Vyhledávání
Povolenka a rybářský lístek
7.2.2010 | jake | 13.529 zobrazení | 47 odpovědí
Měl bych zde následující problém. Včera při vydávání povolenek v naší MO MRS nastala situace, kdy jednomu z našich členů končila platnost státního rybářského lístku 25. března 2010 a dožadoval se vydání povolenky. My v těchto případech, kdy platnost RL končí někdy v průběhu daného kalendářního roku postupujeme tak, že povolenku nevydáme až do okamžiku, kdy si dotyčný zajistí nový RL, jehož platnost končí alespoň některým datem roku následujícího. Zatím tento náš požadavek všichni členové akceptovali a nebyly problémy, až do včerjška. Rád bych se Vás vážení kolegové rybáři proto zeptal, jaký je v tomto případě podle Vás správný postup a zda jsme povinni v takovém případě povolenku vydat či nikoli? Jde o to, že na povolence musí být uvedeno číslo RL, k němuž se povolenka vztahuje, takž logicky vzato by platnost takto vydané povolenky měla končit dne 25. 3. 2010, což by na ní také mělo být vyznačeno. A pokud bude chtít dotyčný chytat ryby i po tomto datu (což zřejmě bude), měl by si zakoupit povolenku novou k novému platnému RL Dále bych se rád zeptal, zda příslušný úřad, který RL vydává, musí uvádět jeho platnost od data zakoupení? Podle mého soudu je to zbytečně komplikující faktor pro všechny členy MRS i ČRS, kteří požadují vydávní převážně celoroční povolenky. Pochopitelně rybářovi, který jezdí výhradně po soukromých revírech a kupuje si jednorázové krátkodobé povolenky, to může být jedno. Nevím zda mi bude někdo schopen odpovědět, ale bylo by možné, aby úřednice vystavila platnost RL podle přání zákazníka – tzn. nejlépe od 1. ledna daného roku do 31. prosince roku (podle doby platnosti), i když na úřad přijdu třeba 10. února? A dále by mne zajímalo, zda jsou vůbec na úřadě povinni takovému člověku vydat nový RL, přijde-li o něj zažádat třeba 8. února 2010, když ho má platný až do 25. března 2010? Děkuji Vám za vaše názory.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 7. února 2010 ve 13:45 ® regulus reakce na …
-
jake> nezlob se na mě, ale v tom vašem Baťově, asi opravdu není něco v pořádku, soudě podle už druhého poněkud kontroverzního fóra které jsi založil (není to myšleno, že by bylo fórum zbytečný, spíš mne trochu udivuje obsah jejich zadání).
Další věc, ty řekneš v zadání A, abys následně ve fóru řekl B a když je ti to vyčteno, že to není v pořádku, tak se kroutíš jako had a tvrdíš, že jsi netvrdil a že to je úplně jinak než jsi napsal. Řeknu ti to na rovinu, takovýhle praktiky mít ti naši vejboři, tak udělám na schůzi takový tóčo, že by se divili ještě za dva roky a to si piš, že v těchto případech bych si argumenty našel velmi jednoduše.K věci, v době vydání povolenky má člen platný rybářský lístek, takže jeho konec platnosti uprostřed sezóny nemůže být důvodem k nevydání povolenky. Pokud je člen manták a nevymění si rybářský lístek na konci jeho platnosti (typicky – během sezóny se na to zapomene), tak pokud je přistižen RS, že má neplatný RL, bude mu odebrána povolenka (alespoň si to myslím), další postup nevím, ale rozumná kárná komise to bude nejspíš řešit tak, že po předložení nového, platného RL mu povolenku vrátí. Pokud se týká toho, že číslo RL na povolence a ve skutečnosti neodpovídá, tak jak už tu konec konců bylo napsáno, normální RS si toho asi ani nevšimne, osobně bych pod tu kolonku napsal „nový RL č. xxxxxx“ a pro případ že narazím na extra buznu, bych si jak psal LeoC, starej RL oskenoval a nosil tu kopii sebou.
Jinak doufám, že semka chodí hodně členů vaší MO, aby si udělali obrázek. Pokud to myslíš s tím výborováním vážně, měl by si s tím začít něco dělat, abys to dostal do normálu, jak je to běžný v jiných MO.
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 11:41 ® jake
-
Takže pro upřesnění. Ano napsal jsem to tak, že obecně takovému člověku povolenku nevydáme. Konkrétně jsem zažil tento případ pouze 3× (jsem ve výboru teprve rok), kdy si přišel dotyčný pro povolenku a cca za měsíc mu končila platnost RL. Takže jsme dotyčného velmi slušnou formou požádali, aby si šel vyřídit lístek nový, což všichni 3 bez jakýchkoli problémů a s úsměvem akceptovali a přišli v další výdejní termín už bez fronty pro již vypsanou povolenku, kde jsme jen jen dopsali nové číslo RL. V jednom případě jsme tu povolenku po telefonickém doplnění čísla zasílali poštou, aby dotyčný nemusel vážit cestu. Jen v sobotu jsme narazili na člena, který za každou cenu trval na vydání povolenky, přestože měl omezenou platnost RL a nový si zatím vyřizovat nechtěl, tak jsme mu povolenku vydali s tím, aby si tam to nové číslo posléze opravil. Toť vše.
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 11:33 ® hraji reakce na …
-
jake> přečtěte si tohle: " My v těchto případech, kdy platnost RL končí někdy v průběhu daného kalendářního roku postupujeme tak, že povolenku nevydáme až do okamžiku, kdy si dotyčný zajistí nový RL, jehož platnost končí alespoň některým datem roku následujícího. Zatím tento náš požadavek všichni členové akceptovali a nebyly problémy, až do včerjška." A to je buzerace nepodložená zákonem ani žádným jiným interním předpisem MRS.
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 11:19 ® MP-E65mm reakce na …
-
jake> řekl bych, že se v tom tak trošku ztrácíte. Možná by bylo dobrý si to po sobě ještě jednou přečíst. Argumentovat, že jste nikde nepsal, že dotyčný povolenku nedostal přičemž z Vašeho příspěvku jasně vyplývá, že v takovém to případě povolenku nevydávate dokud žadatel nemá v nasledujícím roce platný RL. No, nevím co si mám o tom myslet. Nevím jak to ve skutečnosti je, ale tady si tak trošku protiřečíte.
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 11:12 ® hraji reakce na …
-
jake> ještě jsem žádné vulgární slovo nepoužil, ale mám chuť to udělat. Pokud jste se zeptal a ventiloval veřejně svoji neznalost zákona na veřejně přístupném webu, musíte očekávat, že se vám dostane veřejně přístupných reakcí. I negativních. Bohužel se v poslední době setkávám s velkým množstvím členů, kteří odcházejí z MO, ve kterých byli členy dlouhá léta, protože se k nim výbory chovají tak, jak vy popisujete, hrají si na všemocné. A přecházejí k nám. Proč asi? Mimochodem, víte něco o kauze povinného přeškolování a přezkušování rybářských stráží? To je taky spojeno s vaší MO a z tohoto nezákonného postupu taky čišela touha získat peníze, zákon nezákon.
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 11:04 ® jake
-
Jen ještě pro doplnění pane Hrazdile. Udělali jsme to přesně tak, jak píšete – tzn. že nejspíš asi opravdu budeme alespoń průměrně vzdělaní členové výboru. Povolenku jsme dotyčnému vydali s tím , že po vyřízení nového RL (které má vždy jiné číslo – tím odpovídám Sanderovi) si na povolence toto číslo ve vlastním zájmu opraví, jen si nejsme zcela jistí, zda jsme postupovali zcela v regulích zákona a obávám se, že zdaleka ne všichni členové výborů ostatních MO by přesně a správně věděli, jak mají postupovat . A co jste myslel tím druhým případem, vztahujícím se k naší MO, to opravdu nevím. Myslíte snad to, že od svých členů požadujeme brigádnickou povinnost. Pokud ano, tak je mi Vás upřímně líto.
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 11:03 ® LeoC
-
jake> nic ve zlém, ale když pominu „hrajiho“ poslední větu, tak na příspěvek věcně odepsal a zodpověděl otázky položené v úvodníku k tomuto tématu a já s ním souhlasím.
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 10:52 ® jake
-
Vážený pane Hrazdile. Pokud neumíte nic jiného, než sprostě urážet lidi, tak raději neodpovídejte a v budoucnu na mé příspěvky nereagujte. Pokud jste si dobře přečetl můj příspěvek, tak jsem nikde nenapsal, že jsme dotyčnému povolenku nevydali. Toť za prvé. A za druhé – já se ostatních rybářů na CHYTEJ neptám, jak to má být, ale ptám se na jejich názor na tento problém a jsem vděčný za každý slušný příspěvek, ale o Vaše vulgarity už v budoucnu opravdu nestojím. Tím s Vámi končím a přeji vám hezký den
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 10:41 ® hraji reakce na …
-
LeoC> jakékoliv obavy ze změny čísla RL na povolence jsou liché. Při vyzvednutí nového RL stačí vzít propisku, staré číslo RL na povolence škrtnout a nad něj napsat číslo nové. Pro normální a průměrně inteligentní RS i člena výboru je to naprosto pochopitelná oprava vyplývající z nutnosti dané výměnou RL. RS navíc kontroluje pouze platnost RL, jeho číslo ji nezajímá. Na povolence pouze kontroluje, zda je vydána na stejné jméno jako RL, číslo je pouze evidenční záležitost.
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 10:35 ® LeoC reakce na …
-
džigit>naštěstí v ČRS se číslo RL do povolenky nepíše, takže tady ten problém není.
P.S. pro úplnost (nebo spíš pro rýpaly) bych si udělal fotokopii starého RL a tu nosil s sebou, kdyby náhodou někdo buzeroval. Jinak ze strany MO je to nehorázná buzerace.
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 10:31 ® hraji reakce na …
-
džigit> vyspal jsem se v pohodě, ale po pravdě, je to během krátké doby druhý příklad toho, jak MO, kde je jake, zbytečně prudí a buzeruje členy. Oni nějak nepochopili, že se změnila doba, že člen výboru v MO už není pán, ale sluha, on je tam pro členy, ne opačně. A když se člen výboru na veřejném webu ptá na věci, které by měl znát a aplikovat, je to ostuda dvojnásobná. Prostě mě takoví vychcánci ve funkci serou. Protože podle takových hňupů potom rybáři posuzují i všechny, kteří znají a poctivě pro členy pracují.
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 10:25 ® džigit
-
spike> proč v tom vidíš problém?Skončí Ti platnost,zajdeš na obecní úřad a prodloužíš.Nikdo nebude takový ko.kot,aby Ti bral noty za to,že máš jiné číslo RL(pokud budeš mít jiné).Když bojíš,zajdi prodloužit již teď, ať máš klid
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 10:17 ® spike
-
Já mám platnost rybářského lístku do 1.7.2019, tak by mě zajímalo jak to bude.
Jestli povolenku dostanu až si rybářský lístek prodloužím, nebo povolenku dostanu normálně na začátku roku.
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 10:10 ® džigit
-
hraji> teda doktore,nevyspal si se špatně?No fuj :-/ Chápu,že spousta místních rybářských ouřadů buzeruje,ale takhle z rána :-/ Jake>úřednice,bohužel pro Tebe a Tvé kolegy,nemůže se psát datum zpětně!!! Teda pokud bude vadávající chtít postupovat dle regulí.A k vydání nové povolenky-jak bys řešil změnu osobních dat v průběhu roku?Taky zakoupením nové povolenky?Tohle mi říct,taky použiju Hrajiho slova
reagovatJinak i pro ostatní,v pondělí mám směnu na úřadě,klidně zjistím přesné regule k vydávání RL na obecních úřadech-píšu proto,že než jsem dopsal už tu byly další reakce
- Neděle 7. února 2010 v 10:01 ® Sander
-
Do těchto problémů nevidím, možná plácnu hloupost. Na vydání povolenky potřebuji mimojiné platný rybářský lístek, což dotyčný splnil, přestože mu za necelé dva měsíce projde. Nevidím tedy problém v tom mu povolenku vydat.
Teď se možná také pletu – RL se prodlužuje, tzn. že by se asi nemělo měnit jeho číslo. I z toho důvodu nepovažuji za důležité posouvat jeho platnost zpětně k 1.1. toho roku. Ale fakt to nevím, čtyři roky jsem ho neprodlužoval a ještě dalších šest nebudu.
Ber to jen jako názor laika. Od toho je diskuse, aby mě někdo vyvedl z omylu.
EDIT: no sláva, než jsem to sesmolil, aspoň v prvním odstavci dle hrajiho nekecám.
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 10:01 ® Piranha
-
Pockej, jako ty vydavas povolenky, tedy jsi funkcionar a ptas se obycejnych lidi, jak mas ty povolenky vydavat?Myslim si, ze by se meli ptat rybari tebe a ne naopak. Jako kdyby RS nevedela jakou ma miru ostroretka a sel se zeptat vedle rybaru. Nevim, mozna jsem te spatne pochopil, ale takhle mne tva otazka vyznela.
Jinak ses mel zeptat zde v rubrice ,,Otazky a odpovedi RS,, tam by ses neco dozvedel.
reagovat - Neděle 7. února 2010 v 9:57 ® hraji
-
Podle mého názoru, a nejen podle mého, ale i podle dikce zákona vaše MO zcela jednoznačně překračuje vaše pravomoci dané jí zákonem. Vydávající povolenky může pouze kontrolovat, zda má člen v okamžiku vydání platný rybářský lístek. Nikde v zákoně není uvedeno, že rybář je povinen mít v okamžiku vydání povolenky RL platný na celý kalendářní rok dopředu. Je to jen další ukázka bezprecedentního zasahování do práv a buzerace ze strany výboru MO. Všechny bych vás vyházel, protože jste vážně buzeranti a hledáte sebemenší příčinu, abyste členy MO šikanovali.
reagovat