Chytej.cz

Štika 60 cm necteno

6.3.2010 | chosebaits | 80.717 zobrazení | 246 odpovědí

Zdravím všechny rybáře.Jste pro zvýšení lovné míry u štiky na 60 cm? Pokud ne,tak proč ne. Pokud ano,tak na vaší členské schuzi prosím podejte návrh,A´t už se něco děje a neustále jenom o tom nekecáme.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 22. června 2011 v 7:16 ® LuboO reakce na …
LuboO

regulus> tiez si osobne myslim, a poviem to tak polopaticky, ze ak ma stuka co zrat a kde sa skryt, kanibalizmus je minimalny. Ak by to platilo, co som pisla hore, tak by uz stuka vykapala. Lebo ked dame mieru 70 cm, a poklesne mnozstvo kapitalnych stuk, tak pri uplnom zakaze sa tie stuky vyzeru a ostane jeden Nautilus. U nas je jeden rybnik, pustilo sa tam 120 stuk vo velkosti cca 40 cm, teraz maju tie stuky okolo 120 cm a maju sa jak prasa v zite. A su tam, nevyzrali sa navzajom. Myslim si, ze je uplne jedno, aku mieru stuka ma, ci 40 alebo 70 cm, ak je ten revir uzivny a clenity a dostatocne velky (nie grcalek 30×30m), tak ulovky kapitalnych stuk by boli rovnake. Ak sa mylim, niekto ma z omylu vyvedte.

reagovat
Středa 22. června 2011 v 1:14 ® regulus reakce na …
regulus

LuboO> zajímavý i když pokud se týká kanibalismu štik, tak bych tomu věřil jen tak, že 90 štika sežere 40–50ku a to ještě možná, pokud se týká menších exemlářů, tak to asi jo. Viděl bych to asi tak, že pokud má dostatek žrádla (plotice a jinou havěť) tak je pro ni asi jednodušší se nažrat takto, pokud je této droboti nedostatek nebo je to složitější uchýlí se ke kanibalismu zvlášť pokud je oběť „výživnější“ než ta šepleď. Řekl bych, že to má příroda tak geneticky zařízený, aby se nestal žádnej průser, otázka zní, jak moc jsme my lidé tu rovnováhu narušili.

reagovat
Úterý 21. června 2011 ve 22:41 ® LuboO
LuboO

dopocul som sa dnes zaujimavu vec, ale podavam to asi z tretej ruky. Bavili sme sa na temu zozratej stuky 102 cm u nas nedaleko a presli sme na mieru stuky 70 cm (lebo 60 cm uz mame), ci by to bolo pozitivum, alebo nie. A bolo mi povedane, ze ichtyologicky vyskum dokazal, ze pri zvyseni miery na 70 cm by rapidne poklesol vyskyt a tym aj moznost ulovku kapitalnych stuk (nad 90 cm). Bolo to zdovodnovane kanibalizmom. Nejak mi to hlava nebere, kto o tom nieco vie a vysvetli to laikovi?

reagovat
Úterý 22. února 2011 ve 14:34 ®  reakce na …

osprey> možné to je, ale pochybuji. Je to typický štikový revír a pravidelně tam potkávám místní starousedlíky lovit na rybku (berou všechno a celoročně!) Je to zarostlá divočina, džungle(takové mám nejradši) proto tam chodí jen pár lidí. Spousta o tom ani zatím neví (naštěstí) nebo ještě lépe si myslí, že tam nic není :-) Není tomu dávno co jsem se tam setkal face2face s jelenem! Málem jsem se z toho adrenalinu po..... Ale díky za ty dary – za takovou přírodu a zatím minimálně poznamenaný kout.

reagovat
Úterý 22. února 2011 ve 13:56 ® osprey reakce na …
osprey

kety.vydra> Nevím, může to být od norka, může to být okousané druhotně, může to být upižlané tupým zavírákem…

V podstatě jen konverzuju.

Dobrý pytlák po sobě stopy nenechává. Ale je fakt, že je i dost těch špatných.

reagovat
Úterý 22. února 2011 ve 13:44 ® kety.vydra
kety.vydra

osprey> Myslíš,že by vydra nechala takový zbytek, jen hlavu a jikry? To by asi bylo první,co by sežrala…nevím.

reagovat
Úterý 22. února 2011 ve 13:35 ® osprey
osprey

petrikveprik> Je ta hlava uřízlá? Není ukouslá? Působí to tak na mě – včetně těch zbytků kolem.

Tím ale nechci říct, že se nikde napytlačí. Na Orlíku se touhle dobou vesele chytají candáti (jako ostatně každým rokem).

reagovat
Úterý 22. února 2011 v 10:45 ® Hony

Mám dojem, že není problém nasadit malé štičky a zvednout horní míru, ale ten, aby bylo dost bílé ryby.

reagovat
Pondělí 21. února 2011 v 16:31 ® sidla
sidla

pokud vezme v potaz to že ze 100 1–2cm štiček přežijou 2 (2%) tak jsem pro:-) u nás ve spolku je 60,a není v tom žádný problém.bývala 50,pak 55 a ted je 60 a myslím že vůbec nikomu nevadí (vyjímka potvrzuje pravidlo) at se vám daří to prosadit

reagovat
Pondělí 21. února 2011 v 15:02 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

petrikveprik> Dobrá prasárna…

reagovat
Pondělí 21. února 2011 ve 14:56 ®  reakce na …

kety.vydra> jj chápu.. Tohle jsem našel u vody minulý rok v březnu (hlava měřila cca 7–8cm – vynásob si to 4mi zjistíš délku, jakou mají někteří „rybáři“ míru..) Nahlásil jsem to RS a byl tam od té doby možná 50× – nikdy jsem tam nikoho z RS nepotkal – NIKDY!! A to tam chodím chytat možná 10 let..

reagovat
foto/forum/2011/th-img16565.jpg
Pondělí 21. února 2011 ve 13:56 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

petrikveprik> Beru to ze stejného pohledu jako 1Mara.Je šance,že se vytře víc ryb v téhle velikosti.A trochu eliminovat lov 50 (nebo spíš ztráty takových ryb) jde třeba tím,že se dá používat větší nástražka a chytat na jednoháček.Já s tím problém nemám,nemorduju štiku se sešitým jícnem.Ale je fakt,že v posledních letech už málo cílím na štiku s rybkou a ty dvě tři štiky,které si za rok vezmu,mám chycené na přívlač.

reagovat
Pondělí 21. února 2011 ve 13:42 ®  reakce na …

kety.vydra> u nás na většině revírů již má štika míru 60cm.. Nejsem si ale jistý jestli se tím něco vyřešilo. (nepostřehl jsem, že by se lovily větší exempláře a větší množství..spíš naopak) Tím jsem ale nechtěl říct, že jsem proti.. Špíš to, že to neřeší podstatu problému..

reagovat
Pondělí 21. února 2011 v 11:19 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

1Mara> Byl bych pro kompromis – 65 cm.Bereš?

reagovat
Pondělí 21. února 2011 v 11:08 ® 1Mara reakce na …
1Mara

kety.vydra> 50,60 tka štička je v nejlepších letech se třít , byl bych i pro od 70cm. :-)

reagovat
Pondělí 21. února 2011 v 11:03 ® kety.vydra
kety.vydra

Vůbec bych nebyl proti,kdyby štika měla míru 60cm.A vy co chcete,aby dravci měli horní míru,tak zkuste trochu uvažovat rozumem…

reagovat
Neděle 20. února 2011 ve 23:52 ® džigit reakce na …

Adam55> pomoooooc!Ryba a kamarád:-(( Zkus se na to kouknout obráceně.Budeš loven a štván,několikrát za rok Ti propíchnou hubu,narvou Tě do podběráku/v lepším případě/ bez přísunu kyslíku budeš válen po trávě a nedobrovolně pózovat a nakonec,když Ti dojdou síly Tě Tobě podobný „pouštěč“ vypustí a Ty než se vzpamatuješ se budeš topit??? Pro tohle kamarádství rozhodně nebudeš!!!
Ale jinak v poho,jen můj názor na věc.pivo

reagovat
Neděle 20. února 2011 ve 23:00 ® osprey reakce na …
osprey

Adam55> Pozor. Ryba není kamarád. Je to zvíře, které lovíš – a v podstatě pro zábavu. To, co dělám rybám, bych žádnému kamarádovi neudělal. A to, že je skoro všechny pouštím, to je jen sobecké přání, abych je mohl lovit dál.

Zrovna u štiky není problém tu rybu zmordovat tak, že nemá šanci přežít, i když ji chceš pustit.

reagovat
Neděle 20. února 2011 ve 22:00 ® Adam55 reakce na …

Souhlasím s tím aby byla zvýšena lovná délka štik na 60 cm.Protože znám rybáře kteří když chytí štiku např 51cm už si jí berou protože má lovnou délku a aby si naplnily mrazák.Je škoda že v ČR není více rybářů kteří berou rybu jako kamaráda a ne jako zdroj obživy že berou domu i ryby nedosahující lovné délky.

reagovat
Pondělí 23. srpna 2010 ve 23:01 ® osprey reakce na …
osprey

pepa-č> Problém je v tom, že nevím, kdo by tady pustil 85+ i kdyby to bylo stokrát nařízeno. Jedno procento rybářů? Dvě? Pět? Víc sotva.

Problém je jeden – na žrádlo je nejlepší štika 60 – 75 cm, na výtěr to samé, pro vodu jako takovou má tahle velikostní kategorie taky zásadní význam. Je to takový paradox, tahle velikostní skupina je prostě na roztrhání.

reagovat
Pondělí 23. srpna 2010 ve 22:53 ®  reakce na …

osprey> šak jo. Ale teze, že když dáme horní míru a např 85plus se bude povinně pouštět a pak bude štik všude hromada, je nesmysl. To je celé okolo čeho se točíme.

reagovat
Pondělí 23. srpna 2010 ve 22:47 ® osprey
osprey

pepa-č> Chránit je potřeba všechny dravce. Vyžrat menší vodu není problém. Ale vyžaduje to zapojení většiny rybářské obce (myslím ta ochrana). Za současného stavu je to v našich podmínkách dost jedno.

Když už štika vyrostla na nějakých 80 – 90 cm, neměl by to být důvod pro ránu do hlavy. Pokud je čistě zdolaná a není to flek, kde koupe kačenu půl dědiny, je lepší ji vrátit. Nemusí se tak dlouho čekat na novou.

Ale je fakt, že stavy dravců stojí a padají se základnou představovanou mladšími ročníky. Ta velká ryba se stejně na vláčku splete jednou dvakrát za rok a později kolikrát ani to ne.

reagovat
Pondělí 23. srpna 2010 ve 22:40 ®  reakce na …

osprey> to máš pravdu.

já jen vnímám, že klíč ke zarybněným revírům je spíš v těch malých rybách než v ochraně špiček populací. Prostě aby tam ty malé a střední byly, množily se a měly co žrát a některé z nich měly reálnou šanci tam vyrůst. Pak tam budou i ty velké.

Obráceně to nejde. Roste to odspodu.

A vnímám, že se to dost vnímá obráceně. Jakože ty velké je strašně nutné moc a moc chránit a pak nastane ráj.

reagovat
Pondělí 23. srpna 2010 ve 22:01 ® osprey reakce na …
osprey

pepa-č> I ty sám pouštíš, byť ne všechno.

Jasně. Důležité je, že pouštět nemusíš. Sám víš, že se u vláčky sem tam nějaká štika tak jako tak dorasí natolik, že pánev je poslední rozumná cesta.

Nechytat malé ryby je důležité, bohužel je to výsadou těch, kdo si umějí chytit rybu lepší. Každý z toho mnohatisícového davu chce vláčet a ulovit aspoň něco.

Před dvaceti lety nebyl pomalu nikdo, kdo by se pokoušel vláčet tlouště, ale dnes je i tloušť dobrý.

A sliver může být jen jeden:-))

reagovat
Pondělí 23. srpna 2010 v 10:27 ®  reakce na …
  • tom → já to četl. rybám jde o krk, i když se pouští. to dnešní CaR doba a „ryba je kámoš“ doba ale nevnímá a přehlíží.
reagovat
Pondělí 23. srpna 2010 v 9:14 ® -tom- reakce na …

možná by bylo dobrý přečíst si můj první příspěvek ;-)

reagovat
Pondělí 23. srpna 2010 ve 4:18 ®  reakce na …
  • tom → ale v podstatě je to fuk. na internetu se nevyřeší nic, jen tu plácáme a k ničemu to nevede ani kdybychom měli tisíckrát pravdu.
reagovat
Pondělí 23. srpna 2010 ve 4:13 ®  reakce na …
  • tom → „U horní hranice nejde až tak o to, aby měla ještě čas se vytřít, jako spíš o to, aby více rybářů mělo šanci zakusit ten báječnej pocit mít na klacku krokodýla.“

příčina a následek. myslím, že to máš popletené. Co z toho povede k druhému spíš, jistěji a dlouhodobě? lepší rozmnožování a možnost těch ryb dorůstat nebo dokola pouštět Matyldu než se na ní vystřídá půl okresu, aby byli všichni „uspokojeni“? ha.

reagovat
Neděle 22. srpna 2010 v 18:30 ® -tom-

U horní hranice nejde až tak o to, aby měla ještě čas se vytřít, jako spíš o to, aby více rybářů mělo šanci zakusit ten báječnej pocit mít na klacku krokodýla. Ze svýho okolí vím, že kdokoliv chytí štiku nad 90 čísel, nikdy jí nepustí, ale letí jak trefenej domů a už od branky řve „máááámo, rozpal pánev!“

A potom se všude vykládá, jakej je dneska problém chytit slušnou štiku. Aby ne, vždyť se současným nádobíčkem bejvá ryba téměř bez šance, už proto by se měla víc chránit, jinak budem za pár let maximálně chytat na louce koníky, jelikož vody budou totálně vymlácený…

reagovat
Neděle 22. srpna 2010 v 18:19 ® twister01

Všechno je to o lidech. To rybář by měl mít hlavně rozumnou míru, kdy a jak často bere ryby. Myslíte, že někomu bude dělat problém vzít 50cm štiku, přestože je už míra 60? To těžko.

reagovat