Chytej.cz

Jste pro omezení množství vnadící směsi ??? necteno

5.4.2010 | regulus | 17.976 zobrazení | 113 odpovědí

Vím, že si s tímto fórem nabiju čenich, nicméně docela by mne zajímaly vaše názory.
V dobách dřívějších, bývaly zakázány určité druhy návnad, pokud si dobře pamatuji, ještě kdysi dávno bylo množství i nějakým způsobem omezeno. Počínaje platností zákona o rybářství 99/2004 Sb., není v BP o vnadění ani řádek, jen zcela vyjímečně je zmínka o zákazu u některých revírů v jejich popisu. Existuje však zákon o vodách 254/2001 Sb. [http://www.mrsbrno.cz/…komentar.pdf] kde jsou v §39 odstavec 1 definované závadné látky (na odkazu je to na straně 71 [str. 36 v PDF]) a z toho vyplývá, že i návnada je chápána jako závadná látka a vy tím, že vnadíte de facto porušujete zákon. Za tuto činnost vás nijakým způsobem nemůže postihnout RS, nicméně pokud by vás přistihl inspektor ČIŽP nebo jiný pověřený pracovník tak možná dostanete pokutu, zrovna tak, jako patrně i člověk co krmí kačeny z mostu. Netuším jestli je to dírka v legislativě nebo na to naši zákonodárci ještě nepřišli, ale asi většinu lidí napadne, že si rybář hodí do vody návnadu aby si přilákal ryby.
Je zcela jasné, že především položená by se bez vnadění stala daleko méně atraktivní, „čekání na rybu“ by se ještě prodloužilo, takže úplný zákaz vnadění (i když prakticky existuje) by se nesetkal s moc velkým ohlasem. Ovšem faktickým důsledkem dnešního rybářského trendu především na menších stojatých nádržích je podstatné zhoršení kvality vody a častější úhyny ryb, které bývají alibisticky sváděny na přemnožení bílé ryby apod. Pokud si představíte hektarový rybník, kam za den přijde od března do listopadu v průměru 50 rybářů denně a každý z nich do vody nasype 10 kg krmné směsi, mnohdy velmi pochybné kvality, tak je na neštěstí zaděláno. Vetší stojaté revíry a řeky povětšinou větší množství návnady tak nějak vstřebají, ale pro malé stojáky je to počátek zkázy.
Již skoro 10 let bojuji o omezení vnadění na nějakou rozumnou míru v rámci naší MO, zatím beznadějně, když vstoupil v platnost zákon o rybářství, tak se semnou nikdo nechtěl na tohle téma vůbec bavit z obavy, že by se o vnadění někdo začal zajímat z hlediska zákona o vodách, posledních pár let mi to smetou ze stolu s odůvodněním, že by to nešlo uhlídat a že to je zbytečný.

Jaký na to máte názor vy a co si myslíte o omezení v tomto rozsahu:
Stojaté vody do 2 ha a řeky do 10m šířky 2 kg suché směsi na den
Ostatní 5 kg suché směsi na den

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...
Pátek 27. ledna 2012 v 11:05 ® nnnap
nnnap

tak k čemu potom je dobrý takový výkaz? K vytření řitě.

reagovat
Čtvrtek 26. ledna 2012 ve 23:09 ® hraji reakce na …
hraji

Jarda Š.> no ano, RO může přihlédnout k navýšení, ale nezmění kvůli tomu ZP. Ale všechno má své meze. To víme oba. Protože ona je zde i druhá strana mince a to jsou finance. A pokud vím, nejsou ÚS v navyšování financí zrovna dajní.

reagovat
Čtvrtek 26. ledna 2012 ve 23:00 ® Jarda Š. reakce na …

hraji> Ona to úplná pohádka není. Je to argument na který RO slyší při schvalování překročení zarybňovacího (resp. zakapřovacího) plánu, že ze sumářů je doloženo, že ten kapř, i když ho už vloni bylo nad plán, se stejně vychytal, tedy letos lze ještě přidat, takže budeme s přivolením vrchnosti sadit kapře jako správní stachanovci.

reagovat
Čtvrtek 26. ledna 2012 ve 21:22 ® regulus reakce na …
regulus

stump> docela s tebou souhlasím, že je třeba používat zdravej rozum, ale bohužel, v praxi se s tím moc nesetkávám.
Pokud se týká toho omezování, tak mám dojem, že si někteří pletou demokracii s anarchií, zákony jsou taky svým způsobem omezování a valná většina je dodržuje proč to je na každým, někdo proto, že je považuje za správný a někdo proto, že se bojí aby nešel do basy.
Mimochodem těch možná pět nebo kolik let co tu láska vítězila nad lží a nenávistí, policajti se pomalu báli vystrčit nos a spousta věcí se tolerovalo udělalo tolik paseky, že si to mnozí ani nedovede představit.

reagovat
Čtvrtek 26. ledna 2012 ve 20:09 ® stump
stump

Ze zásady jsem proti jakékoliv regulaci čehokoliv. Někdo už tu psal, že jsme si toho v minulosti dost užili. Tak jako při jiných činnostech, je třeba i při vnadění používat zdravý ( nebo selský ) rozum. Chytráci, kteří chtějí dosáhnout vyšších úlovků metodami odporujícími zdravému rozumu, si vždycky poradí, jak s případnými omezeními vyčůrat!

reagovat
Čtvrtek 26. ledna 2012 v 15:44 ® hraji reakce na …
hraji

regulus> něco takového může zkusit leda hňup, který si myslí že ví, a přitom ví prd.

reagovat
Čtvrtek 26. ledna 2012 v 15:20 ® regulus reakce na …
regulus

hraji> no pokud je pisatel ten kdo si myslím, tak asi není vhodný dráždit hada bosou nohou … :-))

Evidentně máš už po kafi …

reagovat
Čtvrtek 26. ledna 2012 v 15:14 ® hraji reakce na …
hraji

regulus> to je hloupý pokus, opravdu dost hloupý

reagovat
Čtvrtek 26. ledna 2012 v 15:12 ® regulus reakce na …
regulus

hraji> mám dojem, že tady máš kontrolu seshora … :-))

reagovat
Čtvrtek 26. ledna 2012 v 15:10 @ Lena reakce na …

hraji> Jíro nekecej a alou domů!

reagovat
Středa 25. ledna 2012 v 18:23 ® hraji reakce na …
hraji

regulus> vykázané úlovky se v žádném případě neprojeví příští rok ve zvýšeném zarybnění. To je jedna z pohádek, které si vykládají rybáři při večerních lovech. Tedy pohádek – ona je to pitomost jak vrata.

reagovat
Středa 25. ledna 2012 v 17:49 ® ladamaj
ladamaj

regulus>To to projde jen na lokalitách kde berou vodu pro spotřebitele a ještě někdy na místech ke koupání a tam to je omezeno nebo(zakázáno)po určitou dobu např.přes léto.Ostatní nikdy neprojde pokud se nejedná o chráněné toky.

reagovat
Středa 25. ledna 2012 v 15:07 ® All Armor
All Armor

regulus> Oni to tam tak mastí mnozí. Ale je pravda, že ryb je tam hodně. Kapr, štika…Do plánů se to promítá. Co se odloví, s rezervou se doplní. Kousek dál je jedno jezírko, kde mají, krom jiného, 20 sumců nad 160 cm a ti se jim starají o „regulaci“ obsádky.:-D I obrázek jsem na webu našel.

reagovat
foto/forum/2012/th-img19502.jpg
Středa 25. ledna 2012 ve 14:53 ® regulus reakce na …
regulus

All Armor> taky jsem jednoho nebo dva takový znal, netuším jak se to promítá do zarybňovacích plánů, ale pokud to nedělá půlka lidí co na danej revír chodí, tak je to myslím jedno. Z druhé strany pokud by to mělo mít vliv doplnění rybí obsádky, tak v některých případech (kapra nemyslím), bych to i docela schvaloval.

reagovat
Středa 25. ledna 2012 ve 14:42 ® All Armor
All Armor

regulus> Já se loni setkal na soustavě jezírek po těžbě rašeliny s jinými místními „chytráky“. Všechno, jako popisuješ, akorát že si ty ulovené a puštěné kapry zapisují do úlovkových záznamů. Aspoň dovolené množství (zapíší si 2 kapry i když je ten den ani nechytí). Jeden se mi s tím pochlubil. Na otázku proč tak degradují statistiku ulovených ryb, řekl, že právě proto. Když budou jezírka „vylovená“ (na papíře), dosadí oragnizace další ryby. A budou jich mít plno… Zákon tím neporušují. Ten s takovou blbostí nepočítá. Jak jsem zjistil, zatím jim to vychází. Voda plná ryb, vodá je velmi úživná i bez dokrmování a oni tam ještě sypou. Díky trvalému přítoku z čistého horského pstruhového potoka, to není žádný žabinec a voda je tam čistá. I duháků v dobré kondici je tam dost. Akorát, že díky nadbytku plevelných ryb a a náletového hmyzu vedle les a louka), jaksi neberou všelijaké umělé výmysly. Spíš mrtvou rybku při lovu candáta. Tak se prý chytí pár kusů okolo 70–80 cm ročně.

reagovat
Středa 25. ledna 2012 ve 14:01 ® krl
krl

Krmit s rozvahou a podle vody. Např. v Liberci máme v podstatě pouze perkové díry s detritem 1–2 cm.Tam ryby přežívají díky krmení rybářů, jinak by určitě hubly.

reagovat
Středa 25. ledna 2012 v 1:49 ® regulus
regulus

Tak ještě moje oblíbené téma a už toho nechám … :-D

Já jen, aby tady nebylo tak přenavijákováno … :-))

reagovat
Středa 21. dubna 2010 v 0:10 ® Raf
Raf

Tohle vůbec není problém českých vod. Jsem rád, že už jsou „doby dřívější“ pryč. Nechme rybáře chytat a oni nám tu důvěru v dlouhodobém hledisku vrátí…

reagovat
Neděle 18. dubna 2010 ve 20:10 ® tomashr reakce na …

Stroft> Přesně o tomhle jsem si tu vyměňoval názor s regulusem i já – osobně jsem prostě nikdy neviděl situaci, kdy by na malém rybníčku bylo mračno rybářů, kteří by všichni intenzivně krmili, přijde mi to jako scifi (nepočítám závody). Podle mě asi narazil na nějaké místo, kde se krmení fakt víc rozjelo, ale plošný problém to prostě není. Jediná věc k zamyšlení je možná to krmení extrémním množstvím partiklu, které se občas vyskytne v kaprařině, tam občas nějaké „hnití“ nastat může. Klasické plavačkové/fe­ederové krmení je ale rizikem minimálním, o tom jsem dost přesvědčen.

reagovat
Neděle 18. dubna 2010 ve 13:15 ® Mega-Fish
Mega-Fish

U nás na Jordáně se nesmí krmit vůbec…

reagovat
Čtvrtek 15. dubna 2010 v 18:04 ® Kubah

Jo, tady jde o jednu věc – nemůže se dát stejné omezené množství na všechny revíry – př. Nové Mlýny a Sázava atd…

reagovat
Čtvrtek 15. dubna 2010 v 15:04 ® Stroft reakce na …
Stroft

tony.bobo> Já takové zkušenosti nemám.Ještě nikdy jsem neviděl, že by se u 2ha vody sešlo 30rybářu a každy tam sypnul 10 litrů.

reagovat
Středa 14. dubna 2010 v 18:14 ® tony.bobo reakce na …
tony.bobo

Stroft> Ty si mě nepochopil.Nemluvil sem u jednotlivci nebo skupině která tam naháže celkem 30 litrů krmiva ale mluvil sem o 32 rybářích kteří tam naháží tvích 17 litrů.Trochu si teď budu protiřečit ale dokážu pochopit že na závodech vyhážeš do vody kvanta krmení ale vem si kolik krmení tam naháží naši starší rybáři,ti dojedou né s kyblíkem ale přímo s lodnou a místo aby zbytek vzali domů na další lov jak to dělá koukám půlka z nás tak to našvihaj do vody.O to tu jde.

reagovat
Středa 14. dubna 2010 v 9:05 ® robert2k

ahoj, přečtení článku mi vyburcovalo k příspěvku. Pokud vybízíš k zamyšlení(nad čímkoliv) je dobré aby jsi se zamyslel i nad tím co nám předkládáš.. 50 rybářů na jeden den x množství krmení je absurdita. Konkrétně k tématu: Máš v pravdu v tom, že je to problém. Problém je ale v nás lidech. Chování u vody, k rybám a k přírodě všeobecně není vždy v pořádku. Při každé návštěvě u vody vidíme s ostatními kolegy, že jsou rybáři a rybáři. Nelze však napsat, že x rybářů zanechá x odpadků a odnese x ryb.Dokud nezměníme naše myšlení žádné nařízení nepomohou.

reagovat
Středa 14. dubna 2010 v 0:20 ® Juraj

tony.bobo> Jenže oni to neudělají. Zvlášť když je ujistím, že to co mám v 17l kýblu není jen tak šrot. Ptát se přijdou tak po 40 plotici, nebo pátém kaprovi(co zrovna bere). Když jim ukážu sáček řeknu cenu a nechám nahlédnout do kýblu, kolik tam toho ještě mám, jedinec zpravidla mění barvu a odchází ke svým. Tam se obvykle rozvine živá diskuze. Samo, že jim nevykládám, že 30% tvoří hlína a objem navíc dotváří obrovské množství vody, jež krmivo nasaje. Lidi neblbněte. Když jsou při chuti tak 17l fakt nic není

reagovat
Úterý 13. dubna 2010 ve 22:47 ® tomin

Mě stačí tak necelej litrovej kyblík krmení na 4 hodky u vody. Takže když vidím rybáře s 15 litrovím kyblem od primalexu kterej ani nemužou unýst a čtvrt hodiny zněj hážou krmení do vody než začnou chytat. Tak to mě přestane to chytání bavit. Dytˇto kazí vodu, co ryby nepožerou to pak na dně zahnívá. Ja bych byl i pro.

reagovat
Úterý 13. dubna 2010 ve 21:08 ® Bulldog.o
Bulldog.o

Nejhorší je když vidím jak někdo ukončí lov, veme svůj kýbl krmení a šup se zbytkem do vody…, ale mám pocit, že se tak děje z nevědomosti. Já to říkám pořád, dívejte se na věci z vrchu a z několika úhlů.. a proto omezení množství vnadící směsy… neplošně, proč ne..

reagovat
Úterý 13. dubna 2010 ve 21:07 ® Stroft reakce na …
Stroft

tony.bobo> Nerozumím tvé reakci.Dnes jsem byl cíleně na plotice.Měl jsem 15litrů krmení.Po třech hodinách mi došlo krmení a za 10 minut po té co jsem dokrmil zbytek jsem zůstal bez záběru.4ha revír nachytáno 25O plotic.Prostě nelze překrmit,jedině,že bych tam přijel s tatrovkou plnou šrotu.

reagovat
Úterý 13. dubna 2010 ve 20:58 ® Stroft
Stroft

kamos007> Tak už to u ryb bývá, že se nažerou a pak nějaký čas trávi:)

reagovat
Úterý 13. dubna 2010 v 17:51 ® tony.bobo
tony.bobo

Stroft> To si jen myslíš,náš nejmenší revír má tuším 0,8 ha.

reagovat
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...