Vyhledávání
JAK TO VIDÍ RYBÁŘI
27.2.2010 | Kubajs | 12.159 zobrazení | 156 odpovědí
Docela by mě zajímal pohled rybářů na pár otázek,nad kterými musím
neustále přemýšlet.Pokud by odpovědělo více lidí zkusím to
i zpracovat.Na otázky odpovídejte stručně pokud možno ano x ne. 1)Zdá se
vám nejmenší lovná míra kapra obecného dostatečná? 2)Myslíte si projekt
K70 se uchytí na českých vodách a ryby přes 70cm se tu za pár let budou
lovit zcela běžně? 3)Souhlasíte s nejmenší lovnou mírou většiny
dravců? 4)Líbí se vám nápad celoroční vláčky na území ČRS A MRS?
5)Zdá se vám zarybnění na českých revírech dobré? 6)Je dobré
přemožení bolena na přehradních nádržích a řekách? 7)Kolik ryb si od
vody odnesete?
a)0
b)1–5
c)6–10
d)11a více 8)Kontrolovala vás v roce 2009 RS?? 9)Kolik docházek k vodě za
rok průměrně uděláte?
a)0–5
b)6–30
c)31–70
d)71a více 10)Měl by být na některých revírech dovolen lov na 3pruty?
11)Lovíte na bezprotihrotové háčky? 12)Vaše nejoblíbenější ryba je?
13)Oblíbený styl lovu?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 12. března 2010 ve 23:50 ® dedacek
-
1.Je mi jedno jaká míra je. 2.ne 3.míru zvýšit. 4.nehorázný nápad, doufám , že zůstane u nápadu. 5.jak kde. 6. ne 7. c 8. ne , ani za posledních 30 let. 9. d 10.ne 11.ne 12. dravci, z dravců štika 13. vláčení, plavaná , na těžko.
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 19:23 ® tomashr reakce na …
-
Robur> No a co – když jsme za bolševika mohli mít zajímavé téma „Vliv prostituce mravenců na stav RVHP“, tak tohle nijak nevybočuje
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 19:19 ® chosebaits reakce na …
-
Robur> no to je slovo do pranice
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 19:11 ® Robur
-
jse, zvědav, jak to Kubajs pojme. Navzvat by to mohl: Vliv rychlosti na dálnici v Německu, ČR a Skandinávii na etiku lovu ryb v ČR
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 19:08 ® chosebaits reakce na …
-
regulus>Budeš se divit,ale třeba v německu kamiony jezdí normálně 100 km v hodině.Němci tolerují rychlost nákladníh aut a aut s přívěsným vozíkem 105 km a to oficiálně.Koukal jsem na to jako puk,na vozíku max.rychlost 80 km,naměřily mi 111 km a za 6 km nad toleranci mi udělily pokutu 100 eur.
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 18:15 ® regulus reakce na …
-
MP-E65mm> no já bych souhlasil s tomashrem, po dálnicích jezdím taky poměrně dost, podobně jako on v rozmezí 130 – 135 km/h (pokud se zrovna nekochám
) a nějak moc aut mě nepředjíždí. Naprostá většina řidičů jezdí kolem té stotřicítky nebo míň. Osobně je mi jedno, když někdo jede po dálnici, 120 nebo i 100, prostě se na to necítí nebo spíš šetří, spousta lidí jezdí tak aby to co nejmíň žralo (jestli je fakt, že při stovce to žere míň než při 130 nevím) a taky spousta lidí jezdí na tempomat, ale dokáže mne vytočit, když ti to v tý stovce nebo 110 hodí před čumákem do levýho proruhu a předjíždí štreku kamionů půl hodiny, oni prostě ani nepřidají ani neuhnou. Kamiony co se o nich zmiňoval chosebaits jsou úplně kapitola sama pro sebe, někteří jsou na odstřel a nejedná se zdaleka jen o Balkán. Představa, že ten borec má za hrbem 40 tun a klidně si to hrne kilo, když může správně jet 80 mě děsí už jen proto, protože vím za jakou šteku taková sranda dokáže zastavit. Normálně bych byl pro klasifikovat překročení rychlosti u takhle těžkejch aut o víc jak 10 km/h daleko přísněji, ve svojí podstatě je to už na hranici veřejnýho ohrožení. Většina z nich totiž jede co jim omezovač dovolí. Policajti ovšem mají spíš políčený na šílence s osobákama, sem tam nějakýho lapnou, faktem ovšem je, že třeba Porsche 911 zastaví ze 180 km/h dřív než felicia ze 130 km/h, nicméně argument to není.
Takže jak psal tomashr 80 – 90% řidičů většinou neporušuje rychlostní limity, to že někteří jezdí jako kreténi je věcí druhou.
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 15:13 ® tomashr reakce na …
-
MP-E65mm> Když já nevím co na to říct – mohu ti sem hodit graf rychlosti z iMonitoru v autě, kde je vidět, že fakt 90% dálnice je u mě konstantní 130km/h – to je exaktní záznam. A k tomu prostě vím, kolik aut jsem předjel a kolik naopak předjelo mě – jo, určitě mě předjel nenulový počet lidí, kteří logicky museli porušovat předpisy, asi bych souhlasil i s tím, že jich bude o něco víc než v některých jiných zemích, na druhé straně se ale prostě nedostanu k jinému závěru než k tomu, že naprostá většina lidí (naprostou většinou míním opravdu minimálně 80, ale spíš 90%) v dané době prostě tu rychlost neporušovalo. A to je hodně velký rozdíl proti tvrzení, že většina čechů jezdí jak prasata a na povolené rychlosti kašle
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 15:00 ® MP-E65mm reakce na …
-
tomashr> to nemá s klišé nic společného, taky ti mohu argumentovat že jezdím skoro každodenně po R10 a situace je tam obdobná. Nic nemá cenu to rozebírat, bylo to jen takové pořirovnání. Shodu asi nenajdem
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 ve 14:45 ® chosebaits reakce na …
-
tomashr> já bych vubec osobní auta na dálnici nepouštěl a byl by klid.Akorád se tam motaj a brzdí provoz kamionu.
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 ve 14:42 ® tomashr reakce na …
-
MP-E65mm> Já s tebou ale nesouhlasím – momentálně jezdím na dálnici poměrně důsledně s použitím tempomatu tak do 135km maximálně (obvykle spíš těsně pod 130) a bez nadsázky 90% ostatních aut předjíždím a jedou pomaleji. To, že jede 50% lidí přes 130 prostě není pravda, za tím si stojím (a v posledních týdnech jsem natočil po českých dálnicích pěkných pár tisíc kilometrů). Tohle je právě jedna z věcí k zamyšlení (a opět to není až tak daleko od té debaty o rybách) – připadá mi, že až moc často bereme jako fakt nějaké klišé, které ve skutečnosti až tak úplně pravdivé není…
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 ve 14:29 ® MP-E65mm
-
tomashr> jenže problém je, že když jedeš po D1 tak 50% nedodržuje 130tku to, že se tam prožene par jedincu, že je ani nestačíš zaregistrovat ve zpětném zrcátku je třešnička na dortu. Když jedeš po dálnici v Dánsku,Švédsku nebo i v Norsku, tak 99% řidičů dodržuje maximalní povolenou rychlost, což je na rozdíl od nás ještě nižší, tuším 120km/h a Norsku dokonce 110km/h a to nechci kecat
prostě morálka řidičů je uplně někde jinde než u nás, čím to je fakt netuším a je mi to vcelku jedno když vidím, že to prostě funguje.
EDIT: to , že je dálnice přetížená nema dle mého vůbec žádný vliv na dodržování předpisů.
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 ve 13:18 ® Robur
-
obrázek zmenši a rovnou vlož do bazar a aukce, viz. horní lišta, tady se to smaže
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 ve 12:49 ® chosebaits reakce na …
-
tomashr> přetížené vody jsou jen ty,kde je spoustu ryb.A proč je někde spoustu ryb a někde jen voda a nějaká ta žoužel?
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 ve 12:29 ® tomashr reakce na …
-
MP-E65mm> Zas na druhé straně – problém D1 je v tom, že v Evropě (a v té Skandinávii to platí tuplem) asi těžko najdeš mnoho tak přetížených komunikací. S řidiči bych to zas tak nehrotil – v poslední době jezdím takřka předpisově (asi stárnu), nicméně ale v průměru za každou cestu po D1 potkám tak maximálně pět lidí, kde musím konstatovat „to je fakt kretén“ – když ale uvážím, kolik aut za tu cestu míjím, tak to rozhodně není moc dramatické procento. A podobnost s rybařinou není zanedbatelná – měli bychom víc přemýšlet o tom, jestli je tu opravdu až tak extrémní procento „prasat“ anebo jestli není pravda mnohem prozaičtější, totiž taková, že minimálně některé vody jsou fakt extrémně přetížené
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 ve 12:07 ® chosebaits reakce na …
-
MP-E65mm> to se podá časem
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 ve 12:03 ® MP-E65mm reakce na …
-
chosebaits> vidiš, já jsem sumce viděl jen na na „obrázku“
reagovatmám velké rezervy
- Čtvrtek 11. března 2010 ve 12:00 ® MP-E65mm
-
regulus> já ti nevím, když už jsme u ty dopravy, stačí se projet po dálnici D1, R10 a spousty jiných a porovnat to třeba se skandinávii, si neviděl ten markantní rozdíl. Já neříkám, že jsem ten kdo předpisy jednoznačně dodržuje, občas zaparkuji auto tam kde nemám, stane se mi , že překročím trošku rychlost, ale ani v tom nejhorším snu bych si nesedl za auto v podnapilém stavu, umyslně projet na červenou atd. A když bych měl hledat ekvivalent k rybařině? ano , třeba v pondělí když jsem byl na fiškách, tak jsem šel na lehko a nějakým nedopatřením jsem zapomněl metr a přesto jsem chytal a porušoval řád. A když by přišla RS a začala mě jebat za to že nemám metr, tak sklopil uši a sypal popel na hlavu že bych si připadal jak kominík. Ale záměrně bych nesprasil rybu o který vím, že nemá dostatečnou míru a ani bych o tom vůbec neuvažoval. A nemluvím o rybě o který vím, že je v daném revíru vzácností.
To, kolik by jich muselo být s bičem ti nejsem schopen říci, protože to je tak propletená problematika (počet RS, profesionalizace RS atd.) že si to jednoduše netroufám. Tím by se měl zabívat někdo jiný(kompetentní) jak je vidět, zájem je o to nulový. Ani se nedivím.
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 11:48 ® chosebaits reakce na …
-
MP-E65mm> Jo,taky máme jeden revír kde jsem sumce ani nevyděl a ani nechytil a prý tam jsou a pořádají na něj hon i když ten rybník je stejně jako u vás plný drobotě.Já ti povím asi kde je zakopanej pes.Každý říká jak je sumec přemnožen a jaký dělá škody a proto ti neznalí co poslouchaj babský keci na toto reagují,takto je to bouhžel i u nás.Tam kam chodím,sumec není přemnožen,jen se tam hojně vyskytuje a právě kdyš hospodář viděl že pouštím sumce kord 162 cm,tak se mohl zbláznit.Proč??? Protože poslouchá babské keci . Jinak jsem nepustil jen tohoto,samozřejmě pouštím většinu ulovenýh sumcu,ponechám si občas sumce do metru.
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 11:26 ® MP-E65mm reakce na …
-
chosebaits> podle mě to nejde takhle paušalizovat, záleží na revíru. Já ti uvededu jeden příklad a zkus se nad ním zamyslet kde je problém. Chodím na revír, kde nějaký ten sumec nejspíš bude,ale žadné informace o tom, že by byl uloven nemám. Mám opravdu pocit, že jich tam je pomálu. Ale zárověň je to revír kde se pravidelně konají rybářské závody a to především v plavené. A od loňského roku MO umožnila chytat sumce nonstop, pozor pouze sumce (za jistích podmínek, jako nastražní rybka tuším větší než 20cm osvícené místo, ale to není podstatný atd.) no kladu si otázku proč tomu tak je, proč na revíru kde se chytají ty chuděry plotičky jedna za druhou, má být zvýšený tlak na lov sumce
reagovatkterý ho tam je domnívám se málo.
no?
- Čtvrtek 11. března 2010 v 11:15 ® chosebaits reakce na …
-
MP-E65mm> Jinak bych byl i pro horní míru sumce,ale to by mi neprošlo.Jelikož se jim věnuji a loni jsem jednoho krásného 162 cm pouštěl před hospodářem MO,tak jsem málem letos nedostal popíry.
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 11:08 ® chosebaits reakce na …
-
MP-E65mm> Já ti odpovím,kdo za to muže? V první řadě rybáři,nebo nechodí na členské schuze.Na členské schuzi muže kdejaký rybář podat tento návrh a hlasování o něm a pak MO podá tento požadavek na US a ten to muže schválit. SUS bouhžel už nic schvalovat nebude,nebo si odsouhlasil,že žádná horní míra než u KAPRA se zavádět nebude.Tomu říkám ......
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 11:00 ® MP-E65mm reakce na …
-
chosebaits> Ano, já s Tebou souhlasím, taky jsem napsal, že proti tomu nic nemám. Ale především by si to ty lidi měli uvědomit a pokud chytnu kapra 71cm tak nebazírovat a nehledat možnosti jak toho kapra sejmout
a prostě ho pustit zpět. A je jedno jestli to je kapr, štika, nebo co já vím
Kdo za to může? to je hrozně komplikovaná otázka, já si domnívám, že na tom ma podíl jak ČRS, tak samotný rybáři...............
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 10:54 ® chosebaits reakce na …
-
MP-E65mm>Mohu něco málo napsat k tomu poslednímu příspěvku???, Ano ,máš pravdu ,že když je zavedená K 70 neznamená to,že jse nenajdou nějaký blbci kterým bude tato změna ukradená.Určitě se nějaký ryby odvážet budou,to prostě neuhlídáš,ale určitě na některýh místeh tomu prostě K 70 zabrání.To že je horní míra u kapra a né u jinýh druhu ryb je smutné,ale kdo zato muže?????
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 10:49 ® MP-E65mm reakce na …
-
Robur> já o biči ty o páce, na to se asi shodnem
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 10:48 ® Robur
-
když u té vody budu já a ten naprogramovaný člověk na to kradení, braní ve velkmém atd. to bude chtít udělat, tak já mu to „nedovolím“ a věřím, že to udělá 50% dalších rybářů. Za současné legisltivy se mně ale akorát vysměje do očí. Takže slušné to neomezí, na špatné dostanem páku. Jak kterýsi mudrc říkal, dejte mně pevný bod a páku a pohnu zeměkoulí. Není páka, není bod, nedosáhneš změn.
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 10:41 ® MP-E65mm reakce na …
-
Robur> Tobě, ale uniklo to podstatný nač jsem reagoval, Já se tu vůbec nebavím aby si někde někoho jebal za to, že nedodržuje předpisy. Jen naznačuju, stejně jako tomashr a na tom se shodneme, že dalšími omezeními se nic nezlepší resp. nedonutíš tím určitou skupinu rybářů dodržovat pravidla. A pokud bude horní míra čehokoliv tak je to prostě jedno, protože když si tu rybu budu chtít vzít tak si jí prostě vezmu. A zrovna K70 mi přijde vzhledem k tomu, že je to nejvíce vysazovaná ryba, trošku přitažené za vlasy. Tím samozřejmě neříkám, že bych proto nebyl, ale existují a jiné druhy, které se tolik nevysazují a rybářský tlak na ně je „srovnatelný“ nebo spíš se najde poměrně velká většina rybářů, kteří by takou rybu chtěli mít a cítit na prutu, ne v mrazáku. To, že jsem použil slova jako slepice , parma, dědula je uplně jedno, pouze jsem použil příklad, to že jsi na to alergický, hold se s tím budeš muset poprat
Jsou opatření které do sebe zapadají jako dvě ozubené kola. Pokud v podvědomí budu vědět, že mi hrozí kontrola potažmo postih, tak prostě a jednoduše si nic nedovolím, ale k tomu potřebuju někoho kdo to bude vykonávat. Když se pohybuju na revíru kde mě pokaždý kontroluje RS no tak z logiky věci tam nebudu dělat prasečiny, když jsem na revíru kde za celý rok nevidíš RS tak mě to přímo vybízí ty prasečiny dělat, ale bavím se pořád o skupině lidí kteří si toho 20Kg kapra vezme i přes to že tam je K70 což je v rozporu s tím co jsi psal včera v 14,22h tedy pokud si reagoval na můj příspěvek pod ním. Proto jsem zmínil cosi o biči. Je tu několik lídí, (nebudu je jmenovat, věřím, že srovna ty tušíš o koho jde) kteří velkou měrou přispívají k té lepší rybářské kultuře a tím narážím na další součást toho ozubeného kolečka a tím je etika. Myslíš že ten dědula, který se nemůže zúčastnit „osvěty“ na internetu (protože jinde se ji dočkat nemůžeš) někdy pochopí , že by tu rybu mohl taky někdy pustit, ne pěkný hovno, protože v tom vidí žrádlo, prachy které se mu tím vrátí, nebo sejme plný vezírek ryb aby to mohl v hospodě rozdat a ukázat jaký je frajer. Ano má na to právo, ale ted se tu bavíme trošku o něčem jiném, nebo se pletu? mimo to je ten šlověk tak nastavený. Proč to píšu? protože právě tyto diskuze které se tu donekonečna propírají, k etice velmi přispívají a o tom nejsem přesvědčen jen já. Je smutné, že právě lidí kteří stojí za vedením ČRS nejsou těmi kdo by ukázali tu cestu,kudy by měla rybařina směřovat.
Jen dodám nejsem ortodoxní CHaP
Ty kráso to jsem rozkecal
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 10:33 ® chosebaits
-
tomashr> Toto není o nějakýh ortodoxníh pouštěčíh,tento problém je o současném stavu v naših vodáh.Jinak US si muže požádat o snížení lovné míry o proti zákonu a také se tomu děje,ale musí mít k tomu patřičné duvody.
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 9:45 ® Robur
-
MP-E65mm> k čemu, to ti vysvětlím, když dneska bude dědoušek masit parmu /nevím proč zase parmu/ třeba nad hranici 50 cm (prostě úvaha, že parma bude mít svoji horní míru nebo oblíbeného kapra nad K70 a třeba o hmotnosti 20kg, tak mu řeknu, že porušuje řád a ať to nedělá. Pokud by někdo argumentoval tím, zda bud tak statečný a napomenu i partu ožralých Ostraváků /Ostrava promine, rád používám v této diskusi zaběhnutá klišé/ tak prostě statečný nebudu a zavolám profes. ryb. stráž nebo policii. V dnešní situaci jim ale mohu akorát říci, že jsem tam a tam a pozoruji ošklivé věci, které se mně nelíbí, ale ničemu neodporují. Takže jediné co policajti udělají je, že si poklepou na čelo, rptože proč by jezdili někam, kde se zákon neporušuje a není to zrovna odoborářská demonstrace? Nebo mně tedy pouč, jak mám postupovat dnes, když někdo odtáhne od vody kapra 20kg nebo 6 kg parem velikosti 50cm? I za současných pravidel jsem skoro každý rok volat policajty či porybné aspoň 2*. Pokaždé někdo přijel.
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 9:34 ® tomashr reakce na …
-
regulus> Já s tebou souhlasím, jenže se pak dostaneš k tomu, že pokud není reálná kontrola a celé je to spíš na slušnosti a etice jednotlivců, tak totálně postrádá smysl jakékoli zpřísňování BP…
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 1:10 ® regulus
-
MP-E65mm> já bych to tak černě neviděl. Už mám nějaký ty roky a kilometry odježděný. Abych pravdu řekl, tak na tachometr moc nečučím, jedu podle situace, někdy víc než se může, někdy třeba i podstatně míň. Faktem, že jsem za život zaplatil minimálně pokut vzhledem k ujetým kilometrům, může to být součástí náhody, z druhé strany se občas přistihnu, že jedu za určitých okolností po dálnici 160 km/h, po pěkné státní 120 km/h, nicméně si dovolím tvrdit, že nikoho neohrožuji, nikam se nehoním, jen to prostě někdy je tak v klidu, že člověk při náhodným pohledu na tachometr musí přibrzdit i když k tomu ve své podstatě není důvod. Pamatuju ještě trochu jiný pravidla, neomezenou rychlost, vyšší rychlost v obcích v noci apod. ale tohle vše mne neomlouvá. Přesto si troufám tvrdit, že jezdím více méně podle pravidel a nejezdím jako prase.
reagovat
Z rybama a kontrolama je to to samý. Je spousta lidí, kteří více méně jedou podle pravidel, mají říkejme tomu etický kodex, což znamená, že si sem tam rybu vezmou, ale nerabují vody za účelem krmení slepic, plnění mražáků apod. I tihle více méně normální rybáři se sem tam dopustí drobnýho přestupku. A pokud se budu bavit o většině, tak to ti snad nevím, u vody je to jako na silnici, policajt/porybnej jenom sem tam, riziko 5 : 95, kdyby se většina rybářů chovala jako hovada, tak už dávno není co chytat, proto si myslím, že naprostá většina rybářů se chová normálně nebo neumí chytat ryby no a s tou menšinou se nějak musíme vypořádat.
BTW – kolik by jich muselo být s tím bičem …