Chytej.cz

Kormoráni

12.2.2010 | BigMike | 7.616 zobrazení | 68 odpovědí

Máme v revíru asi 200 ks věčně hladových kormoránů. Vznesl jsem proto dotaz na krajský úřad, co je třeba odělat pro to, aby se povolil odstřel. Dnes přišlo vyjádření: Dobrý den, odstřel kormoránů (resp. plašení kormoránů střelbou) je možné pouze po udělení výjimky podle ust. § 56 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon). Výjimku lze povolit pouze pokud jiný veřejný zájem převažuje nad zájmem ochrany přírody nebo v zájmu ochrany přírody. Výjimku lze povolit z důvodů vyjmenovaných v ust. § 56 odst. 2 zákona. Žadatel by tedy měl předložit žádost se zdůvodněním veřejného zájmu převažujícího nad zájmem ochrany přírody popř. zdůvodnění zájmu ochrany přírody. Odstřel kormoránů se povoluje většinou podle ust. § 56 odst. 2 písm b) zákona v rámci prevence závažných škod (typicky na rybnících). Žadatel by tedy měl doložit závažnou škodu na svém majetku a doložit výskyt kormoránů. Obecně je problém s prokázáním škody na rybách v tekoucích vodách, protože ryba je v těchto vodách „věcí ničí“ (do vlastnictví se dostává až ulovením) a proto nemůže vzniknout škoda. Samozřejmě je možné udělit výjimku i z jiných důvodů,, ale vše je nutné zdůvodnit a zdokladovat.

Je mi z toho smutno!!! Jaký na to máte názor, na co to navléci aby uznaly škody, výskyt a následný odstřel?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Pátek 12. února 2010 v 16:50 ® hraji reakce na …
hraji

Robur> problém je, prokázat, kolik ryb a v jaké hodnotě kormorán poškodil. Uvědom si, že například vysadíš 10 000 kusů ročka ostroretky v ceně 50 000 korun. Ale kolik jich žije za 5 let, jak jsou velké a kolik je jejich hodnota? To nikdo neví a tudíž nelze prokázat škodu. Jo když máš rybník, kam zakomoruješ 20 000 kapříků a na jaře slovíš 5 000, můžeš při troše štěstí a dovednosti tvrdit, že těch 15 000 sežrali a zničili kormoráni. Na řece nedokážeš nic.

reagovat
Pátek 12. února 2010 v 16:39 ® OndruchM reakce na …
OndruchM

Boleslav> ale škoda nikomu nevznikla, tak je to dle zákona. My to teď tady řešíme, máme podané dvě žádosti na plašení a odstřel a to jak na CHKO, tak na Kraji a musím říct že je to horší než boj s větrnými mlýny BigMike – http://crsmo-jesenik.cz/ tady na našich stránkách se dá najít ta žádost co jsme podali

reagovat
Pátek 12. února 2010 v 16:38 ® Robur
Robur

hraji, jak se to vlastně vyčísluje, co kdyby se napsalo, že vznikla škoda a na úředníkovi by bylo, aby ji zpochybnil. Je jasné, že mne může poslat do pr, ale co kdybych napsal, výtěžnsot revíru byla 2008 1mio a 2009 jen 500 000 při stejné docházce. To jsou trošku čísla a balón by byl na straně úřadu, ale třeba si to představuji moc jendoduše.

reagovat
Pátek 12. února 2010 v 16:25 ® Boleslav
Boleslav

A co raději žádat náhradu? Já vím – je tady pořád ten problém s vyčíslením škody, ale asi by to takto bylo průchodnější, neb odstřel je dost brutální. Prostě fond na škody způsobené chráněnými tvory existuje…

reagovat
Pátek 12. února 2010 v 16:03 ® BigMike reakce na …

hraji> A nebo – kde není žalobce, není soudce:))

reagovat
Pátek 12. února 2010 v 15:41 ® hraji
hraji

Na tekoucí vodě je bezpředmětné žádat, protože žádnou škodu na majetku neprokážeš. Chce to mít chovný rybníček těsně vedle řeky a je to jasné.

reagovat
Pátek 12. února 2010 v 15:12 ® BigMike reakce na …

Jasně, že chceme zažádat jako MO, ale nejdříve jsem „šel“ na výzvědy. Průser je v tom, že kormorán je pořád veden jako chráněný a tím je vše hotovo! Cenu násady dát můžeš, ale oni chtějí doložit škody! To bych musel ty hajzly preventivně nastřílet do zásoby, otevřít je a fotit obsahy žaludků, jinak nic nedokážeš! A ukazuj někomu fotky ještě živých, posekaných ryb! Ještě by byl vlastně problém v onom úseku nějakou chytit! Ale to vše je doloženo z celé evropy, prostě je to rybožravec, trávou se napase a tak bych bral jejich přítomnost jako jasnou pohromu obsádky! janže zase – ryba v řece je ničí!!! Kdyby tam bylo všech, už by se s tím možná dalo něco dělat! Fakt nevím jak z tohoto marasmu ven! Dokud bude ve vodě v Evropě rybka, budou pořád chránění – vždyť je to tak krásný a užitečný ptáček! A co více – u nás dozajista původní druh! Ach jo…

reagovat
Pátek 12. února 2010 ve 14:24 ® Boleslav
Boleslav

Asi by si tu žádost měla podat MO jako uživatel revíru, ne? Své potenciální poškození by mohla doložit cenou násady vysazené v revíru…Pak mě napadá také „obecný zájem“, ale to by asi musel soud rozhodnout, čí obecný zájem převažuje: jestli „veřejnosti“ (tj. ochrana kormorána), nebo rybářského spolku.

Samotného mě to mrzí; sám se považuju za ochránce přírody a krajiny, bohužel blbci a úřady ochranu přírody prosazují takovým způsobem, že se to obrací proti přírodě a její ochraně samotné.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1