Chytej.cz

Vláčkaři vs Muškaři necteno

12.3.2010 | | 27.581 zobrazení | 66 odpovědí

Taky máte ten pocit, že přívlač je zbytečně zakazována (na úkor jiných rybolovných technik) a omezována? Nemůžeme chytat naší oblíbenou rybolovnou technikou půl sezóny jak na P tak i na MP, přestože jsme za povolenky vysolili nehorázné peníze?

Jestli ANO – tak to jste v tom správném fóru!!:-)

Připadá mi, že muškaři (přestože proti této krásné technice nic nemám a sám taky občas muškařím) začínají čím dál tím více lobbovat (např. pokus o zákaz trojháčku na Pstruhovce, pokus někde uplně zakázat vláčku, popř. úseky jen pro muškaře, nemožnost nahradit „muškařskou šňůru“ vlascem…atd. )

Na P vodách se např.zakazuje vláčet od 31.srpna do 1.12. hlavním argumentem je ochrana potočáka který táhne do tření.

Tak mě tak napadlo, že by bylo možná vhodné navrhnout ZÁKAZ MUŠKAŘENÍ na P vodě v době od 16.4. do 16.6. – to se tře zrovna lipan, který se na vláčku uloví jen výjímečně, tak proč neochránit lipana?? Všichni muškaři si přece stěžují, že je čím dál tím vzácnější a přesto ho zbytečně píchají a drancují vodu? Co si o tom myslíte vy? Necítíte na tom trochu nespravedlivosti na úkor vláčky?? (dokonce u nás existoval ještě do nedávna revír, kde se nesmělo celoročně vláčet, ale na živou rybku se mohlo… to už nechápu vůbec)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Pátek 16. března 2012 v 19:17 ® Robur reakce na …
Robur

Libor> :-D , pokdu se zamyslím, tak MP vláčkař omezován není, páč se může věnovat i jiným technikám, kdežtu muškař jen na pstruhovce takové možnsoti nemá.

reagovat
Pátek 16. března 2012 v 19:14 ® Libor reakce na …
Libor

Robur> nevím co bude po lidech :-)

reagovat
Pátek 16. března 2012 v 19:11 ® Robur
Robur

a dál?

reagovat
Středa 5. ledna 2011 ve 14:37 ® Libor
Libor

Bude to asi jako vždy v lidech.. .

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 19:21 ® 

Podle mě problém není ve způsobu lovu, ale spíš v provádění lovu. Viděl jsem vláčkaře fajnšmekra i muškaře vidláka. Téma brodění v době tření lipana je ožehavé téma. Ten, kdo o rybách něco ví, má oči a něco v hlavě, brodí s citem. Kdo ne, připomíná buldozer a je jedno jestli vláčí nebo muškaří. Vše je jen o přístupu jednotlivce.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 1:00 ® regulus
regulus

hering> pravdu díš, ale to je to, co jsem psal, vlastně by to byl argument vůbec nebrodit, dycky by se našel nějakej důvod proč … . Pokud pominu těch méně jak 10% „internetových rybářů“, tak se naprostá většina (vyjma možná těch několika starších), tímto problémem vůbec nezabývá, chtějí chytit rybu, moc ryb, často se ohánějí C&R, ale způsobem svého rybolovu nadělají více škody nežli užitku.

reagovat
Neděle 14. března 2010 ve 22:19 ® hering reakce na …
hering

HaD> Na pstruhové vodě pokud ještě dochází k přirozenýmu výtěru tak jsou trdliště zpravidla vytloukaný na výtoku z tůně (říčka kde se střídají tůně s proudy).Tam kde je široká řeka tak je hledej např. mezi pásy vodního rostlinstva.Vždy to,ale je místo kde se neukládá náplava a je pro jikru zajištěn přísun čisté vody,aby se nezanesla blátem.Takže nikdy to není v nějaké jámě a ani na hraně před tůní.Jinak nezapomínejte,že ve vodě se třou i jiné rybky např.střevle,vran­ka,mřenka apod. no a ty viditelné trdliště nevytlučou.

reagovat
Neděle 14. března 2010 v 17:33 ® Robur
Robur

nejhorší jsou ti, co jdou kolem či ve vodě přede mnou:-D , ty nemám rád

reagovat
Neděle 14. března 2010 v 15:33 ® Cudla
Cudla

Tak tam radši nešlapu,Je to vo „hubu“,No a na Ohři už člověk ví o která místa se jedná

reagovat
Neděle 14. března 2010 ve 14:24 ® HaD reakce na …
HaD

Cudla> díky. A jsou nějaké indicie, když není dno vidět?

reagovat
Sobota 13. března 2010 v 16:15 ® Cudla
Cudla

Davide v době tření lipana a na podzim potočáka jsou vidět světlý vytlučený fleky na dně ,na Ohři je to dost dobře vidět je tam dno porostlý řasou.Trdliště bije úplně do očí

reagovat
Sobota 13. března 2010 ve 14:43 ® HaD
HaD

Chlapi, podle mě to není primárně o rybolovném způsobu, ale o zkušenostech, praxi a osvětě. Jsem přesvědčen, že pokud půjdu na pstruhy s malou rotačkou, která má trojháček owner bez protihrotů, rybu vyháčkuju bez jakýhokoliv doteku rukou peánem ve vodě, zůstane po mě mnohem méně škody než když budu chytat na mušák na mouchy s protihrotem, každýho chytcenýho crčka si vystřelím vzduchem na hruď, řádně ho stisknu suchou rukou (aby neupadl), z huby mu vypáčím háček, vytvořím alespoň pět fotek a pak ho se slávou pustím.

Tohle je klíčové.

Docela mne zaujaly informace o tom brození. Nevím, do jaké míry a v jakých obdobích může být pro ryby nebezpečné. Máte o tom někdo více informací a jakým místům se kdy vyhýbat?

reagovat
Sobota 13. března 2010 ve 14:36 ® HaD
HaD

Piranha: meleš blbosti. To je jako bys chtěl jet s oktávkou závod F1 a po pořadatelích vyžadoval, abys měl 50 kolo náskok, protože je přeci oktávka poomalejší. Chceš muškařit? Smiř se s tím, že hážeš obtížněji a ne tak daleko. Chceš házet daleko? Vezmi vláčák a zapomeň na mouchu.

reagovat
Sobota 13. března 2010 ve 12:40 ® Piranha
Piranha

Ja bych zakazal i hačky vubec.Dyt to tu rybu musi bolet.Jak by se to libilo vam mit prositou hubu a za kterou by vas nekdo zvedal :-))

reagovat
Sobota 13. března 2010 ve 12:03 ® Piranha reakce na …
Piranha

tomashr> jj proteze mezi vlackare patri cormoran :-P :-))

reagovat
Sobota 13. března 2010 v 11:41 ® tomashr

Piranha> Hele měl by sis nějak srovnat to, co píšeš… Teď se rozčiluješ, že se brodilo odjakživa a jaká je to blbost to omezovat, ale o kus dříve jsi to chtěl vláčkařům zakazovat – tyhle dvě věci moc dohromady nejdou :-/:-x

reagovat
Sobota 13. března 2010 v 11:32 ® Piranha reakce na …
Piranha

cormoran> brodilo se od jakziva, od ty doby co je rybarstvi a pak prijde nejakej ,,blb pan greenpeas,, a breci ze se zaslapavaj rybicky a tak.Kua to je proste ubohy.

reagovat
Sobota 13. března 2010 v 9:03 ® OK 59
reagovat
Sobota 13. března 2010 v 8:06 ® cormoran reakce na …
cormoran

Piranha> Jasný, kdo uteče, vyhraje.-) A nesmyslným bych tohle téma nenazýval, jsou tu „horší“..Možná se díky tomuhle fóru bude dívat víc brodičů pod nohy (viz třeba Čudlův příspěvek).

Jak.novi> Jo to jo, jsou to pěkní šmejdi:-))

reagovat
Sobota 13. března 2010 v 7:36 ® Piranha reakce na …
Piranha

cormoran> ja ti to neberu, ale ty na vode typu Nisa, Smeda, Bilina nahazujes 20m?To tezko, tak ze pokud ses zabrodenej tak hazes stejne jako ten muskar. Jinak co jsem chtel rict rekl jsem, tak uz se k tomuhle nesmyslnymu tematu nebudu vracet radeji.

reagovat
Sobota 13. března 2010 v 1:08 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

cormoran> Ale houby! Vláčkaři maj větší nohy a tím pádem pošlapou více prostoru. :-))

reagovat
Sobota 13. března 2010 v 0:09 ® Cudla
Cudla

Existuje brodění a „brodění“.Trochu ohleduplnější rybář pozná kam může šlapat,většinou to jsou do očí bijící vytlučeý fleky na tmavým dně.

reagovat
Sobota 13. března 2010 v 0:04 ® Cudla
Cudla

To že mi lipanovku na 18háčku šlukne velkej potok nebo 7,5cm smáčka veme skoro mírovej lipan(taky se mi povedlo)tomu nezabráníš.Dá se to ale vhodnou volbou mouchy,nebo vláčky trochu ovlivnit.Pokavad ti rybářský řád umožnuje to i to není co řešit.Snad jen ošetření na pohotovosti když se budeš snažit „přesvědčit“někoho kdo bude mít pádnější argumenty ,že vše dělá dobře a nenechá si do toho kecat!

reagovat
Pátek 12. března 2010 v 15:09 ® cormoran
cormoran

Piranha> Jakej je rozdíl v tom, když brodí muškař, nebo vláčkař? Odpovím ti, prostě žádnej. Tak jako tak pořád existuje možnost, že můžeš hamtat někde v trdlišti.

Nevím, jestli jsi mě přesně pochopil, ale když už jsi začal poukazovat na potřebu brození..Když vezmu toho vláčkaře, kterej má možnost nahazovat a tudíž i chytat ze břehu, nemyslíš, že udělá mnohem menší zlo než muškař, kterej když bude chtít na tom fleku chytat, tak musí bezpodmínečně zabrodit?

reagovat
Pátek 12. března 2010 ve 14:49 ®  reakce na …

petrikveprik> Hezky receno.

reagovat
Pátek 12. března 2010 ve 14:34 ® regulus reakce na …
regulus

petrikveprik> řekl bych, že je to spíš o přístupu než o metodě lovu (vláčka nebo moucha), sice ne absolutně, ale lze vyselektovat cílovou rybu použitou mouchou a nechytáním v určitých partiích řeky. Fakt, že sem tam chytíš lipana byť se snažíš mu vyhnout neovlivníš ani tou vláčkou. Kdybychom to brali ad absurdum, tak by bylo tolik omezení, že by se pomalu nedalo chytat (myslím to obecně), téměř v každém období v roce by se našel důvod něco zakázat.

reagovat
Pátek 12. března 2010 ve 14:28 ® 

regulus> jj úmyslně jsem to trochu přitáhl za vlasy abych dotáhl do kontroverze stejně nadšené muškaře :-) ber to s rezervou – už bylo dost pozdě večer :-) a já zase tak extrémně vyhrazený názor na to nemám, někdy mě to ale dost na%ere.

Pike007> ..poznámka trochu od věci. Vláčka je také otevřená každému a chytat na přívlač může kdo chce. Nevím, ale např. kaprařům taky nikdo nenařizuje, že mohou kapry chytat jen se splávkem a nezakazuje jim položenou. Nevím, proč by mě měl někdo takto umělou a zkostnatělou normou tlačit k něčemu co mě nebaví.

reagovat
Pátek 12. března 2010 ve 14:18 ®  reakce na …

Jo s tím streamerem to je přesně to samé – absolut souhlas.

Jinak právě proto že je ta moucha tak efektivní a zbytečně píchá lipany, kteří se třou proto bych ji zakázal (na vláčku se lipan sice splete taky ale spíš výjimečně) Běžně na P vidívám spoustu muškařů jak před 16.6. tahají jednoho lipánka za druhým a vůbec jim to nevadí, spíš naopak.. Nemyslím si že muškaření lipanů v květnu je méně účiné než vláčení pstruhů v září.. (to mi připadá alibistické)

reagovat
Pátek 12. března 2010 ve 14:14 ® regulus
regulus

petrikveprik> připadne ti, že moucha není dostatečně efektivní metoda lovu pstruhů??? Mě teda jo, proto nevidím důvod proč mouchu zakazovat v tebou zmíněneném období. Naopak při přívlači ti daleko častěji zabere pstruh než lipan a proto se domnívám, že zákaz přívlače na podzim na pstruhovkách je v pořádku.

Z druhé strany bych zase velmi rád viděl zákaz strýmrování na MP do 16.6., jenže to by se muselo definovat co ještě je a co už není strýmr. Babo raď.

reagovat
Pátek 12. března 2010 ve 14:13 ® Pike007

Prakticky jedna poznámka.

Pokud vím, muškařit může naprosto každý. Nevím o tom, že by muškař skládal nějaké speciální zkoušky a nebo by platil nějaké vysoké poplatky, případně že by muškařit mohli jen obyvatelé Prahy stařší 21 let s výškou alespoň 182 cm a váhou 85kg a výš.

Muškařina je otevřená každému a pokud se někomu nelíbí omezení přívlače, doporučuju místo naříkání a skuhrání nad diskriminací začít muškařit taky.

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1