Chytej.cz

JAK TO VIDÍ RYBÁŘI necteno

27.2.2010 | Kubajs | 12.164 zobrazení | 156 odpovědí

Docela by mě zajímal pohled rybářů na pár otázek,nad kterými musím neustále přemýšlet.Pokud by odpovědělo více lidí zkusím to i zpracovat.Na otázky odpovídejte stručně pokud možno ano x ne. 1)Zdá se vám nejmenší lovná míra kapra obecného dostatečná? 2)Myslíte si projekt K70 se uchytí na českých vodách a ryby přes 70cm se tu za pár let budou lovit zcela běžně? 3)Souhlasíte s nejmenší lovnou mírou většiny dravců? 4)Líbí se vám nápad celoroční vláčky na území ČRS A MRS? 5)Zdá se vám zarybnění na českých revírech dobré? 6)Je dobré přemožení bolena na přehradních nádržích a řekách? 7)Kolik ryb si od vody odnesete?
a)0
b)1–5
c)6–10
d)11a více 8)Kontrolovala vás v roce 2009 RS?? 9)Kolik docházek k vodě za rok průměrně uděláte?
a)0–5
b)6–30
c)31–70
d)71a více 10)Měl by být na některých revírech dovolen lov na 3pruty? 11)Lovíte na bezprotihrotové háčky? 12)Vaše nejoblíbenější ryba je? 13)Oblíbený styl lovu?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 1. března 2010 ve 23:37 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

Kubajs> Řeknu to takhle. K70 je krávovina.

reagovat
Pondělí 1. března 2010 ve 23:28 ® Kubajs
Kubajs

vondras:myslim si že nemáš tak úplně pravdu víš co vlivných lidí navštěvuje chytej????nebo jaktože vodohospodáři na některých revírech již k70zavedli oni nejsou ti kdo ji vymysleli

reagovat
Pondělí 1. března 2010 ve 23:04 ® tony.bobo
tony.bobo
  1. Jelikož se jedná o kapra násadového tak ANO
  2. Pokud se nebudou převážet na soukromáky tak ANO
  3. NE
  4. Je to povoleno i v jiných zemích proč né tu-ANO
  5. NE
  6. NE
  7. C
  8. ANO 2×
  9. D 2008–320 vych. 2009–226 vych.
  10. V žádném případě NE
  11. Sem tam
  12. Sumec
  13. Sumcařina
reagovat
Pondělí 1. března 2010 ve 22:16 ® vondras

tyhle ankety jsou nanic každá voda potřebuje něco jiného a navíc vodohospodáři se stejně nikde neřídí zájmem ryb ,dál se staví nesmyslné jezy nebo malé vodní elektrárny či se vybagrovali nebo zarovnali břehy řek a potoků a tím pádem ubývá jak porostů tak i ouplavů tzv, vracáků a z vodních toků budou v příštích letech !!??? snad NE víte doufám co jsem chtěl říci !!!??

reagovat
Pondělí 1. března 2010 v 15:49 ® Kubajs
Kubajs

ještě teda za mě 1)ne 2)ano 3)ne 4)ne 5)ne 6)ne 7)b 8)ne 9)c 10)ano 11)ne 12)okoun,kapr,úhoř 13)feeder

reagovat
Neděle 28. února 2010 v 19:30 ® kamos007
kamos007
  1. ano, 2)myslím že se nic nezmění protože ti co ryby chytají pro maso nechytají způsobem že sedí několik dní na břehu bez záběru s s přáním na velkého kapra ale spíše chytají menší ryby kterých je hodně, 3) nesouhlasím, protože rybičkáři pak pouštějí zažrané ryby, který uhynou a shnijí. takže buď snížit míru dravců nebo zakázat lov na živou/mrtvou rybičku, 4) ne,

5)zarybnění co se týče granulových ryb ano co se týče původních tak je to velice žalostné, 6)nevím nelovím na revírech kde se bolen vyskytuje, 7)d , 8)za cca 70 docházek 2×, 9)c, 10) ne, 11) většinou ano, 12) lín, 13)feeder,pla­vaná,vláčka a moucha

reagovat
Neděle 28. února 2010 v 19:26 ® spike
spike

1)jo s lovnou mírou kapra jsem spokojen. Spíš bych zvedl lovnou míru parmy nebo bych ji dal celoročně hájenou.

2)v organizaci kde jsem je K70 platná od 1.1.2009. Souhlasím s tím, ale nejspíš od zavedení přibylo úlovků kapra 69cm:)

3)Uvítal bych zvýšení štiky

4)ne

5)jak kde, ale línů by mohli sadit víc

6)ne

7)b

8)ne

9)d

10)ne

11)občas

12)jednoznačně parma

13)feeder/přívlač

reagovat
Neděle 28. února 2010 v 19:12 ® timbab
timbab

1)ano 2)1/2ano 2/2ne 3)ne 4)ne 5)ano 6)ne 7)c/d 8)ano 9)d 10)ne 11)ne 12)všechny 13)feeder/plavaná

reagovat
Neděle 28. února 2010 v 15:45 ® regulus reakce na …
regulus

Tomik> no popravdě tomu dal člověk pár let po tom, na perdel ještě víc. Tehdy tady místo toho betonovýho nesmyslu byly vrbičky a sem tam pár rákosů, pěkná mělčinka plná malejch rybiček, mezi kořenama číhaly štiky, co k tomu dodat.

reagovat
foto/forum/2010/th-img12325.jpg
Neděle 28. února 2010 v 15:17 ® Jak.novi
Jak.novi
  1. Jo. Těch prasat je všude dost. Já bych jí zvednul původním říčním druhům (např. parma)
  2. K70 je kravina
  3. Ani náhodou.
  4. Ne! Je dobré nechat dravce vykonat svou biologickou povinost.
  5. Záleží o jakou rybu jde. Prasečkinů je jak máku, za to líny moc nechytám.
  6. Neodpovím! Na přehradách moc nechytám, tak to nevypozoruji a ne řekách se mi přemnožení nezdaj.
  7. Myslíš ročně? Pokud jo, tak většinou B.
  8. Jo, celkem dvakrát.
  9. Ja kdy. Většinou B.
  10. Ne. Mám stejný názor jako dole Márten.
  11. Když protihrot nezapomenu zamáčknout tak jo. Ovšem jen u malých nástrah.
  12. Jednoznačně parma.
  13. Přívlač
reagovat
Neděle 28. února 2010 ve 14:46 ® Tomik
Tomik

Regulus> Souhlasím, na hodně dlouho to bude mrtvá voda. Jak jsem psal neznám minulou situaci na této vodě. Ale reagovat jsem musel, protože mám v okolí pár vod, kde toto slýchám docela často a rozhodně za to nemůže bolen. Ale jediným viníkem je, jak jsi psal, člověk. Někteří si to ale nejsou schopni přiznat.

reagovat
Neděle 28. února 2010 ve 14:40 ® 

1)Určitě ne. Dle mého názoru by měla jít míra kapra minimálně na 40cm.

2)Dobrá věc. Nevěřím ale v její plnohodnotný úspěch.

3)Těžko říci – dravce nelovím.

4)Viz (3)

5)Množství ryb je v pořádku. Líbila by se mi větší druhová pestrost.

6)Jako matematik mající trochu přehled v populačních modelech mohu říci, že ten stav není trvalý :o)

7)c-d. Záleží na momentální chuti na rybí maso.

8)Ne.

9)c.

10)Ne. Nepotřebuji ani 2.

11)Ne, ani jsem nezkoušel.

12)V průběhu roku se jich vystřídá více (kapr, cejn, tloušť, amur, parma).

13)Feeder

reagovat
Neděle 28. února 2010 ve 13:46 ® regulus reakce na …
regulus

Tomik> prigl byl loni vypuštěnej kvůli čištění, ryby z velký míry slovený, tak to nemůžeš vůbec srovnávat s normálním stavem.
Pokud se týká toho co jsem psal, tam někdy na přelomu 70 a 80 let nasadili do príglu brutální množství bolenů ve velikosti kolem 30 cm. Úbytek ryb o kterých jsem se zmiňoval byl během 3–5 let viditelnej. Udělali jsme tehdy takovou akci, která se neslučovala RŘ nicméně výsledek byl takovej, že jsme v pěti lidech nachytali za jedno odpoledne asi 60 bolenů, kalibrovaná míra 35–40 cm, prohnali je udírnou a rozdávali po chatách, protože jich tam bylo jako sraček, byly to celý hejna, o nic jinýho než o bolena jsi pomalu nezavadil. Ještě před pár lety jich tam bylo stále dost, pravda je, že ty větší byl trochu problém ulovit, jezdili většinou dále od břehu, kam jsi jen stěží dohodil a jen tak něčím si je nepřelstil, ti menší úplně v pohodě, přes den sem tam, ale k večeru nebyl až takovej problém ho chytit.

Jen pro ilustraci, než je tam vysadili, tak jsem seděl na skalce, jedním prutem jsem se bavil perlínkama, co nához ryba a v tom hejnu jsem měl hozenou kaču s rybičkou, několikrát za den do toho vlítla štika, nebyl snad den kdy bych nějakou nelapnul, obvykle tak 2–5 denně, štíhlata i slušný kolem 60 cm, sem tam i nějaká větší. Tři roky po vysazení bolenů nenašels hejno perlínků, byl problém chytit nástražní rybičku.

Vůbec to není nic proti bolenům, opět to posral člověk, prostě všeho moc škodí. A jak jsem psal, když se to vysazením přežene, tak se stává škodnou, ale to se dá říct o každý rybě. Prigl jako takovej bude nejspíš pár let vo ničem, něco slovili, něco zdrhlo a nevěřím tomu, že tam vrátí zpátky alespoń 70–80% toho co tam bylo, možná tak v kaprech.

reagovat
Sobota 27. února 2010 ve 20:00 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

Tomik> chosebaits> kapr je plevel… To to jsi napsal.Buď to nechápu a nebo už bych měl jít spát.

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 19:25 ® Tomik reakce na …
Tomik

chosebaits> reagoval jsem na tvoje zařazení bolena do kategorie plevel…:-)

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 18:50 ® kaktus reakce na …
kaktus

tucnak11> Chci se zeptat četl jsem že je v Polsku síla vláčkařů tak mě zajímá jestli je tam co chytat nebo se dravci vysazují více.Nebo jsou tam tak úživné revíry?

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 18:49 ® 

1.ano, 2.ne, 3.ne, 4.ano, 5.ne, 6.žádné neni, 7. b, 8.ne, 9.d, 10.ne 11.zatim ne 12.všechny 13.všechny

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 18:33 ® FISHERBOY
FISHERBOY
  1. ne
  2. ano, u dravců bych to uvítal
  3. NE
  4. celoročně ne, ale uvítal bych vláčku už třeba jako na pstruhové vodě..od dubna…
  5. ano
  6. bolenů je hodně, ale příroda si poradí…
  7. B)
  8. Rybářská stráž mě letos nepotkala
  9. B
  10. Ne
  11. Ne
  12. štika
  13. vláčka
reagovat
Sobota 27. února 2010 v 18:26 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

tucnak11> to to není o jedničce a dvojce a co se kam vyváží,toto je o zarybňovacíh pláneh.Kolik máte v zarybňovacím plánu lína????

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 18:22 ® tucnak11
tucnak11

Kapr je to spiše symbol,v sadkach žiji uš dobrych generaci tak zustava v Čechach jako 1-ka a musime s tym žit:-| malo se zarybiuje lina je drahy a většinou putuje mimo hranice do Francie, Italie :-( .

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 18:12 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

skwor> nedebatuj,ale je to tak.

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 17:56 ® skwor reakce na …
skwor

chosebaits> Kapr si horní míru nezaslouží, dál o tom debatovat nehodlám.

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 17:50 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

Tomik>kapr není plevel,má v našich vodáh už své místo,ale souhlasím,že na ukor kapra se nevysazují jiné ryby-puvodní.

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 17:48 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

skwor> nesouhlas s k 70,má zde jisté opodstatnění.Kapr nemuže za to,že lidé na hoře sedící nedělají nic jiného,než chovají kapra a proto v naših vodáh nic jiného než ten blbej kapr neni.

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 17:16 ® skwor
skwor

K70 a všechny ostatní privilegia pro prasorybu domácí jsou na nic. Celoroční vláčku bych taky nepodporoval, to by nadělalo víc škody než užitku.

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 17:01 ® tucnak11
tucnak11

Ja jisem většinou vlačkař tak cely rok bym bral jako vysvobozeni,v Pol­sku je to normalni,pstruhy se chyta uš ot ledna dravce take jen hajene sou jak idou do třeni.Tady je furt omezovani,jak uš tak tak pro vlačkaře je povolenka na pul roku a ne na cely za polovičnou cenu,člověk čeka jak vul 5.05 měsicu a zatou dobu kolik se vytahne štik na černo a candatu na roslinnou nastrahu, jak by vlačkařy se motali kolem vody tak do toho by nedošlo kařdy by se bal ponehat si rybu..Mělo by byt tak od 1.1 do 31.12 na uměle nastrahy a ponehani si 1 dravce na tyde a ot 16.6 do 31,12 na živou nastrahu plus umělou a take ponehani si 1 dravce na tyden

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 15:53 ® Tomik
Tomik

chosebaits> kapr je plevel…

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 15:30 ® chosebaits
chosebaits

Také odpovím,posouzení by mělo být revír od revíru a né takto.1-ano,u nás má 40cm.2-projekt dobrý,ale jestli se bude chytat běžně neumím odpovědět.Tento projekt není určen k tomuto učelu! 3-určitě ne!4-blbost,v žádném případě!5-podle typu vod,ale spíš ne.6 ne není,bolena dát jako plevel a okounovy dát míru.7– c ,8-ano,několikrát 9-d ,10-ne ,11-většinou ne,12-jsem rád za každou,každá ryba má své kouzlo,13-krom mouchy všechny,nebo každý spusob lovu má něco do sebe

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 15:29 ® MP-E65mm
MP-E65mm

1)ano 2)dokázal bych si to představit především u dravců 3)Okoun rozhodně !!!! 4)vláčet celý rok? na to není většina rybářů připravena = vody bez dravců, takže ne 5)víc původních druhů 6)žádný přemnožený druh nebude dělat dobrotu 7)4X kapr, 6× pstruh duhový, poz. nejčastěji vysazovaný druh, tzn. nebude chybět. 8)cca 8× (v mých očích málo) 9)přes 100 bylo určitě 10)na svazových v žádném případě 11)MP-občas , P-většinou 12)tloušť,podou­stev,lín 13)feeder,vláčka, letos se chci pokusit o mouchu, tak uvidím :-)

reagovat
Sobota 27. února 2010 v 15:26 ® Tomik
Tomik

Regulus> Neznám dlouhodobou situaci na prýglu, ale minulé prázdniny jsem tam byl poměrně často a nepřišlo mi, že by tam bylo přebolenováno­.Stejné hlášky typu: „Boleni užírají rybičky candátům a štikám, už tady kvůli bolenům nejsou rybičky, bolen vytlačuje štiky a candáty..“ slýchám docela často a musím se jim smát. Strategie lovu bolena je naprosto odlišná od ostatních dravců, bolení zálovy jsou vidět a slyšet velmi zřetelně k tomu přičti, že bolen je v neustálém pohybu a vyjde ti z toho, že rybář neznalý život bolena prohlásí, že je hrozně přemnoženej. Pravda je ale taková že deset zálovů který za půl hodiny zaregistruješ mají na svědomí dvě tři ryby. Podle mého je úbytek ostatních dravců pouze zásluhou člověka a bolen do toho téměř nevstupuje. Už jen proto, že štiku nebo candáta není problém chytit, ale na bolena už to vyžaduje určité knowhow.

reagovat