Chytej.cz

Jak dlouhý prut na vláčku? necteno

6.2.2010 | Herri | 8.426 zobrazení | 57 odpovědí | upravit

Petrův zdar, chtěl bych poprosit, aby mi někdo poradil s délkou prutu na přívlač. Začínám s vláčením a zatím jsem si udělal jasno v tom, že budu chtít zakoupit prut s vrhací zátěží 10–30g. A teď, bude lepší prut 270cm nebo 210cm? Nebude se třeba s prutem 210cm lépe zasekávat?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Pondělí 8. února 2010 ve 20:34 ® hraji reakce na …
hraji

vondras> zkus prosím konkrétně poradit mladému klukovi bez velké sumy peněz, jak si má vyzkoušet několik prutů, aby si vybral ten správný. Pokud tedy vyzkoušením nemyslíš nic neříkající pošvihávání a potřepávání prutem na prodejně.

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 20:19 ® vondras

UNIVERZÁL to je to nejhorší co bych mohl někomu poradit a to u všech ryb, způsobů !!!??

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 20:17 ® vondras reakce na …

možná jsem tě poba0vil ale těch přívlačáků mě projde rukama za rok tak 150–200 tak vím o čem mluvím !!!??

reagovat
Pondělí 8. února 2010 v 9:29 ® Robur
Robur

Osprey, ho´d sem nějakou anketu, např. kdbyste měli mít jediný vláčkák, jka by měl být dlouhý, nebo dát nějaké parametry a dle počtu odpovědí by byl vybrán universál:-D .

reagovat
Pondělí 8. února 2010 v 9:28 ® Robur
Robur

vondras, to jis mě pobavil s těmi procenty, to je určitě nějaký výzkum, že?

reagovat
Pondělí 8. února 2010 v 8:02 ® ollo
ollo

Netreba s tým robiť vedu , keď ta prívlač chytí nezostaneš pri jednom prute. Čas ti ukáže ake budeš potrebovať.:-1

reagovat
Neděle 7. února 2010 ve 22:54 ® drobcek

Ako sa už písalo hlavné je kde budeš loviť. Ja napr. chodím často na Dunaj a tam pod 2,7 nejdem..... Mám dokonca prívlačovku 3,20 a perfektne sa mi s ňou chytá popri kameňoch… Teraz som si zadovážil 2,4 ultralight od Daiwy a na súkromák(hlavne pstruh) už iné asi nechcem… Hlavne nech ti padne do ruky.

reagovat
Neděle 7. února 2010 ve 22:09 ® 

Tak znovu a lépe. Jsi-li velký kup 2,7, jsi-li nevelký kup 2,4. Padne-li ti do tlapky něco delšího nebo kratšího o čem „pochopíš“ že to je ono, kup to a předchozí větu zapomeň :-) Nedělejme z toho vědu.

reagovat
Neděle 7. února 2010 ve 22:05 ® osprey reakce na …
osprey

pepa-č> Neexistuje opověď, ale bude existovat ten klacek, co si kolega do začátku koupí. A jeho délka je to, oč tu jde.

Fakt je, že odpovědnost za výběr je stejně na tom, kdo s tím prutem bude chytat. Ale mezitím se podívá, jak se k tomu staví druzí a půjde do té volby s lepším pocitem.

reagovat
Neděle 7. února 2010 ve 22:01 ® 

neexistuje odpověď. Někdy je 3m málo. Někdy 2m moc.

reagovat
Neděle 7. února 2010 ve 21:41 ® Jeff
Jeff

Ahoj, já začal s 2,7 a teď kupuju 2,4m. Zkoušel jsem kámošův 2,1m a zdá se mi to málo(na můj lov)!

reagovat
Neděle 7. února 2010 ve 21:33 ® vondras reakce na …

řeknu to takhle 80% vláčkařů používá 2,70m a ze břehu je to standartní délka a gramáž spíš 20–40g ale každý prut je zcela jiný a při stejné gramáži každý pracuje ůplně jinak chce jich to pár vyzkoušet ON ti nějaký padne do ruky !!!??

reagovat
Neděle 7. února 2010 v 17:24 @ Herri reakce na …

dik moc

reagovat
Neděle 7. února 2010 v 17:12 @ mike777

No asi tak, zálegí na jakých vodách. To rokama poznáš co je nejlepší. Na pstruhovku mám 1,8 a 2,1 (teleskopy) Na menší řeky a ramena 2,4 Na velké řeky (Morava) a velké štěrkoviště 2,7. 3,0 nevím, se mi nikdy moc neosvědčila. Záleží také na tvrdosti…ale zlatá střední cesta 10–30g. Ale na sumíky samo trošku tvrdší… A také je důležitý naviják(je hodně zatěžován)…první rok je dobre se s tím seznamovat, zkoušet pokud možno vše, a poté jak člověk do toho spadně…nic ho nezastaví :-) Úspěšný lov !

reagovat
Neděle 7. února 2010 v 11:27 @ Herri

Ok, já teprve začínám, takže si na začátku koupím samozřejmě jeden. Protože jsem student a peněz moc není, nebudu kupovat nic extra drahýho. Chytat budu na rybnících s plochou kolem 1,5ha, kde jsou hlavně štiky a ty bych chtěl taky tahat. Co se týká nástrah, tak woblery a třpytky.

reagovat
Neděle 7. února 2010 v 0:29 ® osprey reakce na …
osprey

jees> Je možné, že dopadne jako ty. A možná je to tak i dobře.

Ono co jiného mu poradit? Nenapsal kde chytá, co na tom prutu bude tahat, ani kolik peněz chce investovat.

Takže do začátku potřebuje něco, od čeho se odpíchne. Já mám nejradši délku 270 cm, ale ty 240 cm jsou vynikající wobbleráky. Těch 210 cm bude místy málo, když chce mít jen jeden prut.

Takže pokud ne 240 cm, tak potom 270 cm, to je pro vlastníka jediného vláčecího prutu pořád lepší volba.

reagovat
Sobota 6. února 2010 ve 22:41 ® jees reakce na …

Herri> já jsem s 2,4m začínal a kromě prvního jsem si už žádný další prut v té délce nekoupil. Přijde mi, že má nevýhody obou variant – na velké/mělké vodě je to málo a na zarostlém břehu/lodi pořád ještě dost. Po jedné sezóně jsem došel k závěru, že je lepší si ujasnit pomínky a rozhodnout se pro 2,1 nebo 2,7–3m, protože někde to sice je problematičtější lov, ale zase na druhém typu vody to pak už nemá chybu

reagovat
Sobota 6. února 2010 ve 21:43 @ Herri

Super, děkuju moc za rady.

reagovat
Sobota 6. února 2010 ve 21:34 ® sus1 reakce na …

osprey> … a s Dragonem,at nejsi pak moc překvapenej,vid??:-))

reagovat
Sobota 6. února 2010 ve 21:33 ® osprey
osprey

Nejde to říct nějak jednoznačně, co je lepší. Dokonce mám sám jednu gramáž ve více délkách. Začni třeba s těmi 240 cm, to je docela příjemná délka a časem si ujasníš, co bys opravdu potřeboval.

reagovat
Sobota 6. února 2010 ve 13:24 ® sethy reakce na …
sethy

hraji> Jasný jasný, každemu sedí něco jiného. Něko by nešel pod 240, někdo zas nad. Každopádně na začátek asi něco mezi 240–270.

reagovat
Sobota 6. února 2010 ve 12:31 ® ollo
ollo

Vlastním niekoľko vláčakov , používam ich podľa reviru V zarastenom terene a z člnu kratšie 210–240.Na otvorenej vode aj 330.

reagovat
Sobota 6. února 2010 ve 12:30 ® hraji reakce na …
hraji

sethy> nikde se nestala chyba, nepsal jsem, že to je podmínka, pouze hrubé rozdělení, výjimky potvrzují pravidlo

reagovat
Sobota 6. února 2010 ve 12:06 ® sethy reakce na …
sethy

hraji> používám 200 na moravu…kde se stala chyba :-)

reagovat
Sobota 6. února 2010 v 11:32 ® Bulldog.o
Bulldog.o

240, za rok koupíš 270, a pak 210 .. to je nekonečný kolotoč do kterého jak jednou spadneš tak už z něho nevypadneš, ale dle mého názoru je nejlepší začít na 240…

reagovat
Sobota 6. února 2010 v 11:25 ® hraji
hraji

Délka prutu souvisí s prostředím, kde jej budeš používat. Na malé potoky a říčky hustě zarostlé vegetací se používají krátké pruty – 180 a 210 cm Na větší vody se používají pruty kolem 240 cm a na velké řeky a rozlehlé stojáky se používají pruty 270 a 300 cm. Je to jen hrubé rozdělení. Ale jako základ ti stačí. Zásek nesouvisí ani tak s délkou prutu jako s jeho tuhostí. Při přívlači máš vždy přímý kontakt s nástrahou a tak se zásek projeví na nástraze ihned. Ale síla se přenese úměrně tuhosti prutu a pevnosti (průtažnosti) použitého vlasce. U pletených šňůr otázka průtažnosti nehraje roli.

reagovat
Sobota 6. února 2010 v 11:25 ® skwor
skwor

Zlatá střední cesta, neboli 240cm.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1