Chytej.cz

Reálná nosnost feederových návazců necteno

19.1.2010 | osprey | 17.908 zobrazení | 154 odpovědí

Feeder je jemná technika, kde se obvykle používají slabé návazce, ale často se s nimi zdolávají velké ryby. Proto je důležité používat kvalitní návazcové materiály. Výrobci si ovšem mohou na cívku napsat, co chtějí, takže jsem si kdysi vymyslel reálný test.

Na větší ryby je běžným průměrem návazec 0.14 mm. Prakticky jakákoli čtrnáctka má deklarovanou nosnost přes 2 kg. Ale unese je opravdu? Z má zkušenosti vyplynulo, že mnohé vlasce, které mají větší průměr než na cívce udávaných 0.14 mm a „papírově“ unesou skoro 3 kg, dvoukilovou zátěž nezvednou.

Takže: Hledá se vlasec s udávaným průměrem 0.14 mm vhodný jako návazcový materiál, který bez potíží zvedne a udrží ve vzduchu 2 kg zátěže (když nebudem puntičkáři, poslouží i 2l PET láhev – kdyžtak se může naplnit přesně na 2 kg celkové hmotnosti). Doporučuju smyčkový uzel. Pokud je čerstvý, většinou vydrží a praskne to jinde. A je lepší zkusit to několikrát.

Pište jen výsledky – název vlasce a jestli zvedne nebo nezvedne, případně jak snadno praskne.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 13. února 2010 v 19:38 ® Rybapych
Rybapych

Zdravím,musím také reagovat.už několik let chytám na STROFT GTM jak kmenový,tak návazcový vlas a musím říc,nic jiného nepoužívám.Mám ho i na vláčce a taky dobrý,tam dávám 18cku.Slyšel jsem,že teď STROFTY dělají někde v Polsku a řekl bych,že se trošku pohoršili,ale pořád jsou jedny z nej.....!Chla­py,poradíte mi,jak dáváte dlouhé návazce na stojaté vodě a jak na tekoucí?Díky a snad brzo u vody naviděnou!!!!!!!

reagovat
Sobota 13. února 2010 v 9:08 ® jees reakce na …

najas> no, já bych o regulaci strýci z Bruselu moc nestál – už takhle toho regulujou až moc. Spolehnul bych se na vlastní rozum a zkušenosti svoje a ostatních

reagovat
Středa 10. února 2010 ve 21:35 ® osprey reakce na …
osprey

velkypepa> Určitě to bude zajímavé.

Původně šlo jen o to, vyzkoušet si nosnost prodávaných vlasců a porovnat s deklarovanými hodnotami. Vím, že ty úplně nej…pevnější vlasce v 0.14 mm (opět jen deklarováno, často je to víc) ty dvě kila tak tak dají. Je to rychlé a pro orientaci stačí. O přesnosti metody nemá cenu diskutovat.:-)

reagovat
Středa 10. února 2010 ve 14:57 ® velkypepa

Zdravím všechny, pořád ještě brzo a zima na to vyrazit pořádně k vodě, tak taky něco nahodím.Jak si tady čtu příspěvky o nosnosti atd. napadla mne jedna technická… Máme v práci ve zkušebně cejchovanou mašinku-trhací stroj, na kterém(alespoň si to myslím) je podle mne možno změřit bez jakýhkoliv debat přesnou únosnost vlasců, popřípadě návazců.Pokud by byl zájem, domluvím se a vlasce mi kluci v pohodě odzkouší.Vysonduju jak moc je to zaznamenávání přesné,každopádně se bude dát porovnat,který vlasec kolik reálně vydrží, protože pokusy s PET flaškou a vodou můžou být fajn, ale určitě je lze brát jen jako orientační a ovlivnitelné spoustou jiných věcí.

reagovat
Úterý 9. února 2010 ve 22:24 ® osprey reakce na …
osprey

pepa-č> Myslím, že kdyby vlasec za všech okolností unesl tři kila, jen málokdy bych potřeboval silnější.

Potíž jsou právě ty rázy, sem tam se to někde načne, k tomu uzly, jejichž nosnost postupně klesá,…

Ono nemá cenu teoretizovat.Ale tahle diskuze i pár lidem něco dala.

najas: Díky a hodně zdaru.

reagovat
Úterý 9. února 2010 ve 20:34 ® 

Ta nosnost je podivná vlastnost. letos na podzim jsem uvázl (nevyprostitelně) s velkým hlubokochodným wobem a měl jsem tam 0,35 a úměrné lanko a karabinku a obrtlík. Nemohl jsem to urvat. Prostě to skoro nešlo. Ale podařilo se :-) tedy :-((

Nemohl jsem tomu věřit. couval jsem s prutem v linii vlasce, prstem na multíku jako blázen, opíral se do toho celou vahou a ono to ne a ne povolit.

A někdy jen tak někde něčím „drcnu“ a lup :-((

Pro zajímavost: najděte si třeba mořské trollingové vlasce které splňují testy (IGFA) budete si myslet (dle papírových hodnot), že jsou to strašný šmejdy, bo vlasec jaký běžný český rybář většinou (neloví-li sumce nebo heavymetal přívlač) nepoužije nikdy za život, mají nosnost (tu papírovou) jako mají vlasce celkem běžný (zase tu papírovou). Ale šmejdy to nejsou – je to daný metodikou testování. Jindy výrobci „ladí metodiku“ aby výsledek vylezl „lepší“. Na cívce to dobře vypadá.

Když se do obyč tahu začnou přidávat rázy, cyklické namáhání, únava tak z toho začne být zajímavá strojařská uloha. Ale rybám je tohle u řitní ploutve :-)

reagovat
Úterý 9. února 2010 v 17:27 ® najas reakce na …

osprey>Díky za tvůj názor. S poslední větou samozřejmě souhlasím. Potvrzení, že ti „neprší do nosu“ potěší. Právě test Triana naznačuje, že válka o zákazníka pokračuje. Normy ISO dneska frčí a kdo podle nich nevyrábí ztrácí body. Když už normu ISO výrobce uvede, šoupne si k tomu klidně vlastní test, který se podstatně liší v hodnotách nosnosti. Samozřejmě ve prospěch výrobce. Můžeme doufat, že strýci z Bruselu to výrobcům zatrhnou a nosnost bude uváděna a dodržována podle norem ISO. Tyto normy (jistě náplní německé) mají tolik kontrolovatelných parametrů, že je z toho výrobcům mdlo. My snad potom budeme mít klid a nebudeme se škádlit fyzikálními zákony. Přeji tobě i ostatním hezké dny.

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 23:47 ® džigit

osprey> právě ten Triana test jsem měl na mysli :-) ISO beru

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 23:05 ® osprey reakce na …
osprey

džigit> Ty nosnosti podle té euronormy jsou tam velice reálné. Těm bych věřil a myslím si, že je to dost dobré, zvlášť pokud průměr sedí. Úsměvná jsou ta čísla ve sloupci Triana test:-)

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 23:01 ® džigit reakce na …

osprey> Stroft doporučuje/při jeho skromnosti napsal do jiného fóra/ http://www.shoprybar.cz/detail.php?… Vypadá to až neskutečně,ty udávané nosnosti…

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 21:59 ® džigit

mihy.san> hezký článek.Hlavně pasáž o rozdílnosti se spokojeností a názrů rybářů na jeden produkt.Holt,když dva dělají totéž … :-)

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 21:45 ® osprey
osprey

najas> Omlouvám se za případný konfrontační tón. Vedl jsem pestrý život a mimo jiné i pár let učil fyziku. Přestože nesouhlasím s odbornou stránkou toho, co píšeš, je mi tvůj příspěvek sympatický a beru tě jako člověka, který má určitě dost odchytáno a klidně bych si s ním popovídal o spoustě věcí. O tom svědčí i délka mé odpovědi. Kdybych měl o tobě negativní mínění, nikdy bych se tak nerozepisoval.:-)

Opravdu jde o to, že nosnost je jen jedna. Je – li uvedena v kilogramech, pak se jedná o zátěž, po jejímž zavěšení by vlasec praskl. Přesnější by bylo udávat sílu potřebnou k přetržení v Newtonech, což třeba Silon z Plané nad Lužnicí kdysi dělával. Ale nějak se to neujalo.

Jde tu o to, že u feederu se jde často na hranici možností a spojují se materiály s různými vlastnostmi. A mnohdy je důležité, kolik daný materiál reálně unese.

Mnohokrát tu zaznělo a sám se pod to podepíšu, že nosnost zdaleka není jediný důležitý parametr vlasce. Ale je jeden z mála, kde se dá upozornit na to, že výrobce prokazatelně klame spotřebitele. Zodpovědně můžu prohlásit, že zvedání dvoukilovky na vlasci 0.14 mm je dobrý test – vydrží opravdu jen ty nejlepší materiály (nebo některé průměrově naddimenzované). Podle toho, jak snadno mi to praskne, si rychle udělám obrázek, jak pevný materiál mám v ruce. Chytám ale i se spoustou vlasců, co to neunesly, protože nosnost opravdu není všechno.

A s tou vodou je to tak – ve vodě je ryba nadlehčována vztlakovou silou, která ruší účinky síly gravitační a chová se (ta ryba), jakoby nevážila nic. Sílu, která napíná vlasec během souboje, dodávají obě bojující strany ze svých fyzických fondů. Vzato z pohledu rybáře – teoreticky můžu s tou čtrnáctkou uprásknout ze záseku půlkilovou rybu anebo naopak uvodit pětikilového kapra.

Hodně zdaru.

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 21:43 ® džigit reakce na …

mihy.san> no já je právě kupoval u Salyho v Mariánkách a ta poslední špule nějak nedržela standart.Možná jeden kousek,jinak jsem s ní byl spokojený :-)

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 21:38 ® mihy.san
mihy.san

Přiznávám se, že jsem loni dostal 3 balení různých Awa-shima vlasců jako bonus k prutu a navijáku, který jsem kupoval, přímo od dovozce do ČR. Jinak vím, že je má Jirka Staněk ve Fishcentru v MarHorách. Ale jestli pojedeš do Brna, tak tam určitě budou, raději bych je koupil tam. Ještě jsem nevyzkoušel potápivý speciál, ten taky zkusím letos a pak mám ještě k vyzkoušení Ion Power Reel PRO-X. Na té boloňce mám Ion Power C+ HyperCast a dobrý … Jinak s těmi vlasci je to těžké a ne vždycky je to jen špatným vlascem. Viz článek, který napsal Honza Hořínek a trochu i já, dám sem odkaz, snad to nevadí: http://www.plavana.cz/…ne-vyrobce-/

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 21:28 ® džigit reakce na …

mihy.san> kde ho kupuješ Tome? Já si koupil v listipodu špulku a mírně mně zklamal.Starší kousky drží nějak víc.LeoC>Awa je trošku háklivější na odfláknutý uzel!

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 21:09 ® mihy.san reakce na …
mihy.san

Ion Power je dobrý, měl jsem ho už minulou sezonu na boloňce, teď ho dávám i na další naviják.

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 20:58 ® Ciffik reakce na …
Ciffik

LeoC> s mivardi je to těžké, já měl vlasec royal feeder a šel po měsíci do koše, za to třeba LuboOv na něj chytá co vím několik sezón a nemá s ním problém

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 20:34 ® LeoC
LeoC

Má někdo zkušenosti s Awa-shima Ion Power nebo s něčím od Mivardi?

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 20:14 ® vondras

tato dizkuze je dost peprná a tak se připojím za leta chytání mě spíš zajímá jak dlouho si svou ,,PEVNOST,, zachová a jak se po určitém tahu znovu srovná, mnoho vlasců při udávané slušnné nosnosti právě tuto vlastnost nemá a potom se trhá jelikož vlastně někde po délce ztratily svůj průměr a čím menší prům, tím to platí více !!?

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 14:56 ® džigit

A ještě něco.Než jsem začal testovat,oslovil jsem Ospreye a postup „testu“ nás obou se víceméně shodoval s jedinou rozumnou odpovědí jednoho vekoprodejce! :-) Raději se podělit o vlastní zkušenosti,než vyhodit nemalé peníze za"velmi" kvalitní a hlavně „velmi“ drahé zboží…

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 14:52 ® džigit

najas> zkoušel si se někdy ptát v obchodě,vel­koobchodě,nebo dokonce u výrobce?Já testoval pletenky,také tímto způsobem,a v dotazování jsem dospěl ke druhému levelu :-) Odpověď vesměs stejná „pane,umíte číst?Pevnost v uzlu tam je napsáno“,ale o vodě,nebo suchu ani řeč.Většinou mně odbyli,že to musí unest v tahu,nesmím škubat a jiné odbornosti,které si rozumný člověk odvodí.Nikoho nezajímalo,že jsem přišel o rybu a při následné zkoušce nosnosti jsem se zhrozil-neunesla ani půlku!!!Odpověď na reklamaci-VAŠE A JEN VAŠE CHYBA!!! :-/ Proto je třeba takového fóra,byť i neodborného.Ty taky nechytáš v laboratoři,a­le venku…

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 14:32 ® najas reakce na …

Jak.novi>Prvního vykřičníku opravdu lituji. Další tři jsem použil abych zdůraznil, co autor knihy píše. Poslední můj není – je citovaného autora.

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 14:26 ® najas reakce na …

Nechci nikoho zbytečně dráždit a rozpoutávat odborné diskuse. Netvrdím, že nosnost na cívce platí pro rybu ve vodě. Vím ale, že bezvládného chlapa o váze 120 kg dostanu z vody ke břehu na laně v pohodě. Dál ale už moc nenadělám – taková vazba nejsem. Jinak jsem citoval pouze slova jednoho odborníka. Kdybych věděl, že blábolí nesmysly, tak bych to nepoužil. Chtěl jsem jenom mírně a pokorně naznačit, že vaše testy by byly dokonalé, kdybyste zátěž zvedali třeba v sudu s vodou. Se štikami nemluvím, takže plně respektuji to, co o svých výskocích řekly tobě. Nezlob se, chci to jen trochu odlehčit. Jako rybáře si tě opravdu vážím

reagovat
Sobota 6. února 2010 ve 21:04 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

osprey> Myslím že to vážně myslí. Až tak vážně, že má za větou vykřičník. :-)

reagovat
Sobota 6. února 2010 ve 20:57 ® osprey reakce na …
osprey

najas> V první řadě – ryba váží ve vodě to samé, co na suchu. Tříkilový kapr je tříkilový prostě všude. Pokud uvažuješ, že rybu nadnáší vztlaková síla, pak si uvědom, že ryba pokud nestoupá ani neklesá, vlastně v duchu tvých argumentů „neváží“ nic. Takže není šestkrát lehčí. Ono vůbec nemá smysl tyhle věci porovnávat.

Znamená to, že nebojuješ s gravitační silou působící na tělo ryby (ty tomu říkáš váha), ale se silou, kterou je ta ryba schopná vyvinout. A pokud je ryba schopná vyskočit z vody nahoru do vzduchu, pak je schopná vyvinout větší sílu než je gravitační síla působící na její tělo (tedy víc než je její „váha“). Proto taky jde úvodní nápor mnoha ryb tak těžko zastavit.

No a dál. Štika neskáče z vody proto, že je nad hladinou těžší a je si toho vědoma. Obvykle při výskoku třepe hlavou a pokouší se odmrštit nástrahu z tlamy, protože na vzduchu se dá hlavou třepat rychleji.

A věta o tom, že nosnost vlasce udávaná na cívce platí pro rybu ve vodě, tu nemyslíš vážně, že ne?

reagovat
Sobota 6. února 2010 ve 14:42 ® džigit reakce na …

najas> no jo,to by nesměli psát „pevnost“ v uzlu,ale pevnost „ve vodě“ :-P

reagovat
Sobota 6. února 2010 ve 14:30 ® jees reakce na …

najas> Pokud bys bral v úvahu šestinásobné snížení hmotnosti ve vodě a nosnost uváděnou pouze pro vodní prostředí, bylo by potom třeba uvádět nosnost 0,333kg (2kg:6=0,333kg). Pokud je u vlasce psaná nosnost 2kg, má zvednout 2kg.

reagovat
Sobota 6. února 2010 ve 12:13 ® najas

Když sleduji tyto komentáře, napadla mě možná divná myšlenka. Na cívce s vlascem není napsáno, že je určen k tahání cihel do 1.patra. Všeobecně se soudí, že je určen na zdolávání ryb ponořených ve vodě! Proto používáme v závěrečné fázi podběrák. Nikoho přeci nenapadne tahat čtyřkilovou rybu vzduchem z vody ven ani v případě, že bude mít návazec 0,35. A ten má na cívce třeba napsáno, že jeho nosnost je 4,5 kg. Je proto jednodušší přijmout verzi, že udávaná nosnost návazce platí pro rybu ve vodě a to dokonce s velkou rezervou. Hezky se o tom zmiňuje často citovaný autor J.Říha ve své knížce 1000+1 rada pro rybáře. V části zdolávání ryby píše: Větší ryby nesmíme nikdy vytahovat jen na vlasci; musíme si uvědomit, že ryba na vzduchu je šestkrát těžší (!!!) než ve vodě! V dalším textu autor nedoporučuje ani nadzvedávat hlavu ryby nad hladinu: u velkých ryb část těla, která přijde nad vodu, vyvine na vlasec velký tah a v takovém okamžiku nejčastěji dochází k přetržení vlasce. Osobně si myslím, že vyskakující štika tuto zákonitost dobře zná. Nebudu vás dál otravovat s knížkou z roku 1976. Sám používám pro návazce Strofta a málokdy mě zklamal. Používám ho však výhradně k chytání ryb a ne k tahání petky vzduchem.

reagovat
Sobota 6. února 2010 v 9:32 ® tomashr

jees> Jo, občas se úlet najde, já narazil zas u jednoho vlasce, který byl dokonce značkový od Shimana (nevybavím si typ, mám to někde na chatě). Ten se trhal snad i na křivý pohled – totální katastrofa.

reagovat
Sobota 6. února 2010 v 0:09 ® Přemet

Ano, máš pravdu, souhlasím s tebou. Ve spojení s prutem to funguje výborně a i větší ryby jdou bez větších problémů vytáhnout i na slabší návazec než je těch 0.14 Ty údaje s nosností jsou zřejmě pouze nějaký marketingový tah ze strany výrobců. Jak by asi obstál starej Silon se štikou na cívce co jsem míval na REXu … :-)

reagovat