Vyhledávání
Chytání s průvodcem
11.1.2010 | janskricka | 2.120 zobrazení | 11 odpovědí
Petrův zdar pro všechny rybáře.
Včera jsem si pustil DVD Mirka Horáčka Základy chytání feedrem a musím složit poklonu, myslím že je to nejlepší instruktážní video co znám. Musela to být spousta práce, ale určitě se povedlo pomoci spoustě rybářů pochopit princip této skvělé rybolovné techniky.
Mimo to mě ale inspirovalo ještě k jiné myšlence, když jsem viděl jaké krásné parmy chytal na řece, začaly se mi v hlavě líhnout otázky. Každoročně řeším všeobecný problém jak naložit s dovolenou, prohlížím nabídky rybářských cestovek s lukrativními zájezdy, ale včera jsem si uvědomil že nechci chytat tresky a jinou mořskou havěť v Norsku, ani sumce ve Španělsku. Chtěl bych si raději zabojovat s pěknou parmou na řece, chytit na vláčku pár okounů na jezeře nebo třeba naučit se přelstít lipany s muškařským prutem. Podotýkám že všechny ryby co jsem kdy chytil jsem zase po vyfocení pustil.
Je jasné že vyrazit někam na rybařinu bez znalosti místních poměrů je úplná ztráta času a tady jsem si uvědomil, že jsem ještě neslyšel a nečetl nějakou nabídku o službě „rybářského průvodce“ , která se běžně vyskytuje v mnoha zemích. Možná je moje myšlenka diskutabilní, ale myslím že při zachování sportovního ducha rybařiny a určité serioznosti by to mohlo fungovat i u nás. Určitě je spousta podobných rybářů, kteří by využili zprostředkování kontaktů a nelitovali by zaplatit za zážitky, bez kterých by se asi ve většině případů museli obejít a také spousta rybářů, kteří by se dokázali podělit o svoje zkušeností s vodami na kterých se dá něco zajímavého prožít. Je to asi jen o organizaci, rozumné dohodě a slušnosti zůčastěných, nehledě k ekonomickým aspektům v dnešní nelehké době.
Jsem živnostník a nemůžu moc plýtvat s volným časem, moje představa je jednoduchá, dvakrát či třikrát do roka opustit vody v okolí rodného města a s pomocí člověka který ví „jak na Ně“ zkusit na pár dní něco nového, zaplatit si ubytování a stravování, průvodcovské služby a poznat nové lidi a zážitky. Peníze skončí u domácích a ne někde v Tramtárii a já si v zimě můžu prohlížet fotky a vrátit si tak ve vzpomínkách k vodě. Zajímal by mě názor rybářské veřejnosti, má podle Vás tato myšlenka naději na realizaci?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 13. ledna 2010 v 11:40 ® janskricka reakce na …
-
Robur> Díky za podporu a podobný názor. Přeji Ti pohodu a ať se Ti daří ve všem, s pozitivním přístupem k životu je to vždy jednodušší.
reagovat - Úterý 12. ledna 2010 v 0:27 ® regulus reakce na …
-
TomK> bingo, jako bys mi to vytáhl z huby … bohužel.
osprey> plně s tebou souhlasím, zásadně a to zdůrazňuji, nikoho dalšího (byť bych o něm měl sebelepší mínění) bych nikdy nedotáhl na flek, kterej mi někdo ukázal bez vědomí toho dotyčnýho a s jeho souhlasem, to se prostě ctí.
Mimochodem jsem si před pár lety zku…l flek jen neuváženým zveřejněním jedné fotografie na netu, kde bylo poznat kde to je a taky jsem tam dovedl jednoho kamaráda. Bylo to jedno k druhýmu.
reagovat - Pondělí 11. ledna 2010 ve 23:17 ® osprey reakce na …
-
Robur> Naprosto neparanoidně navštěvuju fleky lidí, kteří nedrželi ústa, vzdálená i stovky kilometrů od mého bydliště. A to nemám auto. A letos ho mít budu.
Stál jsem kdysi v Praze v obchodu, chlapíci ve frontě poznali Ospreye a zajímalo je, kdeže je v jižních Čechách ta voda, co tam jeho jistý přítel tahá ty velké štiky. Že to mají 200 km, to jim vůbec nevadilo.
A když jsem jednou chytil velkou štiku, vědělo se to na síti ještě dřív než jsem dojel od vody domů.
Znáš ještě nějakou pohádku o paranoie? Mám je moc rád
reagovat - Pondělí 11. ledna 2010 ve 23:11 ® Robur
-
borci vy jste paranoidní, pokud to má někdo někam víc jak 100km, tak se nebojím, že mně bude chodit plundrovat fleky. Rozhdoně je to mnohem méně pravděpodbné, než když si lovce očíhne okolojdoucí.
reagovat - Pondělí 11. ledna 2010 ve 22:59 ® osprey reakce na …
-
Zdravím pánové. Odpověď od Toma K je velmi realistická. Můj názor je velmi podobný.
Musím ale říct, že znám několik dobrých průvodců – ale jsou to kamarádi a kamarádi mých kamarádů. Jejich důvěru jsem si musel zasloužit a nechci ji zklamat.
Pokud mě někdo někam vezme, nešíří se to nikdy dál, ani mezi mými přáteli. Měl jsem z toho i drobné nepříjemnosti, ale jinak to opravdu nejde.
janskricka> Pokud to máš kousek na Plumlov, neměl bys mít s parmami problém (samozřejmě na to Plumlově jich asi moc nebude). A ta chvilka než si je najdeš, tu ber jako investici, díky níž bude výsledná radost o hodně větší.
reagovat - Pondělí 11. ledna 2010 ve 14:07 ® janskricka reakce na …
-
Jesti si chceš chytit na Plumlově pár cejnů, tak není problém, zatím se mi jich povedlo pod šípkem 53 za hodinu na plavku a rohlík
reagovat - Pondělí 11. ledna 2010 ve 13:35 ® Robur
-
no vidíš, te´d máš jistotu, že tě nidko nepozve na Plumlov a já budu mít průvoce a tipaře, až tam pojedu
reagovat. Ale jak říkám, je to o osbním kontaktu, nayvíc mám tu výhodu /možná nevýhodu/ že poznávám stylem 3 hodinových odskoků od rodiny. Oplatí se sipronajímat chalupy, máš kde složit výbavu a můžu si odskakovat kam se zrovna zamane. Tu vláčka, tam hrad…
- Pondělí 11. ledna 2010 ve 13:22 ® janskricka reakce na …
-
Omlouvám se, registroval jsem se včera a přehlídl jsem nějaké detaily, už jsem tam něco doplnil.
reagovat - Pondělí 11. ledna 2010 ve 12:09 ® Deleted
-
Já Ti odpovím – v realitě ČR je to problém. Pokud bych Tě měl vzít na ryby (ať už zadarmo či za úplatu), chtěl by sis zřejmě něco chytit – pak Tě musím vzít tam, kde to znám, kde jsou ryby. V době internetu a reality ČR je úplně jedno, že ty ryby budeš pouštět, jelikož nebude trvat dlouho a já si na takovém místě už nezachytám… V podmínkách ČR funguje pouze jediný recept pro solidní zachytání a tím je naprosté mlčení…
Co se průvodcování týče, existují i lidé, co Tě za úplatu naučí třeba mouchařit a pod. Sportovní přístup je samozřejmý. Protože jde o business, tak tito lidé apelují na chyť a pust, byť v jíných zemích nebo na soukromácích zmastí kde co a není to tak dávno, co vesele mastili ryby i u nás na svazovkách. Jen teď se to nehodí do businessu, tak je potřeba kázat falešnou morálku.
Další věc je, že když se podíváš, na internetové diskuze o rybaření, tak zjistíš, že se v kyber prostoru pohybuje ohromné množství doslova idiotů a řekni si sám, kolik by takový člověk musel zaplatit, abys s ním trávil tři dny na rybách…
Pár lidí jsem vytáhl na ryby, ale pochopil jsem, že to bylo ode mne velmi hloupé. A pokud si chci ryby opravdu užít, pak jediná cesta je chytat sám nebo s nějakým opravdu velmi dobrým známým, se kterým jsem schopen se u vody rozumně domluvit…
reagovat - Pondělí 11. ledna 2010 v 11:31 ® Robur
-
a takovou etiketou je vyplnění karty, třeba tobě nidko o radu nenapíše, páč se ani neví, odkud jsi
reagovat - Pondělí 11. ledna 2010 v 11:30 ® Robur
-
já ti to usnadním a třeba i ušetříš. Pokud někam jedu, tak zde hledám revír na vyhledávači. Případně prolustruji klub CHytej, kde hledám rybáře dle místa bydliště. Většinou se vždy najde někdo, kdo pochopí, že nejedu přes půl republiky, abych mu vyplundroval revír, ale na 2 či třech docházkách šel trošičku najisto a netrávil 50% času tím, že hledám cestu k vodě. Kolikrát se i stane, že si s tím kolegou dám sraz a jdem spolu.
Druhá varianta, méně svobodná je sraz Chytej, což je většinou 3denní taškařice, ale neučuješ si termín.
reagovat