Chytej.cz

Reálná nosnost feederových návazců necteno

19.1.2010 | osprey | 17.898 zobrazení | 154 odpovědí

Feeder je jemná technika, kde se obvykle používají slabé návazce, ale často se s nimi zdolávají velké ryby. Proto je důležité používat kvalitní návazcové materiály. Výrobci si ovšem mohou na cívku napsat, co chtějí, takže jsem si kdysi vymyslel reálný test.

Na větší ryby je běžným průměrem návazec 0.14 mm. Prakticky jakákoli čtrnáctka má deklarovanou nosnost přes 2 kg. Ale unese je opravdu? Z má zkušenosti vyplynulo, že mnohé vlasce, které mají větší průměr než na cívce udávaných 0.14 mm a „papírově“ unesou skoro 3 kg, dvoukilovou zátěž nezvednou.

Takže: Hledá se vlasec s udávaným průměrem 0.14 mm vhodný jako návazcový materiál, který bez potíží zvedne a udrží ve vzduchu 2 kg zátěže (když nebudem puntičkáři, poslouží i 2l PET láhev – kdyžtak se může naplnit přesně na 2 kg celkové hmotnosti). Doporučuju smyčkový uzel. Pokud je čerstvý, většinou vydrží a praskne to jinde. A je lepší zkusit to několikrát.

Pište jen výsledky – název vlasce a jestli zvedne nebo nezvedne, případně jak snadno praskne.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   6 5 4 ...
Pondělí 7. března 2011 ve 23:26 ® taťka

Pokud se mi to podaří vložit soubor, podívejte se na tyto výsledky porovnání vlasců mnoha značek a průměrů. Test byl proveden jednou zahraniční firmou. Já mám velké množství testů také za sebou, přepošlu zítra nějaké výsledky.

reagovat
foto/forum/2011/th-img16828.jpgfoto/forum/2011/th-img16829.jpgfoto/forum/2011/th-img16830.jpg
Pondělí 7. března 2011 v 16:13 ® Ciffik
Ciffik

teď jsem zkusil 0,14 force master od shima za 45,– kc 150m a 1,5kg petku zvedla v pohode 2kg zkusim az koupim 2l piti

reagovat
Neděle 6. března 2011 ve 23:37 ® HaD
HaD

osprey> a k tomu bezuzlovému uchycení – použil jsem násadu od mopu a vlasec omotal a zajistil lepící páskou. Váha se tak roznesla na plochu. To samé u nádoby na vodu

reagovat
Neděle 6. března 2011 ve 23:27 ® osprey reakce na …
osprey

HaD> Já bych to jinak nedělal. Tvůj výsledek mě nepřekvapuje. Je to přesně to, co bych čekal. Ale jinak dobrá práce.

reagovat
Neděle 6. března 2011 ve 23:26 ® HaD reakce na …
HaD

osprey> bylo to amatérsky pomocí nádoby s vodou. Přiléval jsem ale mimořádně pomalu :-)

reagovat
Neděle 6. března 2011 ve 23:23 ® sethy
sethy
osprey> tak feeder se nepočítá :-) tady jsem třeba čekal, že to rupne dřív: reagovat
Neděle 6. března 2011 ve 23:21 ® osprey reakce na …
osprey

sethy> Já jsem odborník na dynamické crash testy. Zlomím ti ho o půlkilovku:-)

reagovat
Neděle 6. března 2011 ve 23:06 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> Třeba pruty, pod jakým zatížením se který zlomí :-D

reagovat
Neděle 6. března 2011 ve 22:46 ® osprey reakce na …
osprey

HaD> Dobré téma na článek – jen zajistit dobrou kvalitu měření. Dalo by se otestovat víc věcí.

reagovat
Neděle 6. března 2011 v 11:10 ® HaD reakce na …
HaD

LeoC> subjektivně to opravdu může vypadat, že větší délka více unese, ale je to jen pocit díky průtažnosti.

Přesně jsem tu průtažnost neměřil, ale u nejdelšího vzorku to mohlo být okolo 30–40 cm, u nejkratšího pár cm.

reagovat
Neděle 6. března 2011 v 8:01 ® LeoC
LeoC

HaD> tak mě napadlo při čtení předchozích příspěvků, jestli by nebylo vhodné při měření zmapovat i délku nataženého vlasce, resp. o kolik se v max. zatížené natáhno 20 cm návazec a o kolik 1.80 m. Možná, že je to naprostá ptákovina, co napíšu, ale vzhledem k tomu, že delší návazec více pruží a pravděpodobně by i později díky větší délce praskl, tak vyvolává dojem, že více snese, že má větší nosnost. Nicméně díky Tvému měření se asi dost jasně ukázalo, že délka jako taková nemá zásadní, resp. skoro žádný vliv na nosnost.

reagovat
Neděle 6. března 2011 v 0:18 ® HaD
HaD

tak, test je za námi :-)

Testovaný vlasec: KREPTON SK MATCH CARP MILO

Průměr: 0,12 mm Udávaná nosnost: 1,75 kg

Testované délky a naměřené nosnosti:

180 cm – 1,54 kg 80 cm – 1,54 kg 20 cm – 1,52 kg

Samozřejmě by to chtělo opakovat test alespoň 10× a hodnoty zprůměrovat. Tento samostatný test sice prokázal jistý úbytek nosnosti, ale naprosto zanedbatelný (20g) a navíc to může být i chyba měření.

reagovat
Sobota 5. března 2011 ve 23:37 ® HaD
HaD

sice bych měl ležet v posteli, ale asi vylezu a kouknu se, jestli tu nemám v šuplíku nějakej vlasec a udělám „bezuzlový“ test nosnosti na různých délkách

reagovat
Sobota 5. března 2011 v 18:13 @ martinz

Možná to neuzvedne. Ale při akci ryba na prutu, se ta zátěž třeba rozloží, když táhnu rybu na 10 m. Možná to je větší tah, než 2 kg.

reagovat
Pátek 4. března 2011 ve 21:27 ® Tino
Tino

ono s těma délkama je to trošku pravda, ale jde o to, že nikdy nemůžete měřit statické namáhání, ale vždycky je to dynamické. Ať už zvedám flašku na vlasci, nebo mám uvázaný vlasec a házím flašku dolů (obrazně řečeno). Proto v této chvíli vstupuje do hry ona pružnost vlasce a logicky delší vlasec udrží víc, než kratší stejného průměru.

reagovat
Pátek 4. března 2011 ve 20:17 ® osprey reakce na …
osprey

lobotomie> Pokud unese 0.14 mm 2 kg, musí 0.28 mm unést 8 kg (za předpokladu, že materiál je homogenní, což ale u vlasců zpravidla není – jsou tam různé vrstvy).

Nosnost není lineárně závislá na průměru, ale na jeho druhé mocnině.

Až budu mít příležitost, tak to s těmi různými délkami vyzkouším.

reagovat
Pátek 4. března 2011 v 10:54 ® džigit reakce na …

lobotomie> proč se zavzdušňuješ? Včera jsi na to neodpověděl a dnes odpovíš " o 1 cm".
Myslel jsem,že se normálně bavíme o tom,kdo jak zkouší a k čemu dospěje… :-((

reagovat
Pátek 4. března 2011 v 10:48 ® lobotomie reakce na …
lobotomie

jackubr> znám… nemusíš fotit

reagovat
Pátek 4. března 2011 v 10:48 ® lobotomie reakce na …
lobotomie

džigit> já si nemůžu pomoct, ale s tím se tu včera začínal. a o tom dalším jsem taky psal. je po deváté a mám tu lidi… tak snad večer.

Nebo ne, rezignuji… 10cm návázec vydrží to stejné co 1m návazec =) protože to fakt nemá cenu

reagovat
Pátek 4. března 2011 v 10:46 ® jackubr reakce na …

Můžu ofotit buď publikaci Strojnické tabulky. Nejde o žádnou dedukci, ale o prostý fakt. Tento postup výpočtu je platný pro jakýkoli materiál a pokud by bylo známě Sigma D (dovolené napětí v tahu) pro materiál ze kterého je ten který vlasec tak se dá síla nutná k jeho přetržení dopočítat. Ta ale bude už opravdu jen teoretická :-((

reagovat
Pátek 4. března 2011 v 10:42 ® džigit

lobotomie> no konečně,ta poslední věta je asi to co jsme /aspoň/někteří chtěli slyšet.Teď už jen jestli si k tomu nějak dospěl a jestli to aspoň nějak můžeš doložit.
Opakuji,nic osobního-jen čistá zvědavost.Protože si to nedokážu a vlastně ani nechci spočítat,ale rád bych věděl :-)
Prosím prakticky,ne teoreticky,vzorečky a laboratorní podmínky po ránu nechápu :-D

reagovat
Pátek 4. března 2011 v 10:36 ® lobotomie reakce na …
lobotomie

jackubr> mám přístup k výrobcům, ne do výroby.

přísně teoreticky a matematicky vzato s tebou mohu v některých částech jen souhlasit. Přesně jak říkáš maximální zatížení už není odvislé od délky, dodal bych velký důraz na to maximální zatížení a dostaneme se snad i k jádru.

Takže co nám podá lepší výsledek měření, 2l pet láhev kde měříme čistě jen lidskými smysly nebo siloměr či tahová váha s digitálním ciferníkem a možností zaznamenání „maximalní“ hranice?

Měření délek se siloměrem má také své uskalí a doporučuji vlasec nejméně 0,20, je snad jasné že s 0,10 nenaměříme vůbec nic a 0,14 je na tom jen o trochu lépe.

Trvám na tom že měřená délka má vliv na výsledek, až po onu zmiňovanou „maximální“ hranici. taky doufám že je to srozumitelné

reagovat
Pátek 4. března 2011 v 10:17 ® lobotomie reakce na …
lobotomie

sethy> bylo docela pozdě večer a ne nadarmo se říká ráno moudřejší večera =)

také jsem zanedbával drobnosti, nejlepší je prostě to zkusit. Takže jsme se nakonec dobrali k výsledku, že vždy záleží jen na průměru materiálu a už nikoliv na jeho délce, souhlasím že to fakt nemá cenu

reagovat
Pátek 4. března 2011 v 10:09 ® jackubr reakce na …

lobotomie> ahoj, dočetl jsem to co se tu psalo a z trochu jiného pohledu je to takto:

sigma D musí být větší nebo roven síle působící v tahu (F) dělené plochou průřezu (A)

přičemž A= píR * píR / 4

Dělka se uvažuje až u relativní změny tvaru, v tomto případě průřezu a není od ní odvislé maximální zatížení.

Logicky potom při porovnávání vlasců 0,14 a 0,28 neroste maximální síla lineárně, protože ani plocha průřezu není v lineárním vstahu.

Pro 0,14 = 0,04831204 Pro 0,28 = 0,19324816

Shodou okolností u sebe mám dva vlasce:

0,15 (delkarováno 0,9kg)= 0,05545025 0,27 (deklarováno 4,5kg)= 0,21195

plocha je 3,8222 x vetší a zatížení 5×

Jako asi jeden z mála z nás máš přístup i do výroby a k jednotlivým dodavatelů, oprav mě pokud se pletu, toto jsem jen pochytil na různých fórech, a mohl by jsi nám nezasvěceným říct jaké jsou testovací postupy před uvedením nosnosti daného materiálu.

Předesílám že uvedené výpočty jsou jen pro statické zatížení a napsané polopaticky pro prostý text.

Jakub

reagovat
Pátek 4. března 2011 v 9:32 ® sethy reakce na …
sethy

lobotomie> přečti si ještě jedno pořádně co jsem psal. Všue tam bylo slůvko teoreticky, tj ty drobné mezírky jsem zanedbával. Ach jo je to tak složité?
Ale asi to opravdu nemá cenu dál řešit:->

reagovat
Pátek 4. března 2011 ve 2:16 ® lobotomie reakce na …
lobotomie

džigit> jo jasně, tak dobrou… noční

reagovat
Pátek 4. března 2011 v 1:37 ® džigit reakce na …

lobotomie> šel bych spát,ale jsem na noční.Nemá to cenu,až to bude „na přímou otázku přímá odpověď“ pak můžem dál. Vesmír je daleko,já zkouším jen na zemi :-))

reagovat
Pátek 4. března 2011 v 1:20 ® lobotomie reakce na …
lobotomie

džigit> jinak nebudeme se bavit tedy o 0,14 vlasci, ale
o plném válci s průměrem 140cm a výšce (délce) 20m a 200m. pomineme-li váhu těchto válců (představ si ten pokus ve vesmíru v beztížném stavu), oba válce jsou jedním koncem upevněné a na druhý konec je vyvijen tah – nevím kolik moc a moc tisíc tun, přetrhnou se oba také při stejné hodnotě?

reagovat
Pátek 4. března 2011 v 1:11 ® lobotomie
lobotomie

sethy> ale pochopitelně že 2×0,14 je 0,28 a nesouvisí to s obsahem kruhu jako tokového, nicméně to byla narážka na prostou logiku ty když jsi řekl 4 vedle sebe do čtverce, tak jsem si představil tohle

reagovat
foto/forum/2011/th-img16801.jpgfoto/forum/2011/th-img16802.gif
Pátek 4. března 2011 v 0:54 ® džigit

lobotomie> no vidíš,ale myslím že u vlasců je to obdobné.Jesli pověsím na vlasec o průměru 0,14mm konstantní závaží,myslím že prdne stejně při půlmetru i metru.Upozor­ňuji,že neřeším „TRH“ tak tam je a bude ve výhodě delší kus :-)

reagovat
novější starší
Stránky:   6 5 4 ...