Chytej.cz

Návrat lososů do Českých řek necteno

29.12.2009 | cici13 | 6.110 zobrazení | 49 odpovědí

Zdravím všechny kolegy rybáře,rybářky­.Nedávno jsem slyšel v rádiu, že ČRS plně usiluje o návratu lososů do ČR.Takže se rozjela kampaň tzv. adoptujte si lososa, kdy při zaslání dárcovské DMS v hodnotě 30KČ adoptujete asi 10 cm velkého lososa, který bude vysazen do vod Českého Šwýcarska. Já osobně jsem milovníkem lososovitých ryb a DMS jsem poslal.Byl bych moc rád ,kdyby losos byl naší běžnou rybou. A proto se ptám Vás ostatních, jste pro návrat lososa do Českých řek?Více informací na www.navratlososu.cz

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Sobota 2. ledna 2010 ve 14:37 ® hering reakce na …
hering

tomashr> Úředník na Krajském úřadě mající pravomoc povolení k redukčnímu odstřelu vydat ho raději nevydá a do sporu s ochranáři či zástupci CHKO nejde.Bohužel moje letošní zkušenost.Je to smutné,ale mám pocit,že problém kolem kormorána se vyřeší sám a to tak,že až to tu vyžere,odletí jinam!!!

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 14:23 ® hering
hering

zlomiljsemprut> Tato možnost existuje,ale leží mimo území ČR.Populace kormorána která sem nálétává na zimoviště,hnízdí na pobřeží Baltického a Severního moře.Kormorán je celoevroský problém!!! Jo a ničit hnízdo taky tak lehce nejde.Když zničíš hnízdo dokáže naklást vejce nové.Vejce v hnízdě se likviduje zeleným laserem a ptáka necháš sedět na mrtvých vejcích.Jedině takto lze dosáhnout aby nevyvedl mládé.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 13:55 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

tomashr> A neexistuje jiná možnost jak se kormorána zbavit? Třeba „ničit“ je už v zárodku, tedy jejich hnízda?

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 13:44 ® tomashr reakce na …

Poldík> Nezlob se, ale kormorán fakt klišé není. Kolem ornitologie se pohybuji docela dlouho a asi nenajdeš jiný druh, kde by byl jeho nárůst za posledních 10–15 let až tak dramatický. Hlavní malér je ale v jeho chování – kormoráni jsou fakt jako kobylky – přiletí hejno a sežere co může, pak letí dál – totálně destrukční. Tohle u ostatních rybích predátorů buď není nebo aspoň není tak výrazné – vydra či volavka jsou víceméně teritoriální a proto jich jaksi nemůže být více než dostupné potravy. Tyhle druhy jsou problémem pro rybníkáře, což je nepřirozené prostředí vytvořené člověkem, ale na řekách to až takové drama není. Mimochodem bych řekl, že úředník povolující odstřel kormoránu se zelených bát nemusí, to že je tento druh průser už jim došlo, je to příliš do očí bijící. Malér je v tom, co píše ciffík – jejich odstřel není zas tak jednoduchý a není velká ochota to dělat :-((

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 13:40 ® Poldík reakce na …
Poldík

Ciffik> souhlasím s tím to názorem.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 13:09 ® Ciffik
Ciffik

regulus má pravdu…kormorán tu kdysi vůbec nebyl, prolétával tudy, ale neměl důvod tu zůstat, vše bylo zamrzlé. Dnes, když do každé řeky teče teplá voda z elektráren, fabrik atd je to úplně o něčem jiném, zvlášť pokud je daný úsek řeky regulován tkz. vana ryby nemají šanci…prakticky jsme kormorány pozvaly k švédským stolům…

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 12:35 ® osprey reakce na …
osprey

Poldík> Kormorán není klišé. Vidím jim až do huby, respektive do zobáku. A u nás neexistuje jiný důvod, proč by měly mizet plotice, tlouštíci, lipan, podoustev,… A proč je nejvíc těchto ryb ve městě, když tam jsou ty podmínky teoreticky nejhorší včetně největšího rybářského tlaku. Proč, když mám za domem nejkrásnější jihočeskou řeku, jezdím chytat do Budějovic na sídliště, kde je hnusná regulačka a lidí jak psů?

Zkusil jsi někdy počítat? Denní spotřeba jednoho ptáka x počet členů hejna x počet dní co se zdrží? Víš něco o přirozené produkci řeky?

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 10:12 ® Poldík reakce na …
Poldík

regulus> Chodím cca.deset let chytat na dolní tok Labe a jeho přítoky.Chodím kolem řeky každý den se psem,tak mám celkem slušný přehled.Vím,že se tímto problémem zabývá řada z Vás,ale není ten Kormorán tak trochu už klišé ?,protože já u té řeky vidím vítězit lidskou blbost nad Kormoránem.Ryby nikdy nebudou mít šanci,když jim ničíme přirozenost prostředí.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 1:26 ® regulus reakce na …
regulus

Poldík> musím ti vyvrátit jednu pitomost kterou jsi napsal. Kormorán se v českých zemích v minulosti prakticky nevyskytoval a nebo jen vzácně a ojediněle, stálé hnízdiště tady neměl vůbec. Jako dnes si pamatuju jak v osmdesátých letech jásali ptákologové, že se u té příšernosti co komanči vybudovali pod Pálavou (myslím tím v.d. Nové Mlýny) usídli dokonce i kormoráni, tehdy to byla exotika a nikoho ani nenapadlo jakej to bude za pár let problém. V jednom máš ale pravdu, pravděpodobným viníkem je nejspíš člověk a jeho činnost, na JM jim vyrobil lákavou vodní plochu se spoustou ryb, ale to je jen takový malý zrníčko prachu v množství vlivů na chování kormoránů, myslím si že ještě nikdo nedokázal prokazatelně vysvětlit, proč tito ptáci změnili v poměrně v krátkým časovým období svoje hnízdiště a začali se z ničeho nic v relativně velkým množství objevovat i tam, kde v minulosti nikdy nebyli a nebo jen vyjímečně, není to totiž jen problém ČR.

Mimochodem to co psal osprey o tom, že dokážou „dokonale vyčistit řeku“, je smutná pravda, líp to dokáže asi jen ta tebou zmiňovaná chemička, ta ovšem na rozdíl od kormorána není zákonem chráněná.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 0:08 ® osprey reakce na …
osprey

Poldík> Když lososi táhli našimi řekami, bylo všechno jinak.

Navíc predátoři spotřebovali veškerou produkci toků (dokud jim nezačal konkurovat člověk). A existovali i predátoři kormoránů (např. orli). Jak to tenkrát celé fungovalo, už nikdo nezjistí.

Současný stav je umělý blázinec, v němž člověk musí soustavně zasahovat, aby vytvořil jakýsi náznak někdejší rovnováhy. A mezitím jiní lidé zasahují negativně (třeba ty stavby a otravy)…

A garantuju ti, že kormorán je schopen dostat stavy ryb v řece na desetinu normálního stavu. Už dvacet let chodím na stejný kus řeky. Pamatuju ji narvanou rybami – od té doby je voda čistší, regulace žádná nebyla a změnily se tři věci: Nižší pH vody za vyšších průtoků, úbytek rostlinstva a pravidelná přítomnost kormoránů asi posledních 12 let. Na to pH trpí jen parma, v městských úsecích rostlinstvo není a ryb je tam dost navzdory špinavější vodě. Ty ryby jsou prostě sežrané – například díky tomu zanikla místní populace lipana. Vyskytují se tu i další druhy predátorů od vydry až po ledňáčka. To by řeka vydržela. Kormoráni jsou jiní. Přiletí jich stovky a žerou dokud je co. Pak odletí. Příští zimu přiletí, zdrží se jen pár dní a když už není co žrát, letí jinam. Dokud se budou vracet, bude ta řeka téměř bez ryb.

reagovat
Pátek 1. ledna 2010 ve 23:20 ® hering
hering

Mám tak trochu obavy,že každý kdo přispěl DMS na ročního lososa tak pomáhá k jeho návratu,ale do Lachsbachu,říčka v Bad Schandau nedaleko státních hranic se SRN. http://maps.google.cz/maps?… Ta budova na středu mapy je objekt líhně.Zde na této líhni je kulen z jikry do stádia plůdku a pak odkrmován na velikost ročka.Pokud je pravda,že nejdůležitější pro návrat do rodné řeky je zapamatování si chemismu rodné říčky tak si nejsem jist zda si mladý losos pamatuje zrovna Kamenici do které je přesazen na dobu cca 1 rok a pak davaj do moře anebo říčku ve které se vylíhl a byl rok odkrmován??? Dospělá ryba se bude vracet do Labe otázka je? Kam doplave?

reagovat
Pátek 1. ledna 2010 ve 13:25 ® Ciffik reakce na …
Ciffik

Poldík> jasný máš pravdu, já taky reagoval na ospreye…je mi jasné, že těch aspektů, které ovlivňují ten tah je daleko víc, ale znečištení a spol nebudu rozebírat v tom se nějak nechytám a nemám žádné info v této oblasti…

reagovat
Čtvrtek 31. prosince 2009 ve 23:10 ® Poldík reakce na …
Poldík

Ciffik> omluvám se,ale nemohu souhlasit z názorem,že nepřítelem lososů je Kormorán,vydra či norek.Když lososy táhly našimi řekami ,byly zde kormoráni atd.Člověk zapříčinil,že pomalu vymizeli raci,mihule,lososy atd. a to zejména jak po padesát let bolševik znečišťoval řeky,budoval nesmyslné elektrárny atd.I dnes jsme svědky úniků chemikálií do řek,nebo plánování stavidel jen aby prosperovala lodní doprava.Kormorán nesežere tolik,kolik zničí člověk.

reagovat
Čtvrtek 31. prosince 2009 ve 21:47 ® Ciffik
Ciffik

osprey> s kormoránem to máš těžký jsem studentem biologie a ekologie a většinu informací mám jak se říká z první ruky a řeknu ti tady to bude na dlouho ono vydat povolenku na odstřel není problém ale všechno má svůj rub a líc 1) chudák ta osoba co to vydává, bud´mu po krku půjdou rybáři nebo zelení aktivisti 2)když už ji vydá tak na určitý počet kusů = výsledek bude nulový a ještě bude mít problémy ze strany zelených (nemyslím politickou stranu)…3)ikdyby se přestal chránit a střílel by se kdo by to dělal? myslivci? co by za to měli? u myslivců mám otce i bratra a můžu ti říct nikdo z nich by do toho zadara nešel v dnešní době máš náboj do broku kolem 10kč nemluvě o tom že kormík má snad brnění nebo je pojištěnej hrubá vrstva peří a tuhá kůže…a kulou zase v zabydlených oblastech střílet nesmíš…

jinak zase z jinýho soudku…biologové jsou za nechránění tohoto druhu již dlouho ono to vázne úplně někde jinde…ale to už tu veřejně rozebírat nebudu…když tak osobkou…

no to je jen část problému kormík tu je jen přes zimu zato třebas volavka celej rok a to co dokáže na pstruhovce by se až někteří divili…pak tu máme vydru, norka, přehrady a splavy…

třebas dokumenty z aljašky, kamčatky, jsou sice fajn a lososi tam dokonce překonávají překážky v celku vysoké, ale !! jikrnačka s narvaným břichem jiker neskočí to co mlíčák…tudíž to že se nějakej losos dostane přes překážku např. splav ještě neznamená že je průchodný a o funkčnosti některých rybích přechodů je škoda mluvit…

for all: asi se to nebude líbit lososákům, ale podle me si na poradny tah pockame hoooodne dlouho…jinak za průchodnost nasich rek bych dal cokoliv…ono to neni jen o lososovi…pruchod­na reka znamena sanci na ustaleni populace ostre, jesena atp. losos pak uz bude jen tresnickou na dortu

reagovat
Čtvrtek 31. prosince 2009 v 18:24 ® osprey reakce na …
osprey

Kazan> To je v téhle zemi normální – vlk se musí nažrat, ale kozu zgábluje někdo jiný…

Ty dva stupně na Labi se řeší od mých studentských let a betonová lobby si nedá pokoj, dokud neproleje svůj beton a zase něco nezkurví. A když někdo zaplatí přechod pro lososy, oni ho tam udělají – jsou to prostavěný prachy navíc.

reagovat
Čtvrtek 31. prosince 2009 ve 14:47 ® Poldík
Poldík

Jsem pro návrat lososa,ale pokud nejsou vytvořeny podmínky jako např.rybí přechody,regulace vodních elektráren ,nebo ekologické havárie na Labi a jeho přítoků,tak je to hazard.Máme problémy udržet v hojnosti původní druhy ryb a šilháme po Everestu.

reagovat
Středa 30. prosince 2009 ve 21:16 ® Kazan reakce na …

osprey> jo a to chtějí v Březně před Ústím stavět další zdymadla.

reagovat
Středa 30. prosince 2009 ve 21:11 ® osprey
osprey

Pravda je, že populace v Kamenici je příliš malá. Je třeba zprůchodnit řeku výš, aby mohli lososi táhnout do Ohře anebo třeba až do Orlice a horního Labe.

A až porostou mladí lososi na té Ohři, někdo by si měl vzít na starost kormorány – jinak to bude jen drahé krmení téhle svoloče.

Takže resumé – z mého pohledu je třeba vytvářet podmínky pro dostatečnou přirozenou reprodukci. Losůsků se už nasypalo (a nasype) dost.

reagovat
Středa 30. prosince 2009 ve 13:06 ® hraji
hraji

Milý kolego, na návratu lososa do českých vod se pracuje již mnoho let a do Kamenice se lososi již dokonce vrátili, v Labi se podařilo nějaké taky ulovit. Do projektu se investovalo již mnoho tisíc korun. Ale dokud se nevytvoří schůdná rybí cesta přes jezy na Labi a Vltavě, nelze s nějakým masovým tahem lososů moc počítat.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1