Vyhledávání
Reálná nosnost feederových návazců
19.1.2010 | osprey | 17.917 zobrazení | 154 odpovědí
Feeder je jemná technika, kde se obvykle používají slabé návazce, ale často se s nimi zdolávají velké ryby. Proto je důležité používat kvalitní návazcové materiály. Výrobci si ovšem mohou na cívku napsat, co chtějí, takže jsem si kdysi vymyslel reálný test.
Na větší ryby je běžným průměrem návazec 0.14 mm. Prakticky jakákoli čtrnáctka má deklarovanou nosnost přes 2 kg. Ale unese je opravdu? Z má zkušenosti vyplynulo, že mnohé vlasce, které mají větší průměr než na cívce udávaných 0.14 mm a „papírově“ unesou skoro 3 kg, dvoukilovou zátěž nezvednou.
Takže: Hledá se vlasec s udávaným průměrem 0.14 mm vhodný jako návazcový materiál, který bez potíží zvedne a udrží ve vzduchu 2 kg zátěže (když nebudem puntičkáři, poslouží i 2l PET láhev – kdyžtak se může naplnit přesně na 2 kg celkové hmotnosti). Doporučuju smyčkový uzel. Pokud je čerstvý, většinou vydrží a praskne to jinde. A je lepší zkusit to několikrát.
Pište jen výsledky – název vlasce a jestli zvedne nebo nezvedne, případně jak snadno praskne.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 5. února 2010 ve 23:41 ® jees reakce na …
-
osprey> většinou to asi platí, ale zrovna loni jsem měl dva vlasce kde se to rvalo vždy po kusech. Jeden byl myslím Spektrum nebo tak nějak a druhý už nevím. Pokaždé pár metrů nitě a pak kus vydržel neuvěřitelně moc (nebo spíš už jsem já nevěřil že vydrží). Prostě sem tam byly slabší
reagovat - Pátek 5. února 2010 ve 22:11 ® osprey reakce na …
-
jees> Výstupní kontrola je dneska dobrá. V podstatě jsem se nesetkal s tím, že by se na vlasci vyskytovaly nějaké vady. Odchází jako celek. A po pár vycházkách začíná být konec, který je nejvíc v kontaktu s vodou a překážkami méně pevný než zbytek, takže to většinou praskne někde tam. Návazce dávám pokaždé nové. Nevozím navázaný prut.
reagovat - Pátek 5. února 2010 ve 21:27 ® jees
-
já jsem si myslel to samé jako Juraj, ale zdá se, že argumenty oponentůry jsou logické. Možná spíš naopak na delším vlasci bude víc slabých míst, takže víc možností kde prasknout
reagovat - Pátek 5. února 2010 ve 21:17 ® osprey reakce na …
-
Přemet> Ono to tak je. Neunesou tolik, ale paradoxně i to, co unesou, na zdolání těch ryb stačí. Druhý test, co si můžeš zkusit, je pokusit se zvednout tu činku na feederovém prutu – se silnějším vlascem. Ale opatrně a venku! Stačí pokusit se. Budeš se dost divit.
reagovat - Pátek 5. února 2010 ve 20:20 ® Přemet
-
Zdarec. Pod dojmem níže přečteného, jsem si doma hrál také s návazcema a to Mimetix 0.138, Tubertini Fluorine 0.128 a Van Ben Elsdijk 0.14 od f. Balsax. Zvedal jsem činku o hmotnosti pouhých 1,5kg s gumovým potahem do kterého jsem vetknul háček č.10 Nuclear 500. Výsledek mě poněkud neradostně překvapil. Ač mají vlasce deklarovanou nosnost od 2.3kg do 2.75kg, tak tu činku neuzvedly! :-/Většinou se to utrhlo když to bylo na hraně těsně před zvednutím a nebo v případě vlasce od Balsaxu, který je i nejsilnější, tak to ruplo několik mm nad zemí. Takže dost smutný výsledek a to jsem dělal pokusů nepočítaně. Praskalo to jak v uzlu, tak i kdekoliv jinde v návazci. Dost by mě zajímalo, kde výrobci berou ty odvážné hodnoty o nosnosti. Ale jinak na ně s úspěchem chytám a na ten Mimetix šel z vody můj nej kapr 76cm. Pozitivní na tom všem bylo, že jsem úspěšně vyzkoušel vazač háčků STONFO s nápisem Made in Italy
reagovat, který jsem si dnes zakoupil ve Fish-Pro v Počernicích . Už mi to jde fakt rychleji než v ruce a navíc i bez brýlí!!! Takže tento doporučuji, no a ty vlasce každému dle chuti…
- Čtvrtek 28. ledna 2010 ve 22:27 ® Juraj reakce na …
-
tomashr> Osprey. Přesvědčili jste mě. Jsem rád, když někdo umí rozumně vysvětlit, že se člověk mýlí. Díky.
reagovat - Čtvrtek 28. ledna 2010 v 9:41 ® džigit reakce na …
-
mihy.san> určitě máš pravdu,když je to jen pár.Ale při větším nebo velkém počtu stejných názorů,se už nějaký obrázek o zboží vytvoří.Jde možná i o to,zda nenapsat i prodejce apod.Možná bychom se shodli,že i mezi nimi se najdou „kvalitní“…
reagovat - Čtvrtek 28. ledna 2010 v 9:33 ® mihy.san
-
džigit> Možná záleží i na konkrétní „šarži“, i když je to všechno výroba řízená počítačem a asi ani tomu číňanovi nemá ruka kam ujet … Druhá věc je ovšem skladování v obchodech, tam se někdy dějí věci … Samotná doba skladování je další věc a žádný obchodník vlasce po 2 letech nevyhodí, ale bude se je snažit prodat. Pak ale dochází k situacím, kdy někdo některou značku ani nemůže vyslovit a druhý ji naopak jenom chválí.
Osobní zkušenost: loni jsem poprvé vyzkoušel kmenový Colmic Former. Bižuterii od Colmicu kupuju od kamaráda z SK, protože mi udělá cenu, kterou jinde ne. Formera mi dovezl přímo ze skladu z Itálie, protože mu došel. Takže jsem měl čerstvé zboží. S vlascem jsem odchytal sezónu a neměl jsem jediný problém. A pak se dočtu různě v hodnoceních, jak je to hrozný vlasec, nepoužitelný atd. Z mého pohledu – není pravda …
A ještě jeden příklad. Před časem jsem četl kritiku na jistý vlasec od kamaráda závodníka. Jak se mu vlasec při 3. chytání zkroutil a nevím co ještě. Pak na závodech se dívám na jeho naviják a on má na navijáku, kde vlasec používal v pouzdře rolničky normálně vyobráběný zářez! Takže vlasec nešel přes rotující rolničku, ale přes ten zářez … A nemusí to být vždy takový extrém, stačí, když se rolnička neprotáčí, nebo se protáčí jen někdy, stačí nepatrné poškození vnitřní části očka atd. Takže všechny pseudotesty vlasců je třeba brát s rezervou … Jen jeden nebo pár vzorků testovacích vlasců s neznámou historií, to nemůže dát objektivní výsledek.
reagovat - Čtvrtek 28. ledna 2010 v 8:44 ® džigit
-
Osprey>já jsem tady nabyl pocit,že taky značně záleží na momentální výrobě,skladování,dopravě apod.Trochu osvětlím-při testování šňůr chodím po obchodech a kupuji a následně zkouším.Šňůry,které jinde vychvalují jsem utrhnul i při menším než polovičním zatížení a opačně.Samozřejmě„značka“ by měla být zárukou,ale není!!! Takže buď je to všeobecně klam,nebo opravdu záleží na tom,čím před prodejem šňůra prošla.Jestli při dopravě/mráz-horko/,skladování/vlhko,sluneční záření atd/ a především,v což bych nerad uvěřil,zda jsou pokaždé a za všech podmínek dodrženy výrobní postupy.Jedni tvrdí,že motaná na bubnu ve větším je jiná než v plastovém obalu a dalo by se najít i dost dalších okolností a vlivu a kdoví čeho ještě :-/ Proto by měly být tyhle fóra,proto by se neměly brát na lehkou váhu,neboť nakonec jsme vlastně dospěli k závěru-není nad vlastní zkušenost a výrobcem psaná data brát nebrat tak vážně,jen orientačně!
reagovat - Čtvrtek 28. ledna 2010 v 1:07 ® osprey reakce na …
-
Juraj> Obrazně řečeno – metr osmnáctky unese 3 kg, ale kilometr osmnáctky řekněme 5 kg? A proč? Nosnost závisí na průřezu, ne na délce. Pouze pokud je zatížení dynamické – má charakter rázů, pak je může pružnost materiálu tlumit.
Nosnost ledu je otázka tlaku – pokud rozložíš sílu do plochy, zmenšíš tlak. Pokud soustředíš sílu na malou plochu, zvětšíš ho (viz třeba ostří nože). A právě tlak je účinek té síly. S fyzikou problém nemám.
reagovat - Středa 27. ledna 2010 ve 21:08 ® tomashr reakce na …
-
Juraj> Podle mě pleteš dohromady dvě věci. Jedna věc je statická zátěž a ta je opravdu dána průřezem a pevností, délka moc vliv nemá. Druhá věc je odolnost tak říkajíc „impulsní“, v podstatě tlumení výpadů ryby a tam už délka návazce roli hrát bude, stejně jako chování kmenu za ním.
reagovat - Středa 27. ledna 2010 ve 21:02 ® Juraj reakce na …
-
osprey> Vem to třeba obráceně. Nosnost ledu. Tam kde mě to udrží na botách se v bruslích už můžu klidně koupat. Logicky mi to tak vychází, ale třeba mě nějaký fyzik vyvede z omylu.
reagovat - Středa 27. ledna 2010 ve 20:53 ® Juraj
-
osprey> Ty mě snad donutíš jít to zkusit. Právě proto, že se protáhne, tak nepraskne. 30cm se nemá kam protáhnout. jinými slovy je zátěž rozložena na větší plochu. Ale třeba se pletu.
reagovat - Středa 27. ledna 2010 v 18:24 ® osprey reakce na …
-
mihy.san> Měřil jsem – a jen málo kmenových a asi polovina návazcových odpovídá. Ale je tam už otázka metodiky měření apod. Ten dvoukilový test je jednoznačný a jasný – buď zvedne nebo ne. Ty nejlepší zvednou. Přinejmenším občas. Samozřejmě daleko častěji jsou to ty „maskované šestnáctky“ než ryzí 0.14 mm.
Víceméně jsem to už přestal řešit – ryby tahám. Ale je potřeba, aby si lidi uvědomili, že ta nosnost je jinde než číslo na obalu a zároveň, že na to, aby vytáhli rybu, zdaleka nepotřebují takovou sílu, jak si občas myslí.
reagovat - Středa 27. ledna 2010 v 18:05 ® mihy.san
-
Ještě by to chtělo měřit mikrometrem i průměry vlasců, třeba ten Stroft GTM v deklarovaných 0,14 mm má průměr 0,16 mm. Vlastní měření …
Já na návazce dnes používám Mimetix, Xilo, Tubertini Dragon, Sensas Palmer a Milo Ghost. Ani s jedním z těchto vlasců nemám problém a žádný z jmenovaných ani naopak nevyčnívá kvalitou.
reagovat - Středa 27. ledna 2010 v 16:50 ® osprey reakce na …
-
Juraj> Délka má vliv na tlumení rázů (víc se to natáhne) – jaký vliv by měla mít na nosnost?
Další test – Už diskutovaný Colmic Fendreel 0.148 mm – deklarováno 2.6 kg, fungl nový přímo z cívky – dvě kila nezvedne ani omylem.
Ono je to opravdu tak, že u vody je reálné zatížení vlasce překvapivě malé. Kdo nevěří, ať zvedne kilovku prutem.
Ale kecat se nemá a jsou vlasce, které to dvoukilo zvednou. Takže pokračujeme. Jestli to půjde, vyzkouším značku Tubertini.
reagovat - Středa 27. ledna 2010 v 0:08 ® Juraj
-
Tak to pánové čučím jak puk. V udávaném průměru mám doma jen již testovaný mimetix, takže troškou do mlýna nepřispěju. Ale jak píše osprey, tak na tom asi tak nezáleží. Na tentýž výrobek o slabším průměru (0,123)šel loni z jara z ŘEKY kapr okolo 6kg. Je to v prostředí, háčcích, uzlech, použitém prutu, seřízené brzdě a hlavně v hlavě a v rukách. Proč ale výrobci píší na obaly kraviny, to vážně nechápu. Jinak k samotnému testu. Myslím si, že i délka návazce tu bude hrát nezanedbatelnou roli. Jsem lenoch, ale má-li někdo chuť, zajímal by mě výsledek s návazcem 1 a 1,5m.
reagovat - Úterý 26. ledna 2010 ve 21:44 @ nechyt
-
STOFT GTM je i pro mě jednoznačna jednička použivam ho na feeder mam ho na plavačce a na mušaku jako koncovej navazec ani nic jinyho neskoušim
reagovat - Čtvrtek 21. ledna 2010 ve 14:10 ® HaD
-
VÁŽENÍ NÁVŠTĚVNÍCI, OMLOUVÁME SE DLOUHÝ VÝPADEK ZPŮSOBENÝ S NEJVĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOSTÍ EXTERNÍM ÚTOKEM. PO DLOUHÝCH HODINÁCH SE NÁM PODAŘILO SYSTÉM OBNOVIT A DOŠLO POUZE K DROBNÝM ZTRÁTÁM – PŘÍSPĚVKY Z VČEREJŠÍHO DNE. PROVEDLI JSME BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ A VĚŘÍME, ŽE SE SITUACE NEBUDE OPAKOVAT.
DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ
reagovat - Středa 20. ledna 2010 v 0:30 ® b.gun
-
Jinak Texy je teda pěkná ptákovina …
reagovat - Středa 20. ledna 2010 v 0:20 ® b.gun
-
Moc vlasců ještě doma nemám, zatím jsem ještě nezbrojil na novou sezónu, ale něco v přibližně stejných rozměrech jsem našel – 2 návazcové a z důvodu nedostatku materiálu i 2 kmenové.
Návazcové
- Stroft GTM – 0,14 mm – 2,20 kg – stáří 2 roky
- Colmic Mimetix – 0,148 mm – 2,82 – stáří 1 rok
Kmenové
- Colmic Fendreel – 0,148 mm – 2,60 kg – stáří 1 rok
- Triana Potenza Reel Match – 0,14 mm – 3,67 kg – stáří 5 let
Použitá závaží byla tři – 1,86 kg × 2,16 kg × 2,25 kg. Z každého vlasce bylo navázáno 9 návazců – pro každé závaží tři. Délka návazce 50 cm, na jednom konci navázán háček, na druhém obratlík. Za úspěšný pokus považováno zvednutí závaží tahem ze země do výšky cca 50 cm. Evidence pokusů: 0/3 – žádný úspěšný pokus › 3/3 – tři úspěšné pokusy ze tří.
ad A) 1,86 – 3/3 × 2,16 – 3/3 × 2,25 – 0/3
ad B) 1,86 – 1/3 × 2,16 – 0/3 × 2,25 – 0/3
ad C) 1,86 – 1/3 × 2,16 – 0/3 × 2,25 – 0/3
ad D) 1,86 – 0/3 × 2,16 – 0/3 × 2,25 – 0/3
Závěr
Triana – byla zařazena do pokusu jen ze zvědavosti; vzhledem ke stáří jsem od ní žádný extra výsledek neočekával, přesto by asi vzhledem k původní deklarované pevnosti člověk předpokládal zvednutí alespoň nejnižší zátěže.
Colmic – zklamání u obou typů, největší propadák testu.
Stroft – jednoznačný vítěz; od země odlepil v jednom pokusu i nejvyšší zátěž (nezapočítáno jako úspěšný pokus – nezvedl do požadované výšky), jako jediný dokázal v praxi splnit to, co na etiketě slíbil.
Přiznávám, že výsledek mne potěšil, Stroft byl můj osobní favorit v testu (a ano, je mi známo, že průměr je ve skutečnosti o stupínek vyšší, ale o to tu nešlo). Na ja, deutsche Qualität …
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 ve 21:13 ® Char
-
Asso Double strength 0,14 –3kg, petku 1,5 litru unese, 2 litry ani náhodou- praská mimo uzel v prostředku návazce.
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 ve 20:58 ® osprey
-
Takže zatím nám vede Champion Line Blue 0,14mm.
Já teď v průměru 0.14 mm dochytával to Milo a Hikaru Grand Prix (ta taky 2 kg neunese, ale průměr sedí jako řemen a je to příjemný vlasec). Ovšem navzdory tomu, že 2 kg ty vlasce nezvednou, ryb vytahaly dost.
Další materiály na návazce si koupím na výstavě nebo po ní.
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 ve 20:53 ® čabi
-
Proč tam tedy výrobce udává nosnost vlasce i průměr,když skutečnost je úplně jinde?!?!?!
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 ve 20:49 ® čabi
-
Esox Raptor: 0,16 – 3,25kg…1,5kg unesl,3kg neunesl (úplně nový)
Dragon HM 62: 0,123 – 1,98kg…1,5kg neunesl (1 rok starý)
speedmaster special spinning: 0,14 – 2,2kg…1,5kg neunesl (1 rok starý)
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 18:06 ® LeoC
-
vlasec Semax feeder, 0,14 mm, 1,8 kg, závaží 2l petka naplněna vodou, vážení na kuchyňské váze s přesností 1g.
Test: 1200 g – vydržel a zvedl petku
reagovat
1400 g – napřed povolil v uzlu, po převázání háček udržel a lehce zvedl
1426 g – než stačil zvednout petku, praskl - Úterý 19. ledna 2010 v 17:14 ® timbab
-
vlasec Champion Line Blue 0,14mm, 2,9kg.Dvě kila zvedne bez problemů
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 15:55 ® spike
-
Testovaný vlasec: Raptor HI-TECH, 0,14mm,2.65kg. Vlasec byl koupený 3 měsíce zpět.
Provedeno 5 testů s 2l PET láhví.
První a pátý test: 2kg zátěž se zvedá asi do 7cm výšky poté vlasec praská. Nepraskl v uzlu ale zhruba ve středu testované délky.
Druhý,třetí a čtvrtý test: 2kg zátěž se zvedla jen mírně a vlasec praská zhruba ve středu testované délky.
Závěr: Vlasec deklarovanou nosnost 2.65kg jak píše výrobce v tahu nevydržel.
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 15:50 ® džigit reakce na …
-
Ciffik> tak pro srandu prubni co máš?Třeba budeš překvapen
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 15:27 ® Ciffik
-
podle mě jde taky o druh závaží, pokud všichni použijí petku no problem, ale pokud něco, co má hrany o které se silon opíra při zdvihu atd. tak …
klidně bych přidal tubertiny feeder a tubertiny dynato a nějakej návazcovej od mivardi, ale vše mam v 0,16mm
reagovat