Vyhledávání
Veletrhy: vystavovatel versus návštěvník
2.2.2010 | vagi | 6.141 zobrazení | 38 odpovědí
Tak mě ta veletržní fóra přivádějí k jednomu zamyšlení a úvaze ve smyslu návštěvník versus potenciální vystavovatel. Na jednom konkrétním případě bych chtěl porovnat úhly pohledu. Například woblery (podotýkám, nejsem žádný velký znalec): já bych rád viděl i ucelenou nabídku dorad, sieků, salm atd… vždy je to pro mě lepší, když to mám na jednom místě a mohu prohlížet a vybírat než proklikávat na e-shopech. To by bylo super. Na druhou stranu budu např. dovozcem, prodejcem těchto značek… vyplatí se mi ta investice, nemyslím jen co prodám, to asi nemohu předpokládat, ale dám o sobě tolik vědět, že se to vyplatí a náklady na pronájem plochy budou pokryty?
Trošku odbočím, dělám v reklamě už nějaký pátek a obecně spousta firem od veletrhů upouští, takže se asi nedá čekat „100%“ účast, na druhou stranu mi přijde, že v rybařině tento trend není tak výrazný.
Myslím, že by to mohlo být tím, že v tomto oboru (rybařina) fungují u lidí, jako jsem já (spíše laici, kteří získávají aspoň drobné zkušenosti a znalosti od kamarádů a známých, právě třeba na internetu), výstavy podobně jako televizní reklama. Produkty se mi na výstavě dostanou „do hlavy“ a buď je musím mít hned :-) nebo si na ně vzpomenu v okamžiku, kdy řeším potřebu nakupovat, např před zahájením a už se cíleně pídím po tom, co mě tenkrát na té výstavě zaujalo.
No jo, ale jak toto sdělit vystavovatelům, že chceme, aby tam byli všichni? :-)
Jaký je váš názor?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 28. března 2010 v 11:52 ® Faky reakce na …
-
santec> Souhlasím s tvým názorem na výstavy. Především by to měly být výstavy a ne výprodej starých zásob velkoskladů. Samozřejmě, že náklady jsou pro firmy vysoké a chtějí je prodejem zboží umořit, ale co potom např. obchodníci v kamenných obchodech. Vím o čem je řeč. Měl jsem prodejnu 15 let. Skončila výstava /Praha, Brno/a po určitou dobu nebyly u dealerů žádné novinky/velkosklady navíc zavedly dobírkový prodej/ a vozili staré zboží.„Nadšenci“ si do Prahy nebo Brna zajeli nakoupit a my jsme byli ti druzí, nebotˇjsme novinky neměli.A v květnu bylo již většinou pozdě. F.
reagovat - Středa 17. března 2010 ve 20:05 ® Frk reakce na …
-
Rubere, ty ne. Ty v návalu euforie mineš i ten.
reagovat - Středa 17. března 2010 ve 20:05 ® Frk reakce na …
-
Rubere, ty ne. Ty v návalu euforie mineš i ten.
reagovat - Středa 17. března 2010 ve 12:16 ® sus1 reakce na …
-
džigit> Přesně,chlápek tam kupoval jeden pilník na řetěz k motorovce a 100% sleva.Stál normálně 53Kč,no???,měl ho zadarmo.
reagovat - Středa 17. března 2010 ve 12:11 ® džigit
-
sus1> to už se vyplatí.Já u Bédi Tr max 10%,ale jak jsem koupil nějakou blbost…/sorry,teď už u Bohouše/
reagovat - Středa 17. března 2010 ve 12:09 ® sus1
-
džigit> Koupil si prut s navijákem a neplatil skoro nic,byl jsem u toho.
reagovat - Středa 17. března 2010 ve 12:07 ® džigit reakce na …
-
sus1> určitě na háčky
reagovatVítej
- Středa 17. března 2010 ve 12:01 ® sus1
-
K Mivardi určitě. Jestli tam zase bude kolo slev, jako loni, kde se kolegovi povedlo vytočit slevu 99%,tak tohle místo určo nevynechat.
reagovat - Středa 17. března 2010 v 11:45 ® tomashr reakce na …
-
Robur> Ono to ale v podstatě všechno zaznělo v debatách po ForFishing. Podívej se určitě na Mivardi – nenajdeš tam sice nic revolučního, ale rozumné „evoluce“ je v jejich novinkách 2010 fakt hodně. U kaprařů mě docela zaujalo to, že víc firem nabízí boilies i v menších velikostech – to skoro stojí za vyzkoušení i na feeder atd. Z navijáků asi nic převratného, třeba Shimano toho sice má dost, ale asi to už znáš, protože asi kvůli krizi a předvánočním nákupům hodně z kolekce 2010 šlo reálně na trh už loni na konci roku. Jinak určitě narazíš na mračna drobností, které se leckdy mohou i hodit, ale to už je o tvých osobních potřebách, nedá se na něco ukázat.
reagovat - Středa 17. března 2010 v 11:32 ® Robur
-
o moji osobu se nestarejte, posílejte tipy, na co se zaměřit, páč jinak budu dezorientován a nakonec zapadnu ke stánku s tureckým medem a pak koupím 5 tub vteřinového lepidla a kráječ na sklo
reagovat - Středa 17. března 2010 v 11:26 ® džigit reakce na …
-
tomashr> aby ho z výstaviště neodvezli v kazajce ještě dřív,než stačí obejít všechny prodejce
reagovat - Středa 17. března 2010 v 11:24 ® tomashr reakce na …
-
Robur> Udělej článej – obejdi kapraře: Nikl,LK Baits atd., všude se zeptej na pelety z lidského masa, jako to dělá Vágner a pak sepiš reakce
reagovat - Středa 17. března 2010 v 10:21 ® Robur
-
když už je řeč o novinkách, mohl by někdo ze zkušených napsat, na co mám zaměřit oči. Osobně mne zajímají ty nové pelety s příchutí lidského masa, co se na ně chytají sumci v Indii a nic dalšího mne nenapadá.
reagovat - Pondělí 15. března 2010 v 18:30 ® FOR FISHING
-
Osobně si myslím, že veletrhy budoucnost stále mají, podívejme se do Německa, kde krize nekrize, veletržní svět stále funguje. Ano, nemůžeme se srovnávat s Německem, nicméně strategie firem je taková, že pokud omezím peníze na marketing, tak jinde než na veletrhy. Jak se říká, představení firmy FACE TO FACE je stále tím nejprogresivnějším způsobem. Též nevím, kde se v českých lesích vzalo mínění, že slovo vystavovat znamená to samé jako sleva. Obzvlášť u rybářských akcí v ČR je to dogma návštěvníků. Je zajímavé, že všichni chtějí vidět novinky a přitom poukazují na slevy. Pokud chci novinku, je naopak potřeba si připlatit. Tak to je a bude. Pokud novinku nechci okamžitě po uvedení na trh, počkám si a za pár měsíců je cena až o 20–30% níže. U některého zboží (např. mobilní telefony) ještě nižší. Výstavy jsou zároveň společenským setkáním firem působících v oboru, takže i v této rovině, tedy pokud je daná výstava kvalitní, to funguje velmi dobře. Bohužel ČR je velmi malou zemí na to, abychom zde měli přímo kontraktační výstavy, proto zřejmě i v budoucnu bude pokračovat trend prodejních výstav, tedy výstav s klintelou B2C. Výstav typu B2B je pramálo a u těchto akcí jde spíše už o tu společenskou ba i politickou záležitost (např. Strojírenský veletrh). Taková je doba a realita, osobně si nedovedu představit čistě kontraktační výstavu s rybářským vercajkem. Vždyť potenciálních vystavovatelů by bylo velmi málo a okruh návštěvníků by byl ještě menší. Vezmu-li, ža na takovou výstavu přijde přes 20 tisíc cílených návštěvníků, pak jako vystavovatel mám velmi dobrou možnost svou firmu prezentovat. Tištěná reklama je dnes na bodu mrazu, internet je zasypán reklamou a navíc je stále mnoho lidí (především starší generace), pro kterou je internet španělskou vesnicí. A jak jsem psal, osobní prezentace je osobní prezentace. To je můj názor, ve veletržním průmyslu se pohybuji více jak 15 let.
PS: budu-li mít kamenný obchod či vzorkovnu, jak dlouho mi bude trvat, než mne navšíví 20 tisíc návštěvníků? Na výstavě 4 dny, to je rozdíl, ne?
reagovat - Pondělí 15. března 2010 v 16:52 ® Robur
-
nevadí na BVV jdu též první den, treba sa stretneme
reagovat - Pondělí 15. března 2010 v 16:21 ® LuboO reakce na …
-
Robur> ako vravim, bohuzial to nejde. A regulus by ma tam zabil, nechcem riskovat zivot.
reagovat - Pondělí 15. března 2010 v 16:07 ® Robur
-
jsem myslel ten BVV sraz, děcka pošleš do ZOO /je to kousek/, ty si opicu pořídíš večer a spaní máte vyřešené
reagovat - Pondělí 15. března 2010 v 15:58 ® LuboO reakce na …
-
Robur> aky vylet? Ja pridem len v nedelu na otocku, bohuzial mi to praca a skola nedovolia, inak by som dosiel na ten zraz. Ale ani nic okolo toho necitam, aby som nebol moc nadrzany.
reagovat - Pondělí 15. března 2010 v 15:52 ® Robur
-
a na výlet nejedeš?
reagovat - Pondělí 15. března 2010 v 15:51 ® LuboO reakce na …
-
Robur> bohuzial, tyka sa to ineho odvetvia, ako rybarcenie, ale na tie rebra by som ta pozval:))) Aj na nejaky dobry chlastik.
reagovat - Pondělí 15. března 2010 v 15:47 ® Robur
-
LuboO, pokud čtu mezi řádky dobře, tak do Bran jedeš a já si dám žebra na veletržním srazu na tvůj účet?
reagovat. Neboj postačí, když se přijdeš podívat.
- Pondělí 15. března 2010 v 15:02 ® LuboO
-
tomashr> tak musim ta poopravit, osobne sa veletrhov zucastnujem ako vystavovatel a predajca, ide o „velky trh“ s predajom a z roka na rok je to horsie. Odzrkadluje sa to v pocte vystavovatelov, pocte navstevnikov, velkosti obratov, v druhotnych alebo naslednych vysledkoch veletrhu (dohodnute obchodne stretnutia atd…), ale naklady sa zvysuju. Jednak priame naklady na vystavisku (prenajom stanku, poplatky za ucast, elektrina, parkovne a ine), jednak take pridruzene naklady marketingove, ktore su vynalozene za ucelom prilakania zakaznika na vystavisko a tym aj do stanku. A to su tombolove ceny, obcerstvenie, barman, vecere s VIP zakaznikmi, a mnoho dalsich drobnych poloziek. Vsetky tieto veci ti zdvihnu naklady aj na sumu presahujucu 1 000 000 Kc. Hovorime o BVV. Efekt z vystavy je daleko mensi.
Bohuzial, je to tak, ze ucast na takej vystave je urcitou formou kreditu firmy, je to nasa povinnost sa tam zucastnit, aby sme si zachovali obraz dobrej prosperujucej firmy aj v tomto obdobi recesie. Mnoho konkurencnych firiem od ucasti upustilo, bolo to citit aj v tomto roku, kde bol pocet vystavovatelov polovicny (!) oproti vlanajsku. Ale aj pocet navstevnikov.
Robit ine akcie pre zakaznikov je sice dobre, ale je to pre obmedzeny pocet ludi vacsinou podla vyberu, nie je mozne robit akciu jednej firmy pre potencionalnych cca 500 zakaznikov. Cize robi sa selekcia. A z toho nasledne vznikaju komplikacie typu „on tam bol a ja preco nie“. A tazko to vysvetlis recami typu, ze on mal vacsie odbery atd…
Takze ked to zhrniem, skor by som sa priklanal k regulovi a pocitu, ze to ide nejak dole vodou. Citim to na vlastnej kozi.
reagovat - Pondělí 15. března 2010 v 11:37 ® ahugo
-
přikláním se k názoru ,že na veletrhu by se měl návštěvník seznámit s novinkama nebo alespoň řadou výrobků od jednotlivých výrobců,dovozců.Nebo jsou výrobky prezentovány prodejcem a zde se podílí na nákladech spojených s výstavou a tak může mit větší sortiment ,třeba zboží do komise za účelem prezentace.Podle mě to tak dřív fungovalo a na výstavách bylo co vidět,nebo koupit nebo dostat kontakt na prodejnu v okolí,která toto zboží odebírá.Dnes je tam hafo prodejců a prodávají zboží které je i v krámu a připadá mě to jako nezájem o zákazníka.
reagovat - Pátek 12. března 2010 ve 20:47 ® vondras
-
já vám to povím takhle mít ucelené řady např,woblerů z několika značek je vlastně nemožné a ani efektivní z důvodů za1 spousty výrobců vám ani nedodá jen pár kousku a brát celé řady je tak finančně náročné že je nemožné je celé obsahově pokrýt jedná se třeba kolem 1000000 korun v nákupu za2 ted to hlavní je dokázáno že stejně kupující vykoupí jen určité barvy a velikosti woblerů a vám pak zůstane třeba 1/3 wobů neprodejná a tím pádem vám v tom leží nemalé peníze které nemůžete použít na jiné zboží,to samé se odehrává při nákupu gum, nástrah atd a co se týká výstav také jsou čím dál více nákladné a neefektivní je lepší věnovat ůsilí své kamené prodejně a práci se zákazníkem !!!??
reagovat - Pátek 12. března 2010 ve 13:28 ® superweb
-
K tou srovnani s autosalonem – tam si vetsinou muzete taky sepsat objednavku na auto..vzhledem k tomu ze aut nenarves do dodavky nekolik stovek jako prutu nebo navijaku, bylo by dost narocny mit od kazdyho modelu nekolik kusu na primy prodej. Je to srovantelny treba s vystavovatelem motorovych clunu na rybarske vystave – taky pochybuju, ze si nekdo treba pultunovy clun na miste koupi a odveze. Podle me je prodej na vystavach normalni, pokud to logistika umoznuje. A kdyz tam nekdo prezentuje novinku, kterou chce „predstavit trhu“, priveze si jich 50 a behem hodiny jich 49 proda, urcite si ten posledni kus necha na prezentaci do doby nez priveze dalsi. Pripadnym zajemcum rekne ze dalsi budou v tolik hodin a ze jestli nechteji cekat, mohou si to objednat a do 3 dnu to dostanou PPLkem.
reagovat - Čtvrtek 11. března 2010 v 10:15 ® Robur
-
santec, nevím, nejsem novinkový typ, ale co převratného bych měl hledat, poraď. Mne prostě nic nenapadá, o že někdo z 10 ložiskového navijáku ubere kuličku mne neosolovuje. Co pozoruji já, tak jediné nové trendy jsou v příchuti a složení návnad a krmení pro kapry a i tam silně pochybuji, že se směr otočí o víc jak 10% či někdo vymyslí něco, co ryby ještě neviděli. To že se zákazníkovi dokáže vsugerovat, že best off příchutí bude letos brusinková ještě neznamená, že to ryba žrát bude, obzvlášť když třeba ještě nebude teplé počasí. Takže je prodej vítám, nakoupím za slušné peníze 80% věcí na celý rok.
Koudy, dobrá zpráva, přijdu už první den.
reagovat - Středa 10. března 2010 v 18:05 ® santec
-
osobně si myslím, že by se mělo zboží na výstavách hlavně „vystavovat“. Představit všechny novinky aby si je potenciální zákazníci mohli osahat a vyzkoušet, podebatovat s prodejci a dovědět se o novinkách i jiném zboží co potřebuji. Zatím třeba mě Brno připadalo pokaždé spíš jako blešák, novinky skoro žádné ale spousty „výhodných“ nabídek s astronomickými slevami. Prostě co nezkoupili zblblí zákazníci před Vánocemi, musí se za každou cenu prodat v Brně. Mám také eshop s rybařinou a elektronikou pro rybáře ale tyhle akce prostě ignoruji. Ležáky ve skladu skoro žádné nemám a novinky se objevují celý rok. Přesto jedu každý rok do Brna na veletrh jako návštěvník s přesvědčením, že to snad letos bude lepší, než minule. Nebude !!!
reagovat - Středa 3. února 2010 ve 13:07 ® Koudy reakce na …
-
Robur> Ok,tak já to tak letos zkusím…jsem zvědav co na to šéfka
Jinak pokud to jde tak určitě firmy zboží doplní…ale bohužel spousta vystavovatelů to má do brna celkem štreku, takže tam je pak problém zboží dovézt a doplnit…
reagovat - Středa 3. února 2010 ve 13:03 ® Koudy
-
b.gun> jasně v tom máš pravdu…určitě by to prodejci mohli řešit jedním pouze výstavním kouskem od každého zboží a zbytek prodej…ale co jsem příspěvkem chtěl říct jsi jistě pochopil… A srovnávat autosalon s výstavou rybářských potřeb…to je blbost
reagovat - Středa 3. února 2010 ve 12:43 ® Robur
-
KOudy, to děláš blbě, všem říkej, ještě tady nebyl pan Robur, až pokud si to nekoupí, tak to prodám vám
reagovat. Ale k tématu, každá věc má svého kupce, ale musí se najít. Dokonce jsem na veletrhu domluvil to, že mně na druhý den dovezli jiný model prutu, který momentálěn neměli, akorát jsem musel jít na veltrh dvakrát, což mně jako místnímu nevadí. Pokud je dobrý prodejce a má vůli prodávat, tak zákazník si to i pamatuje. Veletrh to má těžší ohledně zásobování a zároveň jednodušší množstvím zákazníků. Domnívám se, že dobrá firma na prodejním veletrhu nemůže prodělat. Je to i vidět, že někde jsou tlačenice a jinde se prodejci nudí.