Vyhledávání
Návrat lososů do Českých řek
29.12.2009 | cici13 | 6.107 zobrazení | 49 odpovědí
Zdravím všechny kolegy rybáře,rybářky.Nedávno jsem slyšel v rádiu, že ČRS plně usiluje o návratu lososů do ČR.Takže se rozjela kampaň tzv. adoptujte si lososa, kdy při zaslání dárcovské DMS v hodnotě 30KČ adoptujete asi 10 cm velkého lososa, který bude vysazen do vod Českého Šwýcarska. Já osobně jsem milovníkem lososovitých ryb a DMS jsem poslal.Byl bych moc rád ,kdyby losos byl naší běžnou rybou. A proto se ptám Vás ostatních, jste pro návrat lososa do Českých řek?Více informací na www.navratlososu.cz
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 3. ledna 2010 v 9:46 ® Poldík reakce na …
-
hering> hold máš to vycentrovaný,trochu si mě doběh.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 23:12 ® hering
-
Asi se schodneme,že kormorán respektive predátoři všeobecně není jedinej problém,brzdící návrat lososa do našich vod.Pro mě osobně je to nepropustnost vodních toků a zrovna zde se za deset let projektu Losos 2000 moc práce neprovedlo.A i o těch rádoby rybích přechodech které provozovatel MVE připlácne někde k jezu si myslím své.Prostě on stavební podmínku splnil a že přechod je nefunkční už nikdo dál neřeší. Když se to všechno sečte tak moc velký šance losos na návrat do našich vod nemá!!!!Bude to spíš kuriozita.Toť můj pocit.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 22:56 ® hering reakce na …
-
Poldík> Na Bystré je zatím nenajdeš.Tam kraluje volavka a po červencové megapovodni je to dost spláchlé.Na Kamenici nalítávaj jen občas,ale jen přímo ve Hřensku a to ještě jen cca hodinu při rozednění.Pak už je tam rušno.Navíc se jim do soutěsky do lesa moc nechce.Tam je zase království vydry a teď už i norka.Na Kamenici nad NP přebírá vládu opět volavka i když si tam na lov zaskočí i vydra a to i do Chřibské Kamenice.Pokud by jsi chtěl můžu Ti dát podrobnej výskyt kormorána na Labi 1,2 a 3.Vím o každým stromu kterej je pos…j od kormorána a ty sr…y jsou ze sežranejch ryb.Na Ploučnici už se taky najde dost stromů kde odpočívaj a lověj skoro v každém nadjezí kde je hlubší voda.Oni zde totiž zbytky bílé ryby zimujou.Jo a jak píše Osprey pro letošek změnili taktiku.Už to není dvěstěhlavé hejno,ale několik letek o cca 20 kouscích.Přemístějou se a přemístějou se! Jo a sčítání jsme prováděli loni a to ve třech zimních termínech a v jednotnej čas,to aby se nepočítali stejné kusy dvakrát.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 22:43 ® Sander reakce na …
-
Poldík > nepiš pořád toho kormorána s velkým K, ten pták si takovou úctu myslím nezaslouží :o))
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 22:41 ® Poldík reakce na …
-
osprey> Tak lhal bych,kdyby to problém nebyl,ale aspektů je na výběr víc to dobře víš.Pokud je zde tolika problémů má cenu se zabývat vysazováním Lososa,když si neporadíme už docela dost let s Kormoránem atd.?
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 22:20 ® osprey
-
Poldík> Ne, nedá. Když na dvoře necháš ležet buřta, on zmizí a byli tam koza, husy a pes, taky nebudeš muset třikrát zkoušet, kdo má mastnou hubu…
A vysvětli mi jednu věc – před několika lety sedělo 160 kormoránů dva měsíce na stejném fleku. Nikam nelítali, byli tam pořád. Spočítej si, kolik na to padlo ryb. Dnes už tohle u nás neuvidím. Takové hejno se tu prostě neuživí ani týden. Dnes jsou to skupinky do 20 ptáků (hodně skupinek) a pořád se přesouvají, jakoby něco hledali. Copak asi?
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 21:58 ® Poldík reakce na …
-
osprey> Tobě to nedá viď? Nějak mě to chytlo,tak si udělám svůj průzkum na Kormorány a pokusím se je mapovat v časovém a daném úseku řek Labe,Ploučnice,Kamenice a přítoků Bystrá atd. a pak podám zprávu.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 21:51 ® Poldík reakce na …
-
hering> máš pravdu
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 21:48 ® osprey reakce na …
-
FInnnp> Hm. Zajímavé je, že tam, kam ty černé mrchy nemůžou, je ryb daleko víc.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 21:45 ® FInnnp
-
osprey Jen mě napadají různé věci.Věc má většinou problém jinde než si myslíme.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 21:33 ® osprey reakce na …
-
FInnnp> Píšu o Otavě na středním toku – hlavně o proudných úsecích – šířka 20 – 30 m, hloubka 1 – 1,8 m, průtok do 10 kubíků, voda většinu roku průzračná. Tam se bílá ryba nikdy nevysazovala a proč by měla degenerovat – nedělala to za stovky let předtím. Navíc teď, jak je ryb málo, tak těch pár, co zbylo, roste velmi slušně.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 21:21 ® mekvak
-
FInnnp> Tuším, že kolem Třebíče byl proveden v minulosti výzkum právě na vliv xenoestrogenních látek u parem. Nemyslím si však, že by to mělo všeobecně takový dopad, jako kormoráni a velký rybářský tlak, i když z pohledu zajišťování kvalitních generačních ryb to může být problém do budoucna.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 21:21 ® hering reakce na …
-
Poldík> OK.V Labi bílá ryba samozřejmě je,ale jde to s ní z kopce.Právě nejkritičtější je to s tou žrací velikostí kormorána.Jsme stejně starý,chytáme stejně dlouho tak můžem srovnávat.Právě ten sumec je další podstatnej faktor na početnost bílé ryby.O zarybněnosti Labe můžem pokecat na Děčínským foru ať to tu neza…me.To už jsme hodně odbočili od tématu zadavatele.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 21:01 ® FInnnp
-
Ještě jsem slyšel jednu zajímavou věc.Dnes je téměř každá žena nadopovaná antikoncepcí.To vše odchází odpadními rourami kanalizací do našich řek.Buhužel s tím jsi prý čističky odpadních vod neporadí.Třeba je i tady možný problém a nebo berte tento příspěvek do diskuze jako žert.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 20:57 ® Poldík reakce na …
-
hering> A co myslíš že na Labi chytáme,právě že převážně bílou rybu.Kapra si tam musíš hergot vysedět a kdo za to může :Kormorán?Kormoránů je tu dost,ale populace bílé ryby je tu pořád slušná.Ale vzpomínám si na časy kdy Labe bylo prohlášeno za stoku,tak rybáři domů nosily 5–10 kg bílé ryby slepicím a kočkám.V Děčíně jste chodily do přístavu né? Mě by zajímalo,jak to vypadá se Sumcem,dle mého názoru se to taky trochu vymklo.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 20:45 ® FInnnp
-
osprey Plně chápu co píšeš.Ještě by mě zajímalo o jakou řeku se jedná…Možná je chyba jinde než v kormoránovi,ale třeba né a hlavní viník je kormorán.Mě jen napadá taková blbost.Dříve rybáři nasazovali snad všechny druhy ryb i bílé ryby.Dnes se nasazuje jen Kapr a Amur.Alespon u nás.Tudíž ryby musí degenerovat.Prostě nemají čerstvou krev.Tento problém se ted začíná oběvovat na Ebru u sumcu.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 20:42 ® osprey reakce na …
-
hering> Tebe bych rád vzal před 15 lety na některá místa. To byla úplná akvárka. Seděl bys a koukal na tu nádheru. Dodneška chodím na spoustu fleků jen proto, že pořád tak nějak doufám, že na nich objevím stín toho, co si pamatuju z těch dob. A ono prd.
Postupně se učím chytat úplně jinak, protože i těch pár ryb, co zůstalo, se chová jinak než to bylo dřív.
No nic, končím. Tady to nespasím.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 20:34 ® hering reakce na …
-
osprey> Byl si rychlejší.Absolutní souhlas.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 20:33 ® hering reakce na …
-
FInnnp> Můžeš mi říci kolik nachytáš ryb na Labi ve velikosti 15 – 40cm teď a kolik před 15ti lety.Ona je to totiž právě ta žrací velikost pro kormorána.Právě těch 15 let je doba co sem nalítává kormorán.I když nezastírám,že rybářskej tlak je na Labe obrovskej. A když už jsme u toho rybářského tlaku kde jsou ty miliony ouklejí.Ta určitě není středem rybářského tlaku.To,že všichni chytaj kapry a sumce jak píšeš je daný hlavně tím,že se třeba ten kapr nasazuje ve velikostech na které kormorán nemá.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 20:26 ® osprey reakce na …
-
FInnnp> Problém ovšem je, že u nás v řece chybí bílá ryba kolem 20 – 30 cm. A tu rybáři neodnesli. Ti zabíjejí kapry a dravce. Dravce už jsem obrečel a kaprů se sypou každoročně do vody celá auta.
Ale co plotice, podoustev, tloušť, parma, proudník,… To u nás byly normální ryby. Bral je málokdo a pamatuju, že jich byla plná řeka. Prostě ses koukl do vody a všude plavaly ryby – malé i větší. Dnes tam nic není. Místy se vytratily i oukleje.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 20:14 ® FInnnp
-
Na Labe jsem dříve jezdíval,ale už nejezdim.A když tak ve všední den.Třeba okolo Mlíkojed není vyjímka o výkend 200 rybářů.Všichni chytají totéž bud Kapry nebo sumce.Všichni chytají chyt a pust a ryb je čím dál tím méně.On asi už kormorán lový i kapry +10Kg a metr a půl dlouhé sumce.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 20:01 ® Poldík reakce na …
-
FInnnp> Děkuji ti za tvou odpověď,protože jsem byl v této diskuzi jak na pranýři.Já mohu doložit,jak se drancovalo Labe a to potvrzují i takové osobnosti jako je Jarda Vítek nebo Milan Zelenka a ostatní dodělal bolševik.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 v 19:37 ® FInnnp
-
Alespon na Ohři všichni všechno svalují na kormorána,ale ryby ubyli jěště dávno před tím než se kormorán oběvil.Pamatuji jsi ještě doby kdy řeka pod Nechranicema byla plná ryb.Na řeku byl vyvijen, takový rybářský tlak,že by to neunesla ani Amazonka.Dneska ovšem o kormoránu mluví nejvíce lidi kteří tenkrát řeku nejvíce drancovali.Je samozřejmé,že kormoráni řeky drancují,ale né tak jak rybáři.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 v 19:07 ® Poldík reakce na …
-
FInnnp> trošku to upřesni.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 v 19:05 ® FInnnp
-
Rozhodně nejhorší predátor pro české toky je český rybář.Proti němu je Kormorán břídil.Bydlím přímo u řeky ohře kde je kormoránu jak v létě komárů.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 v 18:57 ® Poldík reakce na …
-
regulus> Jo on je kormorán moc a moc chytrý pták. Plašení kormoránů střelbou taky nepomáhá. V poklidu trávící kormorán se po výstřelu lekne a často vyvrhne ještě nestrávenou rybu a dostane tudíž znovu hlad a musí na lov. Regulovat se musí už na hnízdištích, to mluvím o zimujících kormoránech, kteří k nám přilétají z Pobaltí a tam je třeba uplatnit regulaci. Četl jsem, že se většina vajec ve snůšce propíchne,tak proč ho střílet,když to všechno máme možnost vyřešit jinak.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 v 17:55 ® hering reakce na …
-
regulus> Bohužel dokáže z velké části odrybnit i Labe.Loví v celém profilu řečiště.Ryba se před ním neschová nikde.Samozřejmě,že na menších řekách je jeho lov podstatně devastující. Dnes už je u nás v Děčíně kormorán natolik voráchlej,že loví přímo ve městě.Dokonce nalítává i na Zámecký rybník ve středu města.Z jedné strany poměrně frekventovaná autobusová zastávka a z druhé poliklinika. http://www.mapy.cz/#… Letos jsem byl párkrát na Ohři u jednoho jezu a dal jsem se do řeči s obsluhou MVE.Přišla řeč i na kormorána.Maník mi ukázal fotky s tím kolik padlejch ryb denně mu během zimy a na jaře přinese voda na česla.Vše je poklované od kormorána a následně zaplísněné. Holt kormorán není klišé,ale „big problem“.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 v 16:19 ® regulus
-
Poldík> von je problém v tom kde my dva bydlíme, pokud jsem psal, že kormorán je schopnej vyžrat řeku, nemyslel jsem tím Labe, to je snad jasný, to fakt asi nejde.
Je mi jasný cos myslel, pokud bych bydlel v kraji kde je jedna chemička vedle druhý a nějakej ten únik různýho sajrajtu co chvíla, tak bych asi taky víc nadával na průmysl než na kormorány.Jen pro tvoji představu, Svratka v Brně je řeka široká 25–30m po většinu toku nepřesáhne za normálního stavu hloubka 3/4m. Jasný, jsou tam i hlubší místa před splavy, ale většinou je to míň jak 2m. Navíc jak psal osprey přes město je z velké časti regulovaná a pod Brnem uměle narovnaná. Ve městě to problém není, tam kormoráni nenalítnou, nemají tam klid, ale od toho mostu (viz GPS za textem) po proudu dolů (na jih) je to každoročně dokonale vyčištěný od ryb. Je to takovej proudnější úsek řeky, v broďákách tam máš s bídou nad kolena až na pár tůněk, uměle narovnaný koryto, ryby se nemají kam schovat a kormoráni tam mají klid. Je to navíc pro ně úplnej ráj, protože nad tím mostem je vysokej splav a každej rok na jaře vytáhnou ryby proti proudu, u splavu nemají kam dál a některý tam zůstanou, bohužel jako potrava pro příští zimu. V dřívějších dobách, byla Svratka relativně dost špinavá, ale bylo tam několikanásobně víc ryb. Dneska je sice čistá, ale zase máme jinej problém, kormorány. Ty mrchy si navíc troufnou i na poměrně velký ryby, chytil jsem jeden rok na jaře skoro 40cm cejna, parmu přes 50cm se šrámem od zobáku kormorána, takže nejen vyžírají, ale i zbytečně zraňují ryby který stejně nejsou schopni sežrat, ty pak v mnoha případech uhynou díky infekcím a plísním.
GPS Loc: 49°5'33.958"N, 16°37'10.794"E
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 14:46 ® hering
-
Ciffik> Však já vím.Napíšu Ti SZ ohledně kormorána,ale později,teď jdu na chvilku na vzduch.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 14:41 ® Ciffik
-
hering> jj to už jsem psal níže
reagovat