Chytej.cz

JAK TO VIDÍ RYBÁŘI necteno

27.2.2010 | Kubajs | 12.161 zobrazení | 156 odpovědí

Docela by mě zajímal pohled rybářů na pár otázek,nad kterými musím neustále přemýšlet.Pokud by odpovědělo více lidí zkusím to i zpracovat.Na otázky odpovídejte stručně pokud možno ano x ne. 1)Zdá se vám nejmenší lovná míra kapra obecného dostatečná? 2)Myslíte si projekt K70 se uchytí na českých vodách a ryby přes 70cm se tu za pár let budou lovit zcela běžně? 3)Souhlasíte s nejmenší lovnou mírou většiny dravců? 4)Líbí se vám nápad celoroční vláčky na území ČRS A MRS? 5)Zdá se vám zarybnění na českých revírech dobré? 6)Je dobré přemožení bolena na přehradních nádržích a řekách? 7)Kolik ryb si od vody odnesete?
a)0
b)1–5
c)6–10
d)11a více 8)Kontrolovala vás v roce 2009 RS?? 9)Kolik docházek k vodě za rok průměrně uděláte?
a)0–5
b)6–30
c)31–70
d)71a více 10)Měl by být na některých revírech dovolen lov na 3pruty? 11)Lovíte na bezprotihrotové háčky? 12)Vaše nejoblíbenější ryba je? 13)Oblíbený styl lovu?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 8. března 2010 v 15:29 ® tomashr reakce na …

regulus> U podobných opatření je vždycky trochu problém s lidskou psychologií. Když máš povoleno odnést ryb defakto neomezeně (do extrému je to v kaprech 365×2…), tak to nikdo normální nebude chtít využít, i poměrně „masařsky založený“ člověk nakonec ve výsledku skončí na počtu nějakých 20–30 kaprů a tím to hasne. Jenže v momentu, kdy vyhlásíš maximum třeba 40 kaprů za rok, tak se dost lidí naštve „co mě omezují“ a prostě jich bude chtít těch 40 nabrat, ať povolenku využije (případně začnou ještě natruc švindlovat) – docela bych se vsadil, že počet lidí, kteří ve výsledku zmasí víc kaprů, než kdyby to omezení nebylo, nebude právě zanedbatelný :-(( Tohle doporučuji nepodceňovat – psychologie lidí je pro úspěch či naúspěch jakéhokoli opatření opravdu extrémně důležitá…

reagovat
Pondělí 8. března 2010 v 15:24 ® MP-E65mm
MP-E65mm

To prostě v omezení není, až si lidi uvědomí, že v ty vodě nic neplave tak snad bude svítat na lepší časy. To bude ale pozdě.

reagovat
Pondělí 8. března 2010 v 15:16 ® regulus
regulus

Já bych asi ani tak neviděl problém v těch 7 kg ryb denně i když třeba 5 kg by mohlo stačit. Pokud by to třeba bylo jen 3 kg, tak bez toho, že jsi nějakej masař, tak když chytíš jednoho většího kapra, tak mažeš dom, ale dotyčnej si prostě jen chce vzít jednu rybu a zachytat si, na tom nic špatnýho nevidím, dilema pustit a chytat nebo nepustit a jet dom by vedlo jen k tomu, že by ryba skončila bez zapsání v kufru auta nebo zašitá ve křoví.

Chtělo by to spíš nějakej roční limit odnesenejch ryb, ale to jsme tu už měli, max. 40 kaprů ročně a jak se švindlovalo … =-|

reagovat
Pondělí 8. března 2010 v 15:04 ® Robur
Robur

jo, ale napřed musím lidi donutit něco porušit a pak je mohu trestat, pokud bude legální přisvojení dvou candátů či štik za den, tak akorát mohu plkat o dobrých mravech. Navíc jak jsou poveleny dvě ryby, tak už se to lépe šulí. Pytlák řekne, to jste blbe viděl, že jsem is ráno vzal dvě štiky, to byla jen jedna a teď jdu teprve pro druhou atp. Navíc 45 kapra má na oběd 4 členná rodina a ještě ji řízeček zbude na druhý den. Takže brát si dvě ryby považuji za nenasytnost.

reagovat
Pondělí 8. března 2010 ve 14:55 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> težko usuzovat zda by změna přinesla větší drancování štiky/candáta. Je to především o morálce lidí a tam to chce čas. S těmi líny jak si psal, u nás je revír kde jich je poměrně dost a když jsem viděl jak tam jeden dědula sedí a každodenně si odnáší plný vezír línů, tak jsem tam pak radši nechodil, bo na tohle koukat teda nemusím.

reagovat
Pondělí 8. března 2010 ve 14:41 ® tomashr reakce na …

MP-E65mm> Jo, můžeš mít pravdu – 2 kusy jsou OK pro kapra, asi i pro sumce (tam se velmi často uplatní 7kg na jediném), u bolena to asi taky není problém (místy je asi opravdu spíš přemnožen), naproti tomu by asi nebylo od věci omezení na jediný kus u štiky a možná i candáta. Problém je ale v tom, že tohle je stejně spíš jen teorie – větší malér je v tom, že řada lidí nedodržuje ani tu současnou hodnotu a případné omezení by asi jen zvýšilo počet porušení – a na tohle moc nevidím řešení :-((

reagovat
Pondělí 8. března 2010 ve 14:31 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> já ti čoveče nevím, mě ty 2 kusy ušlechtilé příjdou až moc, a ted mluvím především o štice a samozřejmě candát. Když si vezmeš poměr vysazení kapr/štika tak to jednoznačně hovoří ve prospěch kapra. Jak každý ví a je to tu mnohokrát zmiňovaný kapr se vysazuje proto aby byl co nejrychleji uloven a hlavně zapsán. Kapra ti vysadí mírového a štiku ne. Jo, ten nepoměr se mi tam nezdá, jinak se 7kg s Tebou souhlasím.

reagovat
Pondělí 8. března 2010 ve 14:12 ® tomashr reakce na …

regulus> Dobře, ale tohle co popisuješ není věc rybářského řádu, ale kontroly/postihu. To se v ČRS přirozeně děje leckde taky, je to smutné, ale to skutečně nesouvisí s otázkou úprav řádu, problém je jinde :-((

reagovat
Pondělí 8. března 2010 ve 13:57 ® regulus reakce na …
regulus

tomashr> u nás (MRS) jsou sice dvě ušlechtilý, ale kapr jenom jeden, běžná praxe ovšem je, že po nasazení jeden ráno, jeden v poledne a jeden večer, sem tam na to někdo dojede, ale to je zlomek skutečnýho stavu.
Chlapci si to dycky po nasazení vybijou a pak brečí, že jim nic nebere.

reagovat
Pondělí 8. března 2010 ve 13:43 ® tomashr reakce na …

Robur> K těm limitům – podle mě jsou celkem v pořádku ty 2 kusy u „ušlechtilé ryby“, horší je to ale s těmi 7mi kilogramy váhy u ostatních. U kapra totiž ten limit obvykle znamená 2 násaďáky, kteří jsou stejně vysazeni víceméně jen proto, aby byli uloveni, takže pokud to rybář dodržuje, tak nějakou škodu neudělá. Jenže pokud nějaký „masař“ chytá „neušlechtilé“ ryby, tak pak 7 kilo už dá třeba u línů, podouství či cejnků pořádnou hromadu ryb, jejichž odebrání se už nějak projevit může. Netroufám si ale říct, jaká úprava a jaké hodnoty by byly rozumné, každopádně ale určité omezení povoleného počtu/váhy přisvojených ryb by asi nebylo od věci…

reagovat
Pondělí 8. března 2010 ve 13:37 ® tomashr reakce na …

chosebaits> Jenže princip K70 je právě v tom, aby se chytalo více trofejních kusů, ty vznosné teorie okolo jsou spíš jen pohádkou. Pozor, já neříkám že to je nějak vyloženě špatně – představa, že se prostě zájemci o lov velkých kaprů vzdají možnosti si přisvojit kapra nad 70cm a tím si zvýší naději, že za čas uloví kus třeba 90cm má svou logiku a v jistém smyslu je i docela fér. Jen bych to tolik neobaloval do vznosných slov…

reagovat
Pondělí 8. března 2010 ve 13:32 ® tomashr reakce na …

regulus> Teda upřímně – 2000 za 86cm kapra mi připadá dost nevěrohodné (velmi málo), to už se skoro vyplatí ho sežrat :-) Čekal bych podstatně více…

reagovat
Neděle 7. března 2010 v 19:37 ® jiricek

1)ano 2)ne 3)ano 4)ne 5)ano 6)nemyslím,že jsou přemnožení 7)d 8)asi pětkrát 9)c 10)rozhodně ne 11)ne 12)všechny 13)feeder

reagovat
Sobota 6. března 2010 ve 23:44 ® Sander reakce na …
Sander

regulus > za dva litry? To bych se teda radši poptal jinde.

:o)))

reagovat
Sobota 6. března 2010 ve 23:35 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

regulus> chudák

reagovat
Sobota 6. března 2010 ve 23:16 ® regulus reakce na …
regulus

chosebaits> pravdu díš, kór když je to ryba z řeky, poslední o kterým jsem se dozvěděl, byl ze Svratky, měl 86 cm, váhu už nevím a povídalo se něco o dvou tisících, kde skončil zveřejňovat nebudu … důkaz nemám, ale vím to na 100%.

reagovat
Sobota 6. března 2010 ve 23:09 ® chosebaits
chosebaits

regulus> nu což,vždyť to je pravda.:-(

reagovat
Sobota 6. března 2010 ve 22:14 ® regulus reakce na …
regulus

chosebaits> pokud myslíš koncentrákem soukromý revíry, tak jsi mě pobavil, tohle budu používat, dobrej příměr … :-D

reagovat
Sobota 6. března 2010 ve 22:02 ® chosebaits
chosebaits

Vidím,že stále nechápete podstatu k 70. Projekt K 70 není proto,aby se tu chytali kapři jak na běžícím páse,ale aby se nepřeváželi do koncentráku.

reagovat
Sobota 6. března 2010 ve 21:58 ® Robur
Robur

)Zdá se vám nejmenší lovná míra kapra obecného dostatečná? POKUD MYSLÍŠ 40, TAK ANO 2)Myslíte si projekt K70 se uchytí na českých vodách a ryby přes 70cm se tu za pár let budou lovit zcela běžně? BĚŽNĚ NE, PROJEKT BYCH ROZŠÍŘIL I NA JINÉ DRUHY RYB, KAPR JE JEDEN Z POSELDNÍCH, KTERÉHO BY SE TO MĚLO TÝKAT 3)Souhlasíte s nejmenší lovnou mírou většiny dravců? DRAVCI UVEDENÉ VELIKOSTI JSOU JEDLÍ A VZITELNÍ 4)Líbí se vám nápad celoroční vláčky na území ČRS A MRS? MYSLÍM, ŽE TAKHLE TO NENÍ ÚPLNĚ NEJHORŠÍ 5)Zdá se vám zarybnění na českých revírech dobré? RELATIVNĚ ANO,S DRAVIC JE TO TĚŽŠÍ, ALE ZA SOUČASNÝCH PRAVIDEL NENÍ NADĚJE NA ZLEPŠENÍ 6)Je dobré přemožení bolena na přehradních nádržích a řekách? NENÍ 7)Kolik ryb si od vody odnesete? POKUD JDE O KUSY? a)0 b)1–5 c)6–10 TAK c d)11a více 8)Kontrolovala vás v roce 2009 RS?? NE 9)Kolik docházek k vodě za rok průměrně uděláte? a)0–5 b)6–30 c)31–70 c JE SPRÁVNĚ d)71a více 10)Měl by být na některých revírech dovolen lov na 3pruty? A PROČ? 11)Lovíte na bezprotihrotové háčky? NĚKDY 12)Vaše nejoblíbenější ryba je? TA CO BERE 13)Oblíbený styl lovu? PŘÍVALČ, PAK PLAVANÁ A FÍDR ŠUL NUL

CO SE ZEPTAT NA MOŽNOST VZITÍ RYB NA 7 KG DENNĚ BEZ OMEZENÍ, PŘÍPADNĚ LIMITY 2 ÜŠLECHTILÉ LOMENO DEN, SAMOZŘEJMĚ S RŮZNÝMI SVAZOVÝMI ODLIŠNOSTMI

reagovat
Sobota 6. března 2010 ve 21:34 ® dodorider
dodorider

1)ANO 2)NE 3)NE (a pridal bych okouna) 4)ano i ne 5)NE!!! jen hrabou prachy 6)ne!!! 7)b-c 8)ne 9)d 10)NE 11)ano 12)okoun 13)privlac

reagovat
Sobota 6. března 2010 ve 21:20 ® berbi

1/ne 2/ano 3/ne 4/ano 5/ne 6/ano 7/a 8/ne 9/c 1O/ano 11/ne 12/kapr 13/feeder

reagovat
Úterý 2. března 2010 ve 21:05 ® spike reakce na …
spike

tomashr> může být i víc odpovědí, někdo například napsal feeder/přívlač

reagovat
Úterý 2. března 2010 ve 21:03 ® tomashr reakce na …

spike> Na tu 12 a 13 taky nemám nějakou jasnou odpověď – právě že chytám různé ryby různými styly – ne nějakou vyhraněnou preferenci.

reagovat
Úterý 2. března 2010 ve 21:01 ® spike reakce na …
spike

tomashr> a co 12 a 13 otázka:)

reagovat
Úterý 2. března 2010 ve 20:57 ® tomashr

Ad 1 – 40cm je tak akorát, dost ÚS to takto zvedlé má. Ad 2 – ne. Ad 3 – ano, ale navíc bych přidal celoplošně 20cm pro okouna jako už je v Praze. Ad 4 – ne, hlavně je to v rozporu s dobou hájení. Mohou být ale výjimky ve formě MP revírů s větším podílem duháka. Ad 5 – nesmyslná otázka, nutno brát podle konkrétních lokalit. Ad 8 – ano. Ad 9 – c až d Ad 10 – ne. Ad 11 – ano, tak ze 75ti procent. Doporučuji…

reagovat
Úterý 2. března 2010 ve 20:47 ® petrcech
petrcech

1.ano 2.ne 3.docela ano 4.ne. 5.ano 6.jak kde 7.b 8.ano 9.d 10.ne 11.občas 12.okoun,candát,su­mec 13.přívlač,plavaná

reagovat
Úterý 2. března 2010 ve 20:41 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

spike>To nedělej,musí to přijít jako blesk!!!! Příští týden ti zavolám a dám ti pár rad.

reagovat
Úterý 2. března 2010 ve 20:38 ® spike reakce na …
spike

chosebaits> až bude čas napíšu předsedivy MO a poptám se

reagovat
Úterý 2. března 2010 ve 20:35 ® chosebaits
chosebaits

spike> Neházej flintu do žita a bojuj.Základ je nebrečet,nekecat co je špatně,ale bojovat.To kecání a brečení mě u spoustu lidí štve!!!!! Každý brečí a ukazuje na druhé a to je špatně.Každý musí začít sám u sebe a pak mužem něco změnit.Takto to chodí i v životě samotném,né jen v rybařině.No nic,pár dní tu nebudu,nebo musím jít také do práce.:-( Mějte se fajn a pokuste se něco změnit a né furt fňukat.

reagovat