Chytej.cz

JAK TO VIDÍ RYBÁŘI necteno

27.2.2010 | Kubajs | 12.325 zobrazení | 156 odpovědí

Docela by mě zajímal pohled rybářů na pár otázek,nad kterými musím neustále přemýšlet.Pokud by odpovědělo více lidí zkusím to i zpracovat.Na otázky odpovídejte stručně pokud možno ano x ne. 1)Zdá se vám nejmenší lovná míra kapra obecného dostatečná? 2)Myslíte si projekt K70 se uchytí na českých vodách a ryby přes 70cm se tu za pár let budou lovit zcela běžně? 3)Souhlasíte s nejmenší lovnou mírou většiny dravců? 4)Líbí se vám nápad celoroční vláčky na území ČRS A MRS? 5)Zdá se vám zarybnění na českých revírech dobré? 6)Je dobré přemožení bolena na přehradních nádržích a řekách? 7)Kolik ryb si od vody odnesete?
a)0
b)1–5
c)6–10
d)11a více 8)Kontrolovala vás v roce 2009 RS?? 9)Kolik docházek k vodě za rok průměrně uděláte?
a)0–5
b)6–30
c)31–70
d)71a více 10)Měl by být na některých revírech dovolen lov na 3pruty? 11)Lovíte na bezprotihrotové háčky? 12)Vaše nejoblíbenější ryba je? 13)Oblíbený styl lovu?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 10. března 2010 ve 23:30 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Robur> problém je v tom , že mladý týpek slepice nechová, takže tu parmu radši pustí :-) K čemu ti jsou restrikce, omezení a zákony když není kdo by je kontroloval. Prostě bez součinosti více faktorů to nemůže nikdy fungovat. To je to samé jako na silnicích, dokud nebude na každé křižovatce stát policajt, tak lidi budou jezdit jako prasata. Ať si každý říka co chce, ale dokavad nad náma nebude někdo stát z bičem tak se to nezlepší. Možná ob generaci.

reagovat
Středa 10. března 2010 ve 23:01 ® Robur
Robur

tak mrkněte do aukce, nějaký šprýmař či provokatér vám může poskytnou interviu

reagovat
Středa 10. března 2010 ve 22:29 ® Shrek23 reakce na …
Shrek23

tomashr> A jak je to když jedu na dravce a mám sebou nástražný rybky ZJINÉ vody. po ukončení zbylé rybky pustim tak porušuji zákon. ano či ne

reagovat
Středa 10. března 2010 ve 22:25 ® Shrek23 reakce na …
Shrek23

tomashr> Není to tak že organyzace si může zažádat o zmněnu RŘ územní svaz ,který může tu zmněnu schválit???

reagovat
Středa 10. března 2010 ve 22:13 ® tomashr reakce na …

regulus> Souhlasím, jen co vím, tak ve „zlatých“ časech převozu do soukromáků se někteří jedinci zcela jistě dostali i nad těch 20k :-(( S těmi převozy to naopak spíš problém nebude – je zakázáno svévolné vysazování do volné přírody, takže třeba převoz z řeky Morava do Vltavy by asi teoreticky postižitelný byl, ale tak se asi soukromý rybník označit nedá, navíc by to byl spíš problém majitele, s jehož souhlasem se to dělo.

reagovat
Středa 10. března 2010 ve 22:07 ® tomashr reakce na …

Shrek23> 35cm je zákonné minimum – daný ÚS to prostě doslova bral ze zákona. 40cm u druhého ÚS je zvýšení. Ty jsi ale napsal, že si to může každý uživatel zvýšit či snížit – to druhé ale prostě pravda není vůbec a ani u zvýšení si nemůže dovolit cokoliv…

reagovat
Středa 10. března 2010 ve 21:56 ® Shrek23 reakce na …
Shrek23

tomashr> A můžeš mi prosim tě říc proč severočeskej kraj má míru kapra 40cm a středočeskej má u něj míru 35cm?? A jestli jsem to pochopil správně tak ty mě opravuješ ale přitom tam píšeš to samé co já . Jen z rozdílem že v mém podání to pochopí i blbec .

reagovat
Středa 10. března 2010 ve 21:24 ® regulus
regulus

tomashr> jakožto osoba fyzická (nemyslím podnikatel, ale běžnej občan), můžeš pokud se nepletu podnikatelskému subjektu (lhostejno jestli je to s.r.o, a.s. či OSVČ) prodat cokoli k čemu jsi přišel legální cestou a pakliže to nepřesáhne částku tuším 20 tisíc, tak z toho nemusíš odvádět daň (dotyčnej to myslím dokonce může použít jako daňově odečitatelnou položku), tuto transakci můžeš se stejným subjektem udělat jen jednou za rok. Přesný znění neznám, nejsu ekonom, tak mě nechytej za slovíčka, ale takhle nějak to je, takže bohužel, na daních ho asi nenačapáme.
Jediný, co smrdí, je to, že se podle nějakýho zákona o životním prostředí nebo něčem takovým, se nesmí ryba z jednoho revíru svévolně přenášet na revír jinej, tam by se možná uspělo, ale je tu opět, dokaž to.

reagovat
Středa 10. března 2010 ve 20:03 ® tomashr

Jinak to napíšu poměrně jednoznačně – ryb pouštím spousty (včetně řady „jídelních“) a nemám s tím žádný problém, budu v tom pokračovat. A proto byl bych velice nerad, kdyby kvůli aktivitám „ortodoxních pouštěčů“ jednoho dne došlo k situaci, že pouštění bude nelegální – to bych asi úplně přestal chytat. A opakuji ještě jednou – toto bohužel není pouhá teorii, tento stav už v některých zemích v Evropě existuje!!!

reagovat
Středa 10. března 2010 v 19:47 ® tomashr reakce na …

chosebaits> Jenže tohle je právě jádro problému… V současnosti totiž žádná definice lovu v režimu CHaP neexistuje a tak to nijak neřeší. V zákoně i BP je doslova řečeno, že „se zakazuje lov ryb“ v hájení a nedosahujících míry. On totiž celý lov je vnímán jako činnost vedoucí k přisvojení ryby, zákon prostě chytání „pro zábavu“ neřeší. A nutno dodat, že by se klidně mohlo označit za nelegální v souvislosti se zákony na ochranu zvířat proti týrání – to není jen teorie, v DE a CH už podobná ustanovení jsou a pouštění ryb je zakázáno!!! Je to prostě celé takové našlapování na velmi tenkém ledě a to mi právě na aktivitách jako K70 docela vadí – přílišnou propagací a „zoficiálněním“ podobných věcí si koledujeme o to, že se v tom někdo začne vrtat a pak se mohou dít VELMI divoké věci :-(( Jenže tohle mnoho lidí strašně nerado slyší.

Něco jiného je to, jak v jiném fóru propaguješ vyšší lovnou míru štiky – to je OK, to není nijak v rozporu s legislativním rámcem a žádné problémy to nezpůsobí. Osobně sice v tom fóru tak docela nesouhlasím, ale ani mi to nijak nevadí, pokud to pro nějaký revír budeš prosazovat, tak proč ne :-)

reagovat
Středa 10. března 2010 v 19:31 ® chosebaits
chosebaits

tomashr>Jenže já nahodím hulky do vody a vždy si přeji kapra 69 cm a nemužu zato,že se tam pověsí nějakej blbec 70+.Jinak,kde je psáno že nemohu chytat rybu s nedosaženou hranicí???? Je psáno,že rybu si nemužu přisvojit a musím jí bez prodleně pustit.

reagovat
Středa 10. března 2010 v 19:01 ® tomashr

Shrek23> Jenže to se právě pleteš – ČRS jakožto správce „státních“ revírů je vázán zákonem 99/2004 a míry si libovolně stanovit nemůže ! V principu je možné zvýšení, tam je to do jisté míry i oficiálně kryté tím, že se v zákoně i stanovách ČRS píše i ochraně ryb atd., takže pokud se zdůvodní zvýšení, tak to jde, ovšem případné snížení (třeba pro přemnožení druhu) musí být kryto výjimkou MZe, stejně jako třeba lov 24 hodin a další odlišnosti proti zákonu 99/2004. K70 je pak úplně mimo rámec zákona – tady spoustě lidí nedochází, že zákon prostě žádný lov chyť a pusť nezná a neřeší, proto to není nijak ošetřeno. Dojednat se to dá, ale otevřeně to je spíš příklad něčeho, co se spíš v tichosti toleruje a neřeší se to, právní rámec to ale prostě nemá. Na okraj malé rýpnutí do zastánců K70 – jestlipak si uvědomujete, že cílený lov ryby v době hájení nebo nedosahující lovné míry není povolen a že tedy dovedeno do důsledků je vlastně nezákonný cílený lov velkých kaprů v revíru s K70??? Opakuji – zákon žádný pojem CHaP nezná :-))

reagovat
Středa 10. března 2010 v 18:49 ® Shrek23
Shrek23

Každá organyzace si může zvětšit či zmenšit lovnou míru u které koliv ryby. Projekt K-70 já ho schvaluji proč ty ryby maj končit někde v soukromých revírech nebo nedej bože jako krmení pro prasata. To by měli udělat u každé ryby nehledě na to jestli je to kapr nebo hrouzek. Každa ryba má právo důstojně umřít na stáří nejen KAPR.

reagovat
Středa 10. března 2010 v 15:55 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

tomashr> máš tam odemě něco u štiky 60

reagovat
Středa 10. března 2010 v 15:52 ® tomashr reakce na …

regulus> Pro přesnost – je to legální z hlediska BP, ale dalo by se hodně debatovat o čistotě například z daňového hlediska. Ale to jen na okraj…

reagovat
Středa 10. března 2010 v 15:43 ® Robur
Robur

tím hůř, jsem líný to hledat, ale taky si myslím co ty, ale nechtěl jsem to medializovat. Taky už mne začínáštvát slovo či spojení dědek, parma, slepice. To jsou tak histerické výkřiky do tmy, buď je rybář hovado či není. Já se už bojím normálně stárnout. Ale pokud ho kupujicí nesežere ale vysadí, tak by se i na něj našel paragraf, ale dokázat to, bude kapánek problém

reagovat
Středa 10. března 2010 v 15:33 ® regulus
regulus

Robur> řekl bych, že ani ten prodej není dle současné legislativy nelegální. Ber to tak, že z BP MP zmizela věta, že se ulovené ryby nesmí prodávat ani směňovat, což např. v pstruhových BP zůstalo, alespoň v MRS. Nenapadá mne nic co by na tom bylo nelegálního, bohužel. To, že třeba mě osobně to sere jako těžkej hřích, je zase jiná věc …

reagovat
Středa 10. března 2010 v 15:23 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

Robur>tak tak

reagovat
Středa 10. března 2010 v 15:22 ® Robur
Robur

borci, vy furt řešíte, že to někdo obejde a rozhodujete za ty dědoušky. Kdežto úprava by řešila, že když to někdo obejde, tak ho za to ryb. stráž může sejmout a nechme na RS, zda to stihne či dokáže. Nyní když chytnu kapra 20 kg, tak ho zaskuju ukončím lov, večer s ukážu v TV Nova a zítra ho prodám do soukromáku a vše, až na ten prodej je legální. ALe že mne někdo chytí za ruku při prodeji je méně pravděpodbnější než to, že zasakuju 20kg kapra, když kolem mne bude třeba 1 a více rybářů.

reagovat
Středa 10. března 2010 v 15:18 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

MP-E65mm>to už je stránka druhá.Stále lepší něco dělat,než koukat a nadávat.Určitě se to na některýh místeh projeví v dobré.Jsem si tím jist!

reagovat
Středa 10. března 2010 v 15:12 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

chosebaits> nemyslím, že K70 je nástroj k tomu aby bylo ve vodě víc větší kaprů. By mě zajímalo co udělá dědula (který sejme 60 parmu a hodí jí slepicím) s chyceným kaprem 90+ když ví že u souseda za to dostane X tisíc, se na nějakou K70 z vysoka vysere. :-)

reagovat
Středa 10. března 2010 v 15:02 ® chosebaits
chosebaits

tomashr> Néééé více,ale aby se tam za pár let vubec chytali a to je sakra rozdíl.Nepiš co si myslíš,ale piš to samé co já.Ta moje poslední věta není stejkná jako ta tvá.Pozor,toto není žádné slovíčkaření.

reagovat
Středa 10. března 2010 ve 14:58 ® tomashr reakce na …

chosebaits> No a v čem se mnou polemizuješ? Vždyť poslední větou píšeš to samé co já – jde o to, aby se mohlo chytit více trofejních kaprů na svazovkách…

reagovat
Středa 10. března 2010 ve 14:54 ® chosebaits
chosebaits

tomashr> To není o naději chytit kapra 90 cm,pokud to voda není uživná,tak tam 90+ nikdy nebude.Věř,že kdyby se ryby neprodávaly do lágru na nucené práce(soukromé vody),tak K 70 nikdy nebyla.To to není pohádka,ale pravda.Za pár let by to dopadlo tak,že když by si si chtěl chytit většího kapra,tak by jsi musel jed na soukromák a nebo do zahraničí a zato se platí nemalej peníz.Proč nemít možnost si chytit krásnou rybu na naših svazovýh vodáh????

reagovat
Středa 10. března 2010 v 8:03 ® tomashr reakce na …

regulus> No nevím – třeba Třeboň, kterou beru jako poměrně typické malé městečko, už má obyvatel přes 8000 atd. Jinak ale to hlavně beru jako určité vyvrácení mýtu, že největší tlak na ryby dělají „lufťáci“ z Prahy (Ostravy, Plzně, Budějovic, atd…), zjevně je ale pořád největší ten podíl „lokálních zájemců“… Prostě zajímavé – v něčem se mé osobní odhady od reálu nijak nelišily, v něčem ale docela ano.

reagovat
Středa 10. března 2010 v 1:22 ® regulus reakce na …
regulus

tomashr> docela zajímavý, aspoň se člověk trochu dostane do reálu. Ty sídla pod 5000 obyvatel bych jako překvapení nebral, velká většina městeček v ČR spadá do týhle skupiny a je jich hodně, nevidím důvod proč by tam neměli být rybáři. Naopak si myslím, že ve velkých městech v průměru na počet obyvatel je rybářů daleko méně.

reagovat
Úterý 9. března 2010 v 18:30 ® tomashr

Tak naokraj – pokud někoho toto téma opravdu zajímá, tak vřele doporučuji pročíst studii ČRS – http://www.rybsvaz.cz/…_131_1_1.pdf . Je to na celkem reprezentativní skupině respondentů a výsledky jsou docela zajímavé. Za pozornost třeba stojí to, že přes 50% rybářů má 11–50 docházek ročně, tedy typicky léto a pár víkendů – zdaleka není tak moc šílenců, kteří sedí u vody pořád. Mimochodem skoro 10% lidí má méně než 10 docházek, celkem tyto skupiny dělají skoro dvě třetiny… Průměrné množství přisvojených ryb je globálně 25kg, při odečtení lidí bez úlovku a ortodoxních CHaP to ale skočí na 36,5kg. Nutno říct, že studie potvrdila sociální vliv – u nezaměstnaných to dělalo v průměru 122kg, ale v průzkumu jich bylo jen 1%, a tak to může být naprosto zkreslení, hodnověrné je to ale u důchodců, kde to dělá necelých 48 kilo. Je tam ale i řada dalších zajímavostí, mě třeba docela zaujalo, že počet rybářů „z venkova“ ve smyslu vesnice a městečka pod 10tisíc obyvatel je dobrých 60% – to mi přijde docela hodně a navíc 50% lidí spadá dokonce do sídel pod 5OOO. Zajímavé je i dělení podle příjmu – nižších příjmů je víc, než bych čekal a pro některé reakce a diskuse to docela dost vysvětluje.

Každopádně ale zajímavé čtení, které stojí za pozornost – tuto anketu ČRS bych hodnotil jako docela smysluplnou.

reagovat
Úterý 9. března 2010 v 1:59 ® regulus reakce na …
regulus

tomashr> no právě, jakýkoliv „přistěhovalec“ (kapr, duhák, a ty ruský svině) jsou mi u prdele, konec konců jsem to tady už mnohokrát deklaroval, zajímá mě jakási přírodní rovnováha, původní druhy (neboj nejsu zelenej), jen to prostě tak funguje, v určité řece se uživí jen určitý množství ryb a já jsem pro to, aby se tam pokud možno tento stav udržoval bez ohledu na to, jestli je to z rybářskýho hlediska atraktivní či nikoliv. Jinými slovy, když to my rybáři vymlátíme, tak se to tam musí dosadit a ne proto, že někdo brečí, že tam není kloudná ryba což se děje u naší nejlukrativnější ryby, u kapra. Nedovedeš si představit jak mě těší, že chytím na jednom úseku původní ryby evidentně různého stáří, je reálnej předpoklad, že se tam buď samy třou nebo místní hospodář s citem a pravidelně dosazuje. Pokud chytáš ryby jenom jedný velikosti, tak tam buď z nějakýho důvodu najely, nebo se o tu vodu nikdo moc nestará. Asi su magor, ale tohle je pro mne priorita byť pro to zhola nic nedělám, jít na ryby někam, kde to je tak, jak si příroda rozhodla, lhostejno jestli něco chytím a pokud ano, tak zaplať pán bůh byť v něj nevěřím.

reagovat
Pondělí 8. března 2010 v 16:13 ® tomashr reakce na …

regulus> No, aby ses nedivil – cena kapří násady je někde od 40 korun za kilo, tedy těch 25 násaďáků kolem 40 cm se do ceny povolenky vejde ;-) Dělám si z toho trochu legraci, je mi jasné, že to takhle počítat nejde, fakt ale je, že s kaprem opravdu tak zásadní problém není – složitá (a drahá) otázka je, jak udržet v řekách pestrost ostatních druhů ryb…

reagovat
Pondělí 8. března 2010 v 16:01 ® regulus
regulus

tomashr> v tom máš asi pravdu i když znám tak 2–3 lidi, kteří alespoň dřív měli +40 kaprů, prostě plnej mražák.

V globále to vyjde tak (MRS 2006), že si v průměru každý člen odnesl 9 ryb o celkové hmotnosti 14 kg. Těžko říct jestli je to moc nebo ne. Z druhé strany když má rybář ryby hodně rád, tak nejspíš musí stačit kapr jednou za 14 dní, takže to je dejme tomu 25 kaprů za rok. Představ si, kdyby to tak dělal každej (spočítej si cenu ryb a cenu povolenky) …
Takže nutně musíme dojít k závěru, že nějaký restrikce asi budou nutný, psychologie, nepsychologie …

reagovat