisem chtel jsem se zeptat podle ceho se ridite o cem budete natacet video a psat clany?mate nejaky dany prikazy nebo tak?treba v ledu udelas plavacku tam a tam v breznu feeder na tom a tom reviru a podobne?

reagovat
Neděle 2. května 2010 ve 12:31 ® osprey reakce na …
osprey

kingkubik> Taky znám místa, kde takové ryby jsou. I větší. Nejde mi o to takovou rybu chytit – tedy ne, že bych nechtěl, ale prostě není čas. Kdybych opravdu chtěl a měl na to pár dní, vím, kam vyrazit.

Jde mi o to, že rád chápu, jak fungujou konkrétní vody a jak se chovají ryby.

reagovat
Neděle 2. května 2010 ve 12:16 ® kingkubik

na orliku ne ale vim o jednom miste kde se takovy cejni 60+ chytaj bezne:Dale sezen si povoleni kontrolniho odlovu:D

reagovat