Vyhledávání
Achromatičnost u ryb
23.12.2009 | džigit | 2.320 zobrazení | 12 odpovědí
Včera jsem založil fóru,kde jsem chtěl znát Vaše postřehy a zkušenosti při lovu s různými barvami červů.A přo té „spoustě“ reakcí mně napadlo téma-je ryba achromatická/správný výraz pro barvoslepost/? Jak vlastně a jestli vůbec a snad ještě kdy vnímá barvy???
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 26. prosince 2009 v 15:31 ® Salmo1
-
Na začátek je nutno napsat,že stavba rybího oka a stavba oka vyšších obratlovců je v základu shodná.Všeobecně jsou ryby krátkozraké s možností dobré akomodace oka při zaostření na dálku.Udává se možnost u některých druhů ryb velmi dobré zaostření i na 10m.Z vlastní zkušenosti při letošním natáčení videa o přirozeném výtěru pstruha obecného můžu potvrdit,že si mě mlíčák pstruha přečetl na 15 m jako noviny.Vnímaní barev je rybám pochopitelně velmi dobře umožněno.Všeobecně je to o tom,kde se druhy přirozeně zdržují,tedy žerou.Tedy ryby dna(sumec,cejn,lín) barvy moc neřeší a prim u nich bude hrát hlavně chuť a pach.U ostatních ryb je citlivost na barvy vyvinuta velmi dobře.U některých kaprovitých ryb je prokázáno vnímání odstínu barev a spektra,pro člověka už neviditelných,lepší než u těch,co je zkoumají.
reagovat - Čtvrtek 24. prosince 2009 v 11:36 ® džigit
-
Robur> se nečerti.Sem to tak nemyslel
reagovatže je barvoslepost vžitý výraz pro achromatičnost,jse napsal už v zadání fóra.Nějak jsem špatně vysvětlil,co mně k tomu vedlo.Rady typu,ryba nemá baterku,v hloubce je tma atd.Je totiž zvláštní,že toto tvrzení nějak nekoresponduje s názory o použití zaručených barev při výběru umělých nástrah na dravce.Rybáři,kteří si všímají a někdy i zapisují kde,kdy a za jakého počasí,větru a dalších pár faktorů při chytání není mnoho.O to je jich více se zaručenými radami,které někde pochytili,ale už je nazajímali dále.Takový Osprey a pár dalších zde na fórech,jejich postřehy a zkušenosti z lovu,to pro mně byli předčasné dárečky k Vánocům.Já se pár měsíců na ryby nedostal a ani nějak neměl chuť,ale tihle,vlastně většina z Chytej.cz mi dali nádherný a velký dárek-chuť na chytání,chuť na neustálé špekulování o nástrahách,nových způsobech… Sem vyměk,ale to už je asi do PF
A navíc,vsadil jsem se,že půjdu na Štědrý den na ryby.A já chci…
- Čtvrtek 24. prosince 2009 v 10:33 ® Robur
-
džigit> taky mne ten odkaz zaujal
reagovat, neboj, viděl jsem, ale když jsi vddadání použil otazník, tak jsem odpověděl že ne, ale díky tobě už vím.
. Proč se tedy na to ptáš, když to víš?
- Čtvrtek 24. prosince 2009 v 1:28 ® džigit reakce na …
-
osprey> Klasicky ale za jedna,pane profesore!!!
reagovatTě asi vyloučím z od/p/borných diskuzí
- Čtvrtek 24. prosince 2009 v 1:23 ® džigit
-
Robur> schválně jsem tu dal níže odkaz.Achromatičnost je správný výraz pro barvoslepost-vnímáš,nebo spíš daný jedinec vnímá,jen určité odstíny šedé.Vzhledem k tomu,že každá barva má nějakých 256 odstínů to není zas tak málo
reagovatKdybys kliknul a přečet,mohls na svátky pomachrovat
Ale nechtěl jsem vám pokazit vánoce…
- Čtvrtek 24. prosince 2009 v 1:18 ® džigit reakce na …
-
osprey> Ty fšecko zkazíš.Šak nemusí každý vědět,že mám špatný barvocit
reagovat - Středa 23. prosince 2009 ve 23:29 ® Robur
-
1/ na Chytewj vyhledávač není, je to jakási pověra. 2/ achoramtičnost neznám, lae třeba máš pravdu. 3/ souhlasím s Ospreyem
reagovat - Středa 23. prosince 2009 ve 21:38 ® osprey reakce na …
-
džigit> Řada ryb barvy vnímá, což si snadno ověříš při přívlači – ale je otázka, které barvy spektra který rybí druh dokáže zachytit a dalším problémem je barevný posun, k němuž dochází postupným pohlcováním jednotlivých složek spektra (červená projde asi 3 m hluboko, modrá víc jak 30 m) a taky vlivem barvy vody (nádech do zelena, hněda, žluta).
Jinými slovy, i když ryby asi vidí nějaké barvy – přinejmenším některé ryby některé barvy, rozhodně je nevidí tak jako ty.
reagovat - Středa 23. prosince 2009 v 10:52 ® džigit
-
A ještě něco,trochu kreativity,na mrku jsem taky nepochodil
reagovat,kdyby si to chtěl někdo usnadnit
- Středa 23. prosince 2009 v 10:48 ® džigit
-
kubas> určitě nee
reagovatJen reakce na jednu odpověď.Pravda,že včerejší směna na úřadě byla náročná a „zloduch“ už byl jen třešinka,ale hledal jsem téma „systému“ braní ryb na jednotlivé barvy masáků,nenašel.Aspoň ne dostačující a přímo se věnující tomuto problému.No a odtud,po založení fóra,už bylo blízko k tomuto.Myslím,že se dozvíme,krom odborných, i spoustu „kvalitních“ odpovědí/jinak na wikipedii to není-hledej šmudlo!/
A další zajímavý odkaz-ať víš,že jsem v noci při poslechu P.Streichla bezduše neležel.Pro zájímavost http://www.prirodopis.zsvelhartice.cz/…/system.html
- Středa 23. prosince 2009 v 10:38 ® kubas
-
ty toho „zloducha“ ze včerejška chceš vážně dohnat
reagovat - Středa 23. prosince 2009 v 10:37 ® džigit
-
Samozřejmě děkuji i těm,kteří mi hned vysvětlí něco o vyhledávači na chytej
reagovatA můj první odkaz,než přispějete http://veronika.sovova.sweb.cz/f_9r/optika.htm#…