Vyhledávání
Vláčkaři vs Muškaři
12.3.2010 | | 27.581 zobrazení | 66 odpovědí
Taky máte ten pocit, že přívlač je zbytečně zakazována (na úkor jiných rybolovných technik) a omezována? Nemůžeme chytat naší oblíbenou rybolovnou technikou půl sezóny jak na P tak i na MP, přestože jsme za povolenky vysolili nehorázné peníze?
Jestli ANO – tak to jste v tom správném fóru!!:-)
Připadá mi, že muškaři (přestože proti této krásné technice nic nemám a sám taky občas muškařím) začínají čím dál tím více lobbovat (např. pokus o zákaz trojháčku na Pstruhovce, pokus někde uplně zakázat vláčku, popř. úseky jen pro muškaře, nemožnost nahradit „muškařskou šňůru“ vlascem…atd. )
Na P vodách se např.zakazuje vláčet od 31.srpna do 1.12. hlavním argumentem je ochrana potočáka který táhne do tření.
Tak mě tak napadlo, že by bylo možná vhodné navrhnout ZÁKAZ MUŠKAŘENÍ na P vodě v době od 16.4. do 16.6. – to se tře zrovna lipan, který se na vláčku uloví jen výjímečně, tak proč neochránit lipana?? Všichni muškaři si přece stěžují, že je čím dál tím vzácnější a přesto ho zbytečně píchají a drancují vodu? Co si o tom myslíte vy? Necítíte na tom trochu nespravedlivosti na úkor vláčky?? (dokonce u nás existoval ještě do nedávna revír, kde se nesmělo celoročně vláčet, ale na živou rybku se mohlo… to už nechápu vůbec)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 12. března 2010 ve 14:08 ® regulus reakce na …
-
petrikveprik> samo každej máme právo na svůj názor, můj první příspěvek reagoval na to co jsi napsal v zadání a to se na mě nezlob, to je p......a jako voda v košu. (bez smailíka)
reagovat - Pátek 12. března 2010 ve 14:05 ® reakce na …
-
regulus> já už chytám cca 22 let.. Vyzkoušel jsem už taky všechno možné a v zásadě s tebou souhlasím – nerozumím, ale jak můžeš napsat: „Nepřipadne mi, že by byli vláčkaři nějak omezováni na P i MP vodách“ když je to OMEZENÍ úplně jasně definované v rybářském řádu. Má otázka do pranice zněla jasně – proč by se mělo na pstruhovce muškařit v době když se lipan tře? To už nikomu nevadí.. to mi akorát připadá divné. Brození – to je jasná věc (společná pro všechny techniky)
reagovat - Pátek 12. března 2010 ve 13:59 ®
-
regulus> kdyby ses podíval do zrcadla a zopakoval to, tak s tebou souhlasím
reagovat - Pátek 12. března 2010 ve 13:45 ® regulus
-
Myslím, že zásadní problém jakési nechuti vůdči vláčce na pstruhovce je především používání trojháků, lhostejno jestli s protihrotem (tím hůř) nebo BL. Pstruh klidně šlukne trojhák co se mu pomalu nevleze do huby a jelikož se většinou jedná o menší jedince, nastává modrování se s tím jak mu ten trojhák vytáhnout. Je úplně něco jinýho chytat na trojháky štiky a pstruhy vzhledem k vyprostitelnosti háčku. Konec konců viz to fórum co sem dal sus odkaz.
Problém brození je úplně stejnej jak u vláčky tak u muškažení i když popravdě, ze břebu je přívlač jednodušší, moucha často téměř nerealizovatelná.
Nepřipadne mi, že by byli vláčkaři nějak omezováni na P i MP vodách. Omezení doby povolenýho vláčení dle současný legislativy mi připadne poměrně rozumný.Možná jen na okraj, považuju se za rybáře (nikoliv vláčkaře či muškaře), byť z 99% vláčím nebo muším (důvody jsou ovšem zcela jiné než že bych ostatní způsoby zatracoval, jmenují se čas), chytám už nějakej ten pátek a dokáže mne pobavit jak se někteří jedinci co k rybaření sotva čuchli už rozdělují na ortodoxní vláčkaře, feedraře … . V rybařině je pěkná její pestrost, každej rybolovnej způsob má svoje kouzlo a je mi líto lidí, kteří se zarytě drží jen toho „svého“ způsobu aniž by vyzkoušeli ty druhé.
reagovat - Pátek 12. března 2010 ve 13:44 ® Piranha reakce na …
-
sus1> ano ono je taky rozdil muska na lipana a muska na tlouste tam staci žmolek z vysavace a mas ho tam.Ptal jsemse abych se dovedel vic, i po 10 letech se clovek porad uci tak proc bych se neptal.
reagovat - Pátek 12. března 2010 ve 13:43 ® sus1
-
Piranha> Ale houby, na nic nenarážim.
dnes ve 12:44 – to já se ptam taky,třeba jak vyčistit......
reagovatTet už to taky vim,tak kdybys nevěděl??,tak se ptej.
- Pátek 12. března 2010 ve 13:42 ® Piranha reakce na …
-
sus1> je pravda ze prvni tri roky jsem musil jen na MP a jeste tak jen 20 vychazek k vode ale posledni dva roky vic a i na P a zacal jsem i vazat. Proc se ptas, na neco narazis?
reagovat - Pátek 12. března 2010 ve 13:41 ® sus1
-
Piranha> Ty kecáš.
reagovatLoni ses tady vyptával,co a jak máš dělat.
- Pátek 12. března 2010 ve 13:40 ® Piranha reakce na …
-
sus1> 5 let
reagovat - Pátek 12. března 2010 ve 13:38 ® sus1
-
Piranha> Prej ,,mi muškaři".
reagovatJak dlouho muškaříš??od loni??
- Pátek 12. března 2010 ve 13:32 ® hraji reakce na …
-
Piranha> nesouhlasím, že za všechno mohou háčky. Za všechno může rybářský tlak. Jakou šanci má pstroužek 22 cm, když jej dvacetkrát po sobě chytí na háček bez protihrotu muškaři, pomuchlají ho v dlani a nesčíslně jej vyfotí, aby večer vyrazili dech kamarádům na Chtej a MRku tím, jací jsou frajeři, že popíchali třicet pstroužků a vůbec jim nevadí, že tuto exhibici odnese až 20 % nedobrovolných účastníků z řad ryb. Jak jsem psal, chytali jsme na trojháčky na mrtvou rybku, odnášeli jsme stovky ryb ročně a dokud bylo málo rybářů – rozuměj byl malý rybářský tlak na vodu – bylo ryb dost. A věř, že když jsem si chytil 4 mírové, sbalil jsem to a vyrazil jsem za holkama. Nikdy by mě nenapadlo chytat malé pstruhy pro zábavu.
reagovat - Pátek 12. března 2010 ve 13:26 ® Piranha
-
cormoran> Protoze kvuli nim zase nesmime brodit mi muskari, vysvetli to ted ty mne.Treba Mala Skala na Jizere.On s tim 2,10 klacikem s navijakem pod vetvema nahodi kam chce, muze chytat nad mistem treba 20,m ale ja muskar tam nedohodim, musim proste zabrodit. Nekdo se ted muze vymlouvat ze jako muskar mam umet valivy hody a jiny blaznoviny, ale kazdej to nezvlada a haze nad hlavou a to ze brahu nekdy nejde.S navijakem muzes hazet spodem a bokem a nahodis a nemusis brodit.Ale jak jsem psam(mozna bych i zakazal brodeni) neni to podminka, kterou bych nejakym zpusobem prosazoval.Dulezity jsou ty haky.
reagovat - Pátek 12. března 2010 ve 12:42 ® kamos007
-
Podle mne bych by se měla vláčka na P vodách povolit do 30 září s tím že by doba hájení pp zůstala tak jak je, protože pstruzi se třou od konce října až někdy i do začátku prosince podle teploty vody atd..... Dříve jsem více muškařil než vláčel, ale minulý rok jsem se více zblížil s vlačákem a mikro nástrahami takže je to výhodnější než muškaření, protože na mouchu nemůžu chytat v zarostlých důčích.
reagovat - Pátek 12. března 2010 ve 12:29 ® sus1
-
Něco podobného.
reagovathttp://www.chytej.cz/…-pstruhovce/
- Pátek 12. března 2010 ve 12:21 ® KORNJD
-
tomashr> Já pouštím taky většinu ryb ale jsou případy kdy to prostě nejde!Štika když ti vezme woblera a má ho až buh ví kde tak je bohužel jasná a je to celkem odolná ryba!!A pstruzi jsou něco jinýho ty jsou choulostivější!Jejich chytání mě fakt chytilo ale ikdyž jsem takovej blázen tak beru ohledy na to abych měl příští seztonu co chytat!To že mi třeba woblera nebo třeba nějakou gumu o velikosti 5cm vezme pstruh 20 to neovlivním ale už ovlivním to že tam nemám protihroty a na wobleru jen jednoháček a tak s tím nadělám menší škody!!Viděl jsem muškaře jak chytá na mouchy s protihrotem a brali mu to pstruzi který ani těch 20 neměli!Sice je to jeden z davu ale i ten na malím potoce kde chytal nadělá spoustu škody!!Nechci nějak hanit muškaře i já sám mám muškařskej prut!
reagovat - Pátek 12. března 2010 v 11:52 ® MP-E65mm reakce na …
-
tomashr> samozřejmě to bylo bráno jako nadsázka, ale když se podíváš na období, kdy se třou jednotlivý druhy ryb, tak dojdeš k tomu , že si moc nezachytáš (aspoň v te pro rybáře nejlepší době) a to ber taky z rezervou. Ale já tě celkem chápu a vím co tím chtěl básník číct.
reagovat - Pátek 12. března 2010 v 11:48 ® tomashr
-
MP-E65mm> Já bych to nedováděl až do extrému typu „vykašlat se na to“, nicméně měli bychom se jednak snažit minimalizovat škody a za druhé bychom se měli vyhýbat chytání v těch podle mě vyloženě neetických situacích – viz třeba na MP ti tloušti v době hájení atd. Ono to nelegální není – lov je v zákoně skutečně vnímán jako činnost vedoucí k přisvojení ryby, ale to neznamená, že to je správné.
reagovat - Pátek 12. března 2010 v 11:41 ® MP-E65mm reakce na …
-
tomashr> tak se na tu rybařinu vykašlem, protože chodit k vodě (za účelem chytání ryb) s obavami, že mi na to náhodou vlítne pstruh o velikosti 20cm je blbost, to prostě víceméně ovlivnit nejde. Co se týká brození tak tam to je jasný, k tomu není co psát.
Hraji: nechci se tě vžádném případě dotknout, svým způsobem si Tě vážím, ale ty se věnuješ závodní rybařině, opět to nechci poušalizovat, ale na jednech jsem se byl podívat a když jsem viděl co se tam odehrává tak mi moc nejde dohlavy to tvoje tvrzení o masakrování pstruhů (což neříkám, že pravda není) v kontextu s popíchaným „rybím potěrem“ při závodech.
reagovat - Pátek 12. března 2010 v 11:30 ® tomashr reakce na …
-
KORNJD> Mě právě docela sere to určité pokrytectví CHaP – já naprostou většinu ryb pouštím, jenže zároveň moc dobře vím, že to nemusí být až tak idylické – za loňský rok vím spolehlivě minimálně o 10ti rybách, které jsem pustil, ale na jejich přežití bych tak úplně nevsadil, u dalších to ani vědět nemusím. Není to nějaké extra velké procento, ale taky jde o data z MP vody, hlavně u bílé ryby, která je přece jen odolnější, na pstruhovce by to asi bylo daleko horší. Snažím se tu mortalitu minimalizovat, třeba mi ve výbavě pořád roste podíl háčků bez protihrotu (letos to odhaduji určitě někam k 75%), ale prostě tady ten problém je. Připadá mi ale, že hodně lidí si tohle naprosto není schopno připustit
reagovat - Pátek 12. března 2010 v 11:20 ® KORNJD reakce na …
-
tomashr> To máš pravdu Když pustíš rybu která má háček hluboko a je raněná což nemusí bejt vidět na první pohled tak ji čeká dlouhý umírání od kterýho jí snad pomůže nějakej dravec!!A to platí jak na P tak na MP!!!A hraji to s tím brozením řekl líp než bych já dokázal!
reagovat - Pátek 12. března 2010 v 11:09 ® tomashr reakce na …
-
hraji> Já ale s tímhle souhlasím – mě právě docela vadí, když se to převádí na problém vláčení či trojháků (viz ta debata na MRKu)… Třeba v té otázce brodění si dovolím tvrdit, že mají másla na hlavě muškaři víc než třpytkaři, ale nemá cenu se „trumfovat“ – tohle se musí řešit pro všechny.
Já si navíc myslím, že se tady docela projevuje jedno z negativ CHaP – v minulosti při přístupu „sežer vše“ sice rybář zdánlivě odnesl spoustu ryb, jenže se opomíjí fakt, že logicky šel cíleně po rybách patřičné „jídelní“ velikosti a když ulovil patřičný denní počet, tak šel domů a byl klid. Jenže tohle dneska neplatí – rybář se sice honosí čistou povolenkou, ale že za den popíchá několik desítek ryb, jejichž úmrtnost není v řadě případů právě nulová už jaksi přehlíží
reagovatTohle je mimochodem problém i na MP vodách – není právě málo lidí, kteří se „baví“ třeba lovem tloušťů v době tření a hájení – jo, mnohdy je opravdu pouští, ale připadá vám to jako nejlepší nápad? Mě moc ne…
- Pátek 12. března 2010 v 10:35 ® hraji
-
Na jedné straně se tu brečí, že nejsou ryby, na druhé straně se brečí, že se pořád omezuje. Ať přestanou rybáři masakrovat třpytkami a zatířenými nymfami vysazené dvojročky potočáka dlouhé 22 cm, ať přestanou šlapat v trdlištích lipanů a potočáků a nebude potřeba nic omezovat. Ale to by se museli omezit páni třpytkaři i muška ři sami, uvědoměle. A to je problém, protože na ty druhé se vždycky ukazuje lépe a změnit sám sebe a svůj přístup, to je problém. Kdyby si všichni líhňaři a chlapi na rybochovech prsty v … zalomili, když jejich práci zničí samo rybáři a dokoná to kormorán, bude v té vodě trvale houby.
reagovat - Pátek 12. března 2010 v 10:26 ® KORNJD
-
Taková otázka už určitě napadla hodně lidí,ale asi bys neměl brát muškaře že jsou všichni stejní,jako u vláčkařů!Každej si při koupi povolenky představuje něco jinýho!Otec mého kamaráda(který chodí na pstruhy od doby co umí chodit)Mi řekl že za tu cenu si koupí víc pstruhů v Tescu!A tak jsem doporučil aby si jí už nebral!!Naštěstí to udělal:)Je to o individualním přístupu a to změní jen změny v rybářském řádu!A chytání na trojháčky nebo jednoháčky bez protihrotu(což by měla být samozřejmost)je taky na každým!!!A jak tu řekl o mnoho zkušenější hraji- i nad brozením se musí přemýšlet!!!
reagovat - Pátek 12. března 2010 v 10:26 ® hraji
-
tomashr> podívej, chytám pstruhy od roku 1973. Chytal jsem je na mrtvou rybku, na třpytku (95 % na rotační třpytky) a na mušku. V těch sedumdesátých letech jsme s kamarády odnesli každý rok stovky pstruhů od vody ve velikosti 30–40 cm a každý další rok tam byli zase, stejně tak se to dalo říct o lipanech. Problém není v tom, na co se chytá, ale problém je v tom, kolik lidí chytá. V roce 1974 jsem na pstruhovce potkal jiného rybáře zcela vyjímečně. Přeloženo, měl jsem revír většinu sezóny pro sebe. Zlom nastal po zavedené krajského hospodaření, kdy začali jezdil na pstruhové vody haviři a brali na co přišli a dodělala to moderní doba, kdy je tlak na pstruhové revíry o stovky % větší než byl v těch sedumdesátých letech. Co neponičí rybáři třpytkami a nešetrným zacházením, to rozšlapou broďákama. Věř mi, když vidím rybáře, jak jde na potůčku, kde je 25 cm vody a jeho šířka je do dvou metrů, prostředkem toku, aby se nemusel prodírat křovím a kopřivami, nakopal bych ho do … (hlavy).
reagovat - Pátek 12. března 2010 v 10:20 ® hraji reakce na …
-
Robur> to byla samozřejmě nadsázka, použil jsem ji hlavně protože tohle téma se objevilo tři dny zpátky na MRku.
reagovat - Pátek 12. března 2010 v 10:01 ® Robur
-
hraji, možná se zeptám naivně, kolik se dá zhruba nahodit běžným mušákem cca délky 270cm a šňůra č. 5, tedy ne nějakým obouručným lososákem. Kdysi jsem pozoroval kluky na srazu, zkoušeli něajký dablcuk či co a jestli to mělo přidanou hodnotu na délce 20%, tak je to moc.
reagovat - Pátek 12. března 2010 v 9:15 ® tomashr reakce na …
-
hraji> No, ono se ale revírů, kde je tak či onak omezena přívlač, ale ostatní styly ne, najde v ČRS nezanedbatelná řada. Někde se pro to jisté zdůvodnění najde, chápu třeba zákaz na nějakém minirybníčku, kde je to opravdu určitý problém prostorový. Ovšem pokud je na říčním úseku povolena přívlač až od 1.9., ovšem rybička už od 16.6., tak to lze těžko brát jinak než jako určitou diskriminaci. U pstruhovek je to na delší debatu, tam je problém podstatně komplikovanější.
reagovat - Pátek 12. března 2010 v 9:02 ® hraji
-
Brodění je třeba zakázat jak při přívlači tak při muškaření či lovu na umělou mušku. Minimálně v úsecích, kde se ryby opravdu přirozeně třou, ale to vyžaduje od hospodáře zájem a odvahu. řešením je zákaz brodění od 16.4. do 30.6. a od 1.10. do 31.12. všude
reagovat - Pátek 12. března 2010 v 8:57 ® cormoran
-
tomashr> No právě..Tomu názoru rozumím, ale nechápu, proč se většinou prezentuje právě při přívlači..
reagovat - Pátek 12. března 2010 v 8:52 ® hraji
-
Myslím, a tento svůj názor jsem prezentoval i v naprosto stejné diskuzi na jiném rybářském serveru, že ve skutečnosti neexistuje žádné zakazování přívlače. Jedná se o duševní vyšinutí některých jedinců. Pstruhovým vodám by prospělo zakázat tam lovit ryby na 5 let. A pak bych pstruhovou povolenku prodal jen vybraným lidem, základem by bylo, aby dokázali hodit muškařským prutem 65 metrů a vláčkařským prutem 120 metrů.
reagovat