Vyhledávání
Reálná nosnost feederových návazců
19.1.2010 | osprey | 17.939 zobrazení | 154 odpovědí
Feeder je jemná technika, kde se obvykle používají slabé návazce, ale často se s nimi zdolávají velké ryby. Proto je důležité používat kvalitní návazcové materiály. Výrobci si ovšem mohou na cívku napsat, co chtějí, takže jsem si kdysi vymyslel reálný test.
Na větší ryby je běžným průměrem návazec 0.14 mm. Prakticky jakákoli čtrnáctka má deklarovanou nosnost přes 2 kg. Ale unese je opravdu? Z má zkušenosti vyplynulo, že mnohé vlasce, které mají větší průměr než na cívce udávaných 0.14 mm a „papírově“ unesou skoro 3 kg, dvoukilovou zátěž nezvednou.
Takže: Hledá se vlasec s udávaným průměrem 0.14 mm vhodný jako návazcový materiál, který bez potíží zvedne a udrží ve vzduchu 2 kg zátěže (když nebudem puntičkáři, poslouží i 2l PET láhev – kdyžtak se může naplnit přesně na 2 kg celkové hmotnosti). Doporučuju smyčkový uzel. Pokud je čerstvý, většinou vydrží a praskne to jinde. A je lepší zkusit to několikrát.
Pište jen výsledky – název vlasce a jestli zvedne nebo nezvedne, případně jak snadno praskne.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 3. března 2011 ve 20:44 ® lobotomie
-
uvědomuje si autor otázky, že stejný vlasec o délce 2m může tu 2l petku unést a v délce 40cm nikoliv?
reagovat - Čtvrtek 3. března 2011 ve 20:39 ® jackubr reakce na …
-
mckvak8> ono možná pouhým okem neznatelně silnější vlasec má alespoň trochu šanci se přiblížit deklarované nostnosti. I když slavné to taky není…
Nicméně přeměřování mikrometrem, které je tu vidět akorát upozorňuje na to který vlasec jak moc odpovídá tomu co je uváděno. Kupříkladu Stroft je taky docela o dost silnější, ale platí za jeden z nejkvalitnějších…
reagovat - Čtvrtek 3. března 2011 ve 20:20 ® osprey reakce na …
-
mckvak8> Prostě je vědomě dělají silnější. Je jen málo vlasců, kde výrobce může opravdu garantovat udávaný průměr a nosnost. Potvrzují to i testy velkých spotřebitelských organizací.
reagovat - Čtvrtek 3. března 2011 v 17:55 ® ART reakce na …
-
osprey> Myslíš že je tu z důvodu lajckého přístupu při výrobě, nebo aby dodrželi nějaké parametr? ANEBO reklamní trik, jak udělat úzkej silnej vlasec
reagovat - Středa 2. března 2011 ve 23:16 ® osprey reakce na …
-
mckvak8> Já jich mikrometrem změřil dost a závěr je jednoduchý – ně některých jsem naměřil přesně to, co je uvedeno na cívce. Na drtivé většině ale víc, nejčastěji o 0.02 mm.
reagovat - Středa 2. března 2011 v 15:01 ® ART reakce na …
-
jackubr> to mi říkali jednou na zlatý udici že správní závodníci měří vlasce mikrometrem, nikdy jsem to nechápal
reagovat - Středa 2. března 2011 ve 14:59 ® jackubr reakce na …
-
ještě upřesním s tím průměrem – není to tak že by výrobce tolik přestřelil, ale místo 0,13 se mi do ruky dostala 0,15 která po přeměření má 0,153mm.
reagovat - Středa 2. března 2011 ve 14:57 ® jackubr reakce na …
-
Moc jsem tomu nevěřil, kolega mi přivezl pár vzorků z US, původně objednaná 0,13 je nakonec 0,15(0,153 přesně) a na to se mi ta ohdnota jevila taky hodně poddimenzovaná. Takže proběhl pokus a úspěch. Hodnotu uvedenou na cívce bych viděl danou spíš úplně jinou metodikou testování v US, jelikož na všech monofilech i šňůrách jsou hodnoty ca poloviční než na špulích distribuovaných u nás. Zjistit metodiku by bylo docela zajímavé.
reagovat - Středa 2. března 2011 ve 14:47 ® kerob reakce na …
-
mckvak8> 0,9 kg nosnost byva uvadena na vlascich kolem 0,10
reagovat - Středa 2. března 2011 ve 14:45 ® ART reakce na …
-
jackubr> jak jsi to dokázal? většina výrobců hodnotu na cívce předimenzuje, tadyto vypadá na totální poddimenzování
reagovat - Středa 2. března 2011 ve 14:25 ® jackubr
-
Zdravím, po dlouhé době se mi dostal do ruky vlasec který stojí za zmíňku. Berkley Trilene Sensation 0,15mm, deklarováno 2lb/0,9Kg – bez problémů udržel 2l PET lahev po několika zhoupnutích o cca 0,5m prasknul o hranu hrdla.
Mám ještě 0,27 takže testování ubde pokračovat
reagovat - Středa 9. února 2011 ve 20:24 ® fR4Nk13
-
Tubertini Predator Casting Utra-Soft. 1 rok stary vlasec. Priemer 0,14–2,090 kg deklarovane. Pouzite 2 Kilove zavazie/pet flasa naplnena vodou, zmerane na presnej kuchynskej vahe/ robene 4 pokusy. Vysledok je, ako som predpokladal, neunesie ani nahodou 2 kg. Praskal v polovicke, nie v uzliku.
reagovat - Pátek 26. března 2010 v 19:32 ® reakce na …
-
Já používám Mimetix od Colmicu na návazce a jako kmen,tak nějak experimentuju.Zatim sem nenašel vlasec kterej by mě nějak oslnil na kmen.Na tenhle rok sem namotal vlasec Colmic former.Tak uvidíme
reagovat - Pátek 26. března 2010 v 16:44 ® mihy.san
-
Axamith> já Stroft taky používám, dlouhé roky, na odhoz i na biče i na děličku (používám ovšem i jiné značky vlasců). Je to dobrý vlasec, jen jsem chtěl říct, že průměr ale neodpovídá, je zkrátka hrubší než údaj na etiketě. Poslední 3 nebo 4 roky vlasce měřím a u Stroftu se mi ještě nestalo, že by průměr seděl … BTW: používám jen GTM, ten v recenzi ne.
reagovat - Pátek 26. března 2010 v 11:05 ® Axamith reakce na …
-
mihy.san> Strofty používám asi 10 let, nikdy jsem neměl důvod přecházet ke konkurenci. Čas od času si průměr taky proměřím, nosnost nemám jak a ani to neřeším. Používám průměry 0,04 – 0,012 a co je důležité, jsem s tímto vlascem nadmíru spokojen. Pokud přijdu o rybu díky přetržení vlasce, tak je v absolutní většině kvůli moji lenosti převázat, opotřebovanému návazci atd. jen tak pro doplnění : http://www.chytej.cz/…oft-0-10-mm/ ( není to samozřejmě žádná reklama, nejsem akcionářem stroftu
reagovat)
- Pátek 26. března 2010 v 10:45 ® mihy.san
-
Axamith> to musela být nějaká speciální šarže Stroftu
reagovat, protože jinak je průměr „převalený“ až hrůza. Ověřeno mikrometrem.
- Pátek 26. března 2010 v 10:25 ® Axamith
-
Kdysi tady HaD publikoval tabulku s testováním vlasců a deklarovanou nosností. Pamatuji si, že mnou používaný Stroft na muškařinu měl vynikající výsledky a údaje na cívce odpovídaly skutečnosti.
reagovat - Pondělí 22. března 2010 ve 22:28 ® osprey reakce na …
-
jackubr> Klasika. Ono to obvykle nepraská v uzlu. Aby se uzel stal slabým místem sestavy, musí se napřed dotánout a trochu pracovat. Proto u feederu dost často měním návazce a u UL vláčky často převazuju.
reagovat - Pondělí 22. března 2010 ve 22:16 ® jackubr
-
awa-shima ion power feeder pro 0,14 udávaná nosnost 2,75kg 1,2 kg ano 1,5 kg NE – návazec 1m, NEprasklo v uzlu
reagovat - Čtvrtek 25. února 2010 ve 22:51 ® mira.ll
-
Já zkoušel ASSO ULTRA 0,14 , nosnost 3,1kg (novou). Kilo a půl zvedla , ale dvě kila už nikoliv.
reagovat - Čtvrtek 25. února 2010 ve 21:43 ® džigit
-
tak jsem se konečně dostal k testíku nového vlasce.Viděl jsem poprvé a koupil vlastně ze zvědavosti. Na cívce napsáno York Alibi,150 metrů za 55 kč.Průměr 0,14,NOSNOST 3,15KG.Mnou naměřen průměr 0,15,Petku 2,25kg zvedla docela v pohodě.Na jedné straně udělaná smyčka pomocí vazače smyček,na druhé straně vlasec na cívce,délka cca 1,20.Navázáno a odzkoušeno natvrdo,neb jsem chorý.O to větší překvápko
reagovat - Pondělí 15. února 2010 ve 21:19 ® osprey reakce na …
-
tomashr> Ono je jedno, jestli to unese 1.76 nebo 1.83 kg.
Ujasnili jsme si, že vlasec 0.14 mm ve většině případů 2 kg neunese a že firmy nehorázně lžou.
A pokud někdo bude kompletovat sestavu např. Z pletenky na kmeni a adekvátních návazců, tak už snad pochopil, že není nad to si to párkrát zkusmo utrhnout místo toho, aby slepě věřil číslům na etiketách.
reagovat - Pondělí 15. února 2010 v 16:21 ® džigit
-
tomashr> já mám na zkoušení pletenek takové dřevěné udělátka.Šňůru zajistím,několikrát omotám a uchytím proti protočení.To samé na druhém konci,takže uzel nikde.Jen velmi málo testovaných vlasců a šňůr vydrželo v tahu to,co udává výrobce na cívce.Když se k údaji přiblíží,jsem spokojen a beru.Pak už je to jen tom,zda je to po célé délce silonu nebo šňůry.Tohle je asi nejjednodušší domácí testík a takhle by se to dalo upevnit i do trhacího přístroje
reagovatCílem fóra bylo spíš zjistit,všeobecné zkušenosti.A to bylo splněno a mnoho lidí překvapeno co do nosnosti,tak i průměru
- Pondělí 15. února 2010 v 16:07 ® tomashr reakce na …
-
džigit> Já netvrdím, že tady lidi neumí navázat uzel, ovšem dost bych pochyboval o tom, že ho dokážou vázat opravdu „standardizovaně“
reagovatJinak co se týče toho trhání, tak v praxi se vlasec občas mimo uzel trhá, ale řekl bych, že je to výrazná menšina, převládá trhání v okolí uzlu, tedy buď přímo v něm anebo v části, kde se to nutně aspoň nepatrně zeslabí při vázání.
- Pondělí 15. února 2010 v 15:02 ® džigit reakce na …
-
tomashr> pokud myslíš,že je to jen v uzlech,udělej si pomůcku,na kterou vlas omotáš a pak teprve zavěsíš PETku.Myslím,že budeš taky koukat.A pokud je napsáno „pevnost v uzlu“ a ještě návod na vázání konkrétních uzlů…Zní to,jako by přispívající nebyli schopni uvázat uzel
reagovatA pokud čteš pořádně,našly se i příspěvky,kdy se vlas trhal mimo uzel.A včil mudruj
- Pondělí 15. února 2010 ve 14:50 ® tomashr reakce na …
-
osprey> Fakt je, že za normální situace má člověk s délkou návazce jasno rychle, ale občas se zadaří. Já třeba jednou chytal na řece při chladném počasí a cejni se fakt nehýbali vůbec – vytáhl jsem cejna ve stylu, že jsem i přes poměrně krátký návazec neviděl VŮBEC NIC, prostě jsem chtěl přehodit a koukám, ona tam visí ryba. A nejde řeč o nějakém prtěti, ten cejn měl skoro 40cm, prostě to vzal do huby a pak se minimálně pár minut an nehnul…
reagovat - Pondělí 15. února 2010 ve 14:46 ® tomashr
-
velkypepa> A jak bys to do toho „profitrhače“ uchytil? Podle mě totiž hlavní problém toho „testu s PETkou“ není ani tak v zátěži atd., to je v pohodě, ale spíš je otázkou vyrovnanost uzlů atd. A tohle by asi byl problém i u profi zařízení, vlasec do sklíčidla nechytneš… Vylepšení by ale mohlo být v tom, že by výsledek nebyl ve stylu 2kg neunese, 1kg ano, ale byla by známá hodnota prasknutí (třeba 1,78kg).
reagovat - Neděle 14. února 2010 ve 21:52 ® osprey reakce na …
-
Rybapych> Ono těch základních pravidel není moc. A nemá cenu je vytrhávat z kontextu.
V té vodě je celá sestava. Nějaká zátěž, nějaký kmen, nějak velký háček s nějakou nástrahou. Celé je to nějak posvazované.
Cílem je, když nástrahu vezme ryba, aby se dalo seknout a ta ryba skončila na háčku. Nebo se může napíchnout i bez záseku. Jenže ryby jsou různých druhů, různě velké, různě aktivní a tak se to pořád mění.
S krátkým návazcem vidíš záběr hned, ale často to ryba nedokáže dobrat. Dlouhý návazec zase musí natáhnout, jinak ani nevíš, jestli ji tam máš. A tak je třeba zkoušet. Já obvykle dávám kratší a pak prodlužuju. Někdy ale i zkracuju a tohle rozhodování je na dlouhé povídání – navíc neexistuje záruka, že to dělám dobře
reagovat - Neděle 14. února 2010 v 19:05 ® Rybapych reakce na …
-
Ahoj Miro,děkuji za radu,budu zkoušet a zkoušet.Jezdíš také na Lužnici?Je to moje veeeelká láska po přítelkyni,samozřejmě.je to tajemná řeka,nikdy nevíš,co můžeš očekávat.a jak jsi to prosím Tě myslel s těma návazci,že v každým období je tp jinak?S tímto problémem se potýkám již dlouho a přiznám se,že mi to moc nejde.Chytám už 35let,chytila mě plavaná,feeder a přívlač,koukám,že máš tu samou zálibu,to mě těší!!!Díky za radu Honza
reagovat - Sobota 13. února 2010 ve 23:57 ® osprey
-
Rybapych> Je jediné pravidlo – na tekoucí vodě se dají použít návazce delší.
Ale jinak je třeba zkoušet. Každý druh ryby, každá roční doba mají svoje. Není to tak strašné, abys třeba vůbec nenachytal, ale ten, kdo si s tím umí pohrát, nachytá víc a snadněji.
Stroft je výborný kmen, návazce mám radši z měkčích vlasců. Jenom kdy je hodně kamení a návazcec má dlouhý, tam dávám Stroft i na návazec. Přijde mi, že se tolik neodírá.
reagovat