Vyhledávání
Neskutečný nepořádek v MO ČRS Praha 1!!!
29.12.2009 | bucharovic | 55.146 zobrazení | 109 odpovědí
Včera jsem zažil hodně nepříjemný zážitek. Tak, jako každý rok, byl jsem odevzdat úlovkový list, zaplatit členské příspěvky a koupit si novou povolenku k rybolovu v mé „mateřské" místní organizaci ČRS (Český rybářský svaz), na Praze 1, v Revoluční ulici č. 5.
Tak, jako každý rok tam na mě čekala fronta až daleko před vstupní dveře. Což o to, na to jsem si vlastně už za ty roky zvykl. Na co si ale zvyknout nehodlám, je ten neskutečný (s odpuštěním) bordel, jaký u této místní organizace panuje.
A jsem zase u „tradic".
Tradičně totiž, jako každý rok, sedí u registru starší pán, který má v „kartách" tak neskutečný nepořádek, až se to zdá být nemožné. Tradičně nenašel mou kartu, hledal ji několikrát ve svazku karet, začínajících na písmeno „K". Když začal hledat asi po čtvrt hodině hledání už po třetí, nabídl jsem mu svou pomoc, protože pán má, snad díky věku, evidentně problémy cokoliv najít a snad i přečíst. Chtěl jsem, aby mi podal polovinu těch karet, že mu s hledáním pomůžu.
„Co votravujete porád?! Já si to najdu sakra…"
„Když vám pomůžu, tak tu mojí kartu najdeme dřív…"
„Sem vám řek, abyste nevotravoval!"
„O co vám jde? Já vám přeci ty karty neseberu. Vždyť je venku dalších „X" chlapů, proč teda nechcete, abych vám s tím pomohl? Vždyť zdržujte nejenom mě, ale i ty další, co stojí v zimě přede dveřma! Hledáte mě každej rok, už mě to nebaví čekat tady přes hodinu venku a pak se dívat na to, jak tady v tom vašem „systému" nemůžete najít jednu pitomou kartu. A to se opakuje každej rok tohleto!"
„No a co má bejt, já nikam, nespěchám!"
„Děláte si z nás srandu? Já tedy spěchám a vsadím se, že někdo z těch kluků venku by taky už chtěl bejt někde jinde! Můžete mně říct, jak se jmenujete?"
„A co je vám jako do toho, jak se jmenuju?!"
„Do toho mi tedy je a hodně! Jste funkcionářem svazu, jehož jsem já právoplatným členem. Jste placený i z mých peněz a já mám určitě právo vaše jméno znát. Máte tady v té evidenci neskutečný bordel a já si na vás chci stěžovat. Tak buďte tak laskav a představte se mi jménem!"
Ne, nedostal jsem z něho, jak se jmenuje. Odmítli mi to sdělit i další dva pánové – funkcionáři rybářského svazu, kteří v té době, tedy 28.12.09, v cca 15. 30 hod. odpoledne, byli v prostorách místní organizace přítomní a kteří se podíleli na vydávání povolenek k rybolovu. Jeden z nich mi jen „důvěrně" sdělil, že pán je „sekretářem" místní organizace ČRS – Praha 1.
Tak si tak říkám, že je mi jasné, že pokud v ČRS jsou tací lidé, tak opravdu není šance na to, aby se cokoliv změnilo k lepšímu. A že těch problémů ČRS má hodně…
Jak jsem se však následně od jednoho kolegy – rybáře dozvěděl, tak snad tito funkcionáři vůbec placení nejsou (což jsem v okamžiku ,,debaty" jaksi nevěděl) a jde čistě o dobrovolnou činnost bez honoráře. Pokud to tak je, tak je to špatně. Zadarmo bude takovou činnost a hlavně takovým neskutečným způsobem dělat opravdu jen ten a jen tak, jak jsem byl svědkem…
Námitky typu -„… tak si to pojď zkusit dělat sám…" – neberu. Za mě také nikdo mojí práci nedělá, tak nevím, proč bych měl něco zkoušet za někoho dělat já. Já jsem snahu pomoci projevil a dozvěděl jsem se, že „otravuju". Klidně bych si připlatil i 100 Kč k povolence navíc, jen když budu vědět, že až si příště přijdu pro povolenku, že za stolkem nebude sedět „dinosaurus", který bude škodit místo toho, aby byl k užitku.
Moje karta se nakonec prostě nenašla. Domnívám se, že ať už je pán z peněz, které každý rok (stejně jako tisíce dalších členů) platím Svazu jako ,,členské příspěvky" (400 Kč), honorován, či nikoliv, že by za ten obnos měla být alespoň moje karta k nalezení. Pokud ne, čekal bych spíše omluvu a ne jednání, typu -,,…nevotravujte porád…"!
Tento článek píšu tak trochu rozladěný a je to asi znát i na jeho stylizaci. Myslím ale, že po té více než hodině a půl, kterou jsem na místní organizaci ČRS pro Prahu 1, ztratil zbytečně, na to mám nárok…
Tento text jsem, jako článek uvedl i na svém blogu www.vladimirkroupa.blog.idnes.cz
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 15. července 2010 v 9:12 ® hraji reakce na …
-
Milý anonymní kolego, je vidět, že jsi znalec poměrů v rybářském svazu par excelence. Ani hospodář a ani pokladník nejsou statutárními zástupci MO a tudíž nemohou rozhodovat o zvyšování ceny za nesplněnou brigádnickou povinnost. Takovou změnu musí schválit výroční členská schůze. A úbytek členů o 33 %? To je další hloupost z říše science fiction.
reagovat - Čtvrtek 15. července 2010 v 0:50 ® @
-
A co třeba přestoupit do jiné organizace? U nás se to běžně dělá z důvodu zdražování brigád. Hospodář s pokladníkem se dohodli na zvýšení o stovku a hned jim třetina oveček rychle přeběhla ke konkurenci. Pánové,ti rádobyfunkcionáři jsou tady pro nás a ne my pro ně! Nedělaj to fakt jenom za"pěkně děkuji".
reagovat - Neděle 24. ledna 2010 ve 13:40 ® Frk
-
Můj názor je, že tyhle žabomyší války, nedorozumění, spory jsou výsledek nastavení celého systému. Tak jak to nyní běží, bylo nastaveno v osmdesátých letech minulého století a určitě v dobrém úmyslu. Neboť strana byla mocná a pořádek MUSEL BYŤ. Funkce byly čestné a funkcionáři vážení. Pro jaké jiné důvody by to dělali nebudu ani spekulovat. Pak ale nastaly změny,přestaly se dodržovat zákony, páč výklad může být jakýkoliv, že. Proč NF, proč pracovat zadarmo.Velká éra soukromého vlastnictví a podnikatelů. Všechno se začíná měřit časem a penězmi. Time is money, praví přísloví. Poněvadž rybářství jako takové patří do sféry zemědělství, jeho běh a vývoj je, tak trochu více poznamenán vlivy a možnostmi přírody a špatným či podhodnocením odměn za práci,těžkopádnější a daleko pomaleji se v něm aplikují změny. Na jednu stranu ohromný boom ve službách a spotřebním průmyslu a na druhé straně na tu dobu slabé možnosti zrychleného vývinu a reakce na poptávku těžce přerozujícího se odvětví sportovního ale i produkčního rybářství. No ale, protože na jednu stranu je tento vývoj rychlý
reagovat, rychlejší než generační chod, proto většinou ti lidé, kteří to dělali tenkrát, to dělají i dnes ať už zdarma (jako tehdy) nebo za nějaký poplatek. Někde se snaží jít s dobou a používají Pc s programem, který jim vyhovuje, jinde šli dál a program zcentralizovali a jinde pořád vyřizují agendu ručně. Je to všechno pouze v organizaci práce a nejednotnosti mezi nadřízenými složkami. A dodnes platí, že když se dva perou, třetí se směje. Řadový rybář to ale není a troufám si říct, že ještě dlouho nebude. Takže trpělivost milí přátele a nenechme se udolat a otrávit si hezké okamžiky u vody.
- Čtvrtek 21. ledna 2010 ve 14:11 ® HaD
-
VÁŽENÍ NÁVŠTĚVNÍCI, OMLOUVÁME SE DLOUHÝ VÝPADEK ZPŮSOBENÝ S NEJVĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOSTÍ EXTERNÍM ÚTOKEM. PO DLOUHÝCH HODINÁCH SE NÁM PODAŘILO SYSTÉM OBNOVIT A DOŠLO POUZE K DROBNÝM ZTRÁTÁM – PŘÍSPĚVKY Z VČEREJŠÍHO DNE. PROVEDLI JSME BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ A VĚŘÍME, ŽE SE SITUACE NEBUDE OPAKOVAT.
DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 19:39 ® MP-E65mm
-
Mary> Když se budem bavit o problém , který jsem napsal níže, tak hlavní problém vidím jednak v tom kdo rozhodl a dosadil člověka na vydávání povolenek a samotného človíčka které povolenky vydává. Každý nese nějakou odpovědnost (minimálně za sebe)a pokud vím, že na to nemám tak se tam necpu. (jednoduchý jak facka)Když se na to podívám z pohledu toho kdo dosadil tak tam nebudu cpát člověka který na to nemá. (jednoduchý jak facka) jenže tento pohled na věc mám já a nemusí korespondovat s ostatníma kdo o tom rozhoduje. Příklad: když budeš mít firmu nebudeš nabírat zaměstnance o kterých jsi přesvědčená že na to nemají. Bohužel tady to funguje jinak, jestli to je solidarita vučí starším členům, nebo výpomoc. Pokud to dělá zadarmo, což já nevím tak se udivují ještě víc. Pokud to je soused........... to jsou pouze spekulace. Myslet si o tom mužu cokoliv a psát taky
reagovatsnad jsem se vyjádřil vystižně a domnívám se , že tento problém nemá až tak nic společného s mojí přítomností na schůzi
- Úterý 19. ledna 2010 v 19:35 ® kety.vydra reakce na …
-
Mary> Na mě nemiř
reagovat,na členské schůze chodím pravidelně,pokud se chystají změny,tak se člověk o nich dozví.Narážíš na to,co jsem tu přepsal ze Zpravodaje? Zvýšení náhrad za brigády na 800 jsme si odhlasovali na schůzi.Např. K 70 jsme si taky odhlasovali na schůzi.Nikde jinde si změny neprosadíš.
- Úterý 19. ledna 2010 v 19:07 ® Mary reakce na …
-
b.gun> No to asi problém je, ale byla by tam aspoň většina. Z 2000 lidí přece jenom někdo přijde, ale hodně málá organizace, když ze 120 i s dětma přijde 15 lidí. Tak se 15 minut počká a hlasuje bez nich. Pak remcaj, to se diví a diví…
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 19:03 ® Mary reakce na …
-
kety.vydra> No vidíš, to je ta neúčast na schůzi, odhlasovali to sami. Kdyby tam byla většina členů, tak by to mohlo být jinak. Co se odhlasuje s členama na členské schůzi, tak to potom je. Nechal jsi za sebe hlasovat jiné. Třeba to není tvůj případ, ale určitě by jste se bránili, kdyby vás byla většina, a nemohlo by se to odhlasovat. Ale přepokládám že ses to dozvěděl ze zpravodaje, a tam se hlasovat nedá. ÚS západočeský udělal pro všechny MO jednotně za brigády 500,–- aby členové nepřebíhali.
MP-E65mm to je nějaká značka jeřábu? Ty si jdi pak s úsměvem a dobrým pocitem koupit povolenku. Pokud nebudou mít mladí zájem se tomu věnovat, tak tam budou sedět ti stejní lidé a nic se nezmění. Budou tam sedět dokud neumřou a pak budeme v pr-li TEČKA
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 18:55 ® kety.vydra reakce na …
-
MP-E65mm> Pokud jsi spokojený,jak výbor vede vaši MO,tak je vše v nejlepším pořádku a účast na schůzi je tvá svobodná volba
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 18:42 ® MP-E65mm reakce na …
-
kety.vydra> víš, než bych šel na nějakou schůzi , tak si radši zajedu do divadla na nějakou hru a budu mít z toho stejný pocit a hlavně usměv na tváři
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 18:37 ® MP-E65mm reakce na …
-
Mary> podívej se je mi 32 let a první počítač jsem si koupil před pěti lety a když si vzpomenu na začátky tak se tomu směji dodnes. Na druhou stranu jsem, nebo si to o sobě myslím soudný člověk a v začátcích by mě ani v tom nejhorším snu nenapadlo si sednou za PC a vykonávat podobnou práci a v tom bych hledal podstatu problému. A pokud Ti lidé kteří o tom rozhoduji (kdo bude vydávat povolenky)soudní nejsou a vidí co se tam děje, tak se mě nediv že reaguji tak jak reaguji. Abych to ukončil, mě je jedno jestli to bude dělat nějaký dědula nebo nějaký IT maniac, jen bych si přál aby to byla dobře odvedená práce a nemusel jsem tam chodit s obavami jak dlouho bude trvat než si to pánové vše předají oštemplují a nalepí podělanou samolepku.
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 18:30 ® CeP reakce na …
-
kety.vydra> taky souhlas
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 18:29 ® CeP reakce na …
-
Mary> souhlas
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 17:11 ® b.gun reakce na …
-
Mary> Upřímně bych chtěl vidět povinnost účasti na VČS schůzi v praxi a jak by MO ten sál pro více jak 2000 lidí sháněla a všechno zorganizovala …
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 16:48 ® kety.vydra reakce na …
-
MP-E65mm> Počítám,na schůze nechodíš…No to by chtěl asi každý,koupit si papíry a chytat a mouchy sežerte mě.Pokud se ti něco nelíbí,běž na schůzi a tam si stěžuj,debatuj a dávej návrhy na změnu.V opačném případě,neremcej,že se ti něco nelíbí.Kritizovat u vody,potažmo za klávesnicí umí každý.
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 16:40 ® kety.vydra reakce na …
-
Mary> Co je na tom krutého? Chceš chytat a na brigádě nehnout ani prstem? O placení jsem psát nechtěl.Ale tady máš přesně článek,co se píše v našem Zpravodaji: Členové MO,kteří nesplnili pacovní povinnost v roce 2009 zaplatí finanční úhradu ve výši 1200Kč.Na rok 2010 tito členové pro vydání povolenky zaplatí brigádu ve výši 800Kč.Pokud pak brigádu odpracují,bude jim tento obnos vrácen.K tomuto rozhodnutí dospěl výbor MO po neutěšených výsledcích brigádní činnosti členů v posledních dvou letech.
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 16:11 ® Mary reakce na …
-
MP-E65mm> Předpokládám, že u PC sedí starší člověk, ty jsi byl, již ve škole v počítačové době. Kdyby sis za to sednul, šlo by to rychlejš. Ale dle toho co jsi napsal výbor je ti ukradený. Vidíš se s nima 3× do roka a to ti stačí. Dělaj to špatně? To jsou oni. Ti co remcají a nic pro to neudělají. Tys je do toho netlačil, ale také se netlačíš. Nevíš co to vše obnáší. Ale můžeš být rád, že to někdo dělá, protože to někdo dělat musí. A zrovna vy v tomhle věku by jste se do toho měli tlačit, když to třeba důchodci dělají špatně, dle vás. Dále bych zavedla tresty za neúčast na výroční schůzi, pokud nejsou vážné důvody, že nemůže přijít na schůzi bez omluvy. Ti co nechodí se pak za rohem diví a pomlouvají základnu. Jak málo by stačilo ke spokojenosti, kdyby lidi jako ty se snažili trochu pomoct tomu. Nehodlám již tomu reagovat.
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 15:32 ® Mary
-
kety.vydra> nemáš splněno nedostaneš povolenku, tos klepl na hlavičku. Trochu kruté ne? V tomto případě si zaplatí brigády a ty si tam makej sám. Tak jednoduché, že?
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 11:16 ® MP-E65mm
-
PC nic neřeší pokud za ním sedí člověk , který ho neumí obsluhovat, což je případ naší organizace v loňském roce. Asi se nad tím někdo zamyslel a věřím, že přišlo plno stížností , protože to bylo opravdu neunosné. Jedna povolenka se rovnala 15 minutovému procesu kdy si tam dva starší páni přehozavali z jedné strany stolu na druhou potvrzení o zaplacení , přitom to viděli oba dva, ve finále jsem zjistil , že mám špatně vypsanou povolenku..........prostě usměvné. Argument jako , že to jsou dobrovolníci neberu. Je to jeho volba nikdo ho do toho netlačí a obhajovat se tím, že za to nic nedostává, tak proč by se dřel je blbost. Nejsem zaujatý vůči těm lidem jsou mi prakticky ukradený, vidím se s nimi třikrát do roka a to mi stačí. Jak tu někdo psal , chci pouze chytat na svazových vodách a ostatní zaležitosti jako schuze a jdou mimo mě. Ale to je debata někam jinám. Tento rok bylo vše v pořádku, protože jak jsem psal někdo se nad tím zamyslel a k tomu počítači posadili osobu která to ovládá. Jak málo stačí ke spokojenosti.
reagovat - Úterý 19. ledna 2010 v 8:51 ® kety.vydra reakce na …
-
Mary> U nás se při odevzdání povolenky domluví a napíše datum do brigádnického průkazu.Taky jsem namítnul,že z hlavy nevím,jaké budu mít za dva měsíce šichty a že mu na brigádu nepříjdu po noční…Odpověď: „Přijď další sobotu a pokud bude sníh nechoď.“ Navíc jsou známy telefonní čísla na konkrétní lidi,takže není problém zavolat a zeptat se,nebo se domluvit.Takže pokud nemáš splněno,nedostaneš příští rok povolenku.Jednoduché.
reagovat - Pondělí 18. ledna 2010 v 19:55 ® Mary reakce na …
-
kety.vydra> u Vás se to dělá ručně, bohužel Západočeský vymyslel program Lipan, kde se mají povolenky vydávat centrálně, to znamená přes PC.Pokud hospodář udělá chybu v Plzni už to budou vědět. Již byl přidělen PC.Zatím se to rozjíždí. dále je , že každá MO musí za každeho člena odvést 500,–-Kč. a to je poplatek za brigády. ÚS bude MO něco vracet. Ale zase na tom budou dobře větší MO .
Ohledně brigád. Jsou členové, kteří by si ji rádi odpracovali. Na brigády je i rozpis. Ale , kde mám záruku, že mi na tu brigádu v dnešní době přijde. Den, kdy si plánuje, že půjde na brigádu ho potřebují nutně v jeho zaměstnání. Čemu dáš přednost?
Ohledně členů: máme asi 120 členů, z toho 9 ve výboru. Ti co remcají na výbor se do toho nehrnou. Budou jen remcat, u nás je situace taková, že mladý se do výboru nehrnou. Mě samotný se spoustu věcí nelíbí, jak provozují. Bohužel s tím sama nic nesvedu.Takže jsem tam černá ovce. Letos máme volby, již jsem podala oznámení o ukončení činnosti. Ono je lepší mít jen tu povolenku a nevidět to. Až tam nebudu, ať si tam dělají co chtějí.
reagovat - Neděle 17. ledna 2010 ve 22:10 ® kety.vydra
-
No,přečetl jsem si to tu od začátku,abych byl v obraze.Shrnu-li to vlastním pohledem: Neklame-li mě paměť,při výdeji povolenek se na naši MO počítač nepoužívá,evidence se dělá ručně.Výběr povolenek jeden,výdej povolenek a pokladník v jedné osobě druhý (a je to starší pán),a nemám s tím problém.Taky nemám problém chodit na schůze-zajímá mě,co se v MO děje.Pro Zadara: Na brigády chodím rád,a taky si ji rád odpracuji.Zaplatit brigádu jsem chtěl zkusit dávno před léty,od té doby se neptám.Zeptali se mě: „Máš zdravé ruce? Máš,a tady je pořád co dělat.“ Naše MO obhospodařuje šest chovných rybníků.Zajímavé,že nedaleká MO,má tuším stejný počet rybníků,ale než by vedení mezi sebe pustilo řadové členy,odpracovat si brigádu (a že zájem by byl),tak tam raději slyší na cinkání penízků.Pro CePa: Sám jsem zvedl ruku pro K 70.Raději si takového kapra povodím na svazové vodě,než abych svými penězi podpořil soukromák…
reagovat - Pátek 8. ledna 2010 v 16:18 ® plescarp
-
no jo no tak tohle je celkem bezna praxe na vetsine MO mam li dobre informace ale kdyz tak nadavaz jenom ciste ze srandy kolik si dal za povolenku tam vas v praze protoze je mate nejlevnejsi v republice zdar palo MO Trinec
reagovat - Úterý 5. ledna 2010 v 19:02 ® Beer.Beda
-
Chtěl bych také upozornit na jisté nesrovnalosti.Nejedná se o MO ČRS Praha ale MO ČRS Kralupy nad Vltavou.Dnes jsem byl svědkem něčeho hrozného.Nevím proč, ale letos a asi i další roky budu u vody hlídaný.Né z řad RS, ale dnes dostala moje Hanka svoji první povolenku a s volností je konec.
reagovatTo už nebudu mít klid ani na těch rybách.Co se dá dělat.Vidím v tom i malou výhodu.Bude šofér a tím pádem i
a rum.
- Pondělí 4. ledna 2010 ve 3:00 ® regulus reakce na …
-
bubu> to je vcelku nepodstatný, myslím, že to je docela zajímavá myšlenka, otázka je, jestli by to k něčemu bylo, myslím tím u nás. Osobně bych byl všema deseti pro, je mi to jedno, ryby stejně skoro vůbec neberu.
reagovat - Pondělí 4. ledna 2010 v 0:19 ® bubu
-
regulus> Jiří,von ten Míša je hrozně skromnej člověk. Ten článek je defakto jeho. Já ho jen,s jeho svolením, sem dal. btw: v článku je to i zmíněno
reagovat - Neděle 3. ledna 2010 v 11:36 ® chosebaits
-
Jo jo jo,je to těžký říct jak by to bylo dobrý a dobře fungovalo,ale současným spusobem chodu to moc dlouho nepojede.
reagovat - Neděle 3. ledna 2010 v 1:37 ® regulus
-
OndruchM> jo, jak povídáš …
BigMike> s těma MO co obhospodařují svoje máš pravdu, druhá strana mince je to osamostnatění MO. Je to nemlich to samý co ty rybářský kluby. Ohlížíme se do minulosti, první republika a rybářský spolky, jenže doba je úplně, ale úplně jiná. Inplantovat tehdejší způsoby obhospodařování revírů do dnešní doby je úplně to samý, jako importovat západní demokracii do zemí třetího světa.
reagovat
Myslete si co chcete, ale malý buď nepřežijou nebo se v tom budou plandat, pokud ovšem nebudou mít extra vyjímečný podmínky, což je otázka jen opravdu pár revírů který bych spočítal na prstech jedné ruky. Je to možná blbý, ale tvrdá realita života to je, líp přežijou ti větší, ovšem pozor, je určitá hranice, kdy se z toho stává moloch, to už je taky blbě. Konkrétně v rybařině na to má vliv třeba i to, jestli je revír stojatá voda nebo řeka. Nevím proč my pořád čučíme jinam a snažíme mocímermo implantovat něco cizího semka, to co funguje jinde nemusí ani zdaleka fungovat tady. - Neděle 3. ledna 2010 v 0:44 ® tomashr
-
BigMike> To co popisuješ by jistě uvítali důchodci, kteří za celý rok neopustí svůj revír. Ovšem pro člověka, který se rybařinou baví a využívá možnost cestování a chytání na různých místech je to představa poměrně úděsná…
reagovat - Neděle 3. ledna 2010 v 0:26 ® CeP
-
BigMike> no pruser je v tom, ze reviry ma ted kraj a ten je hned tak nepusti
reagovat