Vyhledávání
Jste pro omezení množství vnadící směsi ???
5.4.2010 | regulus | 17.986 zobrazení | 113 odpovědí
Vím, že si s tímto fórem nabiju čenich, nicméně docela by mne
zajímaly vaše názory.
V dobách dřívějších, bývaly zakázány určité druhy návnad, pokud si
dobře pamatuji, ještě kdysi dávno bylo množství i nějakým způsobem
omezeno. Počínaje platností zákona o rybářství 99/2004 Sb., není v BP
o vnadění ani řádek, jen zcela vyjímečně je zmínka o zákazu
u některých revírů v jejich popisu. Existuje však zákon o vodách
254/2001 Sb. [http://www.mrsbrno.cz/…komentar.pdf]
kde jsou v §39 odstavec 1 definované závadné látky (na odkazu je to na
straně 71 [str. 36 v PDF]) a z toho vyplývá, že i návnada je chápána
jako závadná látka a vy tím, že vnadíte de facto porušujete zákon. Za
tuto činnost vás nijakým způsobem nemůže postihnout RS, nicméně pokud by
vás přistihl inspektor ČIŽP nebo jiný pověřený pracovník tak možná
dostanete pokutu, zrovna tak, jako patrně i člověk co krmí kačeny
z mostu. Netuším jestli je to dírka v legislativě nebo na to naši
zákonodárci ještě nepřišli, ale asi většinu lidí napadne, že si
rybář hodí do vody návnadu aby si přilákal ryby.
Je zcela jasné, že především položená by se bez vnadění stala daleko
méně atraktivní, „čekání na rybu“ by se ještě prodloužilo, takže
úplný zákaz vnadění (i když prakticky existuje) by se nesetkal s moc
velkým ohlasem. Ovšem faktickým důsledkem dnešního rybářského trendu
především na menších stojatých nádržích je podstatné zhoršení
kvality vody a častější úhyny ryb, které bývají alibisticky sváděny na
přemnožení bílé ryby apod. Pokud si představíte hektarový rybník, kam
za den přijde od března do listopadu v průměru 50 rybářů denně a
každý z nich do vody nasype 10 kg krmné směsi, mnohdy velmi pochybné
kvality, tak je na neštěstí zaděláno. Vetší stojaté revíry a řeky
povětšinou větší množství návnady tak nějak vstřebají, ale pro malé
stojáky je to počátek zkázy.
Již skoro 10 let bojuji o omezení vnadění na nějakou rozumnou míru
v rámci naší MO, zatím beznadějně, když vstoupil v platnost zákon
o rybářství, tak se semnou nikdo nechtěl na tohle téma vůbec bavit
z obavy, že by se o vnadění někdo začal zajímat z hlediska zákona
o vodách, posledních pár let mi to smetou ze stolu s odůvodněním, že by
to nešlo uhlídat a že to je zbytečný.
Jaký na to máte názor vy a co si myslíte o omezení v tomto rozsahu:
Stojaté vody do 2 ha a řeky do 10m šířky 2 kg suché směsi na den
Ostatní 5 kg suché směsi na den
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 13. dubna 2010 v 16:39 ® kamos007 reakce na …
-
Stroft> co jsem viděl co taťka donesl na zahájo kapry ze kterých kipal šrot.takže se za ráno nacpali k prasknutí a odpoledne už moc nebrali.
reagovat - Pondělí 12. dubna 2010 ve 23:41 ® regulus reakce na …
-
Stroft> v pohodě, napsal jsi svůj názor, sice ho nesdílím, ale o tom je diskuse.
Těch 17 l jsem před tím nepochopil, nedobrnklo mi, že na závodech to je na litry.
reagovat - Pondělí 12. dubna 2010 ve 23:08 ® Stroft reakce na …
-
regulus> téma zní:co vy na to.Já jsem napsal svůj názor.17l je prostě 17 litrů(zavodní limit) nevím čemu nerozumíš.Tlupa plotic- i 100vky kusů.Nezapomínat, že ve vodě nejsou jen ryby, které žerou naše krmení. Z praxe: krmím chytám,ryba na hod.Dojde krmení(17l)a do 15min jsem bez záběru.Příklad 2. jsem na lodi chytám okouny,v tom ze břehu vyjedou kluci na gumáku a kousek ode mne sypnou 50 lítrů kukuřice do hlubin.Do této chvíle na sonaru ani šupina do 15min ryba na rybě.Kluci na břehu tahají rybu za rybou.Za dvě hodiny na sonaru pusto a kluci na břehu jsou bez záběru.Nasedají do člunu a dalších 50 litrů padá do vody a za 15 minut na sonaru opět přehršel.Nic neregulovat,za komančů toho bylo dost!
reagovat - Pondělí 12. dubna 2010 ve 22:51 ® Stroft reakce na …
-
tony.bobo> 1ha rybník na něm 32 rybářu je celkem scifi.Možná na závodech, které pořádá místní organizace.I v této situaci by už navečer(při běžném zarybnění)bylo vyluxováno.
reagovat - Pondělí 12. dubna 2010 ve 22:39 ® regulus
-
Stroft> je otázka čemu říkáš 17 l krmení a čemu tlupa plotic …
Hodím sem téma na zamyšlení.
Představte si průměrně zarybněnej rybník, myslím tím tak akorát z hlediska biologický rovnováhy. Za předpokladu, že by se tam nevyskytovali rybáři, tak ryby hledají přírodní potravu, je to sice honička, ale díky tomu, že v rybníku je všechno vyvážený, tak si to příroda ureguluje sama.
Pokud se o tuto nádrž začne starat člověk a dělá to rozumně, tak nějaký ryby nasadí, nějaký se chytnou a v rybníku v průměru na celej rok stále panuje jakási biologická rovnováha, třeba i za cenu, že po nasazení trochu přikrmí.
Takhle to více méně fungovalo dost dlouho, ale jen do té doby, když člověk-rybář, začal mít dojem, že když do vody naháže hodně návnady chytne víc ryb a protože dokázal vyrobit daleko dokonalejší náčiní k rybolovu něž se používalo v minulosti, má mnohem víc úlovků a taky paradoxně začal chycené ryby pouštět.Zamysleme se nad tím, co se děje v onom rybníčku. Je tam v průměru stále stejně ryb, ale člověk do něj začal dopravovat stále více potravy. Pro ryby zdánlivě dobrá zpráva, nemusí se tolik snažit, jen popojíždějí od jedné hromádky šrotu ke druhé a futrují. Co tomu ale říká biologická rovnováha??? Máme tu dvě možnosti, buď ryby toto přebytečné krmivo nestačí sníst a ono zkvasí a má špatný vliv na kvalitu vody, v opačném případě, tedy pokud to ty ryby sežerou, tak o to víc vyserou, rostliny to nestačí zpracovat a opět to má špatný vliv na kvalitu vody.
Znovu opakuji, že jsem toto fórum nezaložil z důvodu prosazování nějakého plošného zákazu, jak z některých příspěvků cítím, zrovna tak má každá voda svoje specifika, ale přesto jsem přesvědčen, že je spousta těch hektarových rybníčků v přímém ohrožení, myslím tím především ty, co mají špatný průtok, jsou hojně navštěvované a přitom nejsou vzhledem k množství lidí co se tam vystřídá dostatěčně velké a tam by se s tím nejspíš mělo začít něco dělat.
Je to jen a prostě téma na zamyšlení, nevím kde je ta hranice co ta voda ještě vydrží a co už je moc, nicméně jsem přesvědčen, že méně je lépe a budu rád jak za vaše názory, tak za to, že když si k tomu vašemu rybníku sednete a uvědomíte si, že vlastně polovina toho šrotu klidně stačí.
reagovat - Pondělí 12. dubna 2010 ve 21:28 ® tony.bobo reakce na …
-
Stroft> A teď si představ že sedíš na 1 ha rybníčku kde je 32 míst pro rybolov a všechny jsou obsazeny a každý rybář tam nahází tebou zmiňovaných 17 l krmiva.Ono stačí i 10 l.to ty plotice musí mít půl metráku.
reagovat - Pondělí 12. dubna 2010 ve 20:42 ® Stroft reakce na …
-
kamos007> Jestli to není tím, že se vychytaly:)17 litrů krmení,vyluxuje tlupa plotic za 1hodinu.Co bláznite s tím krmením?
reagovat - Pondělí 12. dubna 2010 v 19:22 ® kamos007 reakce na …
-
sus1> to je fakt!!!unás se zahajovalo 1.4 a týden po ryby prestaly brát.
reagovat - Pondělí 12. dubna 2010 v 19:08 ® tony.bobo
-
To je těžký,jak by si to chtěl kontrolovat.Každopádně otázka na zamyšlenou.Když vidím u nás chlapi s obalenýma krmítkama které je v " 4× větší div to prut nezlomí při náhozu a co 10 minut nahodí je to trochu zarážející.
reagovat - Neděle 11. dubna 2010 ve 23:58 ® Jak.novi reakce na …
-
sus1> Každou diskuzi je potřeba tzv. okořenit.
reagovat - Neděle 11. dubna 2010 ve 23:31 ® regulus reakce na …
-
marcel.nbznk> nejen tam i když ponětky jsou trochu větší, tam se to snad rozdejchá …
reagovat - Pátek 9. dubna 2010 ve 20:45 ® marcel.nbznk
-
souhlasím s hrajim,hospodáři MO by mohli líp a víc pracovat,centrální direktiva jsou těžce kontrolovatelná
regulus: asi znáš situaci v ponětkách.kdo to tam neviděl,tak neví o čem píšeš,tam se chce hodně brečet.
reagovat - Pátek 9. dubna 2010 v 8:57 ® chosebaits reakce na …
-
regulus>Já jsem napsal svuj názor a na jistýh vodáh bych se tomu nebránil,ale oprovdu toto je už vrchol ledovce.
reagovat - Pátek 9. dubna 2010 v 1:00 ® regulus reakce na …
-
chosebaits> mohu tě ujistit, že na vymejšlení pyčovin fakt nemám čas a kdyby se mi jen trošinku zdálo, že tohle fórum nemám zakládat, tak to neudělám. Bohužel doba dospěla, alespoň dle mýho názoru do stádia, kdy je třeba se nad tím zamyslet, nemusíš souhlasit, stačí když se nad tím zamyslíš …
reagovat - Čtvrtek 8. dubna 2010 ve 22:46 ® sus1 reakce na …
-
kamos007> Vtipy mají svoje forum.
reagovat - Čtvrtek 8. dubna 2010 ve 21:41 ® LuboO reakce na …
-
osprey> jasne, a co nezozeru, natlacia do spiziren, to si nevedel?
reagovat - Čtvrtek 8. dubna 2010 v 16:35 ® osprey reakce na …
-
kamos007> Fakt?
reagovat - Čtvrtek 8. dubna 2010 v 16:12 ® kamos007
-
ANO!!!! hlavně na jaře kdy ryby mají hlad a nažerou se tak se už nažerou dozásoby a pak třeba týden neberou.
reagovat - Čtvrtek 8. dubna 2010 v 9:13 ® chosebaits
-
To je tedy pěknej nápad.Na jistýh vodáh bych byl možná i pro,ale v globálu je to blbost.Já si myslím,že RŘ má spoustu duležitýh nedostatku oproti tomuto návrhu a proto děte raději k vodě a nevymejšlejte k.....
reagovat - Středa 7. dubna 2010 v 19:48 ® Juraj
-
Chytávám občas na jednom 2Ha rybníčku. Někdy vezu zpět téměř vše, jindy je za 3 hod. 17 litrů málo a smutně šmátrám v prázdném kyblíku. Je to odvislé od aktivity ryb a proto s omezením nesouhlasím. Úplně postačí nemít v hlavě kuličky.
reagovat - Středa 7. dubna 2010 v 9:36 ® hraji
-
regulus> jediná cesta vede přes MO, které se o tyto malé revíry starají, ty si mohou dát omezení do popisu revíru. Nějaký generální zákaz nepřipadá v úvahu
reagovat - Středa 7. dubna 2010 v 0:09 ® Stroft
-
CeP> Tuš kurňa, nečuju jakych luďi matě ve Stakoškach ale u nás k kraju, těžké roboty,něnisme taki jebli aby jsme něpoznali zkurdupa od frajera.
reagovat - Úterý 6. dubna 2010 ve 23:35 ® džigit reakce na …
-
sus1> včil jsem někde mimo.Sem se tu nemohl dostat :-/
reagovat - Úterý 6. dubna 2010 ve 23:23 ® sus1 reakce na …
-
džigit> Šéf?!!novej,tak pozor.
reagovat - Úterý 6. dubna 2010 ve 23:02 ® džigit reakce na …
-
sus1> sem si říkal
reagovatPopíjím čepovanou Plzeň,udím,sleduji krásný fotbal a takový tvrďák…
- Úterý 6. dubna 2010 ve 22:51 ® sus1
-
džigit> To se tě zdá.
reagovatJen sem nedal smajlíky,schválně.
( nejen tady )
- Úterý 6. dubna 2010 ve 22:48 ® džigit reakce na …
-
sus1> ale ostrý si dneska
reagovat - Úterý 6. dubna 2010 ve 22:42 ® sus1 reakce na …
-
džigit> Ty buzno.
reagovat - Úterý 6. dubna 2010 ve 22:40 ® džigit
-
sus1> jsem takový zženštělý typ.Něco uplést,uháčkovat,dlažku vytřet… Ale hlavně kuchyň
reagovatale Paroubka.........
- Úterý 6. dubna 2010 ve 22:33 ® sus1
-
džigit> Jako ty lezeš do Dámské jízdy.
reagovat