Vyhledávání
Feederové špičky
9.1.2005 | maze | 4.971 zobrazení | 18 odpovědí
Nemáte náhodou někdo jasno ve značení feederových špiček. Nedávno jsem si koupil proutek od Albastaru a od prodavače jsem se o špičkách dověděl, že jedna je měkčí a druhá tvrdší (liší se barvou). O nějakých gramážích neměl ani tucha. Některé firmy je odlišují barevně (nevím jestli všechny stejně – zavedená konvence?) a některé mají stejnou barvu, ale napsané gramáže (Shimano). Také jsem u některých výrobců narazil na značení 1oz, 1/2oz, 3/4oz – co to je?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 12. ledna 2005 ve 14:08 ® Fedderista
-
Souhlasím, když jsem před 2 rokama kupoval feeder od Trabucca, tak byla 1,5 oz byla měkká asi jako 1 oz toho, co jsem si koupil teď. (Taky od Trabucca)
reagovat - Středa 12. ledna 2005 ve 12:30 ® mirmen
-
Gudaska: vystihl jsi. Na označení výrobců nelze moc spoléhat, jinak pracuje MILO 3/4 oz, jinak Jaxon atd. A je taky rozdíl, zda je při kontrole ohybu olovo zavěšeno pouze za koncové očko či zda je na vlasci protaženém celou špičkou.
reagovat - Středa 12. ledna 2005 v 10:48 ® Gudaska
-
Jarv: naprostý souhlas, stejná zkušenost. mirmen: teoreticky máš pravdu – tak to také deklarují výrobci. Ale. Nemám ani cejchovaná závaží, ani možnost ideálního uchycení prutu, abych mohl špičky vyzkoušet. Ale s kolegy jsme zkoušeli na špičky se stejným číslem od různých výrobců zavěsit stejné závaží a pouhým okem byly viditelné rozdíly.
reagovat - Úterý 11. ledna 2005 ve 22:05 ® maze
-
Tak jsem to už taky zkoušel ohnout se závažím a myslím si, že s tím pravým úhlem je to nesmysl. Udělám to asi jak mi radí MichalB, vezmu ty co mám a půjdu po obchodech.
reagovat - Úterý 11. ledna 2005 v 17:52 ® MichalB
-
maze, zkousel jsem to u spicek Milo a Jaxon a nesedelo to s oznacenim, ktery tam je uvedeny… s tim si ale nelam hlavu!! proste si kup neco mezi a je to.. kdyz jsem si dokupoval spicky, tak jsem si vzal s sebou ty co jsem uz mel vcetne posledniho dilu prutu, aby to sedelo (muzes si j i upravit treba jemnym smirkovim papirem) a bylo to.. taky zjistis, ze ruzny typy spicek maji ruznou akci.. ja sem si na picker od jaxona dokoupil super jemnou spicku, ktera ma ackovou akci – pritom jiny druh se stejnym „oz“znacenim mela akci ceckovou… divny, ale je to tak…
reagovat - Úterý 11. ledna 2005 v 17:39 ® maze
-
Zkuste někdo kdo máte ocejchovanou špici ji ohnout se závažím jestli to opravdu sedí. Ty moje nepopsaný si ocejchuju, ale ta tvrdší mi příde moc tvrdá a chtěl bych si dokoupit něco mezi. Takže bych rád věděl jestli se na to OZ můžu spolehnout. Dík
reagovat - Úterý 11. ledna 2005 v 15:40 ® Dědek
-
MichalB : jasně, napsal jsem to blbě, je to právě naopak
reagovat - Úterý 11. ledna 2005 ve 13:00 ® mirmen
-
přesně nevím, ale myslím si, že 1 oz = 1 unce ( cca 28 gramů). Špička 1 oz by pod tahem způsobeným závažím o hmotnosti 28 gramů se měla ohnout tak, že svislá a vodorovná část špičky vytvoří pravý úhel. Špička 1/2 oz = ohyb do pravého úhlu pod zátěží 14 gramů … atakdále. Oz = pouze značení výměnných špiček, nemá nic společného s akcí nebo gramáží prutu.
reagovat - Úterý 11. ledna 2005 ve 12:12 ® MichalB
-
jak rika jarv… pouzivam vzdy pokud mozno co nejjemnejsi spicku s ohledem na proud, vitr, zatez… barvu a oznaceni v „oz“ neresim..
dedek: tu nejjemnejsi mas fakt grafitovou? ja sem sehnal na jaxona jenom laminaty a grafitovou mam tu nejtvrdsi…
reagovat - Úterý 11. ledna 2005 v 11:54 ® Dědek
-
Plně souhlasím s Jarvem. Vem si do ruky tři různé špičky a hned poznáš, jaký je v nich rozdíl. Já mám nejměkčí 0,5oz (grafitové) a nejtvrdší myslím 2,5oz (laminát). A potom je to o typu vody a povětrnostních podmínkách. Chce to zkusit, po pár vycházkách na to přijdeš sám.
reagovat - Úterý 11. ledna 2005 v 11:42 ® jarv
-
Tak ať se máte o čem bavit … já se propracoval k tomuto: označení špiček v uncích je věcí výrobce (u Shimana, dle katalogu fakt ohnutí do pravého úhlu). Ale u některých výrobců je to značeno jen barvou – měkká, střední, tvrdá… a i ty barvy má každý z nich jiné. V každém případě platí i to, že jejich špičky se liší od konkurenčních, i když jsou mnohdy označeny stejně. Taky si myslím, že konkrétní značení pro mě není podstatné. Stačí v prstech zkusit, rozdělit si je dle tvrdosti a pak je jen správně použít. Vybíráš ji obecně dle vody + větru. Stoják + bezvětří = měkká, větší proud = přitvrdit, větší vítr = přitvrdit. A to tak, aby špička zůstala mírně ohnutá a pokud možno v klidu, aby byly dobře čitelné záběry. Toho samého se snažíš docílit i postavením prutu na břehu, průměrem použitého vlasce a vhodnou koncovou montáží v závislosti na použité nástraze a dle výšky vodního sloupce, kde čekáš záběry. Takže to není jen o síle špičky, tu je třeba brát prioritně jako signalizátor záběru a podle toho se i zařídit. Špička v žádném případě neoznačuje doporučenou odhozovou zátěž prutu. Ta je určena výrobcem dle blanku prutu. Vždyť i ta nejslabší špička snese tu nejvyšší deklarovanou zátěž + něco navíc.
reagovat - Pondělí 10. ledna 2005 ve 20:47 ® spinningman
-
dwarf ma pravdu je to sila potrebna do ohnuti do praveho uhlu. s gramazi to nema nic spolecneho.
reagovat - Pondělí 10. ledna 2005 v 17:26 ® maze
-
CeP: To máme asi stejnej proutek. Nemáš k němu ňáký bližší údaje, hlavně k těm špičkám. Ta měkčí je žlutozelená a tvrdší fosforově zelená – víc o nich zatím nevím, asi budu taky vážit. Jinak taky děkuji ostatním za odpovědi.
reagovat - Neděle 9. ledna 2005 ve 22:41 ® dwarf
-
CeP: jo, vrhací záťěž určuje prut. Špička se poddá..(je to jako čihátko, který z prutu nesundaváš)
reagovat - Neděle 9. ledna 2005 ve 22:35 ® CeP
-
>dwarf: jses si tim jistej? to hned zitra odvazim ty svoje co mam. taky Albastar. winkelpicker 2,70m.
reagovat - Neděle 9. ledna 2005 ve 22:30 ® dwarf
-
playboy007: nesouhlas, je to zátěž která je nutná k ohnutí špičky do pravého úhlu..
reagovat - Neděle 9. ledna 2005 ve 21:27 ® playboy007
-
p. s.: to barevný odlišení si stanovuje každý výrobce po svým. někdy ani nejsou barevně odlišený, jen popsaný.
reagovat - Neděle 9. ledna 2005 ve 21:26 ® playboy007
-
je to označení max. vrhací zátěže. označení oz znamená unce. 1oz=28g.
reagovat