Chytej.cz

Jste pro omezení množství vnadící směsi ??? necteno

5.4.2010 | regulus | 17.977 zobrazení | 113 odpovědí

Vím, že si s tímto fórem nabiju čenich, nicméně docela by mne zajímaly vaše názory.
V dobách dřívějších, bývaly zakázány určité druhy návnad, pokud si dobře pamatuji, ještě kdysi dávno bylo množství i nějakým způsobem omezeno. Počínaje platností zákona o rybářství 99/2004 Sb., není v BP o vnadění ani řádek, jen zcela vyjímečně je zmínka o zákazu u některých revírů v jejich popisu. Existuje však zákon o vodách 254/2001 Sb. [http://www.mrsbrno.cz/…komentar.pdf] kde jsou v §39 odstavec 1 definované závadné látky (na odkazu je to na straně 71 [str. 36 v PDF]) a z toho vyplývá, že i návnada je chápána jako závadná látka a vy tím, že vnadíte de facto porušujete zákon. Za tuto činnost vás nijakým způsobem nemůže postihnout RS, nicméně pokud by vás přistihl inspektor ČIŽP nebo jiný pověřený pracovník tak možná dostanete pokutu, zrovna tak, jako patrně i člověk co krmí kačeny z mostu. Netuším jestli je to dírka v legislativě nebo na to naši zákonodárci ještě nepřišli, ale asi většinu lidí napadne, že si rybář hodí do vody návnadu aby si přilákal ryby.
Je zcela jasné, že především položená by se bez vnadění stala daleko méně atraktivní, „čekání na rybu“ by se ještě prodloužilo, takže úplný zákaz vnadění (i když prakticky existuje) by se nesetkal s moc velkým ohlasem. Ovšem faktickým důsledkem dnešního rybářského trendu především na menších stojatých nádržích je podstatné zhoršení kvality vody a častější úhyny ryb, které bývají alibisticky sváděny na přemnožení bílé ryby apod. Pokud si představíte hektarový rybník, kam za den přijde od března do listopadu v průměru 50 rybářů denně a každý z nich do vody nasype 10 kg krmné směsi, mnohdy velmi pochybné kvality, tak je na neštěstí zaděláno. Vetší stojaté revíry a řeky povětšinou větší množství návnady tak nějak vstřebají, ale pro malé stojáky je to počátek zkázy.
Již skoro 10 let bojuji o omezení vnadění na nějakou rozumnou míru v rámci naší MO, zatím beznadějně, když vstoupil v platnost zákon o rybářství, tak se semnou nikdo nechtěl na tohle téma vůbec bavit z obavy, že by se o vnadění někdo začal zajímat z hlediska zákona o vodách, posledních pár let mi to smetou ze stolu s odůvodněním, že by to nešlo uhlídat a že to je zbytečný.

Jaký na to máte názor vy a co si myslíte o omezení v tomto rozsahu:
Stojaté vody do 2 ha a řeky do 10m šířky 2 kg suché směsi na den
Ostatní 5 kg suché směsi na den

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 6. dubna 2010 ve 22:23 ® džigit

se Vám to tu nějak svezlo do jiného fóra…

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 22:17 ® CeP reakce na …
CeP

Stroft> neni. on je totiz jeste blbejsi. (narod)

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 22:08 ® sus1 reakce na …

Stroft> Nooooooo??!:-)

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 22:06 ® Stroft
Stroft

sus1> Toho bych se nebál,český národ není tak blbý, aby uvěřil hostinskému, který převlékl kabát.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 21:45 ® sus1 reakce na …

Stroft> Neboj, za chvilku to bude,Paroubek zatim vede.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 21:33 ® Stroft
Stroft

Tak tak,soudruzi,re­gulovat,zakazo­vat,nařizovat,ne­bylo toho už dost? :-(( Jsou vody kde 50 litrů krmení je na jedno odpoledne hrozně málo.A jsou vody kde je příliž 2 litry.Stačí jenom používat mozek.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 18:21 ® LuboO reakce na …
LuboO

Robur> 5-litrova cajchovana nadoba je pekna vec, ktoru naozaj odkontrolujes, len je otazka, ci dotycny rybar nema v kufri nachystany 20 l kybel a nedosypa. Budes striehnut za rohom s dalekohladom? To asi nie. Chlapi, toto neusledujete, to si dokaze usledovat len clovek sam v hlave…

Luban – otoc sa, ide ta odfotit…

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 18:18 ® regulus reakce na …
regulus

hraji> jo to docela chápu, právě proto že vím, kde sedíš, jsem tajně doufal že nastíníš cestu kudy …

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 18:14 ® regulus reakce na …
regulus

Luban> teraz si ma naozaj nasral …

otoč se …

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 17:35 ® 

regulus:to je ťažké,keď ty si lakomý kúpiť si pytlík krmiva,potom sa to tu snažíš obhájiť nejakým otravovaním vody:D Keď ty šetríš na jedle(čo je ostatne na tebe vidno),tak dopraj aspoň rybičkám:D

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 16:53 ® hraji reakce na …
hraji

regulus> protože již pár let sedím ve vrcholném orgánu MRS a mám pocit, že nejhůře se dají prosadit ty nejjednodušší a srozumitelné věci. Každý zvedne ruku pro utracení 7 mega za blbou stavbu, kterou nikdo nepotřebuje, nikdo nezvedne ruku pro omezení krmítkářů, a nikdo jim nedokáže vysvětlit, že ty krmítkáře by to neomezilo. Moje skepse vychází ze znalosti reality

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 15:54 ® Alov
Alov

Jakési omezení vnadění by jistě nebylo od věci, ale jak už zde bylo napsáno. Jak to formulovat, jak to uhlídat atd.
Každopádně at to za chvilku nedopadne jako u nás na Sádráku :-((
http://www.chytej.cz/…6/opava-4-a/

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 15:25 ® regulus reakce na …
regulus

hraji> napsal jsi „… velké množství nespotřebovaného krmení má zásadní negativní vliv na kvalitu vody …“, pokud k tomuto dojde na nádrži s malým nebo velmi malým průtokem, je otázka jak dlouho bude trvat než se voda zase pročistí. Jsem přesvědčen, že i relativně malé množství nespotřebovaného krmení má negativní vliv na kvalitu vody, tak proč tomu nepředcházet nastavení nějakých rozumných mantinelů. Nelze spoléhat na to, že všichni rybáři přemýšlí stejně a vnadí v závislosti na situaci, někteří jsou přesvědčeni, že čím víc toho na ten svůj flek naperou, tím víc ryb chytí. Možná by stálo za úvahu nastavení mantilelů v závislosti na ročním období, ale to už by byla možná přeháňka.
Zkus mi vysvětlit, proč se domníváš, že by bylo problematické prosadit nějakou změnu. Mrkni do soupisu revírů, Bobrava 2A, nádrž Cukrovar, tam to jde.

Tutan> neber to tak tragicky, nemyslel jsem všechny … :-)

CeP> votoč se …

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 14:11 ® Robur
Robur

Cepe, dost dobrý:-D

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 12:34 ® CeP reakce na …
CeP

regulus> tady si halt nevyberes. nekdo do vody haze krmeni a nekdo zasejc fotaky…

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 12:05 ® Robur
Robur

jediné co lze snad sledovat je to, že kdo krmí, tak může mít u sebe jen nádobu např. na 5 litrů :-D a CEJCHOVANOU, akorát do 5 litrovky se asi nedá moc směs kypřit a přesívat. Je to halt neusledovatelné.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 11:50 ® Tutan
Tutan

regulus> Je nás víc, co stojí za tebou, tvým nápadem a neměli by problém jej dodržovat. Tím pádem by prakticky nebylo ani co kontrolovat :-) ..... tak, prosím, nepiš: „vy to všichni berete moc doslova, hektarovej rybník s 50 rybářama jsem plácnul jako příklad, záleží jak je hlubokej, kde je atd.“
Stojí to za úvahu, podporu i snahu něco s tím udělat!

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 9:43 ® hraji
hraji

regulus> vybral jsi excelentní téma, akorát prosadit jakoukoliv změnu je problematické. Samozřejmě máš pravdu v tom, že nějaké nastavené mantinely by omezily nepodstatnou část rybářů, většině stejně nějaké dva tři litry stačí

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 9:08 ® hraji reakce na …
hraji

vondras> velké množství nespotřebovaného krmení má zásadní negativní vliv na kvalitu vody, proto také zákon o vodách hovoří o krmení ryb jako o vnosu závadných látek a je na něj potřeba povolení (týká se rybníkářství a rybochovů).

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 1:02 ® HaD reakce na …
HaD

regulus> se zákazy mám stejný názor jako Ty. Rychlost je taky omezená všude i když to všude trvale kontrolovat nejde a velká část řidičů to i přes toto vědomí neporušuje. Fakt ale je, že aby měl zákaz smysl, musí být kontrolovatelný a v tomto případě to asi technicky možné není.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 0:42 ® regulus
regulus

vondras> nikdo nic nezakazuje, ber to jako anketu, prostě vadí – nevadí :-D Změnily se časy, víc rybářů, víc krmení … Mimochodem na dost soukromácích je krmení nějakým způsobem omezeno, je to o místních podmínkách, jeden příklad http://www.jestrabice.cz/rybarsky_rad/ . Se závistí jsi mě opravdu rozesmál, ono by asi bylo nejlíp, kdyby u vody vládla naprostá anarchie, ne? ;-)

HaD> vy to všichni berete moc doslova, hektarovej rybník s 50 rybářama jsem plácnul jako příklad, záleží jak je hlubokej, kde je atd. První odpovědi nebyly, mě by to vadilo případně nevadilo, je to na zamyšlení nebo je to blbost, ale úplně nevíc bylo, to nejde zkontrolovat.:-O Přiznám se, že tohle jsem fakt nečekal a trochu mi to vyrazilo dech, připadne mi, že hodně lidí přemýšlí ve smyslu jak to já nebo druzí budou ojebávat, nikdo nepřemejšlí, že i kdyby se to tak úplně nedodržovalo, tak by to bylo ku prospěchu, o čemž jsem např. já přesvědčenej. S tím množstvím krmení sem to asi taky posral, z těch 2kg suché jsem předpokládal tak 3 kg mokré, za celej život jsem nejspíš do vody naházel míň krmení než většina lidí co chodí na položenou za míň jak rok, takže naprosto nemám odhad a ten 2 kg sáček co o něm psal tomashr, bych měl na celou sezónu, mimochodem před chvilkou jsem dělal grunt a našel jsem sklinku kukuřice, co jsem si koupil na Dobrou Vodu, je tam ještě půlka. :-93;
Pokud se ovšem chceš pokochat krmením ve velkém, zajeď si na Mušov, sedni na břeh s dalekohledem a když přijede nějaká nová partička, tak s největší pravděpodobností uvidíš jak to tam perou z lodi rovnou z pytlů.

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 ve 23:50 ® jersey
jersey

Vondras: Čéče neblázni…nevím, jak ty, ale lidi normálně chemikálie neseßou…a aby h0ven, co se dostanou(!?!?!?) do vody bylo tolik, asi by půl Prahy muselo sßát u Hostivařské přehrady…

A o závisti už to vůbec není.

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 ve 23:30 ® HaD reakce na …
HaD

vondras> podle mě se mýlíš – velké množství krmení, které ryby nedokáží sežrat na kvalitu vody určitě negativní vliv má – začne to hnít a to vodě prostě ublíží

regulus: myslím si, že plošně řešit tuto záležitost je liché – na drtivé většině vod si myslím problém nevzniká. A tam kde vzniká, by se to asi řešit mělo – na základě nějaké studie a pro konkrétní revír. Já jsem se za dobu co chytám ryby setkal s opravdu masivním a nesmyslným vnaděním jen párkrát. V hlavě mi utkvěla parta rybářů na Dyji asi před deseti lety, kdy do vody vysypali asi 50 kg polovařených brambor a asi 50 kg obilí (jestli bylo vařený nebo ne si nepamatuju). To byl úlet, ale jinak ne. Nakonec kolik lidí si dneska může dovolit přijít k vodě a nasypat tam žrádlo za 1000 kč, aby si půl dne zachytalo. A aby se takových na hektarovém rybníce vystřídalo 50 za den, tomu fakt nevěřím. Alespoň ne pravidelně.

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 ve 22:23 ® vondras

na kvalitu vody krmení nemá žádný vliv to už by musely být soukromé vody otrávené,když vezmu v potaz co lidí a zvířat se v blízkosti vodních toků vykálí a déšt to spláchne do vody a i jiné chemikálie které se tam dostanou, spíše nechápu kde se pořád berou nápady něco zakazovat mezi rybáři,není to pouze závist že někdo chytá a druhý ne a snaha někoho pořád omezovat, možná byste tento návrh mohl zadat při všech závodech v rybolovu a docela mě zajímá co vám dotyční odpoví !!!

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 ve 21:47 ® Berty
Berty

Nevím jestli to má vliv na kvalitu vody, zatím jsem asi takový revír nepoznal. Jinak se určitě do limitu vejdu a tam kde je to zakázaný tak tam nevnadím (napríklad ten Džbán v Praze)a určitě bych to dodržoval dál. To si pomůžu třeba žížalkou. Kdyby jste k tomu zakázali ještě živé nástrahy a potažmo i návnady … to by byla jiná, to bych musel akorát vláčet :-)

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 v 19:52 ® MP-E65mm
MP-E65mm

regulus> já nejsem schopen řící, zda by Tebou udávané množství mělo vliv na kvalitu vody, samozřejmě se to jednoznačně říct nedá (ostatně jako o všem co se rybařiny týká). Každopádně už teď Ti mohu říci, že by mě to nevadilo, protože opravdu Tvůj limit nepřesáhnu už nyní. Většinou u plavané padne víc krmení, ale do dvou kil suchého se vejdu.

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 v 18:32 ® regulus reakce na …
regulus

tomashr> otázka zní, co je to okolí a tolik revírů. Pokud vezmu okruh 25 km, tak jen tak co si z hlavy vzpomenu, tak rybníků, nikoliv revírů, bude kolem deseti (pochopitelně různejch velikostí, kdybych to měl vyhledat, tak určitě víc a to těch 12 co mám kousek od baráku počítám za jeden). Pokud bych vzal okruh 50 km, tak bych to počítal 2 hodiny. Pokud se týká onoho brutálního krmení ve smyslu dvoukoláku kukuřice, tak to se tam jistě neděje, na Mušově to pochopitelně je častý obrázek, ale myslím, že takové extrémy se na těch menších vodách nedějí, na JM se „nepěstujou“ lodě, takže to není čím zavézt.

Druhá část tvojí otázky o podstatné části rybářů. Tam je to tak trochu daný kde je onen rybník. Pokud se jedná o rybníček tak trochu mimo více vod a mimo rozumný dopravní spojení, tak tam těm kilovým plechovičkám věřím. Oni Sanderem zmiňovaní důchodci se také vyskytují obvykle jen na místních rybnících, často nikam jinam nejezdí. Pokud je ale takovýto rybník u většího města a navíc dostupnej MHD, tak jsou poměry docela jiný. Z kyblíčků jsou kýble a pere se to do vody o sto šest. V každým případě, ty dávky co tam pánové namíchají bych já měl nejmíň na 3×. Domnívám se, že účelem vnadění je rybu přilákat a nikoliv ji nakrmit nebo přežrat. ;-) Hladová ryba jezdí a hledá žrádlo, přežraná se producíruje po rybníku od jedné hromady šrotu ke druhé a na nástrahu dlabe. :-D

Pokud se týká toho podle čeho to beru nebo proč se tím vlastně zabývám, tak je to zkušenostmi z oněch 12 jezer co mám kousek od baráku. Bydlím v týto oblasti 25 let a když byli kluci malí, tak jsem se na nějakou dobu uchýlil k bobkařině. No a protože tam už nějakej rok chodím, tak vidím, jak se ty kýble šrotu neustále zvětšují a zvětšují se i jinde. Když kluci odrostli, tak jsem se vrátil zpátky k plavačce a feederu jsem taky přišel docela na chuť, takže si myslím, že můžu v relativně dlouhé době zhodnotit vývoj. Chodím tam ale čím dál míň, protože to je čím dál víc o ničem.

FOR ALL> Ještě nakonec jednu poznámečku, mám raděj řeku a v posledních možná tak pěti letech jsem utekl k umělejm nástrahám, v současné době je počet mých návštěv stojáků asi tak 1–5% z celkové docházky k vodě. Vlastně by mi to mohlo být ukradený. Jenže ono všechno souvisí se vším a je docela příjemný mít kousek od baráku vodu, kam si člověk v případě, že zrovna nemá náladu nebo i čas jet někam na řeku, může sednout na sluníčko a hodit brček nebo feeder k rákosí. No a když už tam je, tak to chce něco chytit, aby tam neseděl jako trubka a jak jsem psal, přežraný ryby neberou. V opačným případě si může klidně nahodit do zahradního jezírka s rostlinkama nebo do bazénu.:-93;

Byl bych docela rád, kdyby se tu dopodrobna neřešilo jestli to je či není kontrolovatelný, to je asi každýmu jasný, spíš by mě zajímalo, jestli si myslíte zda by určitý omezení k něčemu bylo z hlediska kvality vody na stojatých vodách a jestli by vám vadilo, že by jste se měli vlézt do nějakého limitu.

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 v 18:05 ® superweb
superweb

Abych se priznal – za lonskou sezonu jsem zvladl zkrmit 50kg kukurice, cca 20kg psenice a 10kg repky(vahy v suchem stavu). Znacna cast padla na hlavnim toku Labe, neco na Berounce, ale tak 10–15kg kukurice na 3ha rybniku. Nepozoroval jsem tam ze by mely ryby problem to sezrat, spis naopak. Ono jde spis o to mit trochu cit pro to, kdy muzu krmit hodne a kdy ne. V lete hejno kapriku sporada 10kg kukurice jak nic – podle cetnosti zaberu jim docela chutnala :-) Krome toho je tu i samoregulacni prvek – kdyz prekrmim, ryby zrat nebudou → priste budu krmit min(i kdyz nekdo si to muze vysvetlit jako ze krmil malo :-) )

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 ve 14:36 ® tomashr

regulus> Já bych měl jeden faktický dotaz – fakt máš v okolí tolik revírů, kde podstatná část rybářů krmí nějak do extrému? Mě se to totiž moc nezdá – co vídám kolem sebe, tak zhruba 2/3 rybářů nekrmí prakticky vůbec (něco mezi úplnou nulou a tím malým kyblíčkem šrotu, jak to popsal Sander). Lidé z té zbylé třetiny (kam taky patřím) sice krmí někdy dost, ale je to vesměs tak v rozsahu jeden dvoukilový pytlík slušné krmné směsi a jedna 400g plechovka „bonduelky“ na docházku. Těch šílenců ve stylu „dvoukolák plný kukuřice/pšenice“ je pár procent.

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 ve 14:14 ® MP-E65mm
MP-E65mm

regulus> a myslíš, že by se nechal omezit? když je skoro jisté, že je to nekontrolovatelné? To, že ten rybář není připraven jsem spíš myslel tak, že si tuto skutečnost musí uvědomit, brát to jako samozřejmost, stejně jako v Tvém případě lov na háčky bezprotihrotu na P revírech. Zvláštní přirovnání, ale asi tušíš co jsem tím chtěl říct.

reagovat