Vyhledávání
Sumář úlovků
15.1.2010 | BigMike | 3.805 zobrazení | 15 odpovědí
Tak jsem se dnes zamyslel nad prohlášením typu: on to stejně všechno nikdo nepíše, ten má za sezónu 80 kaprů a napíše jen polovinu a pod. Myslím, že je to hlavně v případě MP revírů stejně jen údaj pro statistiku. Nikdo přesně neví, co pluje vodou, jaká část obsádky se v % vychytá. Násadové plány jsou dané a i kdyby se třeba v jednom revíru chytilo 10 tun pouze 5ti kilových candátů, nikdo tam nic navíc nedoplní. ( u kaprů možná?!?!)Kormoráni, vydry také nevyplňují sumáře, povodně si s rybami a zarybněním revírů dělají také co chtějí, tak si myslím, že když někdo něco nezapíše, zas taková tragédie to není! Tím ho neomlouvám. Tuhle mi někdo povídal, že jeho soused rybaří ve velkém na Orlíku,ale sumář odevzdává prázdný. Je to špatně, ale co se vlastně stane? Statisticky hrozně moc, prakticky vůbec nic!!! Nebo to vidím moc jednoduše?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 24. ledna 2010 ve 12:58 ® hraji
-
Správně, výsledky sumarizace především ukazují trendy ve vývoji obsádky. A v MRS mají výsledky sumarizace i vliv na množství peněz, které MO obdrží ze společného balíku. Je to na kompenzaci rybářského tlaku. Zatímco rybníček, kde je za rok 500 docházek není pod velkým tlakem, revír, na kterém 20 000 docházek, je na tom zřetelně hůř. Proto je i částka, zohledňující rybářský tlak, mnohem vyšší.
reagovat - Neděle 17. ledna 2010 ve 14:25 ® kety.vydra reakce na …
-
MP-E65mm> Víš,že mě to taky napadlo?
reagovatAle na druhou stranu by to vypadalo blbě,kdybych každý rok měl na 100% nachytáno
- Neděle 17. ledna 2010 ve 14:15 ® MP-E65mm
-
Nevím jak to funguje, ale u souseda se vedla debata ohledně zapisování úlovku s tím, že je to nesmírně důležité , protože podle toho se řeší peníze na násadu na následující rok. Když se nad tím zamyslím a bude to tak fungovat, tak stačí když pokaždý místo proškrtnutí kolonky v sumáři úlovků napíšu jakýkoliv úlovek a následující rok je revír plný ryb. Samozřejmě jsem si vědom, že to tak nefunguje. Naštěstí tam kam chodím ryby celkem jsou (tedy ty co mám nejraději a tím nemyslím na pánvi). Nikdy mě to ale nenapadlo takhle zapisovat a dělat to nebudu at to má ve finále výsledek jakýkoliv.
PS: stejně by mě zajímalo s odstupem času jak celý tenhle kolotoč ohledně násad funguje.
reagovat - Neděle 17. ledna 2010 ve 12:34 ® BigMike
-
Nebere! Nikde jsem neslyšel, že platí: co se vychytá = to se dosadí! To ani nejde!!! Ještě tak na soukromém rybníce a stejně ne na 100%. Prostě se to tak nějak patlá z roku na rok a jak říkám, spíš je to dobré k porovnání s minulými roky! Jestli je to jinak, ať se ozve ten, kdo do toho vidí víc!
reagovat - Neděle 17. ledna 2010 v 9:56 ® kety.vydra reakce na …
-
Frk> To jsi mě teda zaujal.Já si o psaní nepsaní do sumáře myslím svoje (teda,co se týče vypracovávání zarybňovacího plánu,protože mi ty cifry připadají každý rok stejné-třeba se mýlím) a léta uvažuju nad tím,jestli se při sčítání úlovků rybářů bere v potaz nějaké procento nepsaných ryb.
reagovat - Sobota 16. ledna 2010 ve 23:12 ® BigMike reakce na …
-
Libor> : ti jo, ty by ještě možná frflali, že tam dáváme málo ryb pro chudáky vydřičky a ty tmavé, okřídlené svi.ě!!! Aby nedej bože neměly újmu! Zas tu budou „Povoďáci“ dělat nový jez, opravovat šlajsnu u jiného – přitom není potřeba, menší opravy by to asi chtělo, ale holt zase mají pro firmy zakázky. Jedno rameny řeky (je tu ostrov) už dojebali na 3×, tak jdou na druhou část. Budeme muset kouknout ve výboru na projekt a popřípadě k tomu něco dodat. Ale je mi jasné, že asi zmůžeme prd! Udělají nový jez, vše půjde do náhonu MVE, pod jezem bude louž vody, průtok bude splněn a vy ryby a rybáři se třeba poselte!
reagovat - Sobota 16. ledna 2010 ve 23:03 ® Libor
-
BigMike> díky, myslel jsme si že to tak nějak bude. Takže hodně záleží na lidech z MO co nasadí a jestli mají snahu třeba udržet tlouště a parmy. Myslel jsem si že do toho třeba má co kecat referát životního prostředí – (okres nebo obec srozš. působností).
reagovat - Sobota 16. ledna 2010 ve 22:54 ® BigMike reakce na …
-
Libor>: zarybňovací plány jsou už roky a roky a roky stejné!!! Nějaké koeficienty, predátoři atd. se nejspíš neberou v potaz. Dosazují se tlouštíci, parmičky, podoustve, ostroretky, sumečci, mníci atd. Záleží na tom, jestli se je podaří kraji někde sehnat! Naproti tomu třeba candátka je pomálu, štička se leckdy splní, kapři pokaždé, někdy i trošku více:)Duháci na vychytání na pánve. Kolik se může čeho vychytat není nikde stanoveno, kolik můžeš vydat na rtevír povolenek také ne. Snad jednou jsem slyšel od sousedů z Veselí, kde je na pískovny velký tlak a je to samostatný revír, že kraj dal něco více navíc v kaprech. To víš, u rybníka to možná ještě jakž takž uhlídáš, pokud je to samostatný revír, ale u tekoucí vody se prostě neví nic – co voda vzala, co přinesla, co predátoři sežrali… Jen když byla kdysi občas pod Planou nebo Táborem otrava všichní koukali, co bylo v řece reb a jakých! Prostě se jen vidí, jestli se chytilo více než minulý rok atd. Dnes jsem dával dohromady úlovkáče, dělám pro zábavu % statistiku kolik členů chytilo 0, kdo do 5 kg, pak do 10 a následují skoky po 10 kg. Jeden mi tam už 2.rok napsal, že má u chaty „mrtvou vodu“, kdy tam dáme rybu. Znám ho, vím kde má chatu a je mi jasné, že v tom úseku kapra chytí náhodou:)Kdyby se věnoval candátům, je to jiné, jenže to on ne a radit mu nebudu:) A ještě věčně není u prutů, ale v chatě, takže… Jsou zas tací, co mají přes 150kg v kaprech,ale to je tak na prsty jedné ruky.
Regulus: na pokec to moc není, jen mě to tak napadlo a dát to někam do diskuse, pes po tom ani neštěkne.)))
reagovat - Sobota 16. ledna 2010 v 18:24 ® Frk
-
K tomu bych snad mohl kousek něco dodat. Statistika úlovků na revíru, kterou dostávám následující rok na jaře má sloužit k tomu, abych mohl posoudit kolik se z nasazených ryb vychytalo. V tomto případě je to rybník.Někdy se ale dozvím takové věci, že až divím. Podle plánu vzato,pokud se do revíru nasadí ryba a neuloví se, tak už by se správně neměla žádná jiná nasadit.
reagovat) K zarybňovacímu plánu. Do něj se jako jeden z mnoha faktorů také započítává faktor N tedy nepsaní.(doufám)
- Sobota 16. ledna 2010 v 15:40 ® Tommy reakce na …
-
Robur> Že by česká klasika?
reagovat - Sobota 16. ledna 2010 ve 14:01 ® Robur
-
tak veselá histroka: Kdysi jsemkamarádovi vysvětloval něoc o rybařině, revírech, zápisech atd. Pak řekl chápu, to znám od kamoše myslivce. Pry si nějaká parta pronajala honitbu za účelem komerčního lovu. 1/ fáze – vysadili bažanty a když další víkend došli lovit, tak zjistili, že bažanti přelétli či odběhli do Krakonošova 2/ fáze – poučení z minula nasadili bažanty den před lovem, ale jsou to sviňě běhavé, takže i tak ulovili o dost procent méně, než nasadili 3/ fáze – nasadili v dalším termínu těsně před lovem. Ale ty blbý slepice nechtěli moc lítat, bylo to takový divný. neosvědčilo se 4/ fáze – mají tam takovu zmolu, do ní dají klece, ke klecím maníky, před škarpu se postaví lovci, kteří nemohou přes brdek zasáhnout vypouštěče, kteří jsou u klecí a bažanty postupně vyhazují do vzduchu.
Takže ví se přeseně kolik se nasadí, úspěšnost se blíží ke 100% a všichni jsou spokojení. Tedy až na bažanty.
reagovat - Sobota 16. ledna 2010 ve 13:14 ® Libor
-
BigMike> all> Mám pár otázek na které neznám odpověď:
1. Jak to funguje v Rybářství (MO)? Vezmu model z myslivosti: Určí se revír´- úsek vody atd. , z jeho polohy, charakteru atd se určí jaké druhy ryb se tam budou asi vyskytovat. Na ně se počítá kooficinet přírůstku , samo že se nikdy neví kolik je v současné době počet ryb, ryby se dosadí v určitém počtu v kterém byly vychytány (vykázány v sumářích)+ by tam mělo něco zůstat.
2.Počítá se i s úhynem, predátory? jsou na to nějaké koeficienty?
3. Dosazují se pokud to vůbec jde i ryby přírodní (původní)? – tloušť, parma, podoustev a ost. Nebo se jedná hlavně o ryby „ušlechtilé“?
4. Kdo stanovuje kolik se toho na revíru může vychytat ? nebo je to jen řešeno v ryb. řádu o ponechání 7kg ryb apod.
Omolouvám se za hektičnost otázek, napsal jsem to jednou myšlenkou.
reagovat - Sobota 16. ledna 2010 ve 13:01 ® regulus
-
Jeden můj známej, už bohužel chytá na „zcela jinejch revírech“, zase psal vycházky i když u vody nebyl a vždy nějaký ryby napsal i když žádný nevzal nebo nechytil, prý z důvodů aby se víc nasazovalo. Z hlediska statistiky byl těžkej masař, ve skutečnosti vzal rybu jen občas.
Otázka zajímavá nicméně nějak mi uniká, o čem tu diskutovat. Nevím jestli se zarybňovací plány touto statistikou řídí, nicméně souhlasím s tím, že nikdo ani netuší kolik toho ve vodách ve skutečnosti plave.
reagovat - Sobota 16. ledna 2010 ve 13:00 ® Libor reakce na …
-
Tommy> všechno je o lidech, jako v jiných odvětví..
reagovat - Sobota 16. ledna 2010 ve 12:12 ® Tommy
-
Zřejmně jsem opravdu naivní , ale řekněte mi ,jak si někdo může přisvojit rybu a nenapsat ? Já bych měl teda prdel staženou, aby mě nechytili.Pak se můžeme jen divit,že přijdeme k vodě a na místech,která jsou osvědčená a máme je rádi je velký kulový. Chce se mě blejt velebnosti
reagovat