Vyhledávání
Kormoráni
12.2.2010 | BigMike | 7.440 zobrazení | 68 odpovědí
Máme v revíru asi 200 ks věčně hladových kormoránů. Vznesl jsem proto dotaz na krajský úřad, co je třeba odělat pro to, aby se povolil odstřel. Dnes přišlo vyjádření: Dobrý den, odstřel kormoránů (resp. plašení kormoránů střelbou) je možné pouze po udělení výjimky podle ust. § 56 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon). Výjimku lze povolit pouze pokud jiný veřejný zájem převažuje nad zájmem ochrany přírody nebo v zájmu ochrany přírody. Výjimku lze povolit z důvodů vyjmenovaných v ust. § 56 odst. 2 zákona. Žadatel by tedy měl předložit žádost se zdůvodněním veřejného zájmu převažujícího nad zájmem ochrany přírody popř. zdůvodnění zájmu ochrany přírody. Odstřel kormoránů se povoluje většinou podle ust. § 56 odst. 2 písm b) zákona v rámci prevence závažných škod (typicky na rybnících). Žadatel by tedy měl doložit závažnou škodu na svém majetku a doložit výskyt kormoránů. Obecně je problém s prokázáním škody na rybách v tekoucích vodách, protože ryba je v těchto vodách „věcí ničí“ (do vlastnictví se dostává až ulovením) a proto nemůže vzniknout škoda. Samozřejmě je možné udělit výjimku i z jiných důvodů,, ale vše je nutné zdůvodnit a zdokladovat.
Je mi z toho smutno!!! Jaký na to máte názor, na co to navléci aby uznaly škody, výskyt a následný odstřel?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 15. února 2010 ve 21:09 ® osprey reakce na …
-
hering> Jo, to je mořák. Každé křídlo jak žehlicí prkno, ale kormorány nežere…
reagovat - Pondělí 15. února 2010 ve 21:05 ® hering reakce na …
-
BigMike> Myslíš tento fogl
reagovatOmlouvám se za kvalitu míň jak na 200m mě k sobě nepustil.
- Pondělí 15. února 2010 ve 12:29 ® BigMike
-
Jo,jo, je mi z toho smutno! Zjistil jsem, že i kdyby povolili odstřel, je to o pár jedincích. To by za nimi musel člověk jezdit, pořád je rušit, střílet aby táhli jinam. ale přeletí do revíru jiných MO a je to nastejno:( Snad do budoucna něco nechají na přehradách.
reagovat - Neděle 14. února 2010 ve 22:17 ® osprey reakce na …
-
BigMike> Špatnej orel. Zatracenej línej mořák. Skalního na ně!
Jinak ptáci teď v zimě šetří energií. Dokud mají co žrát, nehnou se z místa. Známý mi líčil, jak pěkně letos postupuje hejno po Malši. Pěkně kousek po kousku, jeden hlubší úsek pod druhým. Kdysi jsem tam byl s kámošem na zimovišti tloušťů – prut se nezastavil. Pak tam nalezly ty mrchy a následující rok jsme chytili za celý den tři oukleje… A chytit v únoru oukleje na feeder, na to už se jeden sakra nadře.
reagovat - Neděle 14. února 2010 v 11:39 ® Libor reakce na …
-
BigMike> hele, ber to tak, že dokud tam nebudou supi, bude to v pohodě.. .
reagovat - Sobota 13. února 2010 ve 14:23 ® BigMike
-
Dnes dopoledne kontrolně mrknul k vodě – asi 200 kachen, 3 volavky, asi 50 kormo a 1 (jeden) orel!!! Co už se u nás u Lužnice nepotká! Občas ho tu vidím létat, ale aby seděl na stromě vedle kormoušů, to se jen tak nevidí! Ještě mě tak napadá, když se celá ta banda zdržuje skoro pořád na jednom místě – ryby v řece asi ještě nějaké jsou.))
reagovat - Pátek 12. února 2010 ve 22:44 ® hering reakce na …
-
OndruchM> My jsme nejprve jednali s myslivci zda by pro nás redukční odstřel prováděli a za jakých podmínek.No a pak jsme podali žádost o vyjímku.Bohužel všechny naše revíry jsou v kolizi s CHKO České Středohoří,Labské Pískovce a dokonce NP Českosaské Švýcarsko.Takže smůla!!
reagovat - Pátek 12. února 2010 ve 22:22 ® OndruchM reakce na …
-
hering> my teď v Jeseníku procházíme tím martyriem na druhou – část řeky je v CHKO – tam rozhoduje CHKO a zbytek rozhoduje kraj – takže dvě žádosti, dvojí jednání. hrůza
reagovat - Pátek 12. února 2010 ve 21:50 ® hering reakce na …
-
BigMike> Bohužel mám za sebou martýrium o získání vyjímky k redukčnímu odstřelu kormorána.Vše se vyvíjelo nadějně,něž zástupci chráněnek jakožto účastnáci řízení nezačali požadovat všelijaké studie a nakonec stejně dali nesouhlasné stanovisko.A krajský úřad se raději zachová alibisticky.Přitom může vyjímku udělit i přes nesouhlasná stanoviska.Takže mě z toho není smutno,mě je k zblití!!! Jinak si myslím,že ryba v revíru před ulovením „věc ničí“ je výplod chorého mozku.Mám za to,že pokud není konkrétní vlastník tak je to státu.Repektive národní bohatství.Tedy nás všech.
reagovat - Pátek 12. února 2010 ve 21:07 ® bubu reakce na …
-
OndruchM> mě už tak hned něco nepoloží,i když toto mě sere strašně. Zítra si zajedeme s babkou pro Domču a bude nám zase fajn. Ten prcek je taková naše nabíječka baterek.
reagovat - Pátek 12. února 2010 ve 20:47 ® OndruchM reakce na …
-
BigMike> bubuovi jsem to napsal a teď kolem jela rychlá a houkala, takže mám obavy ta moudra šířit dál
reagovat - Pátek 12. února 2010 ve 20:44 ® BigMike reakce na …
-
OndruchM> nechci, kdo nic neví, nic nepoví a nemá problémy:) A spí jak dudek chocholatý:)
reagovat - Pátek 12. února 2010 ve 20:34 ® OndruchM reakce na …
-
bubu> díky, mně se líbí, ale asi bys mohl přeparkovat.
reagovat - Pátek 12. února 2010 ve 20:34 ® OndruchM reakce na …
-
BigMike> plašení kormorána nepomůže. Prostě se jen lekne, vyvrhne co má v žaludku a letí se nakrmit o kousek dál. To bys musel plašit po celém toku a furt, ale i tak by byl efekt minimální – na zimovišti má kormorán dosah i 80 km. Jediná skutečná pomoc by byla regulace na hnízdištích. Jinak ty osobky bys nechtěl, věř mi.
reagovat - Pátek 12. února 2010 ve 20:31 ® BigMike
-
Libor>
) nejspíš bych dal přednost těžké CZ 456 .22 s optikou!
Průser je v tom, že razítko má z 99% vždycky blb !!! A pokud je to ten 1% rozumný, stejně ti nic jiného neporadí – litera zákona je daná:((( Zítra mrknu k vodě s poplašňákem, třeba se zbraně leknou a utečou na západ!
Já chci také osobky nebo články s ožehavými tématy!:)- mikuc@volny.cz
reagovat - Pátek 12. února 2010 ve 20:27 ® bubu reakce na …
-
OndruchM> máš ho tam
reagovat - Pátek 12. února 2010 ve 20:08 ® OndruchM reakce na …
-
bubu> tak ten jsem nečetl, já měl za to že teď v úterý vyšel teprve ten náš, ale asi to bylo už minulý týden – máš někde ten článek v compu, že bys mi ho poslal mailem? Neboj auto ti klíčema neobjedu
reagovat - Pátek 12. února 2010 ve 20:06 ® bubu reakce na …
-
OndruchM> není to ten sám,reagoval jsem právě na ty počty a Chovanec to otiskl tento týden. Jinak ten pán je úplně mimo realitu,jen je průser,že on dává ty razítka.
reagovat - Pátek 12. února 2010 v 19:59 ® OndruchM reakce na …
-
bubu> ten článek nám ještě zjemnili – pokud mluvíme o tom samém, jinak nejnovější moudro toho člověka (je to on) ti radši pošlu osobkou
reagovat - Pátek 12. února 2010 v 19:55 ® bubu reakce na …
-
OndruchM> a to ještě čekám bouřlivou odezvu na článek v JT. Snad mi neojedou auto hřebíkem
reagovat - Pátek 12. února 2010 v 19:54 ® bubu reakce na …
-
OndruchM> nebyl to ten samej hňup,co ti vysvětloval,že ryb je dost a že kormoš žere pouze nepůvodní druhy? Že potočáka nežere?
reagovat - Pátek 12. února 2010 v 19:52 ® OndruchM reakce na …
-
bubu> jo, já je na té fotce taky trochu počítal. Kdyby to nebylo tak smutný, tak by se člověk i zasmál
reagovat - Pátek 12. února 2010 v 19:40 ® bubu reakce na …
-
OndruchM> jen na té fotce jich je 110. A to tam nevlezlo to hejno celé. A určitě se nezvedli všeci ti ptáci najednou a neshrotili se,abych je mohl blejsknout. Ten člověk je vůůůůl a mele blbosti. Jednu bych mu hned natáhul,magorovi.
reagovat - Pátek 12. února 2010 v 19:19 ® Libor
-
BigMike> brokovnice IŽ ráže 16 k zapůjčení u mě
reagovatPatrony ti nechám grátis. Ale vážně, mě by jen zajímalo jak jsou na tom okolní země. Ti opeřenci mají chudáci jen hlad, my chytáme z kratochvíle, v dnešní době to příroda sama už nenarovná
- Pátek 12. února 2010 v 19:09 ® BigMike reakce na …
-
OndruchM> : díky, mrknu na to. Je to prostě o ničem, koukal na nějaká videa You tube a je to strašné, jak se všude v Evropě množí, plundrují vody a nikdo s tím nic nedělá! Jak u nás s cikánama!!! Všichní vědí, kam to směřuje, ale nikdo nic nevidí, také jsou chráněným druhem, všemožně podporováni a nedej bože když se o to téma otřeš! Asi to vidím moc pesimisticky, ale do jakéhokoliv rezortu nakoukneš – všude to jde od 10 k 5! Všude vládne úředník, zdravý selský rozum je vytlačen naokraj! Lejstra, nesmyslné zákony, vláda papírů a klotových rukávů! Pro začátek bych začal odstřelem kormoránů a pak by se vidělo jak pokračovat dál! Jednou ten Augiášův chlív bude muset někdo vykydat!:)
reagovat - Pátek 12. února 2010 v 19:04 ® OndruchM reakce na …
-
bubu> no vidíš a na CHKO nám zodpovědný člověk řekl, že jich nenapočítal víc než 70 a že to kontroluje jednou za dva dny, další věci co jsem od něj slyšel raději nebudu veřejně psát, to by bylo na odstřel. Jinak pokud by nám odstřel povolili – bylo by to dlouhodobější, v tuto zimu už bychom to kvůli „zákonným lhůtám na vyjádření“ nestihli. Jinak plánujeme jak se oteplí a podmínky dovolí průzkumný odlov, pak bych ti dal vědět jak to vypadá
reagovat - Pátek 12. února 2010 v 18:50 ® bubu
-
OndruchM> Míšo,já bych se i vsadil,že jejich počet přesáhl dvou stovek. Zpočátku byli soustředěni v jednom velkém hejnu a postupně se rozdělují na menší skupiny deseti až dvaceti jedinců. Každé ráno jich vidím při cestě do práce víc a víc. Sedí pod líhní,u sportovky,v sadech,za bilou a u jatek. Tento úsek jezdím a nad hlavou mi lítají právě tyto menší hejna. Četl jsem tu žádost,co psal Zdenek. Já ti nevím,asi alespoň něco,kdyby to povolili. Ale,jestli jich budeš moci 30 zlikvidovat,pořád jich zůstává ±150. To jsou za měsíc nějaké dvě tuny ryb!!!! To Bělá prostě nerozdejchá!! A ještě větší průser je,že jsou i na Staříči,kde jsou generačky. 16.4. byl pro mne svátkem největším,letos půjdu k řece s velkými obavami.
reagovat - Pátek 12. února 2010 v 17:54 ® Řízek
-
Tak tady posílam foto z Berounky 3,kde pekne rabujou reku
reagovat - Pátek 12. února 2010 v 17:20 ® Robur
-
právě se ptám, jak složitě se to prokazuje? mohou nějka zpochybnit voje výpočty nebo zpochybňují je?
reagovat - Pátek 12. února 2010 v 17:12 ®
-
Kašlat na důvod „prokazování škody“. A co jiný důvod? prokázat ohrožení jiného chráněného druhu? Vranky, lososa, původní linie potočáka apod, co já vím. A dokázat, že kormošů je víc a množí se úspěšně jinde a sámi a že ochrana „více ohrožených“ převažuje.
reagovat