Chytej.cz

Bow fishing - průzkum trhu necteno

20.12.2009 | mirmen | 5.476 zobrazení | 42 odpovědí

Myslíte si, že by se na trhu s nabídkou revírů pro rybáře uživil rybník s povoleným bowfishingem? Do revíru by byly vysazování jen klasičtí „vánoční“ kapři, mezi cca 1,5 – 3 kg, jen ojediněle větší. Uvažovaná cena 500 Kč/den, 500 Kč půjčovné loďky a luku , povinně každého kapra zabít, jednotná cena 50 Kč/kg.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Pondělí 8. února 2010 ve 22:34 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

Libor> Pak se střílí ještě amuři, tolstolové… Bohužel je toho víc.

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 21:18 ® Libor reakce na …
Libor

superweb> jak něco bude zabíjeno bezdůvodně jen ze zábavy a nebude následně zužitkováno, bude to jen špatně. Co vím, tak se nestřílí jen kapři. Vidím v tom jen to špatné.

reagovat
Pondělí 8. února 2010 ve 21:09 ® superweb
superweb

Je to tezky odsoudit v podminkach, kde je kapr(a jemu pribuzni) invazivni premnozeny druh a defacto nikdo nema zajem ho lovit pro jidlo. Oni maji ty amici trochu pravdu v tom, ze vlastne pomahaji prezit jinym(puvodnim) druhum, ktere kapr svoji zravosti vytlacuje. Slysel jsem ze treba v Australii se kapr nesmi pustit. Kdybych byl nekde v USA na jezere s premnozenymi kapry a nekdo me na podobnou akci pozval, asi bych neodmitl. I kdyz asi bych radsi sel s kukurici a kaprakem proverit jejich bojovnost :-) U nas by to byla podle me uchylarna.

reagovat
Čtvrtek 24. prosince 2009 v 10:56 ® Kazan

Na youtube je nespočet videí, na některých je vidět, že ne všechny ryby se taky vytahnou. Na ruhé straně jak píše Toulík (viz. obrázek šípu), ryba která je dobře střelená nemá sebemenší šanci. Videa doporučuji shlédnout člověk si lépe udělá vlastní obrázek, i když je pravda že některá jsou k zblití.

reagovat
Čtvrtek 24. prosince 2009 v 7:42 ® LuboO reakce na …
LuboO

breca> mas pravdu s tou jedinou variantou, ale to si uz dotycny lovec musi zrovnat v hlave pred praktizovanim bowfishingu. Nie ist, strelit a potom dumat, ako by sa dala ryba zachranit. To musi mat jasne, idem lovit, ulovit, zabit, zjest (mozno).

reagovat
Středa 23. prosince 2009 ve 21:13 ® fikus reakce na …
fikus

breca> Když se rozhodneš jít na BowFishing, tak je už pozdě nad dumáním o možném pouštění. Only KillFishing.

reagovat
Středa 23. prosince 2009 ve 20:39 ® filip111 reakce na …
filip111

toulovec> souhlasím s tím, že se toho ryba jen tak nezbaví. Když jsme byli na dovolený na Kubě, tak jsme si tam mimo jiné obstarávali jídlo lovem pomocí harpuny. Ta má stejnej hrot s výklopnou pojistkou proti úniku. A přišli jsme pouze o jedinou rybu a to byla veliká Baracuda, která byla střelená těsně pod kůži a mrskala sebou fakt silně. Nakonec se to vytrhlo, když mě táhla do hlobky na provaze, kterým byl přivázaný šíp harpuny. Takže když se ryba trefí, tak si myslím, že by to bylo podobné jako u harpuny, prostě se nedokáže vytrhnout „drát“ o průměru několika mm. Další věc je ta, že ryby trefené herpunou dostanou takovou ránu, že jsou „omráčené“ začnou se bránit až po chvíli.

reagovat
Středa 23. prosince 2009 ve 20:32 ® filip111 reakce na …
filip111

Robur> to souhlasím, ale s tím musí počítat provozovatel revíru

reagovat
Středa 23. prosince 2009 ve 20:31 ® HaD reakce na …
HaD

toulovec> no myslím, že bych těch poraněných bylo až běda… jako při podsekávání – kůže tak pevná není :-((

reagovat
Středa 23. prosince 2009 v 16:35 ® Robur
Robur

je zde ještě pomerně slušné riziko, že by se těch pár slušných ryb vybilo rychleji.

reagovat
Středa 23. prosince 2009 ve 14:53 ® breca reakce na …

Toulovec: já bych k tomu přidal ještě jedno hledisko, a to je výhoda vytažené ryby na udici. Je totiž právě jen na mně jako rybáři, zda rybu pustím či nepustím. A ta možnost u této varianty stále existuje. Můžu použít spoustu kritérií, které pro jednu, či druhou variantu rozhodnou. Varianta zasažené ryby šípem je jednoznačná a ve své podstatě už jiné řešení není. Způsob lovu inklinuje k myslivosti a nikoliv rybařině.

reagovat
Středa 23. prosince 2009 ve 13:09 ® toulovec reakce na …
toulovec

Hadíku, u tebe je to v pořádku, ty úchylnej nejsi :o))) Myslím že si všichni rozumíme, nelze brát každý slovo jako dogma. Ty dokážeš rybu killnout stejně jako já s radostí rybu pustím. Chodím lovit, protože jsem lovec, pustím rybu když ji nechci, killnu rybu když ji chci. Ovšem vím, že i ty, stejně jako rybu pustíš, dokážeš jí dát ránu z milosti když vidíš že souboj nerozdejchá. Pokud se podíváš na mou povolenku, zjistíš že za poslední 2 roky jsem letos killnul jednoho pstruha a to proto, že ho lapl mladej a měl chuť na duháčka k večeři, tak jsem vyměkl mu nedopřát vlastnoručně ulovenou večeři. Nikdo v tom problém nemá. Ale to bychom v debatě opět postoupili k pouštění a nepouštění, o tom tu diskuse není. Při bowfishingu rozhodně k poškození ryby může dojít, ale nedokážu si představit, jak by mi prostřelená ryba mohla uniknout. Pokud jste někdo viděli šíp na boffishing, nedokážu si představit poškození ryby. Pokud rybu trefím, nemá sebemenší nárok na únik. Když je prostřelená, šíp prostě nejde vyndat ani v případě, že je někde za krajíček nebo podkoží. Všichni víme jak je rybí kůže pevná a to, že by se to nějak vytrhlo, nebo prořízlo jako tenkej háček je prostě kravina.

reagovat
foto/forum/2009/th-img11303.jpg
Středa 23. prosince 2009 ve 12:40 ® HaD reakce na …
HaD

toulovec> jsem úchyl… ryby moc nejím, ale chytat je mě baví. Co s tím. Začít je násilím jíst a nebo seknout s životním koníčkem, jen abych nebyl ÚCHYL? Anebo zůstat úchylem? Poraď!

reagovat
Středa 23. prosince 2009 ve 12:38 ® HaD
HaD

Kazan má pravdu. Kdyby to bylo tak jednoduché, že by co střela a zásah byla vytažená a zabitá ryba, asi bych s tím neměl problém (samotného by mě to ale nelákalo, protože ryby jím minimálně a kapra vůbec ne), ale obávám se, že by bylo mraky zraněných a umírajících ryb a to by nebylo moc dobré. O „dohledání“ (jako v myslivosti) asi nemůže být řeč…

reagovat
Středa 23. prosince 2009 ve 12:24 ® Kazan

Trochu se tu pozapomíná na ty spousty postřelených ryb a ty které se nevytáhnou. Skutečně si myslíte že je to o výstřelu šípu, trefení ryby a její zabití. Vždy se netrefí ani lidí co mají tuto střelbu velice dobře zmáklou. Nedovedu si představit že se u nás otevře revír kde by se bow fishing provozoval, to tam budou střílet jen profíci co to s lukem umí, a nebo obyčejný člověk bude chodit rok povinně na lukostřelbu než bude moci jít ne tento revír. Co takhle udělat revír kde se bude lovit vrhací sítí, to je podle mě ještě humálnější a ten adrenalin si u toho užijete taky.

reagovat
Středa 23. prosince 2009 v 9:56 ® džigit reakce na …

toulovec> nádherně jsi to vystihl.Mně to taky připadá jako nemoc/myšlen druhý typ/.Já jsem ten poslední,takže s pudem lovce.Ne pro tu zlatou střední cestu,ale protože to tak cítím.Jenže lovím tak jak mi zákon dovoluje a mám své vlastní limity.Tohle bych možná vyzkoušel,ale ne za každou cenu.A Ti kteří extrémně protestují,by se možná měli zamyslet nad sebou,než slepě odsuzovat.Autor fóra nikomu netvrdil,že bude lovec stát uprostřed chovného rybníka,jako kdysi Buffalo Bill mezi bizony,pomocníci mu budou nabíjet a „ON“ pán tvorstva vyvraždí populaci.Každý extrém je špatný,i ten váš :-/

reagovat
Středa 23. prosince 2009 v 9:07 ® toulovec
toulovec

Já myslím, že mirmen s ospreyem mají opět pravdu. Toto téma stojí za zamyšlení. Ač se to někomu líbí nebo ne, lov by měl být končit zabitím. Mně osobně to přijde jako jedno ze stádií vývoje rybáře. Jedno stádium je typický masař – killnout vše co polapím. Druhým typem je rybář všepouštějící a všezachraňující, snažící se dávat umělé dýchání 14 dní leklé rybě – takzvaný CaR (dle mě největší úchyl). A třetím je ten, kdo rád loví, rybaření bere jako lov a loví jen to co chce opravdu zabít. Je to nesmírně choulostivé téma, ale opravdu se zamyslete už jen na principu tohoto lovu. Bowfishing máme totiž díky youtube spojen především s rychlými čluny, z vody vyskakující ryby a partou přiopilých američanů bujaře jásajících nad každou zastřelenou rybou. Každá ryba ale poměrně rychle zakápne a to mi z hlediska lovce přijde mnohem humánnější než nějaké půlhodinové přetahování s podměrečnou rybou na slaboučkém vlasci, následném ošetření clinikem, líbání před kamerou a následném obřadném vrácení. Nemám proti tomuto lovu ani to nejmenší. Na českém revíru by mě bowfishing nelákal. Za prvé lovit ryby pod vodou nebude nic jednoduchého z důvodu lomu světla – ryba je ve skutečnosti jinde než ji vidíme. Ale dovedu si představit, že by mě chvíli bavilo střílet na ty vyskakující rybky a tlemit se tomu jak ti debilní amíci. :o))

reagovat
Středa 23. prosince 2009 v 8:24 ® mirmen reakce na …

Jak.novi> lov je nehumánní, lov je zabíjení. Chytání je něco jiného. Kachna má průstřel nbevo vstřel, prase má průstřel nebo vstřel, liška..zajíc … Rybička na prášek na bojlinu hyne udušením ve vrstvě mnoha tun dalších rybek určených na výrobu rybíhoi prášku ( namátkou například huňáček severní). Jeniný kaprař, který dá do bojlin pár deka rybí moučky z huňáčků zabije spotřebuje životy mnoha desítek ( spíš stovek ) rybek zabitých mnohem nehumánnějším způsobem nežli je zabito pár kaprů zasažených šípem, vytažených a rychle zabitých klasickým způsobem .. mnohem rychleji než je smrt udušením v hromadě ryb chycených do sítí. A je nutné si uvědomit, že teplokrevný savec nebo pták mají nervovou soustavu na vyšší úrovní než ryba a tedy i výrazně vyšší vnímání bolesti. Navíc kulka není připoutána lankem, takže se kulkou postřelený tvor snadno někam zašije .. a mnohdy i uhyne po mnohadenním utrpení, protože se ho nepodařilo dohledat a dorazit. Proto považuju LOV RYB LUKEM ZA HUMÁNNĚJŠÍ nežli je lov při myslivosti ( nad kterou se nikdo nijak moc nepohoršuje ). A znova říkám .. nejedná se o střelnici .. jedná se o LOV SE ZABÍJENÍM .

reagovat
Pondělí 21. prosince 2009 ve 21:30 ® Jak.novi
Jak.novi

http://chytej.cz/…-bowfishing/ Dokonce je zde na Chytej o tom článek.

reagovat
Pondělí 21. prosince 2009 ve 21:23 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

fikus> Brutus :-D

reagovat
Pondělí 21. prosince 2009 ve 21:19 ® fikus
fikus

určitě bych si to jel aspoň jednou vyzkoušet, takhle v létě v tričku, kraťasách na lodi s lukem a kapři u hladiny. . . . už se mi napíná tětiva.

reagovat
Pondělí 21. prosince 2009 ve 20:50 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

slune> Je to stejně nehumální, jako podsekávat ryby giga hákem.

reagovat
Pondělí 21. prosince 2009 ve 20:15 ® slune
slune

To je asi pro nějaké agresivní masaře s vražednými a loveckými pudy jako z doby před XXX lety kdy to byla obživa a dělali to z hladu. A ještě dají 500 kč za to že si zastřelí rybu , tak to tady nechápu.Když už si chci chytnout vánočního kapra tak bych jel radši na soukromý rybník a tam bych ho chytil normálně na prut(podle mě je to více humálni než abych ho probodnul šípem).

reagovat
Pondělí 21. prosince 2009 ve 2:41 ® pipa
pipa

Nechapu …

reagovat
Pondělí 21. prosince 2009 ve 2:28 ® Jak.novi
Jak.novi

MrCement> Tak to je ještě větší humus, než si tu rybu odnést!!! Prase by ji nechalo tlejt ve vodě!

reagovat
Neděle 20. prosince 2009 ve 23:12 ® 

šel bych do toho jedině, kdyby se dalo lovit systémem „zastřel a pusť“

reagovat
Neděle 20. prosince 2009 v 19:06 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> souhlas, naprostý.

reagovat
Neděle 20. prosince 2009 v 18:54 ® osprey reakce na …
osprey

mirmen> Pokud nestřílíš jako prase (u tebe bych to nepředpokládal), nic nehumánního na tom není.

I myslivci používají výraz „střelba na mysliveckou vzdálenost“ a myslí tím střílet tak, abys to zvíře skoro určitě usmrtil a pokud možno na místě.

Když jsem viděl, jak u nás borci střílí po divokých husách (200 ran, 10 zasažených, 1 spadne, ze dvou spadlých se jedna dohledá), nedělám si iluze, jak by to vypadalo, až by si na tu vodu přijeli léčit mindrák třeba náctiletí chlapci z bohatých rodin.

reagovat
Neděle 20. prosince 2009 v 16:35 ® mirmen

osprey> vítal bych tenhle druh lovu jen jako zpestření a zajímavost .. a možná by vznikl trh pro několik set lidí, kteří by se mohli párkrát do roka na hodinku-dvě ( a několik konzumních kaprů ) o nabídku také zajímat.

Pokud jde o legislativu .. možná by stálo za úvahu konzultovat na úrovni Ministerstva zemědělství, pod jehož rezort myslivost i rybaření spadají …

Nevylučuju do budoucna vznik revíru s touhle úzkou specializací … třebas jediného v ČR.

reagovat
Neděle 20. prosince 2009 v 16:31 ® mirmen

nemám zájem lovit tak stále a všude, stačilo by mít možnost 1–2× do roka .. jinak mi vyhovuje klasický lov ( přívlač, plavaná, feeder … ) a s pouštěním ryb taky problém nemám … nemám ale problém ani se zabitím ryby a nepovažuju střelu za nic nemorálního

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1