Vyhledávání
Francouzská nymfa
29.12.2009 | PJ | 34.038 zobrazení | 126 odpovědí
Takhe otázka by se mohla jmenovat „Všechno co jste chtěli vědět o FN a báli jste se zeptat“. Rád bych, kdyby se tu sešlo maximum věcných informací. Nechci uměle rozdělovat diskusi, ale jisté tématické okruhy by měly být:
- prut (Hends, Loop, Hanák, Greys…?)
- návazce (délka, konkrétní výrobky..?)
- celá montáž (šňůra, návazec, indikátor, „terminální část“ s návazci..?)
- mouchy
- technika lovu, zkušenosti atd.
Dík za odpovědi.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 22. listopadu 2012 v 9:13 ® Mates(původní)
-
Ahoj klucí, tak jsem se zase posunul a odložil Bukonávazec
reagovat)(už loni) Teď mám kaprařskej silon bez ujímání a lítá to fanfárově. Na novou sezonu chystám opět posun o dalších 150%. myslím, že to bude velký
- Sobota 28. srpna 2010 ve 20:46 ® PJ
-
Po téměř čtvrt roce lehce oživím svoji skomírající otázku a dodám pár postřehů. Prut – jsem rád, že mám Řízkovo CTS, 3wt, 10ft. Je to prut s rychlou jemnou špičkou, která dobře pracuje při náhozu. Zbytek prutu se projeví až při větší zátěži/zdolávání, které ale nemusím podřizovat obavám o prut, zároveň ale „tělo“ dostatečně pruží vzhledem k tenkým návazcům. Myslím, že pomalé hadice, které někdo preferuje u sušení není na FN vhodná, protože všechny fáze hodu jsou tu rychlejší.Výběr klacku je vždycky hodně subjektívní záležitost, osobně jsem se v tomto případně zamiloval na první pohled a spokojenost trvá. Návazec – používám ujímaný návazec od Buka a jsem velmi spokojený. Je měkký, nemá tvarovou paměť. Dovolím si odhadnot, že kdyby tento produkt Buko víc rozšířil po obchodech, tak by nestačil dodávat. Použití měkkého monofilu je asi možné, ale kdo si to chce užít… Indikátor – skončil jsem u cca 20cm fluo monofilu 0,28mm. Výhodu vidím v tom, že minimální hmotnost indikátoru netáhne malé mouchy k lovci. Viditelnost je zcela dostačující a to nejsem žádný ostříž. Naopak výhodou těžšího indikátoru může být to, že pomůže s házením lehkých mušek. Sestavu vážu z FC – kmen 0,14, návazce 0,12 nebo 0,1mm. Upřednostňuju dvě mouchy, tři se mi častěji motají, protože jsem kopyto. Házení – používám tungsteny 2–2,8mm podle hloubky. Každá desetina je znát na délce a obtížnosti hodu. V proudu jsem nabíjel i bobše, řekněme standardně zatížené, atakovat s nimi hranici 10m je relativně snadné, kopne to při narovnání vzadu do prutu a dopředu to letí jak z praku (ať žije CTS). S golkopfy si o 10m můžu nechat jen zdát. I tak vychází porovnání ve smyslu vedení sestavy a indikaci záběru v porovnání s dlouhou nymfou jednoznačně ve prospěch FN. Moje postřehy berte s rezervou jsem jen nadšený amatér a umím prd.
reagovat - Pondělí 28. června 2010 v 18:05 ® PJ
-
Tak se konečně můžu pochlubit. Martin Pařízek alias Řizek dostavěl moje CTS a po měsíci testování musím uznat, že se čekání vyplatilo. Je to čtyřdílná desetistopá trojka a Řízek se vyprsil co se zpracování týká. Není to žádná pomalá hadice, házení sestavy jde velmi dobře a má to docela sílu. Není třeba se bát do ryby opřít, blank vypruží výpady i s tenkými forpasy, nezaznamenal jsem padání z háčku. V nouzi jsem zkusil i sušit, šlo to, ale není to na to. Mám na něj několik desítek ryb svazové velikosti, maximum potočák cca 35cm, takže jde o první dojmy, které jsou naprosto pozitivní. Fotky dodám později, jsem línej fotit.
reagovat - Pátek 4. června 2010 ve 13:42 ® ZN reakce na …
-
jirkakk> termín „skláři nebudou mít co žrát“ (myšleno slušní rybáři) je metafora z filmu Pelíšky. Jsem rád, že jako jeden z mála jsi pochopil tenata takovýchto webových diskuzí na odborné téma a další komentáře ukončil. I já toto téma končím.
reagovat - Pátek 4. června 2010 ve 13:14 ® jirkakk reakce na …
-
Děkuji vám všem za příznivé ohlasy na můj příspěvek. Rád bych se zeptal na termín " skláři", neboť mi trochu unikají souvislosti. Domnívám se, že jsem tímto vyčerpal z mého pohledu téma FN.
reagovat - Čtvrtek 3. června 2010 ve 23:46 ® ZN reakce na …
-
jirkakk> pěkně jsi to napsal. A chudáci skláři nebudou mít co žrát.
reagovat - Čtvrtek 3. června 2010 ve 14:08 ® osprey reakce na …
-
jirkakk> Velmi pěkný popis a vyjádření. Do článku tomu chybí už jen kousek… A navíc to obshuje jasnou a použitelnou informaci. Díky.
reagovat - Čtvrtek 3. června 2010 ve 13:58 ® PJ reakce na …
-
jirkakk> dík. Škoda, že nejsou ti „frantící“ někde na videu.
reagovat - Středa 2. června 2010 v 16:53 ® jiris reakce na …
-
jirkakk> pěkné.
reagovat - Středa 2. června 2010 v 15:45 ® jirkakk reakce na …
-
Muškařím více jak 35 let a chtěl bych také přispět i já s trochou „do mlýna“ v úhlu pohledu na FN, tam kde vznikla. K FN jsem se dostal jako jeden z trenárů juniorské reprezentace na MS v Rožmberku v roce 2005. Mladí reprezentanti Francie nám poprvé ukázali jak se na FN chytá v kombinaci s dvěma nymfama nebo nymfou + suchou a v mělčinách mokrou + kuklou. Bylo fantastické je pozorovat. Velmi přesné hody a bezchybné určení stanovišť ryb a mistrnné ovládání náčiní z nich dělalo mistry. Všichni trenéři, závodníci z řad organizátorů a rozhodčích se těšili na jejich každý příští závod.Používali 3m pruty 3–4 AFTMA poměrně rychlé s delší akcí. Rychlejší proto, že hody byly velmi přesné, v neposlední řadě podržely rybáře při pozdní reakci a po náhozu se špička dlouho nekmitala, což bylo podstatné. Paradoxně prut používali pouze jeden. Buď chytali na nymfy nebo bleskově přezbrojili na „sucho“ a nelámali si s tím hlavu.Svůj vyměřený čas využívali beze zbytku. Teď k tomu návazci: byl vyroben z těžšího vlasce od fy MAXIMA a byl pospojován uzlíky v délce cca 4 – 6 m. Indikátor byl součástí návazce a byl ze dvou barevných vlasců (červený a žlutý) v délce cca 30cm. Od indikátoru směrem k vlastnímu návazci byl uvázán cca 40 cm běžný vlasec, na který se pak připevňoval návazec. To proto, aby se při odhozu celá sestava pěkně rozbalovala a hody byly přesné. Všichni jsme chtěli po šampionátu ti „frantíky“ napodobovat. Tak vznikala za pochodu česko-francouzská nymfa tu s větším či menším úspěchem.Variant návazců je nepochybně mnoho, ale asi žádný, který by se tomu originálnímu přibližoval. Trojnásobný francouzský mistr světa Pascal Cognard umožnil svoji verzi návazce na FN prodávat prostřednictvím fy MARRYOT. Musím říci, že návazce zkonstruované na velkou, střední a malou řeku jsou skutečně precizní (z materiálu výše uvedeného)a dodnes je úspěšně p oužívá i náš loňský mistr Evropy. V roce 2009 přijeli na MS juniorů v Chotěboři mladí Francouzi s jinou variantou návazce a hlavně taktikou. V muškařské šňůře měli vlepený průmyslově ujímaný návazec v délce prutu opět opatřený dvojbarevným vlascem jako indikátor. Když chtěli chytal na sucho návazec namastili a pokud na nymfy, tak návazec hlinkou odmastili a pokračovali v lovu. Na menších tocích s hloubkou těsně nad kolena v rychlejších i pomalejších partiích nepoužívali kupodivu žádné nymfy (jigy, goldy..), ale nasazovali poměrně velikou suchou mušku, s kterou obhazovali (oťukávali) všechna nadějná místečka s poměrně rychlou frenvencí nahazování cca po 3–4 sekundách. Prochytali tak velkou plochu, muška nebrázdila (chytali pouze na jednu)a pstruh za jakoukoliv překážkou či v ouplávku si takto nabízená sousta nenechal ujít. S použitím delších prutů, které jim umožnily „podržet“ mušku na sl ibném místě déle než při „normálním“ chytání na sucho, kdy se návazec vůbec nedostal do vody, by se zde dalo hovořit o francouzském chytání v univerzálním pojetí ( nymfa či skoro „třepaná“). Oni se nepředhánějí, který návazec je lepší či kdo na něj přišel, ale přizpůsobují se okolnostem s maximálním využitím nabytých loveckých zkušeností a vynikajícím ovládáním náčiní.
- Pátek 28. května 2010 v 10:02 ® Šány
-
Pridám jeste do diskuze viz: http://rekaaryby.blog.cz/
reagovat - Čtvrtek 27. května 2010 ve 22:09 ® jiris reakce na …
-
ZN> jo dnes jsem potkal podobnou RS
Byl velkej, žral by ty malý pstruhy a hlavně plůdek a stejně byl unavenej, tak jsem ho vzal…
reagovat - Čtvrtek 27. května 2010 ve 22:01 ® Piranha
-
No nic hiší, debatujte, ja jdu makat na nocni a rano boatovat.Poprve, to bude zase katastrofa
reagovat - Čtvrtek 27. května 2010 ve 22:00 ® Piranha reakce na …
-
ZN> pan mel asi docela zazitek ze zdolavani
reagovatplnej laminat.I kdyz taci lide uz serou na pocit ze zdolavani, maji lepsi pocit z plny brasny ryb.
- Čtvrtek 27. května 2010 ve 21:52 ® ZN reakce na …
-
Piranha> já to viděl, od šéfa RS. Nebylo to s boloňkou, ale plným laminátem tak 2,60. Na vysazených duhácích. Smutný příběh.
reagovat - Čtvrtek 27. května 2010 ve 21:47 ® bubu reakce na …
-
Piranha> Zdenek ti odpověděl.S boloňkou se jako muškař necítím,s FN ano. Proč se u nás neustále řeší takové kraviny. V jiných „muškařských“ zemích se loví na mouchu a každej ví,jak má lovit. Nikdo nic nevymýšlí. Do prdele drát.
reagovat - Čtvrtek 27. května 2010 ve 21:43 ® Piranha
-
To jsem zase vyblil hovadinu.
Ale na tom je ta muskarina hezka, ze jsou i tam moznosti vetsiho rozsireni metody.Treba se jednou vymysli neco zase jinyho.
reagovat - Čtvrtek 27. května 2010 ve 21:39 ® Piranha reakce na …
-
ZN> ale reknu ti, videt jak tam nekdo stoji po kolena s 6m klackem na nem indi a lape na FN tecky, tak si smichy naseru do prsacek
reagovat - Čtvrtek 27. května 2010 ve 21:36 ® ZN reakce na …
-
Piranha> provinil. Popřel by jsi, že jsi muškař.
reagovat - Čtvrtek 27. května 2010 ve 21:33 ® Piranha
-
Tak ze, kdyz pujdu na pstruhovku vemu si 6m bolonku s navijakem a vlascem, navazu si na kmen nejakou sadu koralku jako indi. a dolu musky, tak jsem se necim provinil, nebo ne.
reagovat - Čtvrtek 27. května 2010 ve 21:29 ® Piranha reakce na …
-
bubu> ja jsem nenapsal ze ma jasnou pravdu, ale svym zpusobem a to je rozdil.Jestli je to tak psano jak citoval, tak by teoreticky mohla byt jakoby FN zakazany zpusob lovu. Je to hnidopišstvi a klasicky čecháčkování.Jako vsude jinde.
reagovat - Čtvrtek 27. května 2010 ve 20:26 ® bubu reakce na …
-
Piranha> do prdele,jakou pravdu? Je někde napsáno,že lajna musí být vysoukána z navijáku po celou dobu lovu? Je někde zmínka o délce forpasu? Psal jsem,že toto ustanovení je z doby,kdy se chtěl zakázat lov na bavorské dřívko a kulové plovátko. O FN v té době nevěděli na VÚS Ova vůbec nic.
Btw: na aktivu RS SM vloni se o tom jednalo. Výsledkem bylo to,že je-li na navijáku lajna,vše je o.k.
reagovat - Čtvrtek 27. května 2010 ve 20:10 ® Piranha reakce na …
-
bubu> svym zpusobem ma ale pravdu!
reagovat - Čtvrtek 27. května 2010 v 18:50 ® bubu
-
Šány> je na navijáku lajna? Je. Je někde uvedena maximální délka návazce? Není. Tak co řešíš. Btw: toto ustanovení v BP je namířeno proti takovým věcem,jako jsou kulová plovátka,bavorský dřívka a pod.
reagovat - Čtvrtek 27. května 2010 v 15:58 ® Šány
-
Lov na „Francouzskou nymfu“ není muškaření, protože muškařská šňůra slouží prakticky jen jako podklad. Loví se jen na dlouhý návazec a nymfy. Šňůra se dostane z navijáku jen mimořádně, při zdolávání velké ryby. Bližší o použitelnosti na revírech VÚS ČRS Ostrava viz citace:
Bližší podmínky výkonu rybářského práva na revírech VÚS ČRS Ostrava REVÍRY PSTRUHOVÉ 2.Při lovu na umělou mušku nesmí být muškařská šňůra nahrazena vlascem a nesmí být na šňůře ani návazci použito žádné nosné zařízení. Jakákoliv zátěž mimo vlastní tělíčko mušky je zakázána (pokud v popisu konkrétního revíru není uvedeno „ lov na umělou mušku bez omezení“ ).
reagovat - Pondělí 24. května 2010 ve 14:54 ® PJ reakce na …
-
ZN> co nadělám, vzdávám se, máš úplnou pravdu.
reagovat - Neděle 23. května 2010 ve 21:44 ® ZN
-
PJ> já bych řekl, že je mi to u prdele. Na mé gusto se fakt vykašli, nikoho o nic nežádej. Jen mi přijde legrační, když zadavatel otázky nazve otázku FN, a pak se baví o něčem jiném, a ještě to odůvodňuje podivnými okolnostmi, dokonce se opírá o příspěvky lidí, kteří možná někdy o FN slyšeli, ale nikdy na ni nechytali, nemají s ní prakticky žádné zkušenosti a které s touto otázkou až tak moc společného nemají, spíše vůbec. Víš, internet je mocná čarodějka, bohužel.
Btw., nikde nic jiného hledat nemusím. Tady je zadaná otázka, je na veřejném diskuzním webu, tak proč bych nemohl svobodně a slušně napsat, co si o tom myslím. Proto klidně napíšu, že se ptáš na FN, chytáš s Z-Axisem a ještě se divíš, že je mi to směšné. V podstatě má pravdu jiris, že se z toho dělá velká věda, páč spousta lidí vůbec neví, kde je sever.
reagovat - Neděle 23. května 2010 ve 21:33 ® jiris
-
Já bych řekl, že z toho děláte až moc velkou vědu…
reagovat - Neděle 23. května 2010 ve 21:27 ® PJ
-
ZN> přečti si zadání otázky a pár příspěvků a pochopíš v čem je problém. Jestli hledáš otázku „Evidence based FN“ s exaktní diskusí odborníků , tak hledej jinde, ale moc šancí ti nedávám. Ptám se znovu, co mám udělat, požádat admina, aby to tu uzavřel nebo doufat, že tu vznikne něco podle tvého gusta? Nebo se pokus kvalifikovanou debatu nastartovat, co třeba nějaký příspěvek k věci?
PS. proč chytám se ZAx. máš popsáno kousem níž, včetně důvodů.
reagovat - Neděle 23. května 2010 ve 21:15 ® PJ
-
Zastanu se Matese, bukonávazec je příjemná věc, hlavně je měkký, nekroutí se. Těch 150% je asi trochu básnická licence, ale to nic němění na faktu, že je to kvalitní věc. Taky indikátor od Buka je naprosto funkční, osobně by mi stačil poloviční (délka, počet korálků), možná by to míň táhl pod prut.
reagovat