Chytej.cz

Je aktivni muskareni privlac z hlediska rybarskeho radu? necteno

31.12.2009 | lowend | 6.529 zobrazení | 43 odpovědí

Prestoze vim, ze tato otazka uz na nekterych forech zaznela, rad bych vedel, jak se u vas porybni vyrovnavaji s aktivnim vedenim mokre mouchy nebo lury v dobe, kdy je zakazana privlac. Dnes jsem volal funkcionari rady CRS, ktery mi rekl, ze na Orliku bych mohl mit problem, nebot se rozhodli kvalifikovat popotahovani musky jako privlac. Podobne je to v radlicke organizaci v Praze. Tam jsou smirlivejsi, pokud to bude vypadat jako moucha a ne jako streamer, respektive aspon ne jako stikovy streamer. Precetl jsem si rybarsky rad a podle neho mi spise vychazi, ze pokud uvazu z peri cokoli bez plisku nebo vrtulky, tak to mohu tahat treba na lane za clunem a bude to porad muskareni. Nechci diskutovat, zda je to spravne nebo ne, ale zda je to povolene nebo ne.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Úterý 15. března 2011 v 9:20 @ Fischer

Já se snažím vodit mušku vždy. I mokrou. I s velkou mokrou muškou (někteří tomu říkají nesprávně strímr) chytám jako s mokrou muškou (potahováni a škubání mne nebaví). Omezování lovu na mušku je hloupost. Či má 8 mm, či 8 cm.

reagovat
Úterý 15. března 2011 v 7:40 ® juráš

V rybařskem řadu ma být jasně popsan typ mušky ktery lze použít na MP vodě,pokud je strymr považovan za vl.nástrahu tak ji nepoužiji

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 13:35 ® lowend reakce na …

moralista nejsem a o papiry taky nechci prijit :-)

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 13:32 ® osprey reakce na …
osprey

lowend> Mě je jedno, kolik práce dá toho okouna chytit, pořád někde píšu, že důležitá je cesta a ne cíl.

Ale nestojím o to, aby se vyprávělo, že ten moralista Osprey přišel někde na Orlíku o papíry. Kdybych byl jeden z davu, nekomplikoval bych si zdaleka tolik život.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 13:18 ® lowend

Nevite, zda je Orlik pod ledem? Konkretne se mi jedna o Bukovanskou zatoku. Mimochodem, nevidim nic spatneho na umuseni okouna. Je to o dost tezsi nez ho chytat na hnojnaka. Ono totiz muskareni neni napr. na prehradach zas tak vykonna disciplina. Např. ve srovnani se smakem je to uplne jine kafe. Kazdy okoun byl pro mne na orlasu dost vydrenej.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 0:58 ® sethy reakce na …
sethy

MP-E65mm> to já ne, to kluci. Já jim to říkám pořád:-))
Ale tohle jsem uplně zasklil:-93;

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 0:54 ® MP-E65mm
MP-E65mm

sethy> jo to jsem byl přesně já :-)

EDIT: já bych řekl , že byste to už neměli tolik hulit na tej moravě :-)

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 0:51 ® sethy
sethy

MP-E65mm> ježiš hlava děravá, já na to uplně zapomněl:-93; . Tys tam vlastně vázal tu jednu mouchu celé 3 dny, už si vzpomínam:-))

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 0:49 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sethy> proč myslíš, že jsem byl v únoru na TVV. Já bych řekl, že se k tomu donutil sám.........lehce jsem ho popíchl :-)

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 0:45 ® sethy reakce na …
sethy

MP-E65mm> a jo tak, tys ho k tomu chudáka donutil.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 0:42 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sethy> nebo to bylo obráceně :-)

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 0:38 ® sethy reakce na …
sethy

MP-E65mm> ty se nezdáš, napřed Libor a teď i ty.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 0:21 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sethy> :-)

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 0:06 ® sethy reakce na …
sethy

kerob> taková bolenová suchá moucha co :-D

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 0:02 ® kerob reakce na …
kerob

sethy> jasnej brouk placajici se ve vode :-) sucha muska :-D

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 23:59 ® regulus reakce na …
regulus

sethy> no to už je další věc, škoda mluvit … 8-(

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 23:34 ® sethy reakce na …
sethy

regulus> s tím že RS pozná co je strímr bych si nebyl až tak jistý. Někteří RS co potkávám vědí tak maximálně co je kapr, je to smutné ale je to tak :-((
Jeden na mě chtěl zavolat policty při vytahování nástrahy z vody vyprošťovákem – prý určitě pytlačím…

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 23:30 ® sethy reakce na …
sethy

tomashr> on už aji MP začal mušit jo :-))
Jasné tam budu chytat na menší strímry a nymfy, takže by neměl být problém.

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 23:29 ® regulus reakce na …
regulus

tomashr> Myslím, že jsi udeřil hřebíček na hlavičku, myslím s tím rozmachem tzv. C&R. Je bohužel pravda, že dnešními „novodobými“ rybáři zavrhované rybičkáře by ani náhodou nenapadlo to ojebávat ve smyslu tahání něčeho co je zcela evidentně určeno k lovu dravců (strýmry), tím nemyslím že by to neochcali nějak jinak, akorát by to nebylo tak okatý. Osobně zastávám názor, že strýmrování na MP pokud se evidentně nejedná o vodu se pstruhovou obsádkou je na nakopání do pr.ele, nicméně i RS se musí řídit literou zákona a tam je to napsaný tak jak to je. Dost možná nastal čas tuhleto problematiku kapinku upřesnit, možná takovým způsobem, že bude strýmrování vyčleněno jako specifická rybolovná technika s tím, že např. bude v době hájení dravců všeobecně zakázána a na revírech kde se pstruzi vyskytují v době kdy nejsou hájeni povolena (třeba i s omezením velikosti), což by bylo uvedeno v popisu revíru nebo jeho části. Je mi jasný, že se ozve halda lidí co budou z různých důvodů proti, jak definovat strýmr co ještě je muška a co už je strýmr atd., odpověď je jednoduchá, každej muškař to pozná, pozná to i RS a jakým způsobem to začlenit do zákona je spíš otázka pro ty, co ty zákony vytváří.

Pokud se týká samotného aktivního vedení jakékoliv nástrahy (nejen mušky), tak to je trochu problematický. I při plavané nástrahu nejednou popotáhnete, pokud by se to bralo adabsurdum, tak je to také aktivní vedení. Co třeba chytání na třepačku, nemá s chytáním dravců nic společnýho, nikdo z vás nenechal násrahu brázdit proudem, taky svým způsobem aktivní vedení nástrahy. myslím si, že pokud bude v RŘ jednoznačně definováno co jo a co už ne, tak bude konec takovýmto diskusím, bohužel tomu tak není.

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 23:25 ® tomashr reakce na …

sethy> Taktéž to plánuju – zrovna včera do mě Libor a MP v hospodě hučeli, jak je muškařina super, tak když už mám od loňska mušák, tak se musím dokopat k většímu využití. Ale zas na okouny by asi měla fungovat i klasická nymfa anebo nějaký méně konfliktní streamer typu woolyburgeru, tam nepůjde o ty druhy, kolem kterých jsou největší dohady.
Jen tak mimochodem jsem si taky loni z USA přivezl krabičku tam populárních „Pistol Pete“, což je muška s „vrtulkou“ – tam přirozeně podle BP o přívlač jde bez debaty, ale v době, kdy to už bude povolené to musím zkusit, loni jsem na tyhle nástrahy úplně zapomněl :-)

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 23:15 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> u nás okoun hájený není a taky ho hodlám letos na mouchu zkusit (když už me jiris donutil si od něj ten mušák koupit :-D )

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 23:14 ® sethy reakce na …
sethy

kerob> ty popy tam, to by se těžko obhajovalo :-D

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 23:09 ® oxiana reakce na …

Robur> Umím anglicky a to je jeden z dvoch jazykov používaných na NZ. Druhý je maorština, tú neviem, to je pravda. Ale nemala som ani najmenší problém dohovoriť sa tam anglicky. Naviac ľudia sú tam hrozne ochotní a nemajú problém poradiť, ukázať či prípadne nechať druhému mušku, na ktorú berú pstruhy. Ale třeba Ty neumíš česky a nerozumieš zadaniu otázky :-))

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 23:00 ® Robur reakce na …
Robur

oxiana> třeba neumíš novozelándsky:-D

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 22:56 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> Ono je to logické. U nás pod jezem bude 16.6. většina slušných štik po smrti, takže to svádí povodit si nějakou na mušák o pár dní dřív než ji někdo uloví na rybu a sejme.

Zatím odolávám. Hlavně proto, že tou dobou už můžu vláčet na pstruhovce.

Spíš mi vrtají v hlavě okouni. V květnu už hájení nejsou, na žížalu se můžou, tak proč ne na mušák? Ovšem jak velkou mouchu a jak ji tahat, toť otázka…

Ale asi to zase vyřeším tou pstruhovkou:-)

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 v 19:46 ® tomashr reakce na …

oxiana> Tady v ČR je v podstatě jediný podstatný problém a bod sporu – muškaření na MP vodě v době hájení dravců a zakázané přívlače před 15.6.
Paradoxem je, že problém nastal v důsledku rozmachu módy chyť a pusť – v minulosti podobné věci zkoušelo mnohem méně lidí – proč streamerovat na dravce, když se musí pustit? S nástupem CHaP to ale začalo dělat víc lidí a postupem to leckoho začalo popuzovat – proto ta snaha o zákazy na jedné straně a vymýšlení „výkladů“ na straně druhé…

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 v 19:32 ® oxiana

Je zajimave, co vsechno nevymysli cesky clovek. Kuprikladu na Novem Zelandu je cela rada mist, kde je povoleno jen muskareni. Kupodivu nikdo neresi, co je muska. Co jsem videla, nikdo zadnou gumu ani trpytku na muskarskem prutu nemel. Proste se pod muskarenim rozumelo, ze rybar mel muskarsky prut, muskarsky navijak, muskarskou snuru a na konci musku, ktera byla zhotovena z peri a srsti, pripadne nekolika trpytivých lametek a obcas i koralku. Jinak souhlasim, ze podle ceskeho ryb. radu je umela muska temer cokoli.

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 v 19:18 ® kerob reakce na …
kerob

tomashr> neexistuje zadny jednoznacny vyklad ani definice, defakto si muzes delat cokoliv a bude to jen a jen na tom, jak jses schopen argumentovat. Podle rybarskeho radu muzes na muskarsky udici aktivne ozivovat napodobeniny hmyzu a jinych organizmu, pokud na te napodobenine nebudou vrtule, plisky a nebude to do oci bijici, treba 15cm dlouhy strymr (tam by se spatne argumentovalo), nikdo ti nic nemuze, delas jen to, co ti ten blabol umoznuje. A s RS bych byl ochoten se hadat do krve… to, jestli to je nebo neni korektni, je vec druha a tady mas asi pravdu, ale treba se nad tim aspon nekdo zamysli a zaveli ke zmene.

reagovat
foto/forum/2011/th-img16136.jpg
Úterý 11. ledna 2011 v 18:11 ® AdamHT
AdamHT

ci jo tak tady už to je hustý slovíčkaření jak u soudu :-D :-D :-D

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 v 18:00 ® tomashr

kerob> Nemyslím, že je tvůj výklad jednoznačně správný – to „o vrtukách“ je taxativní vymezení říkající, že některé konkrétní druhy mušek jsou brány za přívlač v každém případě. To ale automaticky neznamená, že můžeš s jinými „muškami“ dělat cokoli a že se žádná jiná muška nemůže brát za přívlač…

Jak říkám – je to bordel, v tom jistě panuje široká shoda :-) V čem se ale už neshodneme je finální výklad – já bych se opravdu u streamerů klonil na tu stranu, že chytání na streamer na MP vodách před 15.6. není právě moc korektní styl lovu, ty to vidíš jinak – nu což, jsou tu k nalezení i daleko divočejší neshody :-93;

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1